3 дни в Париж: Забележителности, машрути и гастрономия

Париж – още щом го чуеш се сещаш за Айфеловата кула или Лувъра. Но Париж е много повече. Озовавайки се тук първи път се чувстваш изгубен в необятната шир на атракциите, които Градът на любовта предлага.

3 дни в Париж не стигат, за да обиколиш всичко, но са достатъчни, за да видиш най-големите забележителности, особено ако имаш план за придвижване из града. В моята 3-дневна програма за дълъг уикенд в Париж споделям информация за най-интересните забележителности, карта с пешеходни маршрути за всеки ден и лично изпробвани места за вино и храна в гурме столицата на Европа.

Три дни в Париж

Първи ден

Маршрутът за първия ден от нашата тридневна обиколка на Париж обхваща два от най-изисканите парижки арондисманапърви и осми.

Триумфална арка

Триумфалната арка на Париж

Започваме опознаването на Париж от Триумфалната арка, безспорно една от най-големите забележителности в града, от която своето начало водят всички основни булеварди. Арката, символ на френското единствено, е построена през 1836 година в памет на загиналите във Френската революция и Наполеоновите войни. Под арката е гробът на незнайния войн загинал през Първата световна война. Съоръжението се е считало за най-високата сграда в Париж преди построяването на Айфеловата кула.

Арката на триумфа Париж

От върха на арката се разкриват страхотни гледки към Шанз-Елизе и Айфеловата кула.

Посещение на Триумфалната арка – билети и работно време

Цената за посещение на Триумфалната арка е 13 евро. Входът е безплатен за европейски граждани до 25 години. Работното време е всеки ден от 10:00 до 22:00 с няколко изключения. Билет можеш да купиш на място, през официалния уебсайт, или през лесната и удобна за използване платформа GetYourGuide.

Шанз-Елизе

Продължаваме по модния булевард Шанз-Елизе, който е сред най-разпознаваемите места в Париж, и дори в целия свят. Води началото си от Триумфалната арка и бележи своя край при площад „Конкорд“. Широкият 2-километров булевард е осеян с луксозни бутици и шумни кафенета разположени под сянката на вековни дървета. Докато си тук можеш да посетиш бутиковия магазин за топящи се в устата френски макарони Ladurée.

Площад „Конкорд“

Озоваваме се на просторния площад „Конкорд„, познат още като Площада на Революцията. Мястото е от историческо значение за Париж, тъй като по време на Френската революция именно тук е била поставена огромна гилотина, където са били обезглавени френските крале Луи XVI и Мария-Антоанета. Днес ще го познаеш по огромния 23-метров древноегипетски обелиск, който е подарен на френската държава преди близо 200 години. Сградите около площада са заети от бутикови 5-звездни хотели, а от самия площад можеш да се насочиш на юг, отвъд Сена, или да продължиш напред към Тюйлерите.

Градина „Тюйлери“

Градините „Тюйлери“ са едно от най-зелените и приятни за разходка места из центъра на Париж. В миналото тази част на Париж е била заета от кралски дворец със същото име. Дворецът е имал три крила, едно от които изгаря в пожар, а в последствие е окончателно разрушено. Де факто, градините възникват именно на мястото на тази постройка. Останалите две крила на двореца са реставрирани и са част от Лувъра.

Лувъра

Завършек на първия ден в Париж слагаме с посещение на Лувъра, може би най-известния музей в целия свят. Музеят отваря за пръв път по време на Френската революция като хранилище на науките и изкуствата. Днес там се помещават над 35,000 артефакти и предмети на изкуството, сред които „Мона Лиза“ на Да Винчи и скулптурата „Венера Милоска„, изобразяваща древногръцката богиня Афродита. Едва няколко часа, че дори и цял ден ще са крайно недостатъчни за обхождане на Лувър, но ще ти стигнат, за да видиш най-известните творби, а ако имаш късмет – и да снимаш Мона Лиза без тълпа туристи отпред.

Посещение на Лувър – билети и работно време

Цената за посещение на Лувър е 17 евро. И тук европейски граждани до 25 години се допускат безплатно. Независимо дали плащате, трябва да закупите билет, който е валиден за определения ден и час. Презаверка на билета е възможна единствено до полунощ на предходния ден. Билети могат да бъдат закупени през официалния портал или GetYourGuide.

Работното време на музея е всеки ден освен вторник, от 9:00 до 18:00. Петъците работното време е удължено до 21:45. Последната група се допуска един час преди края на работния ден. Тъй като бяхме отишли сравнително късно и не бяхме разгледали всичко, споделям, че 30 минути преди края на работния ден започват да те приканят да се отправиш към изхода.

Втори ден

Амбициозният ни маршрут през втория ден ни отвежда до ефирния седми район и продължава в оживения пети район на Париж, по-известен като Латинския квартал.

Площад „Трокадеро“

Площад Трокадеро Париж

Трокадеро, разположен в престижния 16-ти арондисман, е парижкият площад, който трябва да посетиш ако искаш да заснемеш най-добрите гледки към Айфеловата кула. За да го направиш без камерата ти да хване още няколко десетки човека в кадър, трябва да си там наистина много рано. Успееш ли ти гарантирам, че ще бъдеш очарован.

Най-лесният начин да се озовеш на площада е да хванеш една от двете зелени метро линии и да слезеш на едноименната спирка.

Айфеловата кула

Айфеловата кула, символа на Париж, на любовта, на мечтите, на човешкия устрем, на свободата, на безкрая.. Има ли нужда от представяне, след като е гвоздеят на пътуването ни до Париж. Построена е през 1889 от Густав Айфел отново във връзка със Световното изложение по повод 100-годишнината от Френската революция. Идеята била кулата да се демонтира след 20 години, но пожънва такъв успех, че независимо от критиките, които отнесла от френската аристокрация, кулата остава на мястото си и радва туристи от цял свят вече повече от 130 години.

Айфеловата кула най голямата забележителност на Париж

Посещение на Айфеловата кула – билети и работно време

Айфеловата кула има три нива. Първото е на 57 метра височина и се взима по стълбите, до второто на 116 метра има възможност за стълби или асансьор, а последното ниво, което е на 276 метра е достижимо само с асансьор. Отбелязвам, че визитата с асансьор започва отгоре надолу, тоест веднъж се качваме с асансьора, след което слизаме пеш.

Според това колко високо искаме да се качим, цените на билетите са както следва:

 • Билет с асансьор до втория етаж – 18,10 евро (най-популярен);
 • Билет пеш до втория етаж – 11,30 евро (бюджетен вариант ако катеренето на стълби не ти е проблем);
 • Билет с асансьор до третия етаж – 28,30 евро (за гледки към Париж от птичи поглед);
 • Билет пеш до втория етаж и асансьор до третия етаж – 21,50 евро.

Хора до 25-годишна възраст плащат половината цена, а за деца до 12 години билетът струва 1/4 от изброените цени. Закупуваме билетите предварително, защото опашката е гарантирана особено ако посещаваме през периода от края на юни до началото на септември. Имайки билет, ще се наредим директно на опашката за хора с билети. Билетите купуваме от официалния уебсайт или доверена платформа като GetYourGuide.

Работното време на Айфеловата кула е всеки ден от 09:30 до 23:00. Най-спокойните моменти за посещение са именно ранните и късните часове, докато между 11 и 17 е най-натоварено. Уикендите също са по-натоварени от делниците, затова ако имаш възможност посети в делничен ден. Щом кулата светне след залез слънце, на всеки кръгъл час по нея заблещукват хиляди светлини, които създават едно невероятно романтично усещане.

Вечеря под Айфеловата кула
Пикник с гледка към Айфеловата кула

Съвет за Айфеловата кула

Можеш да оползотвориш част от времето си около кулата с романтичен импровизиран пикник в парка Champ de Mars в подножието й.

Люксембургската градина

Градината на Люксембург е сред най-приятните места за разходка и отдих в централен Париж особено в слънчев есенен ден, когато природата около теб се е пременила в жълто-кафяво-червени нюанси, на които се любуваш докато слънцето гали лицето ти.

В миналото тук е бил дворецът на краля, а днес е заседателна зала на френския Сенат. Построена е през 17-ти век по заповед на Мария де Медичи от едноименната фамилия аристократи в Италия. Градината била точно копие на парк във Флоренция, но с годините се развива и доукрасява, за да се превърне в една от най-големите забележителности в Париж.

Пантеон

Пантеонът е разположен в сърцето на Латинския квартал и е мястото, където са погребани някои от най-влиятелните жители на Париж, сред които са писателите Волтер, Виктор Юго и Емил Зола.

Едно от най-интересните неща, случили се в Пантеона, е експериментът, наречен Махалото на Фуко. През 1851 физикът Фуко окачва сфера от месинг и олово на купола на храма посредством 67 метрова стоманена нишка. Под сферата е насипан пясък, а за върха й е закрепен стилус, който достига пясъчната площадка. Експериментът се състои в това, че щом махалото е оставено да се люлее свободно, стилусът оставя следа с минимално отклонение в пясъка. По този начин Фуко онагледява как равнината на люлеене се изменя без външна намеса, единствено заради въртенето на Земята около остта си.

Пантеона в Париж

Посещение на Пантеона – билети и работно време

Цената на билет за посещение на Пантеона е 11,50 евро. Входът е безплатен за европейски граждани до 25 годишна възраст. Работното време на Пантеона е всеки ден от 10:00 до 18:30, а през студените месеци от 1-ви октомври до 31-ви март – до 18:00. Последната група се допуска 45 минути преди края на работния ден. Билет се закупува през официалния уебсайт или GetYourGuide.

Нотр Дам

Последната спирка за деня е величествената катедрала Нотр Дам, позната като Парижката Света Богородица. Магията и зарядът на именно тази църква, пресъздадени от гениалния Виктор Юго в едноименния роман, бяха двигателят на първото ми пътуване в Париж. Построена през 1260 след близо 100-годишен строеж, църквата е блестящ пример за френския готически стил в архитектурата. Била е многократно заграбвана през вековете, като кулминацията на тези актове е по време на Френската революция.

Парижката Света Богородица в Париж

Имах късмет да я посетя преди пожарът от 2019 година и вътре църквата е също толкова красива и внушителна. Очакванията са църквата да отвори врати за посетители отново през 2024. Дотогава можем да се насладим на изящната й фасада отвън, или да се снимаме върху Нулевата точка пред Парижката Света Богородица, която бележи географския център на града.

Трети ден

Последният маршрут от тридневната ни програма в Париж акцентира върху пешеходна разходка из бохемския 18-ти квартал, по-известен като Монмартър, и изискания 9-ти арондисман около Опера Гарние.

Пеша из Монмартър

Монмартър е кварталът с най-силно очарование в целия Париж. Разположен на хълм, от който се открива гледка към целия град, в близкото минало 18-тият район е бил предпочитано средище за редица известни творци като Пикасо, Ван Гог, Дега, Моне, Салвадор Дали. Днес пък е сред най-добрите места, където да отседнем в Париж.

Престой в Монмартър

Страхотен хотел за престой в историческия център на Монмартър с неповторима гледка към Айфеловата кула е Terrass“.

В далечното минало, поради височината си и силните пориви на вятъра, районът е бил зает предимно от вятърни мелници, от които днес са останали единици. Най-известна сред тях е червената вятърна мелница на кабарето Мулен Руж, разположена в ниската част, в района на парижките Червени фенери.

Говорейки за тях, Монмартър намира своето място и сред по-„опасните“ квартали на Париж най-вече заради отделни подрайони, които са доста мулти-културни и генерално е по-добре да бъдат избягвани особено по тъмно. Като добра, напълно безопасна и оживена част за спане в Монмартър, препоръчвам частта около осеяните със заведения улици Rue des Abbesses и Rue Lepic.

Някои от най-интересните места за разглеждане и снимки из Монмартър включват Стената на любовта, Площад Тертр, Гроба и Бюста на Далида, живописната улица Rue de l’Abreuvoir и фасадите на историческите френски ресторанти La Maison Rose и Le Consulat. Говорейки за хапване, именно тук са някои от най-добрите кафенета и пекарни, които можеш да посетиш в Париж.

Сакре Кьор

Кулминацията на разходката из бохемския Монмартър разбира се е величествената базилика Сакре Кьор, в превод Свято сърце. Храмът е построен през 1914 в чест на загиналите по време на френско-пруската война. Базиликата е блестящ пример за късните течения във френския готически стил, а гледките, които се разкриват от полегатите градини и от камбанарията са сред най-красивите в Париж. В слънчево време, градината пред Сакре Кьор е чудесно място за пикник на открито.

Монмартър
Сакре Кьор Париж

Посещение на Сакре Кьор – билети и работно време

Влизането в Сакре Кьор, за да разгледаме мозайките на партерния етаж, е безплатно. За да се качим до камбанарията обаче, от където се разкрива една различна панорама към Париж, трябва да закупим билет. Цената на билета е 7 евро на човек, а след като го закупим следва да изкачим 300 стълби, за да стигнем до върха. Работното време е от 10 до 19 часа.

Гледка Париж Сакре Кьор
Гледка от Сакре Кьор

Опера Гарние

Намираме Парижката опера Гарние в сърцето на прилежащия 9-ти арондисман. Най-добрият начин да я достигнем от Монмартър е като поемем по една от двете бутикови улици Rue des Martyrs или Rue Blanche. Със златните си статуи, Операта е безспорно величествена отвън, но истинският й блясък се разкрива едва щом прекрачим прага й.

Парижка Опера Гарние

Посещение на Опера Гарние – билети и работно време

Можем да посетим Операта в Париж по два повода – за да се насладим на спектакъл, или да просто да я разгледаме като туристи. Програмата на Операта е налична на официалния уебсайт, но ако искаш да се сдобиеш с билет трябва да резервираш месеци предварително.

Ако посещаваш като турист, можеш да си купиш билет за разглеждане на интериора на Операта на място или през GetYourGuide. Билетът струва 15 евро за един човек, а хора до 25-годишна възраст включително се възползват от намаление в цената и плащат 10 евро. Работното време на Опера Гарние е от 10:00 до 17:00, като билетите се продават до 16:00. Ако има ранно представление или частно събитие, Операта може да бъде затворена за посещение.

Галерии Лафайет

На една пряка от Операта стигаме до Галерии Лафайет – универсален магазин, под чийто покрив намираме разнообразни модни марки, включително бутикови френски марки, които са малко известни в България. Комплексът се състои от три отделни сгради, като две са за дрехи и модни аксесоари, а една е за стоки за дома.

Галерии Лафайет купол

От последния етаж на главната сграда се разкрива страхотна панорама към Айфеловата кула и златните куполи на Опера Гарние. Самият купол на галерията е пищно орнаментиран и е една от неочакваните атракции, които можеш да видиш вътре.

Цени на билетите за забележителности в Париж

За твое удобство оставям едно обобщение на цените на билетите за атракции в Париж, както и информация как да се сдобиеш с билет:

3 пешеходни маршрута за 3-дневна обиколка на Париж

Разгледай моята специална карта с три пешеходни маршрута из Париж, които ще ти помогнат да разгледаш всички забележителности в центъра. Не се притеснявай да комбинираш и експериментираш!

Разполагаш с по-малко от три дни, но искаш да вземеш максимума от своето посещение на Париж? Почерпи вдъхновение от моя пътеводител Какво да видим в Париж за един ден.

Ресторанти, кафенета и сладкарници за 3 дни в Париж

Нали не си си помислил, че ще те оставя без препоръки за хубави ресторанти и заведения в Париж? Гастро туризмът е любимият ми независимо къде съм, и нямам търпение да ти дам няколко имена на хубави заведения.

 • Un Zèbre à Montmartre – класически френски ресторант с ограничен брой места, задушевна атмосфера и невероятен рибай стек
 • Café Le Nazir – кокетно кафене в сърцето на Монмартър за онези бавни сутрини с мирис на прядно изпечени кроасани и горещо капучино
 • Gisou – винен бар с европейска музика и страхотни тапас за вечерите, когато просто не ти се прибира в хотела
 • Boris Lumé Café Pâtisserie – бутикова пекарна за топящи се в устата френски кроасани и pain au chocolat
 • Boulangerie Alexine – още една пекарна, където да опиташ класически френски флан
 • Les Petits Mitrons – малка историческа пекарна в Монмартър, известна със своя киш и френски тарт
 • Le Vrai Paris – френско бистро с уникален екстериор на една от най-популярните улици в Монмартър, удачно за късно аперитиво
 • Bouillon Pigalle – мястото, което да посетиш ако искаш да се потопиш в истинската атмосфера на традиционните френски ресторанти от 19-ти век. Предлагат обедно меню на страшно ниски цени, но винаги има опашка.
 • Glace Bachir – популярно място за ливански сладолед с почти 100-годишна история на две минути от Сакре Кьор
 • Café Tabac – италианска кафетерия, в която направихме брънч с най-вкусните бъркани яйца в Париж и съвсем не лошо кафе
Печива в Парижки кафенета
В ляво Café Tabac, а от дясно е Café Le Nazir
Монмартър хубави кафенета и ресторанти
Кафене la rotonde paris
Кафенета и ресторанти в Париж
Багета и сладолед в Париж

Точните локации на заведенията ще намериш в моята Карта с маршрути за 3 дни в Париж.

Как да прекараме три дни в Париж – заключение

Щом прекараш 3 дни в Париж ти гарантирам, че той ще остави следа у теб. Надявам се моята 3-дневна програма да спомогне за прекарването на един незабравим дълъг уикенд в незабравимия Париж.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *