Шопинг в Турция: Къде да отидем на пазар и какво да си купим

Шопинг в Турция е безспорно най-честата причина да посещаваме съседката. Това се дължи на исторически евтината лира, изобилието от познати за нашия пазар марки на дрехи и продукти, и разбира се разнообразието и качеството на закупуваните от Турция стоки.

Споделям с вас няколко идеи за шопинг, като това къде да отидем на пазар в Турция и какво изгодно да си купим от Турция.

Къде да отидем на шопинг в Турция

Няколко са основните градове, в които можем да отидем на пазар в Турция. Това са Одрин, Лозенград, Люлебургас, Чорлу, Текирдаг, Истанбул.

Разбира се, има интересни градове с пазари и на юг от Истанбул, като например Чанаккале, но тези дестинации са подходящи само в случай, че искате да комбинирате почивка с пазар. Изобщо, колкото по-далеч отиваме от българската граница, толкова градовете ще са по-малко натоварени и туристически, а цените ще са по-ниски.

Пазаруване в Одрин

Одрин е най-популярният град за шопинг в Турция. Градът се намира на около 20 км от Капитан Андреево, а разстоянието от Малко Търново до Одрин е около 115 км. До Одрин пътуваме без винетка през Капитан Андреево, но има вариант да пътуваме без винетка и от Малко Търново, в зависимост от пътя, който хванем.

През последните няколко години човекопотокът от български туристи превърна града в истински оазис за пазаруване. В Одрин се правят два големи пазара – петъчен пазар, който местните наричат Улус пазар, и съботен пазар, по-познат като Синия пазар.

Петъчният пазар е огромен, един от най-големите пазари за дрехи в Турция, и от него купуваме изгодно реплики на маркови дрехи на спортни брандове като Nike и Adidas, както и на луксозни марки като Boss, Gucci, D&G, Armani, Karl Lagerfield и Dsquared2. От петъчния пазар могат да се намерят и изгодни плодове и зеленчуци, но за предпочитане е тях да търсим на съботния пазар.

От съботния пазар купуваме изгодно хранителни стоки като плодове, зеленчуци, маслини, сирене. Съботният пазар е по-приятният от двата пазара. Прилича доста повече на пазарите, които имаме в България, и на него нямаме усещането да сме на битак, за разлика от петъчния пазар. Основните посетители на Синия пазар са българи.

Освен със своите пазари, Одрин е притегателен център за шопинг туристи и със своите молове. Тук се намират цели два големи мола – молът от открит тип Марги Аутлет и Ераста.

Марги Аутлет е по-старият от двата мола и от него купуваме изгодно маркови дрехи на марки, популярни както в Турция, така и у нас. Един от най-интересните магазини в Марги е US Polo, където цените на някои дрехи са до четири пъти по-изгодни спрямо българските, без да е допуснат компромис с качеството.

Ераста е най-големият мол в Одрин и е построен по изцяло западноевропейски образец. Много от магазините за маркови дрехи в Марги присъстват и в Ераста, но освен тях тук намираме и хипермаркет Мигрос – най-любимият магазин за хранителни стоки на българите. Мигрос не е най-изгодният турски магазин, но комбинацията от разнообразен асортимент, щедри промоции и високо качество на предлаганите стоки и продукти, го правят най-подходящ за пазаруване ако сте на шопинг в Турция за пръв път.

Каталогът с промоции на Мигрос се обновява на всеки две седмици.

Пазаруване в Лозенград

Лозенград е друга популярна шопинг дестинация в Турция. Градът, познат още като Къркларели, се намира на около 90 км от Капитан Андреево, докато разстоянието от Малко Търново до Лозенград е едва 50 км. До града можем да пътуваме без винетка, в зависимост от пътя, който хванем.

Пазарът на Лозенград наскоро отвори на нова локация в самия център на града. Пазарът в Лозенград е всяка сряда и от него купуваме плодове, зеленчуци и други хранителни продукти, както и евтини дрехи. Цените на пазара в Лозенград са аналогични или по-евтини от цените на Синия пазар.

Много популярно място в Лозенград са складовете за перилни препарати Бизим. От тях можем да купим перилни и почистващи препарати, сапуни и шампоани на турски марки и марки, които се предлагат и на българския пазар, на много изгодни цени.

В бившия мол в Лозенград – Кипа – се намира огромен магазин на Мигрос – 5М Мигрос. От 5М Мигрос пазаруваме изгодно хранителни продукти, консерви, бобови, препарати, канцеларски предмети и други.

Край Лозенград намираме турската фабрика за обувки Дона (DONA), от която пазаруваме висококачествени обувки на много сносни цени.

Пазаруване в Люлебургас

Едва на 60 километра от Лозенград стигаме до друг прекрасен град, където можем да съчетаем изгодно пазаруване с приятна разходка – Люлебургас. Люлебургас е симпатично градче с много сърцати и мили жители и впечатляваща архитектура, която доста напомня на архитектурата в центъра на София.

Пазарът в Люлебургас е всеки понеделник и четвъртък, и е смесен. Половината пазар е зает от дрехи, а другата половина от хранителни продукти. Пазарът е много голям, изцяло покрит, и съвсем наскоро реновиран, и за мен е един от най-добрите пазари в Турция.

На един от изходите на Люлебургас намираме Мол 39 БУРДА. Молът е по-малък в сравнение с други турски молове като Авантаж, а магазините в него са някои от най-масовите магазини за мода като Waikiki, Flo, DeFacto, Koton.

Безспорно най-приятната част от шопинга в Люлебургас е разходката по централните улици Fatih и Istanbul, осеяни с малки магазинчета за дрехи. В магазините в центъра се намират дънки и булченски рокли, а малко в страни от центъра има страхотен магазин за млечни продукти. Локации на всички магазини съм отбелязал в картата на Люлебургас.

Пазаруване в Чорлу

Чорлу е друга предпочитана шопинг дестинация в Турция, известна най-вече със своите текстилни фабрики. Разстоянието от Капитан Андреево до Чорлу е 165 км, същото е и разстоянието от границата край Малко Търново до Чорлу.

Наричат Чорлу „градът на текстила“ именно защото почти всяка известна турска марка дрехи има фабрика край Чорлу, а към всяка фабрика има и фирмен магазин, откъдето да пазарим изгодно дрехи и обувки на дребно.

Една от основните причини да ходим на пазар в Чорлу, е фирменият магазин на фабрика Tac (ТАЧ), който се намира на около 15 км от Чорлу. Магазинът на ТАЧ е огромен и от него можем да купим всякакви спални комплекти, пердета и завеси, хавлии и халати и пр. Качеството на спалните комплекти е отлично, а цената зависи от материала, който изберете, но във всички случаи можете да намерите от два до три пъти по-изгодни спални комплекти от сатен, гъши пух и други скъпи материали, в сравнение с магазини като Jysk, IKEA и други.

Други интересни фирмени магазини край Чорлу, са фирменият магазин на фабрика АЗО (AZZO) за кожени обувки и аксесоари, фабриката на Mavi Jeans, където пазаруваме висококачествени турски дънки с допълнителна отстъпка, както и аутлета на Collins.

Интерес в Чорлу представляват и трите мола, които намираме разпръснати из града. Най-старият мол в Чорлу е Аутлет Авантаж – открит търговски център, напомнящ на Марги Аутлет. От тук пазаруваме големи турски марки като Waikiki, Flo, Mavi, US. Polo.

Новият мол на Чорлу е мол Орион. Освен, че е най-новият мол, това е и най-добре зареденият мол, с доста европейски облик, подобно на одринския мол Ераста. В мол Орион се намират магазини на почти всички фабрики край Чорлу – Koton, Defacto, Madame Coco, Derimod, Mavi, Collins. Тук можем да пазарим и в магазин Мигрос. Цените са същите като в Мигрос Одрин и Лозенград.

В Чорлу се правят няколко пазара през седмицата. Най-големият пазар на Чорлу е понеделник. От понеделник пазара в Чорлу купуваме изгодно плодове, зеленчуци и други хранителни стоки, подобно на Синия пазар в Одрин. Имайте предвид, че става голяма навалица и е добре да държите личните си вещи под око. Друг много популярен пазар е петъчният пазар в Чорлу, който се нарежда сред големите пазари за дрехи в Турция.

Пазаруване в Текирдаг

На около 140 километра от Одрин и на едва 40 км от Чорлу се намира прекрасният крайморски град Текирдаг, още известен като Родосто. През по-голямата част от годината, Текирдаг е спокоен град, а българите не сме традиционни посетители. Поради близостта си до Истанбул, Текирдаг е предпочитана дестинация за почивка и туризъм предимно от съседите-турци.

Препоръчвам да посетите Текирдаг най-вече за разходка край прекрасната морска променада на града, която може умело да се съчетае и с шопинг.

В Текирдаг има много голям открит пазар който води началото си от мола и стига чак до крайбрежната алея. Големият пазар в Текирдаг е всеки четвъртък, а пазарът е предимно за плодове, зеленчуци и хранителни продукти като маслини, кори за баница, яйца, и по-малко за дрехи. Пазарът е отворен и в понеделник, но е доста по-малък.

Молът на Текирдаг се казва Текира и е един от най-големите молове на запад от Истанбул. Освен традиционни турски магазини за мода, тук се намира и огромен хранителен магазин Карфур, който не се среща в много от останалите шопинг градове, включително Одрин.

След шопинга на пазара и в мола, се отдайте на заслужена разходка по централните улици и вижте забележителностите на града.

Пазаруване в Истанбул

Истанбул е сред най-красивите градове в Турция, и поне за мен – в цяла Европа. Освен това, градът е и страхотна шопинг дестинация. От пазари за евтини дрехи до молове с магазини на световни луксозни марки, Истанбул е истински рай за пазаруване.

Пазари в Истанбул

В сърцето на историческия полуостров се намира Капалъ Чарши – най-големият покрит пазар в Турция, от който можем да си купим накити, злато, дрехи и килими. Цените на пазара са завишени, така че ако решите да купувате нещо – задължително правете пазарлък. В златарските магазини цената на златото е твърда, тъй като тя е отражение на борсовата оценка на благородния метал за деня.

На няколко минути от Голямата чаршия е друг много известен пазар – Египетският базар, още познат като Пазара на подправките. От него можем да купим най-различни видове чай и подправки от Близкия и Далечния изток, локуми, желирани бонбони и пр. Някои сергии имат обявени цени, други не, но поне според търговците тук са доста честни и нямат намерение да ви „излъжат“. Разбира се, тук също бих ви посъветвал да се пазарите за цената и да опитате да я свалите поне с 20-25%.

В азиатската част на Истанбул, в сърцето на оживения квартал Юскудар пък е Покритият пазар на Юскудар, където ежедневно върви търговия с агнешко, телешко и пилешко месо, прясна риба, подправки, плодове, маслини, органични яйца и почти каквото се сетите за ядене.

Молове в Истанбул

В Истанбул има близо 20 мола, по-голямата част от които са съсредоточени в европейската част на града, в зоната на кварталите Бейоглу и Бешикташ.

Луксозни молове в Истанбул са Zorlu Center и City Mall в престижния квартал Нишанташъ, както и мол Istiniye Park край бизнес кварталите Левент-Маслак. В тези молове се продава висша мода като Prada, Gucci, Louis Viutton и пр.

В сърцето на модерния Истанбул край площад Таксим се намира непретенциозният мол Истиклял, където ще намерите някои от популярните турски магазини за маркови дрехи като Koton и DeFacto, както и познатите у нас магазини Mark & Spencer, Sephora, Deichmann и Decathlon.

Друг мол, който си заслужава да посетите на влизане или излизане от града, е Mall of Istanbul. Това е най-големият мол в града и се намира в ляво на голямата детелина на входа в посока центъра на Истанбул. В мола намираме всички популярни турски магазини за масова мода и някои по-луксозни марки като Beymen. Има и огромен foodcourt, където обаче не бих ви препоръчал да хапвате.

Скъпо ли е в Истанбул

В никакъв случай не бих казал, че пазаруването в Истанбул е особено изгодно, особено предвид факта, че сред всички изброени градове, Истанбул е най-туристическият и най-скъпият за живот. Съответно много от търговците, които срещате по пазарите изначало ви обявяват неколкократно завишена цена. Можете да комбинирате екскурзия до Истанбул с шопинг в някой от големите градове като Одрин или Чорлу, които така или иначе са ви по път.

Прегледайте моя пътепис от Истанбул за вдъхновение за екскурзия и се запознайте със забележителностите на Истанбул преди да го посетите.

В каква валута да пазаруваме в Турция

Препоръчително е да пазарувате в турски лири и да избягвате да плащате с карта с левова сметка. Валутните курсове на определени банки като ДСК често са с до 20% разлика спрямо курса на БНБ. Например, по време на моята Нова година в Истанбул заплатих с карта на ДСК и сметка от 819 лири ми бе таксувана като 97 лв (курсът на лирата спрямо лева беше 10 към 1).

Ако не разполагате с кеш, използвайте Револют, но е желателно предварително да обърнете левовете в лири, тъй като уикенда се начислява допълнителен 1% към обменния курс.

Какво е изгодно да си купим от Турция

От Турция можем да си купим изгодно редица хранителни стоки и стоки за дома, както и дрехи и лекарства.

Плодове и зеленчуци

Свежи плодове и зеленчуци купуваме от пазарите в Одрин, Лозенград и Чорлу. Разгледайте актуализирани цени на плодовете и зеленчуците в Турция на един от най-големите пазари.

Перилни и почистващи препарати

Прах, препарат за съдове и други почистващи препарати на най-изгодни цени купуваме от складовете в Одрин или Лозенград. Продават ги и в Мигрос, но освен ако не са на промоция, цените са високи.

Спални комплекти и пердета

Качествени спални комплекти, пердета и завеси можем да намерим във фабрика ТАЧ край Чорлу. Фабрика ТАЧ имат и магазин в центъра на Одрин.

Дрехи

Реплики на маркови дрехи от Турция пазаруваме от петъчните пазари в Одрин и Лозенград.

Маркови дрехи на качествени турски брандове се намират по моловете – Марги Аутлет и Ераста в Одрин, Авантаж и Орион в Чорлу.

Изгодни дрехи купуваме и от фирмените магазини на фабрики в Чорлу.

Лекарства

От Турция купуваме изгодно и лекарства. В Турция можем да намерим всички лекарства познати в България, но под различно име и на по-добра цена. Цената на някои от най-използваните лекарства в България е до пет пъти по-ниска ако закупим същите лекарства от Турция.

Във всеки от големите шопинг градове има поне една аптека, която работи и уикенд, а в Одрин обслужващият персонал в аптеката дори говори български.

Кои лекарства купуваме от Турция

От Турция намираме следните лекарства (в списъка отляво са имената на български, а отдясно турските им наименования).

 • Аналгин – Adepiron, Andolor, Devaljin, Karmizol, Metamizol, Novakom, Novalgin, Novoplan
 • АЦЦ саше – Asist Plus
 • Бенгей – Kamfolin
 • Бусколизин – Buscopan   
 • Витамин В12 – VITAKOBAL
 • Витамини комплекс – Ester-vit
 • Детралекс – Daflon 500
 • Крем за херпеси – Zovirax
 • Ламизил – Lamisil
 • Лопедиум – Loperamid 
 • Назален спрей – Iliadin
 • Нурофен – Artril, Nurofen, Suprafen
 • Орафуран – Piyeloseptil
 • Панадол – Panadol
 • Парацетамол – Minoset, A-ferin
 • Синалар – Ultralan krem
 • Спрей за гърло – Majezik
 • Спрей за гърло – Tantum Verde
 • Спрей за гърло – Kloroben
 • Тайлол хот – Tylol hot
 • Талцид – Talcid   
 • Тербинафин – Laminox, Lamisil, Mikoday, Tekfin, Terafin, Terbisil, Terinateva, Terminus, Tigal
 • Фастум гел – Profenid 2.5%   
 • Фурантрил – Lasix   
 • Ципрофлоксацин – Cipro

Какво не е изгодно да купуваме от Турция

Има и няколко категории стоки, които не си струва да купуваме от Турция.

Техника

Въздържаме се от закупуване на техника от Турция поради две основни причини – цените на техника в Турция, особено на световни марки като Apple и Samsung е сходна, и дори по-висока от цената на същите артикули в България. От друга страна, тъй като Турция е извън ЕС, признаването на гаранция на артикул закупен от тук е невъзможно, съответно ако техниката ви се повреди, ще трябва да заплатите ремонта.

Злато

Популярен мит е, че златото в Турция е по-изгодно. Това не е така – цената на златото в Турция се формира на база цената на златото на световните пазари. По този начин флуктуациите в стойността на лирата не се отразяват на крайната цена на благородния метал. Естествено, възможно е да намерите злато под пазарната себестойност, но ви препоръчвам да сте екстра бдителни, тъй като е крайно възможно златото, което купувате, да е с много примеси.

Цигари

Цигарите в Турция са по-евтини спрямо ЕС, най-вече заради ниските акцизи, които плащаме при купуване на стек цигари от съседката.

Все пак, не препоръчвам да купувате стекове цигари от Турция, тъй като има вероятност на границата да бъдете проверени, стековете да бъдат отнети, и да ви се наложи глоба, заради действащите регламенти за внос на стоки от Турция.

Внос на стоки от Турция

Регламентът за внос на стоки от Турция гласи следното:

 • Стоки в личния багаж като хранителни стоки и продукти са позволени за внос ако количеството им да не предполага търговска цел – обикновено по два броя от артикул. Стоките трябва да са на стойност под 300 евро, за да не се обмитяват;

 • Стоки, обект на акциз, като цигари и алкохол са позволени за внос в ограничено количество както следва:
  • цигари – до 2 кутии на човек;
  • алкохол – 1 литър твърд алкохол, 4 л вино, 16 л бира на човек;
  • гориво – без ограничение за горивото в резервоара, до 10 литра в съд.

 • Стоки от животински произход като меса и млечни са забранени за внос от Турция.

Това са най-важните точки от официалния регламент на ЕС за внос на стоки. Обичайно, дори да надвишите лимита за внос на стоки, или да внесете млечни продукти – няма опасност на границата да ви направят проблем, така че не се притеснявайте да пазарувате. Митничарите знаят, че пазаруваме всичко от Одрин и обикновено питат и гледат най-вече за контрабанден внос на цигари.

Разбира се, имайте едно наум и избягвайте да купувате продукти в неразумни количества, т.е. 5-10 бутилки олио, 5 кг млечни и т.н. Нека не тестваме толерантността на митничарите.

Надявам се статията да ви е била полезна. Приятно пазаруване в Турция!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

10 Коментара

 1. Здравейте, интересуват ме имената на следните лекарства в Турция за да ме разберат в аптеката:
  Витамин Б12 таблетки;
  Витамин Д;
  Еспумизан;
  Но-шпа
  Благодаря за полезната и интересна статия.

 2. Здравейте, интересуват ме имената на следните лекарства в Турция за да ме разберат в аптеката:
  Витамин Б12 таблетки;
  Витамин Д;
  Еспумизан;
  Но-шпа

 3. Здравейте, купихме 9 диска албуми (неповтарящи се) от музикален магазин в Истанбул.
  Ще се пренасят в ръчния багаж на самолет ако има значение.
  Дали са прекалено много и изглеждат като търговска дейност?
  За съжаление бележка не пазим, но почти нямаме други покупки – 1-2 чая и 1-2 подправки.

 4. Извинявам се, как може лицензирано да се се купуват по-големи количества стоки и да се изнасят от Турция?

  • Здравейте,

   За огромно съжаление нямам опит с търговията и не мога да ви дам на 100% вярна и конкретна информация. Най-добре е да се обърнете към специалист.

   Успех!

 5. Благодаря за полезната статия! Само не разбрах тези 300 евро на човек при връщане в България за сумарно всички ли видове стоки касае или само за храна?

  • Здравейте,

   Това е таванът на сумата на всички закупени стоки, да. Но освен ако не попаднете на адски заядливи митничари или не сте закупили продукти с търговска цел (например 20 опаковки прах за пране) – шансът някой да тръгне да ви смята касовите бележки и да ви прави проблем е близък до 0.

 6. Много изчерпателна и полезна информация! Аз от началото на юни ще почивам в Айвалък. Искам да помоля за няколко по- конкретни съвета относно покупки и цени! Също и с каква валута е изгодно да се пазарува, кеш или с дебитна карта, ако нямам Революшън? Ще Ви бъда благодарна ако ми отговорите!😃

  • Здравейте,

   За пазаруването – аз бих казал кеш, просто защото с карта ако пазарувате уикенда, ще ви начислят допълнителна такса, а и според банката ви може да се окаже, че курсът е много неблагоприятен. Аз на нова година платих лири на 12 стотинки с ДСК карта, когато официалният курс на БНБ бе 10 ст. Но все пак ако ви се наложи и плащане с карта – плащайте без да се притеснявате.

   Иначе за покупки и цени – има от всичко на всякакви цени.. 🙂 Но като цяло цените са си високи в Истанбул, не е като преди няколко години. Ако имате по-конкретен въпрос попитайте.

   Приятна ваканция.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *