Шопинг в Одрин е може би най-обичайната причина за посещение на Турция в последните години, благодарение на исторически ниските нива на лирата и разнообразието от качествени стоки. Надявам се следващите редове да са полезни на всеки, който обмисля да пътува до южната съседката.

Кой е най-подходящият ден за шопинг в Одрин?

Най-подходящият ден за шопинг е събота. Причината е, че неделя не малко от магазините и пазарите, които ще искате да посетите, ще са затворени.

Петък е също подходящ ден за шопинг, благодарение на Петъчния пазар на Одрин. Точни координати на пазара можете да намерите в моята карта на магазините в Одрин, която съм оставил в края на статията.

Необходима ли ми е виза за Турция?

Пътуването до Одрин е доста улеснено и от страна на българските, и от страна на турските изисквания. Необходим е само стандартен български паспорт (не лична карта!), а ако пътувате с кола – малкият талон на автомобила и пълномощно за шофиране (в случай, че не сте собственикът).

Необходима ли е винетка за пътуване до Одрин?

Винетка до Одрин не ви е нужна. Въпреки, че пътят е магистрала, не рискувате да бъдете глобени. Винетка е нужна само в случай, че пътувате по-далече от Одрин.

Кога да тръгна, за да не чакам на границата?

Тук няма на 100% правилен съвет. Противно на обичайното, по-ранното тръгване обикновено е обвързано с по-дълго чакане. Това се дължи на факта, че всички екскурзии тръгват през малките часове на нощта, с идеята, че ще са на границата по съмване.

Съобразете тръгването си така, че да сте на границата в диапазона от 9:30 до 11:30 най-късно. По този начин чакането на граница не би било много повече от 30-45 минути.

Къде да идем на шопинг туризъм в Одрин?

U.S. Polo в Margi Outlet

Margi Outlet е удобно разположен на главния път на града, лесно достъпен от магистралата. Има поне 30 магазина, като най-интересният със сигурност е U.S. Polo. Дрехите са на доста по-ниски цени сравнено с U.S. Polo в България. За съпоставка, чифт дънки в турското U.S. Polo е между 50 и 100 лв, а в българското е поне 200 лв. Магазинът е пълен с българи, но продавачите не говорят български.

Освен U.S. Polo Assassin, има магазини Adidas, Levis, Jack and Jones, LC Waikiki, един от по-известните им магазини за костюми, но нищо открояващо се. Не свързано с дрехи, има различни магазини за домашни потреби, обувки, злато, козметика и т.н, както и няколко ресторанта където да хапнете евтино.

Синия пазар на Одрин

Синия пазар на Одрин, както е известен, се намира точно зад Margi Outlet. Микс между Илиянци в София и Руския пазар в Пловдив. От там се пазаруват предимно плодове и зеленчуци, а в средата на пазара се намират маслини и турски сладки.

Имайте предвид, че неделя е почивен ден.

Pierre Cardin и Migros в мола на Одрин Erasta AVM

Молът Ераста е на 4 етажа, и можете да намерите всичко – стоки за дома и бита, храна, техника, костюми. Пълен е с различни турски марки за дрехи и костюми, но има и някои известни и у нас, като например U.S. Polo Assassin & Pierre Cardin. Хранителният магазин Migros е много зареден и евтин, и част от промоциите ги пише директно на български език. Обикновено хранителни стоки се купуват именно от Migros. Тук можете да разгледате актуалната им брошура, а в раздела за брошури ще намерите каталози и на други супермаркети.

На шопинг в търговиите

Търговиите се намират на улица Mezarlik. Въпреки, че са практически на пътя, има много места за паркиране. Тук се продават евтино сапуни, прах за пране и всякакви препарати за дома.

На лов за сувенири в Алипаша

Алипаша е покрит пазар в центъра на Одрин, където можете да намерите най-вече джунджурии и сувенири. Има много сергии за турски сладки, както и магазини за дрехи, аксесоари и злато.

Магазини за злато

В Одрин има няколко по-известни магазини за злато. Можете да проверите в MÜCEVHERAT или някой от другите магазини за злато в покрития пазар Алипаша. В противен случай, можете да се доверите на някой от по-добре познатите в България Altinbas в Ераста мол или Acar Gold в Марги аутлет.

Към септември 2021, цената на 24-каратовото злато в Одрин е 480-500 лири. Цената на 14-каратовото злато в Одрин е 280-290 лири.

Карта на Одрин с магазини

За ваше улеснение съм приготвил подробна карта на Одрин с магазини. Ще намерите отбелязани локациите на всички големи супермаркети за евтини хранителни стоки като Migros, Bim, Carrefour. Ще се ориентирате лесно къде се намират търговиите в Одрин за евтини перилни препарати и сапуни. Ще видите и примерен маршрут, така че да успеете да обиколите всички магазини в рамките на един ден, без да губите излишно време в търсене или лутане напред, назад из локациите.

Прегледайте моята подробна карта на Одрин с магазини, препоръки и описания тук:

Свалете карта на магазините в Одрин на телефона си

Нямате възможност да гледате картата докато сте в Одрин? Няма проблем! Оставете ваш валиден имейл адрес и ще получите картата директно на телефона ви!

Брошури на магазините в Одрин 2021

Брошури на магазините в Одрин можете да намерите на следните адреси:

Актуален каталог на Карфур (Carrefour) Одрин 2021

Актуална брошура на Мигрос (Migros) Одрин 2021

Актуална брошура на Марги Аутлет (Margi Outlet) 2021

Бележки

Ще обновявам редовно статията, за да разчитате, че информацията вътре е на 100% актуална.

Поради динамичната ситуация с COVID-19, моля следете официалния сайт на Министерство на външните работи за актуална информация относно изискванията за пътуване от България към Турция.

Приятен шопинг!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *