Шопинг в Одрин е може би най-обичайната причина за посещение на Турция в последните години, благодарение на исторически ниските нива на лирата и разнообразието от качествени стоки. Надявам се следващите редове да са полезни на всеки, който обмисля да пътува до южната съседката.

Кой е най-подходящият ден за шопинг в Одрин?

Най-подходящият ден за шопинг е събота. Причината е, че неделя не малко от магазините и пазарите, които ще искате да посетите, ще са затворени.

Необходима ли ми е виза за Турция?

Пътуването до Одрин е доста улеснено и от страна на българските, и от страна на турските изисквания. Необходим е само стандартен български паспорт (не лична карта!), а ако пътувате с кола – малкият талон на автомобила и пълномощно за шофиране (в случай, че не сте собственикът).

Необходима ли е винетка за пътуване до Одрин?

Винетка до Одрин не ви е нужна. Въпреки, че пътят е магистрала, не рискувате да бъдете глобени. Винетка е нужна само в случай, че пътувате до по-далечна дестинация.

Кога да тръгна, за да не чакам на границата?

Тук няма на 100% правилен съвет. Противно на обичайното, по-ранното тръгване обикновено е обвързано с по-дълго чакане. Това се дължи на факта, че всички екскурзии тръгват през малките часове на нощта, с идеята, че ще са на границата по съмване.

Съобразете тръгването си така, че да сте на границата в диапазона от 9:30 до 11:30 най-късно. По този начин чакането на граница не би било много повече от 30-45 минути.

Къде да идем на шопинг туризъм в Одрин?

U.S. Polo в Margi Outlet.

Margi Outlet е удобно разположен на главния път на града, лесно достъпен от магистралата. Има поне 30 магазина, като най-интересният със сигурност е U.S. Polo. Дрехите са на доста по-ниски цени сравнено с U.S. Polo в България. За съпоставка, чифт дънки в турското U.S. Polo е между 50 и 100 лв, а в българското е поне 200 лв. Магазинът е пълен с българи, но продавачите не говорят български.

Освен U.S. Polo Assassin, има магазини Adidas, Levis, Jack and Jones, LC Waikiki, един от по-известните им магазини за костюми, но нищо силно открояващо се. Не свързано с дрехи, има различни магазини за домашни потреби, обувки, злато, козметика и т.н, както и няколко ресторанта където да хапнете евтино.

Синия пазар на Одрин

Синия пазар на Одрин, както е известен, се намира точно зад Margi Outlet. Микс между Илиянци в София и Руския пазар в Пловдив. Имайте предвид, че неделя е почивен ден.

Pierre Cardin и Migros в мола на Одрин Erasta AVM.

Молът Ераста е на 4 етажа, и можете да намерите всичко – стоки за дома и бита, храна, техника, костюми. Пълен е с различни турски марки за дрехи и костюми, но има и някои известни и у нас, като например U.S. Polo Assassin & Pierre Cardin. Хранителният магазин Migros е много зареден и евтин, и част от промоциите ги пише директно на български език. Обикновено хранителни стоки се купуват именно от Migros. Тук можете да разгледате актуалната им брошура.

На шопинг в търговиите

Търговиите се намират на улица Mezarlik. Въпреки, че са практически на пътя, има много места за паркиране. Тук се продават евтино прах за пране и всякакви препарати за дома.

Надявам се информацията да е от полза на обмислящите да посетят Одрин с цел шопинг туризъм! А за тези, които предпочитат стандартния туризъм, скоро ще кача статия със снимки и препоръки за места за хапване.

Бележки

Ще обновявам редовно статията, за да разчитате, че информацията вътре е на 100% актуална.

Ноември 2020 – заради COVID-19 ситуацията, носенето на маски в Одрин и на открито, и на закрито, е задължително!

Приятен шопинг!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *