Трите ръкава на Халкидики – Касандра, Ситония и Атон | Пътеводител

Халкидики – най-разнообразната и интересна дестинация за море в съседна Гърция. Близо е до България, и същевременно е разделен на три прекрасни и коренно различни като преживяване ръкава, чиито имена са Касандра, Ситония и Атон.

Всяко лято посещавам ръкавите на Гърция поне по веднъж в търсене на нови плажове, интересни ресторанти и добри хотели, а в тази статия обобщавам именно най-добрите плажове, ресторанти и хотели по ръкавите на Халкидики.

Кои са трите ръкава на Халкидики

Халкидики е полуостров с хълмист релеф, който се разделя на три ръкава – Касандра, Ситония, Атос. Ръкавите са добре свързани както по суша, така и по вода. На път между два ръкава преминаваме през магазинчета за ферфемрски маслини и зехтин, и безкрайни редици цъфтящи зокуми, зад които небесно синята вода ни приканя да се гмурнем в нея тук и сега. И така, да тръгваме на път!

Касандра първи ръкав на Халкидики

Касандра

Първи ръкав на Халкидики

Първият ръкав на полуострова е най-туристическият и най-добре уреденият от трите. С „добре уреден“ искам да кажа, че Касандра е най-пригодена за всякакъв вид туризъм – от спокойна семейна почивка на ол инклузив хотел, през романтична почивка с половинката в бутиков комплекс, през разходка и разглеждане на живописни курорти като Афитос и Пефкохори, до шумен парти уикенд в някой от множеството барове, пръснати из ръкава.

pefkochori едно от най красивите села на Касандра Халкидики

Безспорно предимство на Касандра е близостта до София и Солун, втория най-важен град в Гърция, който сам по себе си е страхотна дестинация за уикенд извън България. Най-близките курортни селища на Касандра са на около 350 км от София, или около 4:30 часа път с автомобил. Благодарение на това, Касандра е една от най-близките и добри дестинации за море в Гърция.

Още едно от явните преимущества на първия ръкав на Халкидики е, че той е най-малкият от трите, а добрата инфраструктура го прави особено лесен за обхождане с автомобил ако предпочитате да посещавате различен плаж всеки ден.

Къде да отседнем на първия ръкав на Халкидики

Olvion Luxury Living, Kalithea
olvion luxury living комплекс в Калитея Халкидики

Бутиковият комплекс Olvion Luxury Living е супер находка в сърцето на парти дестинацията Калитея. Просторни, луксозно обзаведени стаи, в които умело се преплитат дървесни с бохо мотиви. Комплексът разполага с вътрешен басейн и бар, от който можете да си поръчате коктейл и музика по ваш вкус. Достатъчно далеч от шумната част на Калитея за пълноценна почивка.

Апартамент в olvion luxury living
olvion luxury living баня

Самата Kalithea е уредено село, като най-големите му преимущества са разположението в самото начало на ръкава, близостта му до живописния Афитос, и заведенията за нощен живот, ако си падате по парти дестинации.

Asterias Premium Apartments, Pefkochori
Стая asterias pefkochori първи ръкав на Халкидики

Asterias Premium Apartments е нов комплекс, разположен на главния път на няма и километър от центъра на китния Пефкохори. Стаите са просторни и много светли, с огромна тераса с частична морска гледка, от която можете да наблюдавате изгрева. Управителката на хотела е страшно любезна и ще ви даде подарък на тръгване! Макар хотелът да е на главния път, в стаята не се чува абсолютно никакъв шум.

Вила asterias Пефкохори първи ръкав
Гледка от терасата на asterias pefkochori

Pefkochori е супер симпатично селце, независимо дали се разхождате по дългата и шумна морска алея, или предпочитате тесните улички из старата част. Топ избор за база в Касандра.

Най-хубавите плажове и плажни барове на Касандра

По цялата обиколка на Касандра намираме красиви уредени плажове с тюркоазеносиня кристална вода и страхотни натурални гледки.

Трябва обаче да направя няколко важни уточнения – повечето плажове на първия ръкав на Гърция са с дребни камъчета и са доста дълбоки. Също така са по-скъпи спрямо други популярни дестинации като Кавала, а дори и съседна Ситония.

Обикновено на плажните барове изискват да направите минимална консумация, която варира според това на коя линия сте. Най-ниска минимална консумация се заплаща от трета линия включително назад.

Ето кои са, по мое мнение, някои от най-добрите плажове и плажни барове на Касандра.

Cabana Beach Bar, Paliuri Beach
cabana beach Халкидики Касандра

Cabana Beach Bar е разположен на златния плаж на Касандра край селото Paliuri. Със своя фин златист пясък, топла вода и плитко дъно, златният плаж е най-хубавият плаж на първия ръкав.

Cabana Beach Bar е най-модерното заведение на златния плаж и топ дестинация ако отивате да се забавлявате на първия ръкав. Ако не търсите парти, а хубав плаж, то седнете на някой от не централните шезлонги, до които стига едва доловима приятна музика. Гарантирам, че по никакъв начин не пречи на спокойното прекарване на плажа и се увеличава след 17:00.

Златния плаж на Касандра cabana beach club

В сезона, на плаж Кабана се ходи задължително със резервация. Можете да я направите като позвъните на +306955698151. Комплектът не се заплаща, но има задължителна консумация, която започва от 20 евро на човек.

Между Cabana и съседния бар има свободна зона, която е подходяща и за семейства с деца. Не бих препоръчал самия бар за семейно прекарване.

Eldoris Restaurant Beach Bar, Possidi Beach
eldoris restaurant beach bar край possidi kassandra

Друг жесток плаж на Касандра намираме в по-непопулярната южна част на ръкава, край селото Possidi. Плажът на Посиди, който често се бърка с Пясъчната коса на Касандра, е дълга плажна ивица с бял пясък, който преминава в дребни камъчета на влизане в морето. Плажът е сравнително дълбок, но с кристална вода.

Пясъчната коса на Касандра eldoris

Най-хубавият плажен бар тук е Eldoris – луксозни шезлонги, бохемска обстановка и страхотна храна. Много голям недостатък за мен е музиката. Особено през уикенда DJ-ят я надува до дупка още по обяд, а самият плажен бар не предполага толкова силна музика, тъй като няма място за танцуване.

Плаж край Пясъчната коса на Касандра

Резервацията за плажния бар на +306986994887 е задължителна. И тук минималната консумация е 20 евро на човек.

Пясъчната коса на Касандра, Possidi Beach

Наблизо е и ивицата на Посиди, която е като кичур коса, който се носи във водата.

Пясъчната коса на Касандра един от най добрите плажове на първия ръкав

Тази част на плажа на Посиди също е доста популярна, но предимно сред хора, които предпочитат по-дивите и природно красиви места.

Glarokavos BeachBar, Glarokavos Beach
Плажен бар glarokavos beachbar Халкидики

Гларокавос е може би най-хубавият плаж, който можете да посетите край Пефкохори, а едноименният плажен бар Glarokavos BeachBar – най-красивото и спокойно място, където да прекарате деня си.

glarokavos beachbar Халкидики

Ивицата е широка и дълга, но е изцяло съставена от дребни камъчета, които стават по-големи на входа към водата. Водата е небесно синя и спокойна, но дъното бързо става дълбоко. Безспорно най-впечатляващи са високите дървета, които хвърлят естествена сянка върху голяма част от шезлонгите и създават усещане, че си сред природата.

Плаж glarokavos на първия ръкав на Гърция

Музиката е ненатрапчива, но се чува от шезлонгите, а храната е може би най-добрата, която сме опитвали на плажен бар в Касандра. И тук резервацията на +306984489933 особено през уикенд е задължителна. За да използвате комплект има задължителна консумация от 15 евро (20 евро през уикендите). Посетете го – заслужава си!

Cyano Beach Bar, Pefkochori Beach
Море край Пефкохори на първия ръкав

Обожавам Пефкохори, но мнението ми за плажовете му е малко по-различно. Ивицата е изцяло съставена от дребни камъчета, влизането в морето е сравнително болезнено заради едрите камъни, които чакат на брега. В морето също има доста големи камъни, което го прави потенциално опасно ако не внимавате или сте с дете.

cyano beach bar Халкидики Касандра

Ако търсите плаж в този район и камъните не ви смущават, то Cyano Beach Bar е точното място.

cyano beach bar на плаж pefkochori

Chill атмосфера, готини собственици и добра храна. Точно до плажния бар има дебела естествена сянка и множество масички, които изглеждат перфектни за co-working!

cyano beach bar Касандра

Минималната консумация започва от 5 евро на човек, което го нарежда сред най-достъпните плажни барове на Касандра.

Papua Beach Bar, Kalithea Beach
Плаж papua beach bar Калитея

Плажът на Калитея е хубав, с по-едър пясък и сравнително полегато дъно спрямо повечето плажове из първия ръкав. Може би най-добрият бар тук е Papua Beach Bar – правят супер коктейли и сервират добра храна. Зеленината около входа към плажа и прилежащият ресторант Shalimar създават много тропическо усещане.

papua beach bar плаж в Калитея Халкидики

И тук има проблем със силната музика, която се бие с музиката от съседния бар и става доста голяма какафония. Минималната консумация започва от 15 евро на човек.

Топ ресторанти и таверни в Касандра

Ето някои от най-добрите ресторанти на първия ръкав, предлагащи всякакъв вид кухня.

Vouka, Afytos

Афитос е може би най-красивото селце на Касандра и задължително място за посещение и разходка на първия ръкав на Халкидики. Романтичните му тесни улички са изпъстрени с цветове и преливат от живот независимо от сезона.

Из уличките на afytos kassandra

Намираме атмосферния ресторант Vouka в сърцето на Афитос, с просторна външна градина, скрита под клоните на дърветата.

vouka добър ресторант в Афитос на първия ръкав

В ресторанта се сервира нетрадиционна гръцка кухня, както и смели интерпретации на добре познати ястия – течение, което изглежда набира все по-голяма скорост в Гърция.

Ресторант vouka в Афитос

Горещо препоръчвам свинското коремче, което се вижда на лявата снимка – жестоко е! Задължително с резервация на телефон +302374091363.

Tsaparis, Pefkochori

Пефкохори е другото ми любимо село на Касандра. Можете да се разходите по дългата морска променада и да хапнете на ресторант с гледка към морето, или да се загубите из малките улички в старата част и да оставите сетивата си да ви водят.

Из центъра на Пефкохори на първия ръкав на Халкидики

На една от уличките около църквата попадаме на оживената таверна Tsaparis, от чиито маси се открива страхотна гледка към символа на Пефкохори.

Гледка към църквата на pefkochori от ресторант tsaparis

Семейната таверна Tsaparis е мястото, където ще ви сервират най-хрупкавите тиквички по гръцки с дзадзики, най-добрите пържени калмари и най-вкусните гриловани скариди с чесън.

Храна в ресторант tsaparis Касандра
Храна в ресторант tsaparis първи ръкав Халкидики

Заведението е топ избор както за по-романтична вечеря, така и за неформално хапване с голяма компания. Задължителна резервация на +306973671579!

Aknos, Pefkochori

Aknos е определението ми за скрито съкровище! Разположен на оживения площад в старата част на Пефкохори, чиято атмосфера ни пренася директно в италианското рибарско село Marzamemi, Aknos е гастрономическо преживяване, засищащо всички сетива.

aknos ресторант pefkochori kassandra

От атмосферата, през подбора на чиниите и презентацията на храната, та до вкуса – всичко в Aknos е без забележка! Не случайно оценката му в Google е 4.9 от 5!

Гурме храна в гръцкия ресторант Акнос на площада в Пефкохори

Опитайте салатата с морски фенел, копанисти (традиционна разядка от сирене и чушка), запечено сирене с мед, но май каквото и да си поръчате е невъзможно да сгрешите! Място, достойно за Michelin звезда!

Паста и десерт в ресторант Акнос Пефкохори

Препоръчвам ви да резервирате на +302374061810.

Archontiko, Agia Paraskevi

В центъра на автентичното планинско село Agia Paraskevi, ресторант Archontiko е сред онези места, които те карат да се връщаш отново и отново там всеки път, когато посетиш Касандра.

Атмосфера в ресторант archontiko в Халкидики

Ако търсите на интимна атмосфера под светлините, огромни порции и перфектно приготвени стекове – това е Мястото! Резервацията е задължителна!

Рибай стек в ресторант archontiko на първия ръкав

Пътят до селото е много живописен и се разкриват страхотни гледки към околията, особено по залез.

Карта на Халкидики

Точни локации, реални отзиви и телефон за връзка с всяко от препоръчаните места ще намерите в моята Карта на Халкидики.

Ситония

Втори ръкав на Халкидики

За разлика от по-шумната и туристическа Касандра, на Ситония човек намира усамотение и спокойствие. Тайният коз на втория ръкав е, че където и да се обърнеш, виждаш чиста и неподправена природна красота. Ситония е късче земен рай, който чака да го разкриеш.

Плажа на Сарти Ситония втория ръкав

Тук намираме приказни девствени плажове, оживени таверни на брега на морето и плажни барове, от които се наблюдават някои от най-драматичните залези на Халкидики. Автомобилът е задължителен, тъй като ръкавът е много голям, а населените места са по-нарядко. Да опитаме да я обиколим заедно!

Къде да отседнем на втория ръкав на Халкидики

Две са местата, които бих препоръчал за настаняване на втория ръкав.

Dandelion Suites, Nikiti

Луксозните апартаменти Dandelion Suites се намират в Никити, най-лесно достъпния курорт на Ситония. Луксозни, с частен басейн и на едва десет минути пеш от централния плаж на селото.

Край Никити намираме Kalogria Beach, един от най-достъпните и топли плажове на ръкава, а разположението на селото го прави чудесна отправна точка за разходки до курортите Вурвуру и Ормос Панагияс.

Ta Petrina Boutique Villas, Vourvourou

Традиционните каменни вили Ta Petrina, разположени на главния път над романтичното Вурвуру, са олицетворението на лятно безгрижие в Гърция. Затвореният комплекс разполага с огромни открити зелени площи осеяни с дръвчета и хамаци. В средата на комплекса има голям басейн с шезлонги, както и плитък басейн, подходящ за деца. Лятно време организират най-различни събития за забавление както на деца, така и на родителите.

Вила ta petrina добър хотел на Ситония
ta petrina вили в Халкидики

От своя страна, Вурвуру е една от най-романтичните дестинации на Халкидики, която предлага изобилие от добри ресторанти и страхотни плажове.

Oasis Luxury Rooms, Sarti

Луксозният комплекс Oasis Luxury Rooms е разположен в старата част на автентичното селце Сарти, само на няколко минути от плажа и всички страхотни таверни и заведения. Стаите са внимателно обзаведени, с тераса и включена закуска.

oasis luxury rooms sarti спалня и тераса

Поради разположението си близо до най-вълнуващите плажове на Ситония, Сарти е чудесна база за обикаляне на ръкава с кола. Плажната ивица на Сарти е голяма, но най-хубавото от нея е гледката към внушителния връх Атос от другата страна на морето.

Най-хубавите плажове и плажни барове на Ситония

Плажовете на Ситония са като излезнали от екзотичен филм – фин пясък и изобилие от зеленина, които оставят чувство за пълно уединение с природата. Безпристрастно бих казал, че конкурират някои от най-живописните и интересни плажове, които съм посещавал на острови като Крит и Родос.

В това отношение вторият ръкав на Халкидическия полуостров определено води в надпреварата кой е най-хубавият ръкав.

Най хубавите плажове на Ситония втория ръкав на Гърция

Ситония предлага за всекиго по нещо – скрити плажове, до които се стига по виещи се прашни пътеки насред гората, плажни барове без минимална консумация, както и уредени плажове, на които ще ви спечелят с обслужване и любезност.

La Luna, Ormos Panagias

Плажният бар La Luna в залива Trani Ammouda е моето лично откритие за 2023 година. Нов бар, луксозни и добре поддържани шезлонги и чадъри, релаксираща музика и страхотно обслужване. А плажът със със своя ситен пясък, плитко дъно и невероятни гледки, е с една дума уникален!

Плажен бар la luna ormos panagias Халкидики

Комплектът от чадър с два шезлонга е с 30 евро минимална консумация.

Talgo Beach Bar, Vourvourou

Talgo е институция в Халкидики. Откриваме плажът закътан в един от най-живописните заливи на втория ръкав. Морето е прозрачно и спокойно, бих казал дори мързеливо, а персоналът се грижи нищо да не ти липсва.

Плажен бар talgo beach bar Вурвуру Халкидики

Талго е известен както с хубавия плаж, така и с шумните партита, които се правят тук – имайте го предвид, ако музиката би могла да е проблем. Комплектът не включва консумация и започва от 10 евро на последна линия, но не я препоръчвам тъй като е далеч от плажа и е на трева, а не пясък.

Manassu Beach Bar, Akti Oneirou

Още щом се качите на главния път на втория ръкав ще видите билборд реклама на екзотичния Manassu Beach Bar. Не се оставяйте рекламата да ви подлъгва, че мястото е капан – всъщност е един от най-добрите, да не кажа хубавия плажен бар, който можете да посетите тук.

manassu beach bar в Ситония втория ръкав на Халкидики

За да стигнете до плажа трябва да минете по дълъг и доста стръмен път без асфалт, но веднъж щом оставите колата на безплатния охраняем паркинг и минете през входа, ще разберете, че усилията са си стрували.

manassu beach bar най добрият плажен бар на Ситония

Плажът е много добре уреден, с класен ресторант и бохемска обстановка. Щом влезете във водата зад вас се разкриват страхотни гледки към скалните отвеси и малката горичка, а пред вас с цялото си величие се простира Атон – третия ръкав на Халкидики.

Ивицата е с едри песъчинки, входът към морето минава през няколко по-едри камъни, а дъното бързо става дълбоко. Тъй като плажът е в залив, морето е чисто и много спокойно, а също е подходящо за гмуркане.

manassu beach bar в Ситония Халкидики

Manassu е скъп плажен бар. Тук няма задължителна минимална консумация, но за сметка на това комплектът се заплаща отделно. Цената за два шезлонга и чадър започва от 25 евро, без да включва консумация. Резервацията е задължителна!

Kavourotrypes Beach

Kavourotrypes е плажът, който се е превърнал в символ на Ситония. Плажната ивица е много малка и тясна, но изобилства от природа и красота. Водата е най-синьото синьо, което сте виждали в Халкидики.

Плаж на втория ръкав на Халкидики
Плаж kavourotrypes Ситония Халкидики

Има непретенциозен плажен бар, който обаче е доста пренаселен, а музиката е адски силна, така че не го препоръчвам. Именно поради тази причина много хора предпочитат да плажуват под сянката на естествената растителност, която е навсякъде около плажа.

kavourotypes beach Ситония най красивия плаж на втория ръкав

Като се замисля, единственият начин да се насладите напълно на плажа, е като отидете извън сезона, или много рано сутрин, преди всички останали.

Cavo Kalamitsi, Kalamitsi Beach

Плажът Каламици е един от най-добрите за релакс край морето, независимо дали сте двойка, компания или семейство. Ивицата е достатъчно широка, водата е кристално чиста и спокойна, а в началото дъното е доста полегато и подходящо за деца. След първите 2-3 метра бързо става дълбоко.

Плаж Каламици плажен бар cavo kalamitsi в Ситония

Най-хубавият плажен бар тук е Cavo Kalamitsi – луксозни дървени шезлонги, плътни чадъри и много внимателно обслужване. Комплектът струва 20 евро без да включва консумация. Точно зад плажа е таверната Zorbas, която е една от най-добрите в Ситония.

Ethnik Beach Bar, Tristinika Beach

В една от най-южните точки на втория ръкав намираме най-хипстърския плажен бар – Ethnik. Мястото за chill ден на плажа с хубав коктейл в ръка. Няма минимална консумация и комплектът не се заплаща.

ethnik beach bar Ситония
ethnik beach bar Ситония Халкидики

Ако останете до края на деня, ще се насладите на най-спиращия дъха залез, който можете да наблюдавате на Халкидики.

Залез ethnik beach bar втори ръкав на Халкидики

Плажът под бара – Tristinika Beach – е пясъчен, с плитка и спокойна вода, което го прави удачен и за семейства. Зад него има къмпинг и природа, и някак цялата атмосфера наоколо напомня на безвремие и на едно безкрайно синьо лято…

Плаж tristinika beach втори ръкав на Халкидики
Kalogria Beach, Nikiti

Kalogria Beach е един от най-достъпните плажове край популярния курорт Никити – фин златист пясък, плитко дъно и много топла вода. Всички тук ходят на Isla Beach Bar, но моето мнение е, че не си заслужава да платите минимум 15 евро на човек за евтини шезлонги, наблъскани един в друг, бавно обслужване и външна тоалетна в средата на паркинга. По-добре отидете на свободната зона в близост.

Sarti Beach, Sarti
Плаж Сарти, Ситония, Халкидики

Сарти е едно от най-приятните и туристически места на Ситония. Плажът на Сарти е дълъг с фин пясък и полегато дъно, а гледката към отсрещния връх Атос е главозамайваща. Плажните барове изглеждат на средно ниво и не бих препоръчал някой от тях, но ако спите в Сарти и сте с деца, свободната зона изглежда като супер решение.

Плаж Сарти втори ръкав на Гърция
Сарти Халкидики плаж
Светльо в Сарти

Вечерна разходка по променадата на Сарти също си заслужава на всяка цена.

Най-добрите ресторанти и таверни в Ситония

Нямах търпение за тази част, понеже из втория ръкав намерих едни от най-автентичните заведения за традиционна гръцка кухня, в които някога съм попадал. Да започваме!

Marathos Gastro Tavern

Гастро таверната Marathos, разположена на живописния централен площад на селото Agios Nikolaos крещи автентичност. Ще ви почерпят с пресен домашен хляб с разядки още щом седнете, и ще ви поднесат домашен сладолед преди да сте си помислили да станете.

Хапване в Гастро таверна marathos
gastro taverna marathos Халкидики

А, и обещавам, че тук ще опитате най-жестоката гръцка мусака и най-вкусната кладница с масло.

Bokeh, Vourvourou

Ресторантът Bokeh е мястото, където вкусната храна се съчетава най-добре с огнените гръцки залези. Заведението е в средиземноморски бохо стил и тук се наслаждаваме на едни от най-красивите морски гледки, за които бихме мечтали.

bokeh ресторант в Халкидики
Романтична вечеря по залез в Ситония

Имайте предвид, че морските дарове не са пресни, съответно рибния дюнер, една от топ атракциите в менюто, намерих за разочароващ и бих препоръчал вегетарианските опции.

Kotsaris, Sarti

Kotsaris е симпатична семейна таверна на плажа. Порциите са огромни, а храната е поднесена семпло и има вкус на домашно приготвена гозба.

Специалитетът на заведението е грилован октопод, а през деня можете да видите пресния улов, закачен да се суши на простора.

Der Kindergarten, Sarti
Таверна 22Детска градина22 в Сарти Ситония

Намираме „Дестската градина“ отново в Сарти, в сърцето на старата част. Името на ресторанта идва от това, че в миналото тази сграда наистина е служила като занималня за деца, и много моменти от историята й могат да бъдат разгледани върху черно-белите снимки по стените вътре в заведението.

Таверна der kindergarten Сарти Халкидики
Вечеря в таверна der kindergarten Сарти

Ако търсите историческо място с оживена атмосфера, сини дървени масички и традиционни ястия, поднесени в красиви чинии – това е мястото за вас. Резервацията на +302375094785 е задължителна!

5 steps in the sand, Skala Sikias

Спираме на още едно легендарно място в Ситония, а именно таверната 5 steps in the sand. Разположено край пристанището на един от най-живописните заливи на ръкава, заведението е буквално на пет стъпки от морето.

Табелите по главния път ще ви отведат до точния завой за таверната, а след още няколко завоя нагоре, надолу из селото ще стигнете до паркинга.

5 steps in the sand Ситония Халкидики

Още щом прекрачите прага се озовавате сред изрисувани керамични саксии и средиземноморска растителност.

Път към ресторант 5 стъпки в пясъка Халкидики

Седнете на маса на плажа, поръчайте морски дарове, изчакайте залеза и се потопете в романтична атмосфера като никоя друга на Халкидики.

Залез над Ситония който може да се види от ресторант Пет стъпки в пясъка
Морски дарове в ресторант 5 steps in the sand втори ръкав на Халкидики

Задължителна резервация на +302375041206!

Zorbas, Kalamitsi
Таверна zorbas Каламици Ситония

Zorbas е оживена таверна на плажа на Каламици, в която опитах може би най-вкусния грилован октопод, който съм пробвал в Гърция, без да преувеличавам!

Морски дарове в таверна zorbas на втория ръкав на Халкидики

Щедри порции, супер обслужване, много вкусна храна и десерт от заведението. Единствено бих ви препоръчал да проверите сметката си преди да я заплатите, за всеки случай. 🙂

Tzitzikas, Porto Koufo
Таверна tzitzikas porto koufo Ситония Халкидики

Обиколката на ресторантите на втория ръкав на Гърция засега завършва в традиционната таверна Tzitzikas в Porto Koufo, един от най-красивите курорти на Ситония. Тук имах възможност да хапна най-вкусната прясна риба на ръкава, а обслужването е без аналог!

Вечеря в таверна tzitzikas на втория ръкав
Таверна tzitzikas втори ръкав на Гърция

Резервирайте задължително на +302375051270 и носете репелент за комари.

Атон

Трети ръкав на Халкидики

Измежду трите ръкава на Гърция, Атон, или Света гора, е най-малко познатият. Това е така, защото 90% от територията на ръкава е автономна монашеска област, която е забранена за посещение от жени.

Все пак има няколко населени места, отворени за посещение от всички, сред които най-интересно е селцето Урануполи. Има хубав плаж, добри таверни и византийска кула, която много напомня на Бялата кула в Солун.

Едно от най-добрите места за спане в Атон е бутиковата вила в средиземноморски стил Onar. Атмосферата много напомня на каменните вили, част от комплекса Ta Petrina край Вурвуру.

За заведение препоръчвам двата рибни ресторанта Kritikos и Kokkinos. Критикос е верига, която има и ресторант в Солун и е по-луксозният и скъп от двата ресторанта. И на двете места се сервират пресни риби и морски дарове без да се правят компромиси.

От тук тръгват корабчета, които могат да ви откарат до планината Атос (за мъже), да ви разходят на 360-градусова панорамна обиколка на ръкава, или да ви отведат до близкия островите Амулияни и Дрения.

Кой от трите ръкава на Халкидики е най-хубав

Стигаме и до вечния въпрос – кой ръкав на Халкидики е най-хубав? Признавам, че и аз не мога да дам отговор на този въпрос, понеже всеки един от ръкавите е много различен от останалите. Все пак ще опитам да помогна с избора ви, като ще се спра на двата по-известни и туристически ръкава – Касандра и Ситония.

Ако сте почитатели на по-уредените плажове, по-изискани ресторанти и бутикови хотели с опция за ол-инклузив, ако отивате да се забавлявате, и не на последно място ако пътувате за по-кратко или искате да комбинирате почивката с разходка в Солун, може би Касандра е най-подходящият ръкав за вас.

От друга страна, ако харесвате усамотението сред природата, ако сте почитатели на къмпингуването или обичате да обикаляте по диви плажове, ако искате да избягате от шума и суетата и разстоянията за вас не са проблем, ако търсите малки семейни гръцки таверни с домашна храна, тогава Ситония ще ви хареса повече. От втория ръкав можете също да наемете лодка за 4-8 часа, с която да обиколите крайбрежието на близкия остров Диапорос.

Треетият ръкав Атон от своя страна е по-спокоен и подходящ за лежерна почивка. Освен това е и много удобен ако пътувате в Гърция през Маказа.

В крайна сметка, Халкидики е само на няколко часа от България и независимо кой ръкав изберете за почивка, винаги можете да се върнете за още от разнообразието на полуострова.

Карта на Халкидики, ръкав по ръкав

Разгледайте моята подробна карта на трите ръкава на Халкидики, на която съм отбелязал локациите на всички хубави плажове, плажни барове, ресторанти и хотели, които съм посещавал, както и на някои от най-интересните и красиви места по ръкавите на полуострова. Просто кликнете върху изображението, за да заредите локациите в Google Maps в реално време.

Карта на Халкидики с плажове ресторанти и хотели по трите ръкава

Надявам се пътеводителят и картата ми да са ви от помощ за слънчеви и незабравими моменти по ръкавите на Халкидики!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *