3 дни в Таормина – бутикова почивка в Сицилия | Пътепис

Таормина е едно от най-живописните кътчета на остров Сицилия, а HBO сериалът Белият Лотус я изстреля в космоса на най-популярните дестинации за почивка. В този пътепис от Таормина споделям как прекарах три невероятни дни тук и давам практични съвети относно пътуването до курорта и кои забележителности, плажове и ресторанти да посетите.

Как да стигнем до Таормина

Най-практичният начин за пристигане в Таормина е от Катания. Разстоянието между двата града е около 50 километра и пътуването с рейс или кола отнема един час. Пътувах с рейс, който се хваща от паркинга край автогарата на Катания, точно срещу сградата, където се продават билетите.

Обслужващите линии автобуси по отсечката Катания – Таормина са Etna Trasporti и Interbus, билетът в посока е 5.50 евро и може да бъде закупен както на самия автобус, така и (препоръчвам) предварително онлайн чрез официалния уебсайт. През лятото рейсовете са на всеки 30 минути.

Къде да отседнем в Таормина

Тъй като курортът е скъп и насочен предимно към западноевропейци и американци, хотел в самата Таормина може да бъде сериозно перо в бюджета за почивката. Все пак, отличен B&B хотел е La terrazza sul mare – разположен е почти в центъра на града и е със страхотна панорамна гледка към Йонийско море.

Много хора, включително аз, избират да спят около Таормина, и определено мога да препоръчам античното село Кастелмола, разположено върху хълм на около 300 метра над Таормина.

Селото чудесно за лежерни разходки далеч от туристите, а до Таормина и обратно има редовен рейс, който стига до града за 15 минути. Отличен избор за спане е B&B структурата Casa Blandano.

Карта на Таормина с интересни локации

Разгледайте картата на Таормина за точни локации на забележителности, плажове и заведения, които посетихме по време на 3-дневния си престой:

А сега да преминем и към пътеписа от нашето преживяване в Таормина.


Ден 1 – Разглеждане на центъра и Амфитеатъра на Таормина

Първия ден в Таормина искаме да разгледаме забележителностите из центъра. По пътя спираме на малък площад с жестока гледка към Isola Bella.

isola bella гледка

Влизаме през средновековната Porta Messina и тръгваме по главната пешеходна улица Corso Umberto, осеяна с бутикови магазини и кокетни кафенета. Септември месец е доста туристически и на всеки ъгъл на улицата строи английска реч.

Улици Таормина
Цветни кадри от Таормина Сицилия

Улицата бавно ни отвежда до един от главните площади в града – IX Aprile. Датата се свързва със слух, пуснат по време на молитва в катедралата на площада, според който Гарибалди пристига на 9-ти април, за да започне освобождението острова от бурбонското присъствие. В действителност, Гарибалди пристига месец по-късно, на 9-ти май 1860.

Главен площад Таормина

Както щяхме да разберем, характерна черта на града са драматичните, спиращи дъха панорами, а площадът е най-доброто място, където можем да ги видим. Извисяващите се кафяво-зелени планини зад църквата ярко контрастират на тюркоазено синято, осеяно с лодки и яхти вода отсреща.

Белведере Таормина лодки

Преди да продължим надолу, спираме на улична джелатерия, привлечени от интересния вид на сладоледите. Все пак сме в Италия, при това в Сицилия, в чиято кухня захарта е на пиедестал. Наслаждаваме се на сладолед с cassata, кръстен на едноименния традиционен сицилиански десерт, който обожаваме благодарение на Caffe Sicilia в Ното.

Сладоледи Таормина

Продължаваме по улицата и достигаме до друг площад – Piazza del Duomo – където е голямата катедрала на Таормина. От ръба на площада се разкрива величествена гледка към близкия град Giardini Naxos, където ще ходим на плаж утре. В дъното Porta Catania – другата средновековна врата на Таормина – бележи края на историческия център на града.

Белведере Таормина Наксос
Таормина белведере

Връщаме се към Амфитеатъра на Таормина, но преди да отидем сядаме да хапнем в Osteria da Rita. Хубавите заведения са трудни за намиране тук, тъй като повечето са или доста скъпи, а храната е посредствена. Osteria da Rita е стар семеен ресторант, където се сервират традиционни сицилиански ястия и е разположен в сърцето на Таормина, на една от най-красивите и живописни улички на града.

Ресторант Таормина

Добре похапнали се отправяме към най-голямата забележителност за деня. Амфитеатърът датира от 3-ти век пр.Хр, и е сред най-големите и най-добре запазени гръцки театри, редом с театъра в Катания и Сиракуза.

Пътепис Таормина Античен театър
Амфитеатъра на Таормина забележителност
Таормина античен театър

Разходката из античния театър е като пътуване назад във времето и неусетно се изнизват няолко часа. Разположението на театъра е върху хълм и тук успяваме да видим някои от най-впечатляващите гледки изобщо.

Гледка Таормина амфитеатър
Театър Таормина гледка море
Таормина Сицилия

Полезно

Няма нужда да взимате предварително билети за амфитеатъра, можете да си ги закупите на място на цена от 10 евро на човек.

Ден 2 – Джардини Наксос и Кастелмола

По-голямата част от днешния ден сме отделили за плаж. Около Таормина има няколко плажа и според различни мнения в интернет, един от най-хубавите е пясъчният плаж край Giardini Naxos.

За да се придвижим от Кастелмола, хващаме автобус до Таормина, откъдето ще хванем рейс до Giardini Naxos. Въпреки, че програмата е напълно постижима с градски транспорт, горещо препоръчвам наемането на кола в Сицилия заради свободата, която ви дава.

Така и така сме в града, решаваме да си откраднем час преди плажа, за да хапнем типична сицилианска гранита и то не откъде да е, а от гранита бара Bam Bar. Гранита е едно от задължителните неща, които да опитате на остров Сицилия, а тук, освен, че сервират най-вкусната гранита, се потапяте в автентичната атмосфера на острова – слънчева, пъстра, сицилианска.

Бам Бар Таормина
Красиви фасади в Таормина
Бам Бар Таормина

Разхождайки се из улиците на Таормина минаваме покрай цветни магазинчета за сицилианска керамика. Тя е сред най-изящните в света, а родината й е градът Калтаджироне, който също е разположен в източна Сицилия.

Сицилианска керамика Таормина
Сицилианска керамика в Таормина

Пътувайки към плажа, който е на около 20 минути с автобус от Таормина, търся повече информация за Giardini Naxos, тъй като го свързвам с гръцкия остров Naxos. Името на града произхожда от там, че основателите му са били гърци именно от Наксос, а Giardini, което в превод означава градини, е добавено, заради цитрусите, които виреят тук. На много места в града срещаме гръцки мотиви.

Джардини Наксос акценти

Намираме си място в свободната зона, тъй като времето се заоблачава и не сме сигурни колко ще останем тук. Въпреки, че септември е най-добрият месец за посещение на острова, времето понякога поднася изненади. Кристалната вода е необичайно хладна за сезона, а освен това плажът е доста стръмен и след едва няколко метра спирам да докосвам дъното и не бих казал, че си заслужава.

Джардини Наксос плаж

Непосредствено до нас е пристанището, откъдето тръгват туровете на Таормина с лодка, но изпускаме следващия тур, а и времето рязко захладнява. Сядаме да хапнем в един от крайбрежните ресторанти преди да се отправим към вкъщи.

Пристанище Наксос
Плато с храни и напитки в Джардини Наксос
Аперитиво Наксос

Облаците се разсейват и заделяме втората половина на деня на Кастелмола – античното селце, което използваме като база за разглеждането на региона.

Площад Кастелмола

За разлика от приказната Таормина, Кастелмола е по-непозната за туристите и тук не срещаме много такива. Липсата на тълпи от хора придава на средновековните улички този чаровен и автентичен вид, който съм виждал единствено в градове като Модика и Рагуза. Гледките към долината могат да ви вземат дъха.

Кастелмола гледка към Таормина

Кастелмола се обикаля спокойно в рамките на час, като най-интересните места са площадът Belvedere Piazza Sant’Antonio с гледка към Таормина, където спират рейсовете, останките от античния замък Castello di Mola, и централния площад с гледка към вулкана Етна, където е и известният бар Turrisi.

Обиколка на Сицилия Кастелмола
Двойка в Сицилия Кастелмола

На свечеряване пък наблюдаваме драматични гледки от издишащия пушек Етна.

Гледка дим Етна

Едно от най-добрите места за вечеря е семейният сицилиански ресторант Trattoria Il Vicolo, който толкова ни хареса, че ядохме тук две вечери подред. Харесаха ни антипасто от пъпеш и диня (prosciutto e melone), класическа салата капрезе, паста с рагу, филе от риба меч, както и всички пици, които опитахме.

Вечеря в Кастелмола
Паста и равиоли ресторант il vicolo

Ден 3 – Лифт до живописния плаж Isola Bella

Последния ден тук сме заделили на приказното кътче Isola Bella. Гледката към залива на „Красивия остров“ ни впечатли още през първия ден от престоя ни и нямаше как да го пропуснем. Стигането до острова става пеш или посредством кабинковия лифт на Таормина. Тъй като разстоянието пеш е сравнително дълго, избираме да слезем с лифта.

Станцията на лифта е няколко стъпки в страни от Porta Messina – входа към центъра на Таормина и обикновено има опашка от 15-20 чакащи. Самият лифт е на всеки 15 минути, колкото трае и пътуването до плажа Mazzaró, където е и Isola Bella. Има най-различни опции за билети, като еднократният билет в една посока е 3 евро на човек – именно такъв си взехме и ние.

Остров isola bella гледка
isola bella Таормина гледка

След 170-метрово спускане се озоваваме на крачки от плажа с най-невероятен изглед към кокетния остров. Плажът е каменист, а шезлонгите на 5-звездния ризорт La Plage заемат всеки сантиметър свободно пространство. Минаваме през кълба от хора по тънкия каменист проток, където се сблъскват срещуположни течения, и намираме местенце за опъване на хавлията ни.

Плаж isola bella Сицилия
Плаж isola bella

Седим неудобно върху едрите бели камъни, но не им обръщаме внимание, защото сме погълнати от естествената красота наоколо.

Влизаме в буйната зелена гора и се губим за неопределено време. Тук светът е за двама и тайно мечтаем този специален миг да е вечност.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *