10 забележителности в Солун, които си струва да видим

Солун е пропит с история. Макар за мен да е много по-интересен като кулинарна дестинация, в града има поне десет забележителности, които си струва да видите.

Бялата кула

Бялата кула е най-известната забележителност в Солун, превърнала се в негов символ. Построена е на мястото на византийска наблюдателница, а белият си цвят дължи на затворник, който изкупва присъдата си като я варосва, след което бива освободен.

Бялата кула символ на Солун и най известна забележителност

Можете да се качите на върха й и да се насладите на прекрасната гледка 360-градусова панорама.

Гледка от Бялата кула в Солун

На всеки един от шестте етажа на кулата има мултимедия, която разказва повече за историята на Солун, но всичко е на гръцки. Има безплатен английски гид ако сте почитатели на историята и искате да научите повече.

Бялата кула в Солун

Площад Аристотел

Аристотел е туптящото сърце на Солун. Разходката из площада е сред най-приятните занимания в Солун, особено ако я комбинирате с кафе или сладолед от някое от заведенията наоколо като Terkenlis.

Площад Аристотел в Солун през нощта

На площада е разположен хотелът Electra Palace Thessaloniki, може би най-добрия хотел за отсядане в града, а животът тук ври и кипи дори след полунощ. Аристотел е и чудесна отправна точка за разглеждане на пазарите в Солун и всички основни забележителности.

Солунска Ротонда

Ротондата на Солун е разположена в историческия център на града в близост до университетите. Църквата е построена от византийците през 4-ти век и е сред най-старите християнски храмове в света.

Солунска Ротонда забележителност в Солун

Вътре могат да се разгледат раннохристиянски мозайки с над 15-вековна история. Най-близкият аналог на Ротондата в света е Пантеонът.

Купол и мозайки в Ротондата

Районът около Ротондата е много оживен, но по-малко туристически, и тук можете да намерите едни от най-добрите ресторанти и кафенета в Солун.

Арката на Галерий

Разположена на метри от Ротондата, Арката на Галерий е триумфална арка от 3-ти век, издигната в чест на римския император Галерий.

Самата арка е част от по-голям древноримски комплекс, свързан с тунели, който се простира от разкопките на Двореца на Галерий край днешния площад Наварину, до Солунската Ротонда, апропо Гробницата на Галерий.

Света София

Храмът Света София е раннохристиянска църква в центъра на Солун, построена по времето на византийското владичество през 7-ми век. Издигната е на мястото на византийска базилика, разрушена години по-рано от унищожително земетресение.

Света София забележителност в Солун

Значението на църквата за Солун в исторически план е огромно, тъй като в миналото е играела роля на катедрален храм на могъщото Солунско кралство и е била център на духовния живот в града. В края на 16-ти век споделя участта на величествената Света София в Истанбул, след като бива конвертирана в джамия от османските турци.

И до днес външните прилики между двата храма на вярата са поразителни.

Свети Димитър

Църквата Свети Димитър е най-ранно построеният храм в Солун. Базиликата, посветена на патронния светец на града Свети Димитър Солунски, е издигната в началото на 4-ти век от византийците.

Свети Димитър забележителност в Солун

Дори под османско владичество църквата е запазила статута си на православен храм, който и до днес продължава да бъде най-големият и важен храм на вярата в целия град.

Чадърите на Солун

Веселите чадъри на Солун са арт инсталация с над 25-годишна история, която днес се е превърнала в една от най-големите туристически атракции на крайбрежния град.

Веселите чадъри на Солун забележителност

За да ги стигнете, просто тръгнете по алеята, подминете Бялата кула и огромния Паметник на Александър Велики, а само след няколко минути хванете един от чадърите и се пригответе за снимка.

Сантиментално място, което може да се изживява наново всеки път, особено ако го посещавате с един и същ любим човек.

Пътеводител за Солун

Почерпете идеи за туристически маршрути за обикаляне на забележителностите в града от моя Пътеводител за Солун.

Музеи в Солун

Често пропускани, музеите на Солун са портал към богатото минало на града. Ако искате да посетите всички основни музеи и забележителности – Бялата кула, Ротондата, Археологическия музей и Музея на Византийското изкуство, най-изгодният начин да го направите е като закупите комбиниран билет.

Цената на билета е 15 евро, а валидността му е три дни, които са предостатъчно за спокойното разглеждане на всички включени обекти.

Археологически музей на Солун

Археологическият музей е чудесен начин да се потопите в многовековната история на града и да научите повече как са се променяли вярванията и битът на жителите му през годините.

Музеят е лесен за обикаляне, залите са подредени в хронологичен ред, и всичко е преведено на английски. Експонатите в музея са намерени от разкопки в Солун и Халкидическия полуостров. Обхождането на Археологическия музей отнема около час.

Музей на Византийското изкуство

На няколко крачки от Археологическия музей влизаме в музея, посветен на Византийското изкуство. Задължителна дестинация за всички любители на историята.

Музей на Византийското изкуство в Солун

Солун е бил вторият по важност град във Византийската империя след Константинопол (днешен Истанбул). В музея разкриваме детайли за историята на града в хронологичен ред, в контекста на формирането на империята през 4-ти век, до нейния заник след окончателното падане на Константинопол под османско владичество през 1453 година.

Предвидете 45-60 минути за разглеждането му.

Локации на забележителностите в Солун

Вижте координати на всички забележителности от моята Карта на Солун.

Къща музей на Ататюрк

Встрани от историческия център на Солун намираме къщата музей, където е роден Мустафа Кемал Ататюрк, основал днешна Турция.

Къща музей на Ататюрк в Солун

Вътре се помещават част от личните принадлежности на Ататюрк, но по-интересни са информационните табели, които проследяват живота му от 1881, когато е бил роден, до 1922, когато окончателно прогонва султана от Истанбул, с което слага край на османското присъствие на турска земя. Посещението на музея е напълно безплатно.

Приятна разходка в Солун!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *