Синия пазар в Одрин: Всичко, което трябва да знаем за пазара

Синия пазар в Одрин е една от първите спирки, когато съм на шопинг. В тази статия ще научите всичко за Синия пазар в Одрин – къде се намира, кога е отворен, какво да си купите от там и какви са цените. Ще ви дам и полезни съвети за пазаруване от Синия пазар.

Как да стигнем до Синия пазар

Синия пазар се намира зад Марги Аутлет. Ще го разпознаете лесно по огромния навес и тълпите хора, които влизат или излизат от него. Точната локация на Синия пазар е Murat, 8. Sk. No:3, 22030 Edirne Merkez/Edirne, Турция, но можете да разгледате специалната карта на Одрин с магазини на сайта и да заредите адреса на пазара директно на своя телефон.

Локация-на-Синия-пазар-в-Одрин

На улицата между Синия пазар и Марги Аутлет, която виждате на снимката, има широк безплатен паркинг, където да оставите колата.

Нова временна локация

Синия пазар има нова временна локация, понеже е затворен за ремонт поне до Нова година. Новата локация е на метри от старата, прилагам и точни координати.

Работно време на Синия пазар

Синия пазар е отворен всяка сряда и събота. В събота пазарът е по-голям, затова често го наричаме съботния пазар. Работното време на Синия пазар е от 8:30 сутринта докато се стъмни, обикновено около 18:30. През летните месеци е отворен до по-късно.

Препоръчвам ви да предвидите пазаруване си тук за по-рано през деня, когато изборът от свежи плодове и зеленчуци е по-голям и тълпите са по-малки.

Какво можем да си купим от Синия пазар

Синия пазар се радва на много посетители заради ниските цени на стоките и разнообразието от свежи сезонни плодове и зеленчуци. Той е условно разделен на две части.

В предната част на пазара, където е централният вход, се продават основно хранителни продукти – плодове, зеленчуци, маслини, зехтин, бяло сирене, яйца и ядки, различни варива, фурми, мед, кори за баница, баклава.

В задната част на пазара ще намерите основно дрехи – анцузи, блузи, дънки – и стоки за дома като килими, пердета и спални комплекти.

Ако идвате конкретно за дрехи е по-добра идея да посетите другия голям пазар на Одрин, наречен Петъчния „Улус“ пазар. Той е най-големият пазар за дрехи в града.

Заслужава ли си да включим Синия пазар в нашия шопинг

Съботният пазар си струва ако желаете да пазарите евтини плодове и зеленчуци. Цените на пазара са по-ниски от цените в хранителните магазини в Одрин, а удобната му локация зад шопинг центъра Марги и в близост до големия мол Ераста го правят задължителна спирка за съботен шопинг в Одрин.

Съвети при пазаруване от Синия пазар в Одрин

 • В някои групи може да прочетете, че можете да избирате на пазара. Това не е съвсем така – отношението към туристите е по-различно от това към местните. Няма да ви позволяват да избирате, затова ако за вас е важно да пипнете стоката – по-добре се насочете към пазаруване от магазин.
 • Изгответе списък със стоки, които искате да закупите от пазара предварително. Така ще прекарате по-малко време на Синия пазар, който иначе е огромен, и ще ви остане допълнително време за пазаруване по другите магазини.
 • Ако е възможно, използвайте дребни пари и монети. Избягвайте да давате едри банкноти и да чакате ресто – суматохата на е голяма особено в събота, и недоброжелателни търговци може да забавят, излъжат, или не ви върнат ресто.
 • Най-добре плащайте в лири. Ако плащате в лева – цената е завишена. Например 9 лири се таксуват като един лев!
 • Не купувайте плодове и зеленчуци от първата видяна сергия. Честа грешка е да се подлъжем по чувствително по-ниската цена на продуктите спрямо България, и да напълним торбите още на първата сергия. Вместо това, разгледайте още двама трима търговци и тогава решете от къде ще купувате.
 • Цената има значение! Избягвайте да купувате от най-евтиното. Често, като обърнете в левове разликата в цената е стотинки, но купувате по-качествено производство.
 • Избягвайте търговци, чиято стока е без етикет. Най-вероятно ще ви обявят по-висока цена от реалната, тъй като са разбрали, че сте туристи.
 • Дръжте пари и лични вещи под око. Въпреки, че пазарът е безопасен, не подценявайте риска от кражба особено ако сте в навалица. Не дръжте портмонето и личните си вещи в плитки джобове, или в ръката.

Надявам се статията да ви е била полезна. Оставете коментар още какво бихте желали да намерите в статията, за да го добавя.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

44 Коментара

  • Здравейте Румен,

   Работи пазарът, но е на новата локация, която съм споменал в статията. Тя е временна, докато трае ремонтът.

   Работното време на Синия пазар обаче е сряда и събота, той никога не е работил петъците.

 1. Здравейте,
  Имам въпрос относно валутата:
  препоръчаха ми да нося евро с мен и да ги отменя след границата в турски лири. Какво мислите? Това ли е най-добрата опция?

  • Здравейте Деница,

   Ами аз си обменям от Tavex, тъй като дават много добър курс. Картови плащания с предварително обменени пари чрез Revolut също е супер решение.

   Честно казано за еврото и обменянето му в Турция нямам отношение, тъй като никога не съм го правил. Какви са доводите да го правим?

  • Здравейте,

   Има такъв подобен пазар във всеки шопинг град, включително Чорлу – просто са в различни дни от седмицата.

   Разгледайте статията Шопинг в Турция за информация.

 2. Здравейте!
  Информацията, която давате в сайта си, е изключително полезна и подробна! Благодаря много за труда, който полагате, за да улеснявате нас, не толкова запознатите… 🙂
  Понеже споменавате, че Синият пазар работи и в сряда, и заради големия наплив в събота, със съпруга ми имаме желание да го посетим именно през седмицата. Ходим предимно за хранителни продукти – плодове и зеленчуци, баклава, маслини и млечни. Въпросът е дали щандовете с тези неща работят и тогава.
  Благодаря предварително!

 3. здравейте статията е много добра за хора които ще ходят за първи път ,къде може да се пазари човек за цената на стоката в магазините става ли или цените им са без пазарлък

  • Здравейте,

   Хубаво е да се пазарим в Турция, особено ако ни се отдава 🙂 По пазарите може да се пазарите, но обикновено трябва да купите по-голямо количество (ако говорим за храна от Синия пазар). Иначе за дрехи можете да се пазарите и за единични бройки.

   Относно магазините – в някои магазини минава, в други – не. Обикновено в хранителни магазини няма какво да се пазарите, но ако купувате злато да кажем, или маркови очила, или изобщо всякаква стока с голяма надценка – магазинерите са склонни на пазарлък дори по моловете.

 4. здравейте по принцип се знае че в Турция човек трябва да се пазари за цената все още ли е така и къде може в магазините става ли

 5. Здравейте,безкрайно благодаря за полезната и изчерпателна информация.Хубаво е когато отиваш на ново и непознато място,да имаш информация какво и как те очаква там.Отново БЛАГОДАРЯ!

  • Здравейте Надежда,

   Много се радвам да го чуя, старая се да опреснявам информацията редовно, щастлив съм, че съм помогнал да оптимизирате шопинга си.

   Поздрави,
   Светослав

 6. Здравей,прекрасна статия, много ми беше полезна.мога ли да попитам къде в Одрин да намеря магазин за хубаво и евтино спално бельо.благодаря предварително

  • Здравейте,

   За спално бельо ви препоръчвам с двете си ръце магазин „ТАЧ“ (TAC).

   ТАЧ е много известна фабрика за качествено спално бельо в Турция, намира се край град Чорлу. Имат фирмен магазин в центъра на Одрин, близо до рибния пазар, в успоредна улица на главната. Точен адрес можете да намерите в картата на Одрин с магазини, която съм оставил в статията На пазар в Одрин.

   Успех!

 7. Благодарим за изчерпателната информация и полезните насоки,които давате.
  Подробното описание,локациите,цените и съветите,които давате са безкрайно полезни и вследствие на тях спестихме не малко време и пари,за което определено заслужавате не само една похвала.
  Още един път големи благодарности,здраве,успех и късмет.

  • Здравейте Ваня,

   Пробвайте фризьорския салон, който се намира зад Синия пазар, точният му адрес е следният:

   1 Murat mahallesi Güngör mazlum caddesi özemek sitesi Sitesi, ABlok, Zübeyde hanım parkı arkası Kooperatif Evleri, Edirne, Турция

   Името на салона е Angel’s.

   Успех

 8. Здравейте,

  поздравления за цялото инфо и време, което сте отделили.
  Аз имам само един въпрос – как да получа картата ? Явно има някакъв проблем и не получавам мейл..

  • Привет,

   Благодаря за коментара, съжалявам, че не сте получили картата. Ще я изпратя на вашия имейл сега.

  • Здравейте Огнян,

   Разгледайте в магазините ebebek – има ги в молове Ераста и Кипа. Ако търсите от центъра, вижте BREEZE – координатите ще ги намерите в картата на Одрин с магазини от статията Шопинг в Одрин.

   Успех

  • Здравейте Елена,

   Радвам се, че информацията е била полезна за вас. Приятно пазаруване в Одрин!

  • Здравейте,

   Магазини за маркови дрехи и мъжки костюми ще намерите в Марги Аутлет и Ераста, а на центъра на Одрин има още два. Описание и локации съм дал в картата на Одрин с магазини, която можете да разгледате от статията Шопинг в Одрин.

 9. Здравейте, имате ли информация за драстично поскъпване на стоките на Синия пазар към 17.03.2022г.

  • Искам да попитам кой мол е най хубав във одрин и къде мога да го намеря.(Много ми помогна информацията написана по горе благодаря!)

   • Здравейте Виктор,

    Радвам се, че статията ви е била полезна. Аз лично предпочитам МОЛ ЕРАСТА, той е и най-централен. Ще го намерите на адрес İstasyon, Talat Paşa Cd. No:59, 22100 Edirne Merkez/Edirne, Турция. Вижте моята статия Шопинг в Одрин за повече информация.

 10. благодаря за инфото.
  а има ли сkад за строителни материали- интересуват ме мрамор, плояки за градински пътеки, соларни палели

  • Здравейте, строителни материали като мрамор, гранит и пр. търсете около Марги Аутлет. Ето адресът на един от магазините İstasyon Mahallesi 18. Sokak 5/B D:Blok No:5, 22100, но около него са доста и със сигурност ще си намерите каквото търсите.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *