Синия пазар в Одрин – всичко, което трябва да знаем през 2023

Синия пазар – какво трябва да знаем преди да отидем на съботния пазар в Одрин и какви са цените през 2023

Синия пазар в Одрин е една от първите спирки, когато съм на шопинг. В тази статия ще научите всичко за Синия пазар в Одрин – къде се намира, кога е отворен, какво да си купите от там и какви са цените. Ще ви дам и полезни съвети за пазаруване от Синия пазар.

Къде се намира Синия пазар

Синия пазар се намира зад Марги Аутлет. Ще го разпознаете лесно по огромния навес и тълпите хора, които влизат или излизат от него. Точната локация на Синия пазар е Murat, 8. Sk. No:3, 22030 Edirne Merkez/Edirne, Турция, но можете да разгледате специалната карта на Одрин с магазини на сайта и да заредите адреса на пазара директно на своя телефон.

Локация-на-Синия-пазар-в-Одрин

На улицата между Синия пазар и Марги Аутлет, която виждате на снимката, има широк безплатен паркинг, където да оставите колата.

Нова временна локация

Синия пазар има нова временна локация, понеже е затворен за ремонт поне до Нова година. Новата локация е на метри от старата, прилагам и точни координати.

Работно време на Синия пазар в Одрин

Синия пазар е отворен всяка сряда и събота. В събота пазарът е по-голям, затова често го наричаме съботния пазар. Работното време на Синия пазар е от 8:30 сутринта докато се стъмни, обикновено около 18:30. През летните месеци е отворен до по-късно.

Препоръчвам ви да предвидите пазаруване си тук за по-рано през деня, когато изборът от свежи плодове и зеленчуци е по-голям и тълпите са по-малки.

Какво можем да си купим от Синия пазар и на какви цени

Синия пазар се радва на много посетители заради ниските цени на стоките и разнообразието от свежи сезонни плодове и зеленчуци. Той е условно разделен на две части. В предната част на пазара, където е централният вход, се продават основно хранителни продукти – плодове, зеленчуци, маслини, зехтин, бяло сирене, яйца и ядки. В задната част на пазара ще намерите основно дрехи – анцузи, блузи, дънки – и стоки за дома като килими, пердета и спални комплекти.

Ако идвате конкретно за дрехи е по-добра идея да посетите другия голям пазар на Одрин, наречен Петъчния „Улус“ пазар. Той е най-големият пазар за дрехи в града.

За да ви помогна максимално съм подготвил списък с продукти, които можете да закупите от Синия пазар, както и актуални цени от февруари 2023 година.

Плодове

На пазара в събота ще намерите голямо разнообразие зрели турски плодове. Разнообразието от плодове се мени според сезона, в който го посещавате. Следват цените на плодовете, които можете да си закупите от Синия пазар.

На цена от 15 лири за килограм можете да закупите ябълки, праскови, мандарини, нар и лимони.

От 15 до 20 лири за килограм можете да закупите портокали, банани и райска ябълка.

Грозде купуваме на 30 лири, а сини сливи – на 15 лири за килограм. Праскови и нектарини също вървят по 15 лири. На някои щандове ще намерите тези плодове и на по-ниска цена от 10 лири, но ви съветвам да не се подлъгвате по ниската цена, тъй като няма да ви дадат да си изберете и ще ви сложат по-ниско качество плодове.

Ягодите могат да излязат над 40 лири за килограм. Смокините са по 25 лири на килограм.

Зеленчуци

Цените на зеленчуци на събота пазара са по-евтини спрямо България, а самите зеленчуци са свежи и пресни. Отново, разнообразието от зеленчуци варира спрямо сезона.

Червени чушки се намират за около 15 лири на килограм, а лютите чушки са между 15 и 20 лири според големината. Патладжанът също е 20 лири на килограм.

Ще намерите лук за 7-10 лири на килограм. Връзка магданоз върви по 4 лири.

Традиционните домати струват по 8-12 лири. Розовите домати могат да стигнат и до 15 лири, а сладките чери домати започват от 20 лири. Зелените домати също са 15 лири. Краставиците също са около 15 лири.

Три килограмова мрежа с картофи струват 30 лири, но е възможно да се купува и на килограм за 10 лири. Мити картофи са с две лири повече. Зелето е върви 8 лири/кг. Други кореноплодни като моркови и цвекло са по 10 лири за килограм. Целината пък върви 8-10 лири за брой.

Зелена салата и спанак струват около 10 лири, а когато са извън сезон и до 15 лири. Зеленият фасул стига до 25 лири. Гъбите и тиквичките вървят по около 20 лири, а броколите стигат до 25 лири. Царевицата е 7 лири на брой.

Връзка магданоз е 5 лири. Връзка праз е 10 лири, а пресен чесън, мента и копър са по 7 лири за връзка.

Други хранителни продукти, които се предлагат на Синия пазар в Одрин

Цената на сиренето и кашкавала е около 150 лири за килограм. Меко краве сирене можете да намерите и за по-ниска цена. Комбинирайте с пресни кори за баница за 15 лири на килограм.

Кора от 10 яйца е 22-25 лири.

До щанда за сирене ще намерите и щанд за прясни маслини. Те са на цена от 40 до 80 лири/кг, според това дали са черни или зелени, с или без костилка и пр. Масово са по 50 лири за килограм.

Зехтинът е 100-120 лири за литър. Има и студено пресован домашен зехтин в пластмасови шишета, който е малко по-скъп – 140 лири/литър, но е по-хубав.

Голям буркан домашен мед струва 100 лири.

Има и олио от черен кимион на цена от 100 лири за бутилка, както и други различни масла от ленено семе, сусам и т.н. Характерният за Турция оцет от нар (има плътен и приятен вкус) е само 35 лири за бутилка.

От Синия пазар можем да закупим и подправки. Пакет черен пипер идва на цена от 100 лири, докато червените пипери са по 65 лири.

Намират се и много вкусен пилаф булгур (традиционен турски булгур) за 20 лири на килограм, червена леща за 30 лири и бял фасул за 40 лири на килограм.

До един от големите щандове за маслини се намира и щанд за ръчно приготвени тестени заготовки – кори за баница, паста, пурички за цигара бюрек, юфка и други. Пресният кадаиф е много добър и е на цена от около 20 лири, юфката е 30-40 лири, а пуричките са 30 лири за пликче. Продават се също кори за баница, паста и пурички за цигара бюрек.

Фурми можете да закупите 20-25 лири на килограм.

Можете да закупите кутии баклава и пишмане по 20 лири, но аз лично не ви съветвам да купувате баклава от Синия пазар, а от покрития пазар Алипаша.

Пазаруване на дрехи от събота пазара

На Синия пазар ще намерите много реплики на маркови дрехи, повечето от които са с добро качество и на изгодна цена.

Тениски на известни италиански и френски марки се намират за по 100 лири.

Реплики на анцузи на известни спортни марки ще ви струват около 500 лири за комплект горнище и долнище. Клинове на най-известните спортни марки струват от 50 до 100 лири. Чифт маркови спортни чорапи е 30 лири. Маркови маратонки вървят по около 250 лири за чифт.

Марково бельо се намира за 40 лири на чифт, а при закупуване на няколко броя можете да спазарите отстъпка.

Дънките вървят по 80-100 лири за чифт, а цената на блузи и суитшърти варира от 50 до 70 лири.

Реплики на колани на известни марки започват от 40-50 лири и стигат до 100-120 лири ако си търсите кожен колан.

Дрехи за дома, като например пижами се намират за 130 до 160 лири. Пижами по-ниско качество се намират и за 70 лири.

Стоки за дома

От Синия пазар можете да си вземете нов спален комплект на цена от 350 лири. Килимите струват от 40-50 лири до 200-300 лири според размера. Пердетата вървят по 40-50 лири.

Заслужава ли си да посетим съботния пазар

Съботният пазар си струва ако желаете да пазарите евтини плодове и зеленчуци. Цените на пазара са по-ниски от цените в хранителните магазини в Одрин, а удобната му локация зад шопинг центъра Марги и в близост до големия мол Ераста го правят задължителна спирка за съботен шопинг в Одрин.

Съвети при пазаруване от Синия пазар в Одрин

В някои групи може да прочетете, че можете да избирате на пазара. Това не е съвсем така – отношението към туристите е по-различно от това към местните. Няма да ви позволяват да избирате, затова ако за вас е важно да пипнете стоката – по-добре се насочете към пазаруване от магазин.

Изгответе списък със стоки, които искате да закупите от пазара предварително. Така ще прекарате по-малко време на Синия пазар, който иначе е огромен, и ще ви остане допълнително време за пазаруване по другите магазини.

Ако е възможно, използвайте дребни пари и монети. Избягвайте да давате едри банкноти и да чакате ресто – суматохата на е голяма особено в събота, и недоброжелателни търговци може да забавят, излъжат, или не ви върнат ресто.

Най-добре плащайте в лири. Ако плащате в лева – цената е завишена. Например 9 лири се таксуват като един лев!

Не купувайте плодове и зеленчуци от първата видяна сергия. Честа грешка е да се подлъжем по чувствително по-ниската цена на продуктите спрямо България, и да напълним торбите още на първата сергия. Вместо това, разгледайте още двама трима търговци и тогава решете от къде ще купувате.

Цената има значение! Избягвайте да купувате от най-евтиното. Често, като обърнете в левове разликата в цената е стотинки, но купувате по-качествено производство.

Избягвайте търговци, чиято стока е без етикет. Най-вероятно ще ви обявят по-висока цена от реалната, тъй като са разбрали, че сте туристи.

Дръжте пари и лични вещи под око. Въпреки, че пазарът е безопасен, не подценявайте риска от кражба особено ако сте в навалица. Не дръжте портмонето и личните си вещи в плитки джобове, или в ръката.

Надявам се статията да ви е била полезна. Оставете коментар още какво бихте желали да намерите в статията, за да го добавя.

40 Comments

 1. Здравейте,
  Имам въпрос относно валутата:
  препоръчаха ми да нося евро с мен и да ги отменя след границата в турски лири. Какво мислите? Това ли е най-добрата опция?

  • Здравейте Деница,

   Ами аз си обменям от Tavex, тъй като дават много добър курс. Картови плащания с предварително обменени пари чрез Revolut също е супер решение.

   Честно казано за еврото и обменянето му в Турция нямам отношение, тъй като никога не съм го правил. Какви са доводите да го правим?

 2. Благодарим за полезната информация. Много пъти съм била в Едирне и не знаех, че има син пазар.

 3. Подобни пазари има ли близо до Одрин, питам за други градове примерно Чорлу.

  • Здравейте,

   Има такъв подобен пазар във всеки шопинг град, включително Чорлу – просто са в различни дни от седмицата.

   Разгледайте статията Шопинг в Турция за информация.

 4. Здравейте!
  Информацията, която давате в сайта си, е изключително полезна и подробна! Благодаря много за труда, който полагате, за да улеснявате нас, не толкова запознатите… 🙂
  Понеже споменавате, че Синият пазар работи и в сряда, и заради големия наплив в събота, със съпруга ми имаме желание да го посетим именно през седмицата. Ходим предимно за хранителни продукти – плодове и зеленчуци, баклава, маслини и млечни. Въпросът е дали щандовете с тези неща работят и тогава.
  Благодаря предварително!

 5. здравейте статията е много добра за хора които ще ходят за първи път ,къде може да се пазари човек за цената на стоката в магазините става ли или цените им са без пазарлък

  • Здравейте,

   Хубаво е да се пазарим в Турция, особено ако ни се отдава 🙂 По пазарите може да се пазарите, но обикновено трябва да купите по-голямо количество (ако говорим за храна от Синия пазар). Иначе за дрехи можете да се пазарите и за единични бройки.

   Относно магазините – в някои магазини минава, в други – не. Обикновено в хранителни магазини няма какво да се пазарите, но ако купувате злато да кажем, или маркови очила, или изобщо всякаква стока с голяма надценка – магазинерите са склонни на пазарлък дори по моловете.

 6. здравейте по принцип се знае че в Турция човек трябва да се пазари за цената все още ли е така и къде може в магазините става ли

 7. Здравейте,безкрайно благодаря за полезната и изчерпателна информация.Хубаво е когато отиваш на ново и непознато място,да имаш информация какво и как те очаква там.Отново БЛАГОДАРЯ!

  • Здравейте Надежда,

   Много се радвам да го чуя, старая се да опреснявам информацията редовно, щастлив съм, че съм помогнал да оптимизирате шопинга си.

   Поздрави,
   Светослав

 8. Здравей,прекрасна статия, много ми беше полезна.мога ли да попитам къде в Одрин да намеря магазин за хубаво и евтино спално бельо.благодаря предварително

  • Здравейте,

   За спално бельо ви препоръчвам с двете си ръце магазин „ТАЧ“ (TAC).

   ТАЧ е много известна фабрика за качествено спално бельо в Турция, намира се край град Чорлу. Имат фирмен магазин в центъра на Одрин, близо до рибния пазар, в успоредна улица на главната. Точен адрес можете да намерите в картата на Одрин с магазини, която съм оставил в статията На пазар в Одрин.

   Успех!

 9. Благодарим за изчерпателната информация и полезните насоки,които давате.
  Подробното описание,локациите,цените и съветите,които давате са безкрайно полезни и вследствие на тях спестихме не малко време и пари,за което определено заслужавате не само една похвала.
  Още един път големи благодарности,здраве,успех и късмет.

  • Здравейте,

   Безкрайно ме радват такива коментари! Благодаря!

   Светослав

  • Здравейте Ваня,

   Пробвайте фризьорския салон, който се намира зад Синия пазар, точният му адрес е следният:

   1 Murat mahallesi Güngör mazlum caddesi özemek sitesi Sitesi, ABlok, Zübeyde hanım parkı arkası Kooperatif Evleri, Edirne, Турция

   Името на салона е Angel’s.

   Успех

 10. Здравейте,

  поздравления за цялото инфо и време, което сте отделили.
  Аз имам само един въпрос – как да получа картата ? Явно има някакъв проблем и не получавам мейл..

  • Привет,

   Благодаря за коментара, съжалявам, че не сте получили картата. Ще я изпратя на вашия имейл сега.

 11. Здравейте къде мога да намеря магазин с детски стоки като колички и детски столчета

  • Здравейте Огнян,

   Разгледайте в магазините ebebek – има ги в молове Ераста и Кипа. Ако търсите от центъра, вижте BREEZE – координатите ще ги намерите в картата на Одрин с магазини от статията Шопинг в Одрин.

   Успех

  • Здравейте Елена,

   Радвам се, че информацията е била полезна за вас. Приятно пазаруване в Одрин!

 12. Здравейте , интересуват ме магазини за мъжки костюми , ако може линк.
  Благодаря

  • Здравейте,

   Магазини за маркови дрехи и мъжки костюми ще намерите в Марги Аутлет и Ераста, а на центъра на Одрин има още два. Описание и локации съм дал в картата на Одрин с магазини, която можете да разгледате от статията Шопинг в Одрин.

 13. Здравейте, имате ли информация за драстично поскъпване на стоките на Синия пазар към 17.03.2022г.

  • Здравейте,

   Вижте за врати в kocyigitticaret.com, има го добавено на картата с магазини. Също и магазин Kale за ламиниран паркет конкретно.

  • Здравейте, ядки пазарувам от Синия пазар – ще ги намерите в средата на пазара.

  • Искам да попитам кой мол е най хубав във одрин и къде мога да го намеря.(Много ми помогна информацията написана по горе благодаря!)

  • Здравейте Виктор,

   Радвам се, че статията ви е била полезна. Аз лично предпочитам МОЛ ЕРАСТА, той е и най-централен. Ще го намерите на адрес İstasyon, Talat Paşa Cd. No:59, 22100 Edirne Merkez/Edirne, Турция. Вижте моята статия Шопинг в Одрин за повече информация.

 14. благодаря за инфото.
  а има ли сkад за строителни материали- интересуват ме мрамор, плояки за градински пътеки, соларни палели

  • Здравейте, строителни материали като мрамор, гранит и пр. търсете около Марги Аутлет. Ето адресът на един от магазините İstasyon Mahallesi 18. Sokak 5/B D:Blok No:5, 22100, но около него са доста и със сигурност ще си намерите каквото търсите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *