Ресторант Valere – луксозен ресторант в подножието на Сахат тепе

Ресторант Valere е новото място за изискана вечеря в Пловдив

Ресторант Valere е новото заведение на собствениците на Tams House и Multi Culti. От близо два месеца знаех, че ще отварят своя нов ресторант в новопостроения 5-звезден хотел в центъра на града – Vizualiza.

Tams House е един от най-добрите ресторанти в Пловдив, така че е съвсем в реда на нещата очакванията от новия им ресторант Valere да бъдат завишени. Впечатленията долу са от посещение на ресторанта на обяд от трима човека без направена резервация.

Започвам с това, че се надявам липсата на подобаващ сайт за ресторант от такъв клас да бъде коригирана. Засега единственият начин да направите резервация в ресторант Valere, освен да отидете на място, е да намерите страницата на ресторанта в Google Maps и да презвъните на телефона там – 0889123423.

Локация на ресторант Valere

Новият ресторант в Пловдив Valere се намира на сутеренния етаж на хотел Vizualiza на улица „Ангел Букурещлиев“ 15 (улицата зад Драматичния театър). Щом наближите хотела забелязвате каменното стълбище, което след минута ще ви отведе право пред входа на ресторанта.

Ресторантът е разделен на две – зимна градина, в която се пуши, и същинският ресторант. Интериорът на Valere е луксозен, с преобладаващи природни елементи като дърво и камък. По стените има картини, а по тавана се забелязват допълнително нарисувани орнаменти.

Мой приятел, с който посетихме ресторанта, отбеляза, че различните текстури на елементите не хармонират една с друга и създават усещане за кич. Все пак, може би е търсен ефект от собствениците на ресторанта, а дискретната музика и приглушената светлина определено допринасят за усещането, че си в стилен и луксозен ресторант.

луксозен-интериор-ресторант-valere-пловдив

Обслужването по време на обедната смяна беше бързо, любезно и дискретно, но мои колеги споделиха доста различни впечатления от вечерното си посещение същия ден, което говори, че има какво да се желае особено когато ресторантът е натоварен.

Меню на ресторант Valere

Менюто на Valere е добре подбрано и разнообразно, дори сравнително дълго като за нов ресторант.

Отделно от основното меню има ежедневно обедно меню и дълъг винен лист. За разлика от специалитетите на престижни ресторанти в Капана като Паваж и Съборна 23, които обикновено не са в менюто, в ресторант Valere виждате всички цени. Забележете, че цената на специалитетите е на 100 грама, така че се подгответе с 3-цифрена сума за стандартно основно от 280-300 грама ако решите да опитате стековете.

Отзив за храната в ресторанта

По време на нашия обяд опитахме едно от обедните предложения за предястие – топла доматена супа – която имаше много плътна текстура и беше добре подправена.

доматена-супа-ресторант-valere

Допълнихме предястията с велуте от аспержи от стандартното меню. Ако не знаете какво представлява велуте – това е основен сос във френската кухня, който в ресторанта се сервира като супа. Ястието беше приятно, но вкусът му беше твърде деликатен, за да бъде запомнящ се. Двете парчета прясно изпечена хрупкава фокача, които дойдоха с него, ми оставиха по-ярък спомен.

велуте-аспержи-ресторант-valere
велуте-аспержи-ресторант-valere-пловдив

За основно ястие поръчахме обедното предложение агнешки кебаб с киноа, който беше перфектно приготвен, но му липсваше сос.

От стандартното меню опитахме никкеи нудли и веган предложението карфиол Мароко. Никкеи нудлите, особено месото, бяха много вкусни и достатъчни за наяждане, но бяха прекалили със солта в чинията.

никкеи-нудли-ресторант-валере

Карфиолът беше вкусен и добре балансиран, но се доближава повече до предястие отколкото до основно и не би ви наял, особено ако заложите и на някое от по-леките безмесни предястия. За цената си, порцията можеше да е по-голяма.

карфиол-мароко-ресторант-валере
карфиол-мароко-ресторант-валере-пловдив

Не опитахме десерт, но познавайки добре десертите на Tams House ако отида отново в ресторанта след време бих заложил на десерта-роза La Ve En Rose.

От края на 2022 година, в избрани уикенди от ресторанта изготвят и тематично меню за брънч, но цената от 150 лв на човек поражда някои въпроси.

Ресторант Valere – мнение

Ресторантът успява да създаде усещане за луксозно заведение, с което да оправдае иначе завишените цени. Интериорът и менюто на ресторанта са доста претенциозни и със сигурност не за всеки вкус, но вярвам, че в Пловдив има аудитория за такова място. Посещението ми няколко седмици след официалното откриване на ресторанта не беше без забележка, но определено има какво да се изглади по менюто и вечерното обслужване. Очаквам, че въпреки по-централното си разположение, ресторант Valere ще последва съдбата на бившия ресторант Nobel в близкия хотел Residence City Garden и ще бъде заведение, което се посещава от по-тесен кръг хора, или се използва за бизнес срещи и празнуване на поводи.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *