Valere: Луксозен ресторант под Сахат тепе в Пловдив

Ресторант Валере е новото заведение на собствениците на Tams House и Multi Culti. От близо два месеца знаех, че ще отварят своя нов ресторант в новопостроения 5-звезден хотел в центъра на града – Vizualiza.

Tams House е един от най-добрите ресторанти в Пловдив, така че е съвсем в реда на нещата очакванията от новия ресторант Валере да бъдат завишени.

Къде се намира

Ресторант Valere се намира на сутеренния етаж на хотел Vizualiza на улица „Ангел Букурещлиев“ 15 (улицата зад Драматичния театър). Щом наближите хотела забелязвате каменното стълбище, което след минута ще ви отведе право пред входа на ресторанта.

Ресторанта

Ресторантът е разделен на две – зимна градина, в която се пуши, и същинският ресторант. Интериорът на Valere е луксозен, с преобладаващи природни елементи като дърво и камък. По стените има картини, а по тавана се забелязват допълнително нарисувани орнаменти.

Мой приятел, с който посетихме ресторанта, отбеляза, че различните текстури на елементите не хармонират една с друга и създават усещане за кич. Все пак, може би е търсен ефект от собствениците на ресторанта, а дискретната музика и приглушената светлина определено допринасят за усещането, че си в стилен и луксозен ресторант.

луксозен-интериор-ресторант-valere-пловдив

Обслужването беше бързо, любезно и дискретно, но мои колеги споделиха различни впечатления от друго тяхно посещение същия ден, което говори, че има какво да се желае особено когато ресторантът е натоварен.

Менюто

Менюто на Valere е добре подбрано и разнообразно, дори сравнително дълго като за нов ресторант.

Отделно от основното меню има ежедневно обедно меню и дълъг винен лист. За разлика от специалитетите на престижни ресторанти в Капана като Паваж и Съборна 23, които обикновено не са в менюто, в ресторант Валере виждате всички цени.

Храната

По време на нашия обяд опитахме едно от обедните предложения за предястие – топла доматена супа – която имаше много плътна текстура и беше добре подправена.

доматена-супа-ресторант-valere

Допълнихме предястията с велуте от аспержи от стандартното меню. Ако не знаете какво представлява велуте – това е основен сос във френската кухня, който в ресторанта се сервира като супа. Ястието беше приятно, но вкусът му беше твърде деликатен, за да бъде запомнящ се. Двете парчета прясно изпечена хрупкава фокача, които дойдоха с него, ми оставиха по-ярък спомен.

велуте-аспержи-ресторант-valere

За основно ястие поръчахме обедното предложение агнешки кебаб с киноа, който беше перфектно приготвен, но му липсваше сос.

От стандартното меню опитахме никкеи нудли и веган предложението карфиол Мароко. Никкеи нудлите, особено месото, бяха много вкусни и достатъчни за наяждане, но бяха прекалили със солта в чинията.

никкеи-нудли-ресторант-валере

Карфиолът беше вкусен и добре балансиран, но се доближава повече до предястие отколкото до основно и не би ви наял, особено ако заложите и на някое от по-леките безмесни предястия. За цената си, порцията можеше да е по-голяма.

карфиол-мароко-ресторант-валере
карфиол-мароко-ресторант-валере-пловдив

Не опитахме десерт, но познавайки добре десертите на Tams House ако отида отново в ресторанта след време бих заложил на десерта-роза La Ve En Rose.

В края на 2022 година, в избрани уикенди от ресторанта имаха практика да изготвят тематично брънч меню.

Заключителни мисли

Ресторантът успява да създаде усещане за луксозно заведение, с което да оправдае иначе завишените цени. Интериорът и менюто на ресторанта са доста претенциозни и със сигурност не за всеки вкус, но вярвам, че в Пловдив има аудитория за такова място. Посещението ми няколко седмици след официалното откриване на ресторанта не беше без забележка, но определено има какво да се изглади по менюто и вечерното обслужване.

Очаквам, че въпреки по-централното си разположение, ресторант Valere ще последва съдбата на бившия ресторант Nobel в близкия хотел Residence City Garden и ще бъде заведение, което се посещава от по-тесен кръг хора, или се използва за бизнес срещи и празнуване на поводи.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *