Разходка из Велико Търново

Велико Търново е един от любимите ми български градове. Градът е хълмист, тъй като е сгушен в подножението на Стара Планина, и доста напомня на моя роден град – Пловдив. Уличките са тесни и изпъстрени с дюкянчета, а над тях бди крепостта Царевец – един от стоте национални туристически обекта. Велико Търново е от онези български градове, които предлагат достатъчно развлечения и места за разходки, затова и го посещавам с огромно желание всеки път.

През 2020 много хора преоткриха Велико Търново благодарение на тайна люлка завързана на хълма гледащ към Царевец, наречена Люлката на любовта. В тази статия ще ви разкажа малко повече за любимите ми места из Велико Търново, за да посетите някое от тях по време на следващата си разходка.

Къде да отседнем във Велико Търново

Велико Търново е типичен туристически град и предлага голям избор от места за спане. Моят любим хотел тук е панорамният хотел Студио, който се намира в непосредствена близост до Царевец. Стаите на трети и четвърти етаж (стаи 302 и 402) са с най-красивата гледка към крепостта, но за да ги резервирате препоръчвам да се обадите възможно по-рано, тъй като обикновено са заети.

хотел-студио-велико-търново-панорама-царевец

Дори да не можете да вземете някоя от тези стати, на последния етаж на хотела има открита тераса с масички, откъдето всеки има възможност да се полюбува на Царевец на по чаша вино. В цената има включена и добра закуска, както и безплатен паркинг в близост до хотела, което е огромен плюс предвид централната локация и трудното намиране на паркинг в Търново.

Други панорамни хотели, които са по-далеч от Царевец, са Гранд хотел Янтра и Хотел Панорама. Препоръчвам ги, ако търсите СПА уикенд във Велико Търново.

Много добър избор за СПА хотел край Велико Търново е Комплекс Болярско село и СПА, с феноменална гледка към Велико Търново от китното село Арбанаси.

Макар, че е много популярен, не бих препоръчал СПА хотел Царевец – цялостната организация на хотела е доста куца и има голяма вероятност да си развалите почивката.

Къде да хапнем във Велико Търново

Любимото ми място за хапване във Велико Търново е Ресторант „Щастливеца“. Въпреки противоречивите ревюта в Google, ресторантът все още предлага невероятна храна и обслужване. Цената е относително висока за Велико Търново, но си струва.

основно-ястие-ресторант-щастливеца-търново

Много вкусен ресторант близо до центъра е и Ресторант „Асеневци“. Менюто им е доста дълго, но препоръчвам да се ориентирате към скарата, която се прави пред вас.

Какво да видим във Велико Търново

Представям ви няколко идеи за забележителности във Велико Търново, които можете да видите дори ако имате само един ден в града.

Крепостта Царевец

Най-голямата забележителност на Велико Търново без съмнение е Царевец. Влизането става след заплащане на вход, който последно беше 3лв за студенти и учащи, и 6лв за възрастни. На път за крепостта се минава по криволичеща калдъръмена улица, която е перфектна за снимки.

каменен-мост-крепост-царевец

След преминаването на крепостните врати, вариантите са или да се хванат стълбите към крепостта, или да се заобиколи по полегатия път. И в двата случая – отделете си час, час и половина за разходка и снимки.

Няколко пъти в годината тук се провежда и шоуто Звук и светлина. Шоуто е много ефектно и сякаш крепостта заживява нов живот. То може да се наблюдава срещу платен билет директно от панорамната площадка при голямата катедрала, или безплатно от самия площад на катедралата, близо до хотел Студио.

Традиционните излъчвания са ежегодно на 3-ти март и 22-ри септември, а останалите събития могат да се разгледат в календара.

Самоводската чаршия

Самодовската чаршия е старият град на Велико Търново, до който се стига само пеш. Познава се лесно по занаятчийските дюканчета, набраздили тесните павирани улички.

Люлката на любовта

Люлката на любовта е най-новата атракция на Велико Търново, която се превърна в едно от най-запомнящите места за снимки по време на пандемията. Тя е вързана по време на карантината, някъде през април или май месец 2020 година като символ на изолацията.

люлката-на-любовта-велико-търново
Как се стига до Люлката на любовта

Люлката на любовта се намира в местността Гарга Баир край Велико Търново. За да стигнете до Люлката на любовта, излезте от Търново по главния път, в посока Арбанаси. След десетина минути шофиране по нагорнище, ще стигнете до табелата за село Арбанаси, която се пада от ваше дясно. Отбивката за Люлката на любовта е на същото място, но вляво от главния път. Ще я познаете по изоставената чешма и едно дере, където най-вероятно ще има паркирал(и) автомобил(и).

Паркирайте и тръгнете само направо – няколко табели ще ви укажат правилния път, когато стигнете до кръстопът. Преходът е не лек и е стръмен, но гледката накрая наистина си заслужава.

Какво да правим около Велико Търново

Люлката на любовта не е единствената атракция около Велико Търново. Ето няколко предложения за туристически дестинации около Търново, които си заслужават.

Село Боженци

Боженци е еко селище на половин час път от Велико Търново, където можете да се потопите в автентична селска атмосфера.

Трявна

Трявна е прекрасен възрожденски град в подножието на габровския балкан, който ще ви отведе назад във времето със своите дюкани и автентично кафе на пясък.

Използвайте коментарите, за да споделите вашите любими места за разходка из Велико Търново!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *