Съвети за пътуване до Рим: Какво да знаем преди да го посетим

Пътуването до Рим е като пътуване през времето. Вечният град, както много го наричат, пленява всеки турист със своя чар, автентичност, и неповторимо вкусна храна. От другата страна на монетата обаче стои проблемът, че Рим е ужасно туристически град, и е много вероятно да сте затрупани с информация, която поражда единствено допълнителни въпроси в главата ви.

Ако ви предстои пътуване до Рим и желаете всяка част от него – от организацията до престоя – да бъде добре обмислена, то прегледайте моите съвети. Споделям ги с вас на база последните ми три посещения на Рим през 2020, 2022 и 2024 година и купища изчетени италиански гидове. Целта ми е да отговоря на някои от най-често задаваните въпроси преди да пътуваме за Рим.

Кога се ходи в Рим

Рим е дестинация, която е подходяща за целогодишен туризъм. Посещавал съм го есента и зимата, а през 2007 го посетих и на пролет. Градът винаги гъмжи от туристи, а забележителностите и заведенията работят обичайно. Ето какво да очаквате от посещението си според сезона.

Пътуване до Рим във високия сезон

Пролетните месеци март, април и май, както и ранно есенните месеци септември и октомври са най-доброто време за посещение на града. Това е така, защото температурите през тези месеци са умерено топли, дните са дълги и слънчеви и вероятността за аномалии (като ужасни горещини или обилни валежи) е доста ниска.

Пикът на сезона има и своите негативи, и лично аз виждам повече такива, отколкото позитиви. Те се изразяват най-вече в това, че туристопотокът е огромен и ще се блъскате в тълпи от хора независимо дали посещавате конкретна забележителност или просто вървите по някоя от по-известните улици. Освен това, цените на самолетните билети и хотелите също са до два, три пъти по-високи, отколкото в междинен или слаб сезон. Не на последно място, ще трябва да предвидите резервация за всички забележителности, които искате да посетите, няколко седмици предварително, тъй като шансът да си намерите билет от официален сайт докато сте в Рим е нулев, а това би означавало да минавате през посредници. Същото се отнася и за ресторантите – ще ви е необходима резервация поне няколко дена по-рано ако искате да посетите хубав ресторант в центъра.

Пътуване до Рим в средния и слабия сезон

Ноември и декември са по-малко натоварени, така че можете да се насладите на града относително по-спокойно. Всъщност последното ми посещение беше точно в края на ноември и се учудих колко много туристи имаше все пак, може би защото това е шопинг сезонът, а и Рим заблестява в коледна украса именно в този период. Отново е необходимо да резервирате забележителностите предварително поне със седмица, но всичко е една идея по-лежерно и ненатоварващо. Има вероятност да случите на дъждовни дни през ноември, или на доста студени дни през декември, така че задължително прегледайте прогнозата преди да излетите. Имайте предвид, че в този период дните са много къси (започва да се смрачава след 16:30 часа) и това може да има отрицателно влияние върху престоя ви.

Зимните месеци са слабият сезон на Рим, най-вече заради студеното време. Безспорните предимства на тези месеци са, че човекопотокът е най-нисък и има много голяма вероятност да пътувате по-евтино и да успеете да вземете билети за забележителности дори в последната минута. Пътувам през зимата общо три пъти през 2020, 2022 и 2024 година, в средата на ноември и средата на февруари месец, винаги улучвам прекрасно време с температури между 16 и 20 градуса и почти никакви валежи.

Кога да не пътуваме до Рим

Въпреки че зимните месеци бележат най-слабият сезон, най-лошото време да посетим Рим според местните е лятото. Тогава температурите спокойно надхвърлят 40 градуса всеки ден и съответно сме принудени да стоим в хотела просто защото времето навън не позволява да правим нещо различно.

Колко време е нужно за разглеждане на Рим

Необходимото време, за да видим Рим, зависи изцяло от това какво точно желаем от нашата екскурзия. Два дена са достатъчни, за да видим Рим, точно колкото пет дена не биха ни стигнали, за да кажем, че сме го разгледали изцяло.

Моят съвет

Ако посещавате Рим за пръв път, ви съветвам да си отделите 4-5 нощувки, докато ако вече сте били там, можете да отидете и само за уикенд.

Ето ориентир какво да очаквате от града според продължителността на престоя ви:

 1. Две нощувки (уикенд в Рим) – ако оптимизирате програмата си, ще успеете да видите и снимате основните забележителности в историческия център на града;
 2. Три нощувки (дълъг уикенд в Рим) – за три вечери, освен че ще видите забележителностите, ще имате време и да посетите някоя от тях, като например зоната на Римския форум или Ватиканските музеи, или пък да разгледате част от града заедно с гид. Почерпете идеи от моя 3-дневен пътепис от Рим;
 3. Четири нощувки – ще имате достатъчно време да видите всички основни забележителности на спокойствие и да влезете в някоя от многото галерии в града, като Вила Боргезе, или пък да се загубите из някой китен квартал като Трастевере или Монти и да се потопите в ежедневието на местните. Допълнете програмата с моите 10 различни и непопулярни преживявания и забележителности в Рим.

Как се стига до Рим

Две са летищата, които обслужват полетите до Рим – Чампино и Фиумичино. И двете летища са разположени извън града и са сравнително далече.

Чампино е по-близкото летище. От него до централната част на Рим са около 16 километра. Летището на Фиумичино пък се намира на 34 километра от центъра на Рим. Повечето нискотарифни компании като Wizzair/Ryanair летят до Чампино, но не рядко може да се случи да кацнете на едно летище, и да излетите от друго – винаги проверявайте бордната си карта.

Независимо с коя компания летите и на кое летище кацате, начинът на придвижване от летището до центъра е от огромно значение, особено ако посещавате Рим за три нощувки или по-малко и искате максимално да оптимизирате програмата си.

До Рим с такси

Най-добрият начин да пристигнем в Рим е с такси. Ставката е фиксирана, и от 2020 година насам е 31 евро в посока от Чампино, и 50 евро в посока от Фиумичино. Това е таксата, която заплащате, ако таксито ви остави в очертанията на т.нар Mura Aureliane – стената, ограждаща историческия център на Рим. Освен ако не спите много извън центъра, това означава, че таксито ще ви вземе точно колкото е ставката без изненади, ще ви отведе до самия хотел, а времето за пристигане ще е около 40-45 минути.

До рим с автобус

Подходящ начин за стигане до центъра на Рим е и с автобус, който ще ви остави на централната гара Термини. Има десетина компании, които операрират рейсове от летищата до гарата, като можете да си закупите билет или предварително по интернет, или преди да се качите в самия рейс (в който случай билетът ще е малко по-скъп). Пристигането с рейс до Рим отнема около час, като може и повече според колко сте чакали за рейса, и освен ако не спите в района на централната гара, предвидете още между 30 и 45 минути път пеш или с транспорт до хотела ви.

До Рим с влак

Последният начин за пристигане в Рим е с влак. Въпреки, че това е най-евтиният начин да стигнете, абсолютно не го препоръчвам, особено ако пътувате до Чампино, тъй като трябва първо да хванете рейс от летището до гара Чампино, от там да хванете влак до гара Термини, и тепърва да търсите друг транспорт до хотела. Всичко на всичко, това пътуване може да ви отнеме над 2:30 часа, и е безсмислено да губите толкова ценно време в пътуване.

Моят съвет

Ако ви се наложи да пътувате с наземен транспорт в Рим, задължително закупете билет преди да се качите на автобуса. Билетите се продават в червени будки около основните спирки и струват 1.5 евро. След като закупите билета, трябва да го заверите в устройството зад седалката на шофьора, в противен случай рискувате да бъдете глобен от случайна проверка. Ако пътувате от гара Термини, има такава червена будка на площад Cinquecento – името й е ATAC Ticket Office.

Къде да отседнем в Рим

В Рим има хиляди хотели, но избирането на конкретно място за спане може да се окаже трудна задача. Цената на нощувка в Рим зависи най-вече от сезона, в който посещавате града, и от квартала, в който изберете да спите. Не рядко ще спите по-изгодно в много по-хубави хотели, които са разположени в по-непопулярни туристически зони. Стремете се да спите в историческия център на града, за да не ставате твърде зависими от градския транспорт. Ето и няколко съвета за подходящи квартали и добри хотели.

Трастевере, бохемския квартал на Рим

Трастевере (Trastevere, идва от Tra Tevere – „отвъд река Тибър“) е един от най-старите квартали на Рим, който макар от другата страна на реката, попада в очертанията на старата градска стена. Кварталът е пулсиращото сърце на Рим заради стотиците си остерии, тратории и барове, които са пълни от обяд с туристи до посред нощ с местни младежи.

Трастевере е красив и колоритен бохемски квартал, който можете да обходите в рамките на двучасова разходка, и е на пешеходно разстояние от всички големи забележителности в Рим. Хотелите и структурите за спане тук са на разумни цени, което го прави най-добрият квартал за спане в Рим, без значение дали отивате в града заради нощния живот или на екскурзия. Горещо ви препоръчвам да спите именно в този квартал.

Препоръчвам Nikis Collection Trastevere

Много подходящ избор за спане в Трастевере е бутиковият хотел Nikis Collection Trastevere. Ситуиран в изцяло реновирана сграда на метри от пешеходния мост, който свързва квартала с останалата част от центъра, и в близост до базиликата Санта Мария, хотелът разполага с десет дизайнерски стаи, всяка от които е украсена с уникални абстрактни картини на съвременен италиански художник. Въпреки, че хотелът е разположен в сърцето на Трастевере, в стаята не се чува никакъв шум от вън. Хотелът разполага и с rooftop bar, който не успяхме да посетим по време на престоя ни.

Монти, където са старите римски фамилии

Монти (Monti, което в превод е „планини“) е най-старият квартал, сгушен между три (най-известните) от седем хълма на Рим – Esquilibrio, Quirinale и Palatino. Днес Монти е бутиково място за живеене, дом на някои от най-скъпите улици в Рим, най-вече заради директната гледка, която се разкрива към Колизеума.

Кварталът е супер подходящ ако посещавате Рим за пръв път, тъй като тук е географският център на Рим и всички забележителности са на не повече от 10-15 минути пешеходно разстояние. По улиците на Монти се намират тренди барове, ресторанти и джелатерии на всеки ъгъл, но все пак кварталът създава усещане за улегналост и спокойствие в центъра на града. Въпреки, че има много луксозни хотели, средната цена за нощувка е изгодна предвид локацията.

Класически хотел за спане в района на Монти е Hotel Quirinale, разположен на една от най-оживените улици на града Via Nazionale. Друг хотел, в който съм отсядал лично по време на 3-дневната ми екскурзия през 2024, е Colosseo Prestige Rooms. Бутиковите стаи са просторни, с неограничена безплатна консумация от мини бар и локация на пет минути пеш от Колизеума.

colosseo prestige rooms препоръчан хотел за спане в Рим
colosseo prestige rooms препоръчан хотел за спане в Рим

Парионе, оживения район на Площад Навона

Кварталът на пазар Кампо де Фиори и Площад Навона е вечно пълен с тълпи от туристи или местни, дошли да хапнат или пийнат в някое от многобройните заведения разпръснати из улиците и площадите му. Кварталът е отлична отправна точка ако искате да сте на пешеходно разстояние от всички основни забележителности, включително Ватикана.

Тук препоръчвам хотел Hotel Smeraldo. Освен, че хотелът е разположен на крачки от Campo de’ Fiori, пред хотела се намира античната пекарна Roscioli, един от символите на Рим, където можете да опитате уникална пица на парче.

Гара Термини

Районът около централата гара на Рим не е известен като един от добрите райони за спане във Вечния град, но е подходящо решение особено ако пътувате до Рим на бюджет или сте само за две нощувки и искате да спестите максимално време от транспорт.

Ако търсите икономичен хотел в този район, погледнете Hotel Impero, а ако искате по-луксозен хотел, ви препоръчвам Diana Roof Garden.

Придвижване в Рим

Центърът на Рим е много компактен и повечето забележителности са на 10-15 минути разстояние една от друга. Единствено Ватикана и Трастевере са малко встрани от останалите популярни забележителности и биха отнели около половин час ходене пеш.

Моят съвет

Обиколете историческия център на крак, за да усетите атмосферата на Рим с автентичните тесни улички изпъстрени с капанчета и скрити между сградите базилики.

Предвид горното, в много от случаите градският транспорт ще ви отнеме точно толкова време да стигнете до крайната ви цел, колкото и ходенето пеш. Зависи най-вече от вас дали имате желание и сили да ходите, или предпочитате да използвате рейс или метро. Аз обичам да ходя пеш, затова почти никога не се възползвам от градския транспорт, а и наземният транспорт е доста нередовен, което го прави още по-непривлекателен за мен. Градски транспорт за вас би бил най-удобен единствено ако решите да спите в зоната на гарата, или извън историческия център на града

Ако се изморите, но не искате да използвате градския транспорт, или пък бързате, таксито винаги е опция. Препоръчвам го, в случай, че се прибирате късно вечер и не желаете да се натъкнете на съмнителни хора. Ще познаете официалните таксита по белия цвят и табелата Такси над колата, както и по стикера на вратата – трябва да указва официалната такса за транспорт от/до летищата. Цените на такситата са сравнително високи и от точка до точка в центъра на града в умерен трафик би ви струвало 15 евро.

Има различни апликации като Uber или WeTaxi, което аз лично препоръчвам, които ще ви покажат точната цена, която ще заплатите ако решите да резервирате превоз през апликацията.

Какво да видим в Рим

Хората свързват Рим преди всичко с Колизеума и Фонтана ди Треви, но Вечният град е много повече. Като една от най-древните столици в историята на човешката цивилизация изобщо, сам по себе си целият исторически център на Рим е една голяма забележителност, която ни кара да се връщаме към нея отново и отново.

Изчерпателна информация и карта на Рим със забележителности разгледайте в статията Забележителности в Рим и как да посетим всяка една безплатно.

Хапване в Рим – хубави ресторанти, кафенета и барове

Стигаме и до темата за храната. Рим е гастрономически рай за всеки, който обича вкусната храна като мен. В града има буквално хиляди заведения за хранене и това може да направи намирането на точното място истинско предизвикателство.

Въпреки, че няма заведение, което да се хареса еднакво на всеки, ви споделям моя списък с лично изпробвани, любими ресторанти във Вечния град. Междувременно ще се възползвам и да ви дам малко допълнителна информация за храната в Рим.

Моят съвет

Забравете за чакането пред ресторанта докато се освободи маса! Свалете приложението TheFork и резервирайте ресторант през него. Не само е лесно и удобно, а в някои ресторанти можете да се възползвате и от безвъзмездна отстъпка от цената.

Използвайте код 83869C77 за първата си резервация и ще получите 50 евро, които могат да приспаднат от следващата ви вечеря!

Места за кафе и лека закуска

Типичната закуска за всеки италианец е кафе с кроасан или друго семпло печиво. В много от случаите консумацията се случва al banco (на бара) докато обменяш няколко думи с хората, които ти сервират, или си проверяваш телефона.

Автентично място за caffè al banco е Caffè Pasticceria Roscioli. Кафетерията се намира на метри от площад Кампо де Фиори, така че може да ви бъде отправна точка за обикаляне на забележителностите в тази част на центъра. Тук сервират и много популярните сладкиши maritozzo – нещо като кифлички пълни със сметана, които са традиционни за Рим. В миналото мъжете са ги използвали, за да крият в сметаната пръстена за любимата си, откъдето идва и името им marito, което в превод е съпруг.

Друга много приятна пекарна особено за почитатели на френските закуски е пекарната Le Levain. Тя се намира в сърцето на колоритния Трастевере, в близост до местния пазар, и там можете да опитате автентични френски кроасани и печива. Тя може да ви бъде отправна точка за разглеждане на квартал Трастевере преди да преминете нататък.

Места за обяд и хапване на крак

Стрийт фууд културата е много силно застъпена в Рим. Всъщност Рим е градът с най-разнообразна улична храна в цяла Италия. Горещо ви препоръчвам да отделите един-два от обядите си, за да опитате част от тези изкушения.

Най-традиционната улична храна в Рим е pizza al taglio, или иначе казано пица на парче. В Рим пицата на парче се измерва на грамаж, от вас се иска единствено да посочите от коя пица и горе-долу колко искате да ви отрежат. Много вкусна пица на парче можете да хапнете в Antico forno Roscioli – още един обект на бранда Roscioli, където тълпи от местни и туристи чакат на опашка, за да опитат от уникалната им пица.

Страхотна пица на парче има и в района на квартал Монти, като тук ви препоръчвам да търсите пекарна La Prezzemolina или античната пекарна Forno da Milvio, отворена през 1930 година и все още активна. Тази пекарна ни беше препоръчана от местен гид.

Друга легендарна улична храна в Рим е т.нар supplì, което е нещо подобно на сицилианска аранчина. В почти всички пекарни за пица ще ви направят и supplì, но едно от заведенията за хранене, станало известно именно със своето supplì е пекарната Trapizzino в квартал Трастевере. Тук също така приготвят знаковите trapizzino – триъгълни сандвичи с много хрупкав квасен хляб и напълнени с класически италиански гозби като пиле по ловджийски, пармиджана и други. Просто, но много вкусно – най-добрата комбинация!

Места за сладолед и тирамису

Може да посетим Рим и да не видим Папата, но е невъзможно да си тръгнем без да сме опитали италиански сладолед и класическо римско тирамису. Любимото ми джелато е шам фъстъкът на Venchi, но местен гид ни препоръча и джелатерията спечелила куп награди за сладолед Il Gelatone Roma, която се намира в сърцето на квартал Монти.

Сред най-популярните места за тирамису са сладкарниците Pompi, и макар тирамисуто да е вкусно, не бих го определил като най-доброто в Рим. Тирамисуто, което опитах в DOC Cruderia беше класи над това.

Места за вечеря и коктейли

Докато на обяд можем да хапнем на крака, за вечеря задължително трябва да посетим някой от многобройните ресторанти в града. Като почитател на храната внимателно подбирам местата, където вечерям. Споделям няколко ресторанта от висок клас и няколко по-невзискателни, за да има за всекиго по нещо.

Рим е известен с четири класически типа паста – Cacio e Pepe, Gricia, Carbonara и Amatriciana. Cacio e Pepe е най-простата, има само сирене и черен пипер. Gricia добавя към това и месо под формата на гуанчале, а Carbonara добавя и яйце към соса, за още по-плътен и наситен вкус. Amatriciana пък е единствената от четирите пасти, която се приготвя с червен сос. Невъзможно е да пътуваме до Рим без да опитаме поне две от тези невероятно вкусни чинии.

Poldo e Gianna Osteria

Най-вкусната паста Cacio e Pepe опитах в ресторант Poldo e Gianna Osteria. Ресторантът е с 30-годишна традиция в готвенето на традиционна римска кухня, като първоначално се държи от дядото и бабата Poldo и Gianna, а впоследствие се поема от внука и сина им. Мястото има всички черти на семеен ресторант, а благодарение на вкусната храна и безкомпромисното обслужване е част от гида на Мишлен за 2022 и 2023 година. Побързайте да му се насладите преди да получи първата си звезда!

Roscioli Salumeria con Cucina

Pasta alla Gricia (произнася се „гриша“) беше нова за мен и реших да я опитам в друг много специален ресторант – Roscioli Salumeria con Cucina. Това е ресторант в стил дели, където освен да купите всякакви италиански деликатеси, можете да седнете в салона за хранене и да се потопите в света на традиционна римска кухня. Ако хапвате паста като основно, горещо препоръчвам бурата и сушени домати за предястие. Добавете и панер с вариация от ръчно приготвен хляб и имате перфектната формула за незабравима вечеря. Напълно заслужено, Roscioli също е част от гида на Мишлен за 2022 година.

DOC Cruderia

В това приятно заведение в Трастевере, недалеч от центъра, можете да се насладите на tagliere con salumi e formaggi (дъска със салами и сирена с доказан произход) и чаша вино в задушевна обстановка. Заведението е скрито съкровище, а единствената причина да има възможност за посещение без резервация направена седмици по-рано, е това че се намира извън центъра на Рим.

Моят съвет

Резервирайте DOC Cruderia през TheFork и се възползвайте от 30% отстъпка от сметката за храна!

Използвайте код 83869C77 и получете допълнителни 25 евро, които могат да приспаднат от следващата ви вечеря!
Rooftop bar Ambrosia

Rooftop баровете са много популярни в Рим. Барът се намира на последния етаж на луксозния хотел Artemida край Колизеума. Обстановката е изискана, има ресторантьорска част и коктейлен бар, закрит салон и тераса с гледка. Перфектен завършек на дълъг ден с Espresso Martini или Amaretto Sour.

Карта на Рим с препоръчани ресторанти

За улеснение, прилагам и карта на Рим с отбелязани локации на лично изпробвани заведения:

Можете да отворите картата на телефона си като използвате приложението Google Maps.

Надявам се съветите за пътуване в Рим да са ви полезни и да спомогнат за един незабравим престой. Нямам търпение да споделите най-добрите си моменти от Рим в коментарите!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

7 Коментара

 1. Здравейте отново! Дано не ставам прекалено досадна, но имам питане относно Галерия Боргезе – Четох, че тя и Колизеума са безплатни първата неделя на март – точно ще сме там, но че трябва да се направи резервация – Е! не намирам къде да я направя тази резервация?!?! Ако можете да ми помогнете?!

  • Няма да можете да резервирате предварително. В деня за безплатно посещение трябва да се наредите на опашката за безплатен билет – съветвам ви да отидете възможно най-рано, за да чакате възможно най-малко. 🙂

 2. Здравейте! Бихте ли ми казали дали този сайт е надежден за купуване на билети за Ватикана и Сикстинската капела, ако знаете, разбира се! Също така, щом не е изрично отбелязано, че билета скипва опашката, вероятно защото е без гид, но има тайм слот за влизане – надявам се да скипва опашката. Благодаря предварително!

  • Здравейте Юлия,

   Това е официалният сайт на Ватиканските музеи. 🙂 С други думи – да, по-надежден няма как да бъде. 😊

   Билетът е skip the line и няма да се редите на опашка за купуване на билет, понеже вече сте се сдобили с такъв. Възможно е да има някаква опашка за хора с билет, но точно защото се купува за период от време, опашката обикновено е малка и върви бързо.

   С две думи – купувайте смело. И весело прекарване в Рим! 🙂

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *