Париж – съвети за самостоятелно пътуване

Париж е сред най-красивите и специални места, на които можеш да попаднеш. Или си от хората, които се влюбват в него, или си от онези, които го намразват. Истината е, че всеки човек си изгражда свой собствен Париж. Моят е романтичен, вкусен, цветен, с дъх на младост, сантиментален и напомнящ за рождените дни, които съм отпразнувал там с любимата ми @galitastes.

Твоят със сигурност ще е различен, но едно е сигурно – Париж няма да те остави равнодушен независимо кога го посетиш и какво успееш да видиш от него. В моя парижки пътеводител събирам съвети за пътуване в Париж и еднодневна програма, с която да видиш най-важното в 24 часа.

Да се приготвяме за път, защото Париж е винаги добра идея!

Пътеводител за самостоятелна екскурзия в Париж

Как да стигнем до Париж със самолет

Париж е на около 3 часа полет със самолет от София. И през двете си посещения съм използвал един от двата нискотарифни превозвача Wizzair и Ryanair. Друга популярна опция до Париж е Bulgaria Air, но обикновено разликата в цената на билета е 5-10 пъти.

От това дали ще пътуваме с бюджетна авиокомпания зависи и къде кацаме и как се придвижваме до Париж. Bulgaria Air каца на летище Шарл дьо Гол, а Wizz и Ryan обслужват полети до летище Бове, което се намира на 80 километра от столицата.

Придвижване от летището до центъра

Придвижването от летище Шарл дьо Гол до центъра на града става със синята линия B на подземната транспортна мрежа RER. RER е експресен регионален влак с по-малко спирки, който ни отвежда до възловата гара Gare du Nord за по-малко от 30 минути. Билетът струва 12 евро в посока и можем да го резервираме онлайн. От гарата можем да достигнем всяка точка на Париж като хванем нормалното метро, или дори пеш ако сме отседнали в един от районите в съседство.

За да пристигнем в центъра на града от отдалеченото летище Бове, трябва да хванем рейс Aérobus Paris-Beauvais, който ще ни остави на спирка Porte Maillot. От гарата можем да достигнем всяка точка във вътрешния кръг на Париж с метро бързо, евтино и лесно. Билетът струва 18 евро в посока и е препоръчително да го закупим предварително чрез официалния уебсайт, тъй като местата в рейса са ограничени. Самостоятелното пътуване с lowcost авикомпания отнема около 8 часа от момента на качване в самолета до пристигането в хотела или апартамента, освен ако не си хванем такси от летището.

Кога да посетим Париж

Париж е привлекателен през цялата година, но най-популярните месеци за посещение са пролетта (април-юни) и есента (септември-октомври), когато времето е приятно, а градът е оживен. Това са и месеците, в които хотелите поддържат най-високи цени.

Ако пътуваш на бюджет, тъй като Париж е една от най-скъпите европейски столици, можеш да се ориентираш към по-студените зимни месеци януари-март. Пътуване до големи европейски столици като Париж или Рим през зимата има своите преимущества, тъй като освен по-ниските цени, туристите също са по-малко и можеш по-лесно да посетиш забележителностите дори без предварителна резервация.

Моите две посещения на Париж бяха в средата на октомври, когато дневните температури стигаха до 26-27 градуса, а дъжд почти нямаше. Но дори да не беше така, ти си в Париж – най-романтичното място, където да те повали малко дъжд.

Къде да отседнем в Париж

Париж е космополитен град. За разлика от места като Рим или Мадрид, където по-голямата част от забележителностите са събрани в сърцето на града, Париж е съставен от 20 отделни района, наречени арондисмани. Всеки район има своите специфики и забележителности, което прави обхождането на Париж трудна задача, а опциите за маршрути – най-различни.

Най-добрите квартали в Париж

При първото си посещение на града не бях направил проучване на кварталите и отседнахме в кокетен Airbnb апартамент в 17-ти район. Апартаментът ни хареса, но реално кварталът е скучен и няма нищо в него.

Втория път в Париж бяхме по-добре подготвени и бях проучил всички интересни квартали – от първия арондисман, където е Лувърът, през седмия квартал и Айфеловата кула, до чаровния 18-ти район, познат като Монмартър. Всъщност бях отделил толкова време да проуча къде да спим, че в някакъв момент имахме десет резервирани хотели, които постепенно филтрирах с приближаването на датите на нашето пътуване.

Ако посещаваш Париж, препоръчвам отсядане именно в 18-тия арoндисман Монмартър. Това е най-романтичният квартал на Париж, успял да плени сърцата на велики артисти като Пикасо, Ван Гог и Дега. Историческият квартал е осеян с тесни калдъръмени улици, всяка от които разкрива различна частица от бохемското минало на Париж. Перлата в короната на Монмартър е изящната катедрала Сакре Кьор, разположена върху най-високия хълм на Париж, от който сякаш бди над града.

Други хубави арондисмани, които бях набелязал, са 4-ти район Маре, 5-ти район, известен като Латинския квартал и 9-тия район, където е разположена Опера Гарние. Общото между трите квартала е, че са оживени и напълно безопасни райони с пищен нощен живот и кипяща кулинарна сцена.

Разбира се, първият и седмият райони също са чудесен избор, но хотелите и апартаментите там държат най-висока цена в цял Париж поради близостта им до двете топ забележителности Лувър и Айфелова кула.

Препоръки за хотели в централен Париж

За разлика от евтините самолетни билети, с които сигурно вече си се сдобил, хотелите в Париж са скъпи. Това се дължи на факта, че Париж е най-популярната европейска туристическа дестинация в целия свят и привлича милиони туристи отвъд океана целогодишно.

Можеш да спиш в наистина хубав хотел в Париж или като платиш много пари от порядъка на +400 лв/вечер за двойна стая без закуска, или с доза късмет и по-навременна резервация. Затова искреният ми съвет е да резервираш стаята си в хотела възможно най-рано и по възможност дори преди да резервираш самолетните билети. Стане ли дума за Париж, предпочитам да съобразя полета с хотела, отколкото обратното.

Ето няколко препоръки за хотели, където съм спал, или съм резервирал след много внимателно проучване, но не съм отседнал в хотела.

Гледка към Айфелова кула от хотел terrass в Монмартър
Гледка към Айфеловата кула от терасата на Terras Hotel, Монмартър
Хотели в Монрмартър (18 арондисман)
 • Terrass“ Hotel – бутиков 4-звезден хотел с над 100-годишна история в сърцето на най-красивия парижки квартал с неповторима гледка към Айфеловата кула и на пешеходно разстояние от Сакре Кьор. Отсядал съм тук и го препоръчвам с две ръце за двойка, търсеща романтично бягство в Града на любовта.
 • Timhotel Montmartre – поддържан малък хотел с 3 звезди и директна гледка към катедралата Сакре Кьор.
Хотели около Операта (9 арондисман)
 • Hotel Choiseul Opera – елегантен 3-звезден хотел в центъра на един от най-изисканите райони на Париж. Това е всъщност един от най-добре оценените хотели в центъра спрямо с чудесна локация и цена.
 • Hotel Prelude Opera – изцяло реновиран хотел с 4 звезди в типичния френски стил за 19-ти век.
Хотели в Маре (4 арондисман)
 • Le Relais du Marais – малък семеен хотел от 2001 година с парижка атмосфера, разположен в сърцето на историческия квартал Маре.
Хотели в Латинския квартал (5 арондисман)
 • Hotel Minerve – бутиков хотел, разположен в изцяло реновирана историческа сграда от 1864 година с неповторима локация в центъра на Париж на метри от Нотр Дам.

Съветвам ви да сверите цените от Booking с тези в официалния сайт на всеки хотел, но моят опит е, че цената за нощувка в Париж в Booking е по-добра заради голямата конкуренция в различните платформи, поради която Booking поема част от разхода за своя сметка.

Какво да видим в Париж за един ден

Ако разполагаш с наистина малко време в Париж – 24 часа или по-малко – с известна подготовка от твоя страна все пак ще успееш да видиш поне някои от големите забележителности в града. Примерната ти програма за един ден в Париж може да включва:

 • Ранно сутрешно посещение на Айфеловата кула;
 • Посещение на Арката на триумфа;
 • Разходка по най-известния парижки булевард Шанз-Елизе;
 • Посещение на Лувъра и снимка на Мона Лиза и Венера Милоска;
 • Разглеждане на катедралата Нотр Дам;
 • Разходка край Сена по залез.

Един ден в Париж е твърде малко дори да одраскаш повърхността на града, но с добро планиране можеш да вземеш максимума от всеки момент.

Един ден в Париж в снимки

Лични снимки и моменти от еднодневната опознавателна разходка из Париж.

Айфеловата кула в Париж
Галя пред туристическото кафене champ de mars
Парижката Света Богородица фасада
Триумфалната арка на Париж
Венера Милоска Мона Лиза шедьоври в Лувъра
Река Сена по залез слънце

Една нощ в Париж в снимки

Разбираш защо наричат Париж „Градът на светлините“ щом слънцето залезе. За да се насладиш на нощен Париж, препоръчвам да посетиш града за три дни и да включиш Латинския квартал, Маре и Монмартър в обиколката си.

Почерпи вдъхновение от моята 3-дневна програма за Париж със забележителности, маршрути и заведения, които да посетиш ако разполагаш с повече време.

Светльо и Галя в Париж
Забележителности в Париж
Забележителности в Париж Лувъра и Айфеловата кула през нощта
Забележителности в Париж Айфелова кула и Парижка Света Богородица през нощта
Забележителности в Париж Пантеона и Айфеловата кула
Площад Конкорд в Париж
Опера Гарние в Париж през нощта
Романтична вечеря в Париж

Къде да се снимаме с Айфеловата кула

Не е нужно да посетиш Айфеловата кула ако искаш да си направиш хубави снимки на фона й. Местата с най-добра гледка към кулата са предимно около нея и добрата новина е, че повечето от тях са безплатни. В никакъв случай нямам претенции да знам всички тайни места за красиви снимки, но ще ти подскажа 6 локации, които съм изпробвал лично:

Гледка към Айфеловата кула от Галерии Лафайет
 • Площад Trocadero
 • Улица Rue de l’Université
 • Улица Avenue de Camoëns
 • Парк Champ de Mars
 • Rooftop бара на Galeries Lafayette
 • Покрива на Arc de Triomphe

Като изключим покрива на Арката на триумфа, за чието посещение се плаща, всички останали места могат да бъдат посетени безплатно. Предупреждавам, че всички локации са туристически и те съветвам да ги посетиш рано сутрин ако искаш да има най-малко хора.

Моят личен фаворит за снимки с кулата е Rue de l’Université.

Айфеловата кула от покрива на Арката на триумфа
Айфеловата кула от покрива на Триумфалната арка
Айфелова кула rue universite
Айфеловата кула, Rue de l’Université

Още няколко съвета за пътуване до Париж

Завършвам пътеводителя за Париж с още няколко ценни съвета за разглеждане на града.

 1. Най-удобният начин за транспорт в Париж е с метро. Има кьоск за билети на всяка спирка, билетът за едно пътуване е €1.90, и има възможност да закупим пакет от 10 билета за €14.90.
 2. Резервирай билети за големите забележителности като Айфелова кула и Лувър предварително през официалните сайтове или GetYourGuide.
 3. Ако решиш да посетиш златния дворец Версай, задели един цял на това, тъй като дворецът е доста извън централната част на Париж. Най-добре го остави за повторното си посещение.
 4. Внимавай ако ти предлагат гривнички или ако засечеш група хора, които наблюдават игра с три обърнати надолу чаши, под една от които има топка. Идеята на тази игра е да заложиш пари под коя чаша е топката и да ги удвоиш ако познаеш. Това е най-разпространеният тип „туристически капан“ и обикновено човекът, който разиграва топката, има поне няколко съучастника в тълпата хора. Шансовете са, че ако решиш да участваш – ще загубиш. Най-често играта се прави в района на Айфеловата кула и Монмартър.
 5. Централната част на Париж е относително спокойно и сигурно място за разходки особено в светлата част на деня. С цел максимална сигурност, след залез избягвай тъмни и обезлюдени улици, особено в района Монмартър.

Съвети за самостоятелно пътуване до Париж – заключение

Надявам се да съм успял да предам частица от емоцията, която изпитвам към Париж, както и да съм ти вдъхнвал увереност, че да отидеш на самостоятелна екскурзия в Париж с моите съвети е съвсем възможно. Вярвам, че престоят ти ще е интересен, вълнуващ и нетипичен и нямам търпение да оставиш коментар с впечатленията си.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *