Пътеводител за самостоятелно пътуване до Малта

Малта е малка островна държава и популярна туристическа дестинация, която ме привлече с богатата си история и близостта си до България.

В моя пътепис разказвам как прекарахме дълъг уикенд тук и какви забележителности видяхме. Ще ви дам и практични съвети, които ще ви помогнат да организирате своето самостоятелно пътуване до Малта.

Ден 1 – Тур на Валета и Катедрала „Свети Йоан Кръстител“

Пътуването до Малта минава неусетно и за по-малко от 1:15 часа кацаме на летището край Валета (Valletta). В главите ни островът е сравнително малък и не сме предвидили кола под наем, затова разчитаме на такси. Оставам учуден от факта, че таксиметровият шофьор говори свободно английски, но по-късно разбрах, че английският е вторият официален говорим език.

Току-що се бяхме нанесли в София и още не бях свикнал на софийския въздух. Няма как да не ми направи впечатление, че и тук въздухът е мръсен и някак тежък за дишане. Таксито ни спира пред чисто новия хотел U Collection Valletta, където ще спим в следващите три дни. Намира се в сърцето на Валета, залепен за Двореца на Великия магистър – обществен площад с палми и кафенета, напомнящ на Кралския площад в Барселона. Хотелът е бутиков, но заради липсата на рецепция го оприличавам повече на Airbnb. На снимките изглежда по-луксозно, но имаме висока спалня и страхотна баня, така че си ни харесва.

Пеша във Валета с гид

Програмата за цялото ни пътуване в Малта е доста амбициозна. За днес имаме тур на Валета с местен гид, а следобеда смятаме да прекараме в спокойно опознаване на района.

Гидът ни прекарва през целия център и за два часа научаваме много за историята на Малта. През вековете, малкото парче земя със стратегическо разположение е било в ръцете на най-различни култури. Ключов момент в развитието на Малта бил заселването на рицарския орден на Свети Йоан Кръстител, прокуден от островите Кипър и Родос от османските войски. 35 години по-късно, през 1565 година, 48,000 османци нахлуват по суша, за да превземат острова и да го използват като база за по-нататъшното завоюване на южната част на Европа. Великият магистър Жан дьо Валет повежда защитата и успява да отблъсне нападателите след четири месечна непрестанна обсада.

Оттеглянето на турската войска слага край на най-голямата война в историята и дава начало на Златния век. Именно тогава Жан дьо Валет основава Валета. Хоспиталиерите остават тук повече 250 години до Френската революция, когато страната застава зад Наполеон, а рицарският орден е прогонен от земите й. Едва няколко месеца по-късно, френското присъствие също се оказва нежелано и местни бунтовници успяват да свалят 4,000-те френски войници, оставени да опазват реда. Бунтът е подхранван от Великобритания, която след разгрома на Наполеон приобщава малката островна държава към своята империя.

Топ Малта Трите града
Топове Голямото пристанище на Малта

Последното важно събитие в историята й е нейната роля на британска база през Втората световна война, когато Валета е бомбардирана. Части от града са напълно разрушени. Сред най-големите поражения е струването на британската Кралска опера в центъра, останала така и до днес, в памет на всички загинали по време на войната.

Продължаваме сами из кокетния център на Валета. Много от улиците са мръсни, миришат на изгорели газове и не са добре адаптирани за пешеходци, но ни допада разходката по главната улица Republic str. Препълнената с народ отсечка с размерите на Витошка ни прекарва през някои от най-важните забележителности в града. Сред тях са Площад „Свети Георги“ (St. George’s Square), бароковата Катедрала „Свети Йоан Кръстител“ (St John’s Cathedral), градската опера и сградата на парламента, за част от които ни разказа и нашият гид.

Посещение на Катедрала „Свети Йоан Кръстител“

Катедралата „Свети Йоан Кръстител“ е най-важната забележителност на острова. Сдобиваме се с билет предварително и още с влизането сме запленени от интериора.

Докато вървим заслушани в разказа на аудиогида осъзнаваме, че цветните мраморни пана по пода са всъщност надгробни плочи! Останките на повече от 400 рицари от ордена лежат под краката ни в най-големия храм на острова и от това ме побиват тръпки. Аудиогидът ни разказва за рицарите, на които са посветени различните зали на църквата, и бавно ни отвежда към кулминацията на тура – залата, където се намира картината Обезглавяването на Свети Йоан Кръстител на италианския худжоник Караваджо. Той прекарва известно време в Малта и дори получава рицарско звание от тогавашния Велик магистър на ордена, но в последствие бива изключен и прокуден в Сицилия.

Под в Катедрала Свети Йоан Кръстител
Катедрала Свети Йоан Кръстител Малта
Забележителност във Валета Катедрала Свети Йоан интериор
Орнаменти Свети Йоан Кръстител
Елементи Катедрала Свети Йоан Валета
Обезглавяването на Свети Йоан

Разходката ни без посока ни отвежда до Площад „Жан дьо Валет“ (Jean De Valette Square), построен в памет на рицаря основал Валета. Сградите наоколо са в бароков стил, който сме срещали в други средиземноморски дестинации като Сицилия и Крит. След няколко крачки влизаме в Градините Барака (Upper Barraka Gardens), които са като зелен оазис насред пустинно жълтата обстановка. От тях се разкрива спиращата дъха панорама към Голямото пристанище и района от другата страна на залива, известен като Трите града, където са водени най-ожесточените битки за контрол над острова. Над пристанището са надвиснали редица топове, които се изстрелват ритуално всеки ден, точно в 12:00 часа.

Разходка из град Валета площад Жан Дьо Валет
Гледка Малта площад дьо Валет
Крепорт Сан Анджело Малта
Градини Барака Валета
Топове Градини Барака Малта
Малта Голямото пристанище
Пицария naufrago valletta атмосфера
Сладолед amorino и ресторант zero sei Валета

С последните лъчи на слънцето зад хоризонта се ориентираме към вечеря. Сядаме в италианския ресторант Trattoria Zero Sei, който се намира на тясна уличка с директна гледка към изящна катедрала. Собственикът е италианец и горещо ни препоръчва да опитаме прясната им паста със сос Cacio e Pepe. Обещава да ни пренесе в Рим. Сервират ни я след доста чакане и действително ни харесва, но със сигурност съм ял много по-вкусна паста в много римски ресторанти.

Ден 2 – Трите града, Мдина, Рабат и Слима

Съботното ни утро започва в уютното Sunday in Scotland. Запленени сме от огромния избор вкусно изглеждащи сладкиши и не знаем на какво да заложим, но ни препоръчват да опитаме тортата с маракуя и традиционни бисвкитки с шам фъстък и кайсии. Много ни допадна и на следващия ден отново щяхме да сме тук за следобедно освежаващо кафе.

Кафене sunday in scotland Малта

Разходка из Трите града

Отправяме се към Трите града. Най-лесният и приятен начин за достигането им е по вода. Има редовен градски транспорт, а може да се хване и гондола за по-романтично преживяване.

Дали защото са предимно жилищна зона, или защото бързаме, разходката не ни е особено интересна. Бихме хапнали нещо, но всички ресторантчета край променадата приличат на типични туристически капани. Навигацията мисли като нас.

Най-популярната забележителност в Трите града е крепостта Форт Сант Анджело, която Жан дьо Валет успешно защитава от турската инвазия преди пет века. За пълното й разглеждане обаче са необходими няколко часа, които не ни се прекарват под жаркото слънце.

Лодки Голямото пристанище
Гледка Трите Града Валета
Пристанището на Трите града с яхтите
Пристанище Трите града
Гледка Трите града
Морската променада на Трите града
Кораб и яхти в пристанището Трите града

Хапваме по едно Pastizio (традиционно печиво, наподобяващо бутер баница с няколко вида пълнеж) на крак преди да се отправим към древните градове Мдина и Рабат в централната част на острова. До тях може да се стигне с градски транспорт, но имайте едно наум, че през уикенда рейсовете са нередовни и може да почакате.

Традиционни банички pastizzi Малта

Из тихите улици на Мдина и Рабат

Мдина е старата столица на Малта, известна с прозвището „Тихия град“. Получава го, когато културният и политически живот се премества във Валета, а Мдина остава празна. Вървим по тесните улици докато слънцето пече безмилостно над нас. Ако не са компактните групи от туристи, наистина бихме помислили, че се разхождаме в един призрачен град. Някъде прочетох, че зад масивните крепостни стени на града живеят едва няколко стотин души. Чувството за спокойствие и тишина след шумотевицата на Валета е опияняващо. Много от местата наоколо ми изглеждат познати, и няма как да е иначе – разпознавам ги от сцени на любимия ми сериал Игра на тронове. Съвършено запазените сгради изглеждат сякаш са пътували във времето от Средновековието до днес на забързан кадър.

Разходка в Мдина Малта
Средновековната порта на град Мдина
Катедрала в град Мдина
Тесни улички в град Мдина Малта
Гледка от площада в Мдина
Музей в град Мдина Малта
Разходка в Мдина гледка към улиците

Рабат е по-съвременен град и се намира точно извън крепостните стени на Мдина. Известен е със стотиците катакомби, сред които са и катакомбите на Свети Павел. Древните римляни изграждали тези специални съоръжения водени от вярванията си, че да погребват мъртвите си в града е нехигиенично. Докато се чудим дали искаме да слезем при останките на Свети Павел, усещаме как гладът бавно обзема мислите ни. На метри сме от романтична тераса с гледка към главната улица на Рабат и решаваме да седнем там и да хапнем.

Chalk Cafe & Wine е нещо като кафе кантина бар, в което можеш да отмориш след дългата разходка в прохладна обстановка. Поръчваме си Ftira – традиционна малтийска улична храна във формата на отворен сандвич – със заешка плънка и плато традиционни малтийски разядки. Макар и вкусна, храната досега не успява да ни впечатли особено много.

Масата ни гледа към надвисналите еркери наоколо, които ми напомнят на екотичните квартали в азиатската част на Истанбул.

Цветни прозорци в Рабат
Разходка из град Рабат
Обяд в Рабат Малта
Храна в Рабат традиционна малтийска фтира със заешко

Късна разходка по крайбрежието на Слима

Почти лято е – денят е дълъг и топъл, а слънцето просто не иска да залязва. След като се прибираме до хотела, за да се освежим, решаваме да оползотворим късния следобед с разходка по крайбрежната алея на близкия град Слима (Sliema) и вечеря в препоръчания малтийски ресторант Zizka. Слима е на по-малко от десет минути разходка с корабче от столицата и е може би най-предпочитаният град за живот и работа в Малта, тъй като е по-малко туристически и наемите са по-прилични.

Вървим по осеяната със заведения крайбрежна улица на Слима, докато топлината на слънцето бавно изстива по кожата. Съзерцаваме живописната Валета и се усмихваме на всички прекрасни неща, които видяхме и научихме днес.

Корабче Слима Валета
Гледка Валета от Слима
Разходка в град Слима Малта
Гледка Валета от крайбрежната алея на Слима
Пътуване в Малта
Гледка Валета купол Дева Мария
Храна в ресторант zizka традиционен малтийски ресторант
Плаж Слима гледка
Плаж Слима залез слънце
Бетонен плаж град Слима Малта

Ден 3 – До Марсашлок и о. Гозо

Неделя е, а днешното утро във Валета е по-тихо. Вероятно купонът тази нощ е продължил до късно и сега героите са уморени. За разлика от тях обаче, ние сме се приготвили за активен ден – закуска, посещение на неделния пазар в Марсашлок и следобедна обиколка на остров Гозо.

Разхождаме се по китните улици на центъра и ни прави впечатление колко са празни. Обликът на града е по-очарователен и имаме истинско усещане за екзотично място някъде из Средиземно море. Сядаме за сутрешно кафе в хипстърското Coffee Circus Lisboa, което много ни напомня на софийските заведения из центъра. Собственичките на заведението са португалки и ни предлагат да опитаме традиционни pastel de nata. Оприличавам ги на френски флан, но по-малки и сладки. Сядаме да се насладим на ароматното си кафе на масичка с гледка към морския фронт. Цветните издадени напред еркери на малтийските апартаментчета са шарени и разнообразни, точно като разнообразието от култури в Малта. Преплитането на цветове и култури е символично за страната.

Красиви улици във Валета
Капучино и pastel de nata във Валета
Красиви фасади във Валета
coffee circus valletta интериор
Кафене lisboa circus valletta
Закуска във Валета с pastel de nata

На пазар в Марсашлок

Казаха ни, че едно от задължителните неща за правене в неделя е посещение на неделния рибен пазар в крайморското рибарско селце Марсашлок (Marsaxlokk). Името на селото идва от арабската дума марса, която означава пристанище. Правя асоциация с невероятното сицилианско село Марцамеми (Marzamemi), чието име произлиза от същата дума. Сицилия, както и Малта, дълги години са били в ръцете на арабите и приликите помежду им са поразително много. Като започнем от архитектурата на сградите, минем през храната и стигнем до сходствата в говоримия език на двата народа. Мисля си, че една от причините да не съм толкова впечатлен, колкото ми се искаше, бе усещането, че съм в по-туристическа и парти версия на Сицилия.

Идея

Остров Сицилия е на едва 100 километра от Малта. Корабчета отплават ежедневно към бреговете на Сицилия за еднодневни турове. Ако не сте били в Сицилия и разполагате с време, прегледайте разписанието на най-изгодния фериботен оператор и резервирайте своя билет.

След по-малко от час автобусът ни оставя в Марсашлок. Пристанището е набраздено от стотици рибарски лодчици. Прилича на живописно синьо платно, напръскано с разноцветни боички.

Около нас хората вървят под строй към пазара. Един от тях, италианец, ни заговаря и от него турист-италианец разбрахме, че пазар има всеки ден, но единствено в неделя предлагат прясна риба и всякакви видове морски дарове. Докато стигнем щандовете със свежия улов минаваме през много сергии с евтина китайска стока и това малко ни разочарова. Очаквахме да видим местен рибен пазар, а се озовахме в обикновен битак.

Катедрала център Марсашлок
Марсашлок Малта
Лодки в Марсашлок село в Малта
Лодка рибарско селище Марсашлок
Лодки марсашлок
Пазар Марсашлок забележителност Малта
На пазар в Марсашлок прясна риба

Вълнуващ момент от Марсашлок бе обядът ни в рибния ресторант Tartarun. Харесахме го по ревютата в Google и седнахме без да подозираме, че е едно от малкото заведения в Малта, успели да влязат в първия гид на Мишлен. Впечатлени сме от изисканата атмосфера, нивото на обслужване и интересното меню. Тъй като не бяхме подготвени за толкова изискано място за обяд, а и тепърва трябваше да пътуваме до Гозо, хапнахме две предястия и десерт, който звучеше твърде вкусно, за да го пропуснем. В Tartarun ядем най-добрата храна досега и ме е яд колко бързо трябваше да приключим с обяда. Ако можех да върна времето, щях да отделя един цял ден на тази част на острова и да комбинирам хапване тук с гмуркане в естествения, изсечен в скалите басейн Свети Петър (St Peter’s pool) и посещение на популярната природна забележителност Синята пещеря (Blue Grotto).

Свежа риба в рибен ресторант в Малта Тартарун
Вкусна паста в ресторант Тартарун Марсашлок
Предястие и десерт ресторант Тартарун Марсашлок

Обиколка на остров Гозо

Хващаме такси, понеже закъсняваме, а фериботите до Гозо са под час. Всеки момент шофьорът ще ни остави на морската гара в подножието на Валета, от където да си хванем ферибота за остров Гозо. Гозо е вторият по големина остров в малтийския архипелаг, а третият е Комино, където е известният плаж Синя лагуна (Blue Lagoon). Срещу 15 евро на човек, корабчето ни отвежда до Гозо за точно 45 минути, но има малка уловка. Според зимното разписание, което е в сила до края на месец май, последното корабче от Гозо за Валета тръгва в 17:00. С други думи – разполагаме с едва няколко часа за разходка в Гозо. Разочарование.

Идеята ми за Гозо е да наемем колело от пристанището и да обиколим основните забележителности с колоездене. В съзнанието ми размерите му са доста по-малки, отколкото в действителност и това, в допълнение към жаркото слънце, ни отказва от колелата. Тъй като е уикенд и градският транспорт и такситата не са надеждни, решаваме да се качим на туристически автобус. Взимаме следващия Hop-on, Hop-off автобус, който обикаля целия остров и спира край всяка по-интересна забележителност. Винаги съм смятал тази атракция за твърде туристическа и не по мой вкус, и в крайна сметка потвърдих мнението си още на първия опит. Тъй като разписанието на туристическия автобус е под час, времето за разглеждане на дадено място е силно ограничено. Слизаме на първата спирка – Виктория – столицата на Гозо. Оползотворяваме времето си тук със сладолед от Vanilla+ Gelateria Artigianale и бърз тур на центъра. Най-забележителните сгради във Виктория са бароковата Базилика „Свети Георги“ и Цитаделата, от която се разкрива красива панорама към града.

От Виктория тръгват две линии на туристическия автобус – синя и лилава, които обикалят западната и източната част на острова. Най-интересен ни се стори плажът Ramla Beach в източната част, и тъй като нямахме време за двете линии, хванахме директно синята линия. Минаваме през няколко интересни места като крайморския град Marsalforn, мегалитното селище Ġgantija и няколко малки селца, пренесли духа на Сицилия в Гозо.

Остров Гозо гледка
Виктория забележителност площад
Сладолед в град Виктория Гозо
Виктория столица остров Гозо

Прекарахме времето до залез слънце на закътния зад лозов масив плаж Ramla – един от най-хубавите плажове в Малта. Спокоен, със ситен пясък, синя вода и безкраен хоризонт. Наши колеги, пътуващи по същото време, споделиха, че в същия ден Синята лагуна е била абсолютно претъпкана и претоварена с хора. Не ме хваща яд, че сме я пропуснали.

Минутите се изтъркулват неусетно и става време да си ходим. Качваме се на последния автобус, който ни разкрива още част от природната красота на острова. Слънцето грее все така ярко, а около нас няма и помен от сянка. Не искам и да си помисля да съм там през юли или август.

Дете на плаж Рамла Гозо
Плаж Рамла остров Гозо
Природа остров Гозо Малта
Природа остров Гозо
Остров Гозо гледка пристанище
Пристанище Мгар Гозо Малта

Изчакахме корабчето ни със следобеден аперитив в пъба Gleneagles Bar, докато слънцето потъва в планината зад нас.

Последната вечер ще хапнем във винтидж бара със съвременна кухня Taproom. Поръчваме си интересен микс от ястия, идващи от земята и морето – севиче от лаврак, печено свинско коремче, стек от риба тон и талиателе Taproom, инфузирани с няколко вида гъба. Храната в Tartarun и Taproom ни хареса безапелационно.

Свинско коремче и тартар в ресторант taproom valletta
Талиателе и стек от риба тон в taproom храна в Малта

Неделя вечер е – шумните компании вече са отпътували обратно, местните се приготвят за началото на новата седмица, а ние се наслаждаваме на момента в едно от най-добрите заведения в Малта.

Малта е несъмнено красива, с богата история и уникална култура, и престоят ни там беше страхотен в много отношения. Въпреки това трябва да призная, че шумът, мръсотията и огромните тълпи от туристи бяха твърде много за мен дори и през ниския сезон. Докато островът има свой собствен чар и привлекателност, аз лично предпочитам по-тихи и автентични места като Крит и Сицилия, където човек може да си почине наистина пълноценно. Ако пък вие търсите по-оживена и парти дестинация, то определено Малта ще ви допадне.


Пътеводител: Какво трябва да знаем за Малта

В моя импровизиран пътеводител за Малта ще опитам да събера най-съществената информация, от която се нуждаете за самостоятелна екскурзия на острова.

Къде се намира Малта и как да стигнем до нея – Малта е остров в центъра на Средиземно море, част от Малтийския архипелаг. Нискобюджетни компании като Wizzair и Ryanair имат целогодишни директни полети от/до Валета по няколко пъти в седмицата.

Кога да посетим Малта – пролетните и есенните месеци са най-приятни за разходка в Малта заради умерените температури. Ако идвате на море, тогава месеците от юни до септември са най-подходящи.

Как се стига до Валета – с такси или градски транспорт. И двете са добре уредени, а на летището има гише, на което диспечер може да ви резервира кола. Цената на таксито до столицата е около 20 евро.

Как да се придвижваме в острова – най-удобно би било да използвате кола под наем, но дори това да не е опция, можете да разчитате на таксита и рейсове. За таксита препоръчвам популярната апликация eCabs, с която курсът излиза дори по-евтин. Рейсовете са редовни и надеждни и се плаща с карта на самия рейс. Има и карти за многократно използване, които се продават из кьосковете на гарата във Валета.

Колко време е нужно за разглеждане на Малта – зависи изцяло от това какво искате да видите. За 3 дни разгледахме повечето от големите забележителности без проблем, но разчитахме на таксита и ни се искаше да прекараме повече време на някои места като о. Гозо. Бих казал, че 5 или 7-дневна почивка в Малта позволява да разгледате острова пълноценно и на спокойствие и да посетите няколко от известните плажове.

Къде да отидем на плаж в Малта – повечето плажове на острова са каменисти или бетонни. Хубави пясъчни плажове има на о. Гозо – Ramla Beach, както и Golden Bay в северния край на острова. Там е и плажът с тюркоазени води, известен като Синята лагуна, който обаче е твърде туристически и пренаселен особено ако го посещавате в пика на сезона.

Каква традиционна храна да опитаме в Малта – малтийската кухня е смесица от средиземноморски и северноафрикански вкусове. Най-традиционните ястия са Torta tal-Lampuki (пай с плънка от риба) и Aljotta (супа от риба и домати). Приготвят се с типичната за района риба махи-махи и се предлагат във всеки традиционен ресторант. Много популярни са и яхниите, докарани от британците. Най-известни са яхниите Stuffat tal-Fenek и Stuffat tal-Qarnita със заешко месо или октопод. Разпространени са и бисквитки и печива с фурми като Imqaret и медените пръстени Qagħaq tal-Għasel.

Карта на Малта с отбелязани интересни локации

Създадох карта, на която съм отбелязал местата на различни ресторанти, барове и интересни забележителности в Малта, които посетих и смятам, че си заслужават.

Туристическа карта на Малта
Кликнете върху картата за визуализация

Надявам се картата да ви помогне да пътувате по-свободно из острова. Приятно прекарване в Малта!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *