Съвети за пътуване до Истанбул

Истанбул е един от любимите ми градове където се завръщам отново и отново с огромно желание. В същото време обаче си давам сметка че да пътуваш до Истанбул особено за пръв път изглежда доста плашещо. Самият аз идвайки тук за пръв път имах различни притеснения относно преминаването на границата, подходящи райони за спане в Истанбул, както и за шофирането в града, а много мои приятели споделят същите тревоги. 

През 2023 навръх Нова година пътувах за трети път до Истанбул и реших, че е крайно време да създам статия със съвети за всеки, който планира своето собствено пътуване до града. Надявам се следващите редове да са ви полезни.

Съвети за интернет и роуминг в Истанбул

Препоръчвам ви да активирате роуминг пакет за Турция предварително директно през доставчика ви на мобилни услуги. Повечето телекоми предлагат 500 MB / 500 минути на ден срещу скромна такса. Ако решите да го направите, внимателно прочетете към кой конкретен турски телеком е активен пакетът и ръчно изберете мрежата му през настройките на телефона си след като преминете граница. В противен случай рискувате да ви изненадат с неприятна сметка.

Ако не са ви важни минутите за разговор или пък искате повече мобилен интернет, много подходяща алтернатива е да си закупите туристическа СИМ карта от Турция. Всички големи телекоми като TurkCell предлагат такава и тя идва с около 20 GB включен интернет на много конкурентна цена. 

Разбира се, винаги е опция да изключите изцяло роуминга на телефона си и да използвате единствено WI-FI. Стремете се да изберете подходящ хотел с добър Wi-Fi или пък се възползвайте от публичната безплатна Wi-Fi мрежа ibbWifi като създадете акаунт директно през телефона си при опит за свързване. 

Как се стига до Истанбул

Пътуваме до Истанбул с кола, автобус или влак, а след наскоро обявената бюджетна самолетна линия от Пловдив <=> Истанбул – все по-често и със самолет. Все пак, най-практичният начин за пътуване до Истанбул ако си правите самостоятелна екскурзия, е с кола.

Съвети за пътуване до Истанбул с кола

Пътуваме с лична карта, но е препоръчително да си носите и червения паспорт, за да минете проверката по-бързо. Допълнителни необходими документи са шофьорска книжка, голям талон, зелена карта и пълномощно (ако колата не е ваша).

Разстоянието КПП Капитан Андреево до Истанбул е около 250 километра и се взима за около 3-3:30 часа ако карате по магистрала. По път са някои от популярните градове за шопинг в Турция като Одрин и Чорлу

За магистралата ви е нужен HGS стикер. Той се закупува малко след като влезете в Турция от ето тази сграда. Вътре има персонал, който говори и български и ще ви упъти как да попълните документа.

HGS стикерът работи на принципа на предплатена карта. Трябва да заредите определена сума, която ви позволява да изминете определени километри. Отиване и връщане до европейската част на Истанбул е струва малко под 100 лири, а ако планирате да преминавате Босфора с кола, трябва да заредите 300 лири.

Препоръчан маршрут до центъра с кола

Истанбул е мегаполис, в който живеят или работят близо 20 милиона човека ежедневно, а задръстванията са норма. Ако следвате моите препоръки и изберете да отседнете в хотел в централните части на града има голяма вероятност да прекарате 1-2 часа в задръстване ако следвате инструкциите, които ви показва Google Maps или сходна апликация за навигация. 

Забелязвам, че в Истанбул много от навигациите не показват най-бързия път, а най-прекия (който обикновено е и най-натоварен). Спестете си безброй главоболия на влизане в Истанбул като отбиете от главния път още преди входа към града и карате покрай крайбрежния път.

Пътна карта за пътуване до Истанбул с кола
Пътна карта за пътуване до Истанбул с кола

Пътят е също толкова хубав, но с по-малко ленти и доста по-малко натоварен. Освен това ще стигнете 30-60 минути по-бързо до крайната си точка, особено ако спите в историческата част на града или района около Галата.

Да отбиете за този път е много лесно, карайте по магистралата и след като подминете табелите за курортния град Silivri, се оглеждате за табела за десен завой към Avrupa Otoyolu Kumburgaz Bağlantısı. Отбийте по този път и след това на кръговото завийте на дясно по пътя за Истанбул на указаната табела. 

Ако навигацията не иска да ви покаже този път, добавете Diamond City Hotel като първа междинна спирка и летище Ататюрк като втора междинна спирка и би трябвало да минете именно по този маршрут.  

Къде да спим в Истанбул

Изборът на хотел в Истанбул в от изключителна важност за доброто прекарване в града. Горещо препоръчвам централните райони Фатих, Бейоглу и Бешикташ. 

Ако посещавате Истанбул за пръв най-подходящо е да спите в някой от кварталите в район Фатих, като аз ви съветвам да изберете хотел в квартал Султанахмет. В границите му попадат исторически забележителности като двете най-известни джамии на Истанбул и дворецът Топкапъ, от където е била управлявана Османската империя векове наред.

Невероятен хотел с уникално вкусна турска закуска и безплатен паркинг в сърцето на Султанахмет и на пет минути пеш от джамиите е Catch Hotel Sultanahmet. Горещо ви го препоръчвам!

catch hotel sultanahmet

Кварталът около кулата Галата – Каракьой – също е изключително подходящ за отсядане при първо посещение и за хора, които желаят да се докоснат до културната и кулинарна сцена на Истанбул.

Квартал Ортакьой в Бешикташ пък е най-добрият избор ако отивате на шопинг, търсите по-луксозен хотел или искате да разкриете някои от по-малко известните забележителности в Истанбул.

Как се придвижваме в Истанбул

Истанбул разполага с много добре устроена мрежа за градски транспорт и придвижването в града е доста улеснено.

Градски наземен и подземен транспорт

Един от най-добрите начини за движение в Истанбул е трамваят Т1. Линията тръгва от обикаля всички забележителности в старата част на града, минава покрай Галата и спира на морската гара Кабаташ. 

Гара Кабаташ е свързана с централния площад Таксим чрез фуникуляр F1, който стига от точка до точка за 5 минути. Освен това, отскоро от гората има и корабче до Бешикташ, както и до Кадъкьой в азиатската част.

През Таксим минава зелена метролиния M2, която свързва експресно кварталите Лалели и Аксарай в старата част с по-модерните и скъпи квартали Нишанташъ, Бомонти и Етилер.

Градски воден транспорт

Разходката с лодка по Босфора винаги е добра дошла, тъй като освен стигане от точка А до точка Б ни позволява да погледнем града от по-различна перспектива.

Най-заетите фериботни терминали в европейската част на града са гара Еминону при моста на Галата, гара Кабаташ и гара Бешикташ. Можете да ги използвате за пътуване до двата големи фериботни терминала в азиатската част на Истанбул – Кадъкьой и Юскюдар.

През гара Мармара Сирекчи можете да хванете и подводната линия Мармара, с която ще стигнете неусетно до колоритния квартал Кадъкьой в азиатската част на Истанбул.

Моят съвет

Живо ви препоръчвам да си купите червената карта за градски транспорт Istanbulkart. Пластиката се закупува от автоматите, от които се купуват билети за градски транспорт и работи на принципа на предплатена карта – зареждате я с баланс, от който се удържа сума при всяко ваше пътуване.

С Istanbulkart грубо пестите 50% от цената на билет на посока и можете да я използвате за всеки вид градски транспорт.

Придвижване с такси в Истанбул

Не рядко най-удачният начин за пътуване в Истанбул е именно с такси. Много хора не са наясно, че такситата в Истанбул всъщност излизат доста евтино спрямо други европейски столици, включително София. Препоръчвам пътуването с такси особено ако посещавате града за по-кратко време и искате да видите максимално голяма част от Истанбул.

Най-удачният начин да си повикате такси е през мобилно приложение. Приложенията за такси, които използвам в Истанбул са Uber и BiTaksi. И двете показват ориентировъчна цена за курса и време за пътуване, което ги прави много надеждни.

Останах с впечатление, че при Uber курсовете излизат малко по-скъпи, може би защото е по-добре познатото измежду двете приложения, но която и апликация да използвате няма да имате проблем. Нито един от курсовете, които направих по време на моята Нова година в Истанбул не излезе над 15 лв, а обикновено пътувах по 30-45 минути в посока.

Не бих ви препоръчал да спрете такси по пътя и да го попитате за цена, тъй като обикновено ще ви цитират по-висока цена от реалната.

Придвижване с кола в Истанбул

Разбира се можете да шофирате в Истанбул и със собствената си кола, но трябва да помислете и за паркирането. Сутрин няма проблем с трафика и паркирането, но от обяд до вечерта вероятно ще киснете в задръствания и ще имате затруднения с намирането на паркинг.

Удачно място за временно паркиране в Истанбул са паркингите İSPARK, каквито има десетки в града. Те представляват открити паркинги с бариера и излизат по 1-2 лв на час. Напишете İSPARK и прегледайте за най-близкия такъв до мястото, което смятате да посетите с кола.

Какво да видим в Истанбул за два дни

Стигаме и до темата какво да видим в Истанбул, а градът определено може да ни покаже много.

Ако имате само два дни в Истанбул моят съвет е да се концентрирате върху разглеждане на забележителностите в стария град като Света София, Синята джамия и двореца Топкапъ. Отделете си около един ден за разглеждането им.

Света София забележителност в Истанбул

На следващия ден, започнете с разходка и шопинг в Капалъ Чарши и Египетския базар, а следобеда заделете за новата част на Истанбул и се разходете по възловата улица Истиклял, където ще се смесите с тълпите, крачещи към площад Таксим.

Сред тълпите по Истиклял

Хванете фуникуляра, който ще ви отведе до новия дворец Долмабахче, за да видите отблизо къде са живяли последните султани на Турция.

Тръгнете по крайбрежната алея и се насочете към Галата, от която ще се насладите на 360-градусова гледка към Истанбул и приключете деня с вечеря в някой добър ресторант в Каракьой.  

Кулата Галата Истанбул през нощта

Ако имате повече време на разположение, разгледайте моя тридневен пътепис от Истанбул за още идеи като разходка с лодка по Босфора и разглеждане на някои от забележителностите в азиатската част на Истанбул.

Къде да хапнем в Истанбул

Турската кухня е традиционно една от най-разнообразните и вкусни кухни изобщо в света, а ние българите пък сме особено привързани към нея предвид колко от нашите класически ястия водят корените си именно от Турция.

Отминаха дните, когато турската кухня се свързваше предимно с дюнер, кебаб, пилаф и мезе, макар че ако предпочитате да хапвате това, ще намерите десетки ресторанти, където ще ви сготвят вкусно и ще ви нахранят обилно. 

Ако сте като мен и винаги търсите по-гастрономически изживявания, трябва да знаете, че през 2022 година няколко ресторанта в Истанбул спечелиха Michelin звезда, а още дузина попаднаха в чисто новия Michelin гид за Истанбул.

Съвсем естествено беше по време на новогодишното ни пътешествие до Истанбул да посетим няколко от тях. Следват няколко препоръки за хапване, базирани на мои лични впечатления.

Моят съвет

За истинска, автентична и вкусна турска храна, избягвайте ресторантите, в които менюто е със снимки. Да, имат добър рейтинг в Google, и да, вероятно няма да си тръгнете разочаровани, но ако имате възможност не сядайте на такива места. Те са най-характерни за туристическата част на Истанбул около джамиите.

За закуска най-добрият вариант е да си вземете хотел с включена турска закуска. Вече препоръчах Catch Hotel Sultanahmet, където закуската е уникална. Ако нямате включена закуска, могат да ви направят континентална закуска в ресторант край Галата, или можете да закусите с гледка и да нахраните чайките върху покрива на хотел Seven Hills в Султанахмет.

Турска закуска в Хотел catch

За вечеря горещо препоръчвам ресторант Oryantal 1741 който се намира в историческа сграда- хамам от 1741, действащ и до днес. Непосредствено до този ресторант е Michelin ресторантът Lokanta 1741, разположен в самия хамам за уникално и незабравимо преживяване.

Още един страхотен Michelin guide ресторант е Tershane Karaköy разположен на последния етаж на луксозния хотел Momento Golden Horn, от който се разкрива уникална панорама към джамиите в стария Истанбул. По-непретенциозен ресторант за вечеря е Guney в подножието на Галата – ще си отядете на скара.

Вечеря в oryantal 1741

За кафе или чай с баклава, кюнефе и други турски изкушения няма как да сгрешите ако седнете в някоя сладкарница на Hafiz Mustafa 1864 или по-малко популярната, но също толкова вкусната Karaköy Güllüoğlu 1843. В азиатската част на Истанбул намерих друга историческа сладкарница Tarihi Kuzguncuk Fırını, където правят много вкусни типични Kuzguncuk mantarının – ефирни печива във форма на гъба с различни ядкови вкусове.

Истанбул е град, пълен с история, култура и красота. За да изпитате напълно всичко, което може да предложи, планирайте предварително и бъдете отворени да опитвате нови храни и да се потапяте в местната култура.

Приятно пътуване!

4 Comments

 1. 100% се възползвахме от напътствията Ви за Истанбул. Бяха много полезни, за което Ви благодарим! Отседнахме в Catch Hotel – локацията е страхотна и закуската е супер. Стаите са малко странни, но уютни и чисти. В Oryental 1741 храната е вкусна, а обслужването – на ниво. Ако сте с кола, няма значение по кой път ще влезете до центъра – задръстванията са гигантски.

  • Здравейте!

   Радвам се, че хотелът ви е харесал. Аз намерих стаята ни за чудесен микс между модерно и автентично с тези каменни стени. Те имат по-нисък клас стаи, които са реално под нивото на партера, та ако сте били в такава – бих разбрал защо ви се е сторила странна.

   За пътя – по принцип този крайбрежният е доста по-бърз в почти всички случаи, но ако пътувате в сезон – действително се чака повече.

 2. Много благодаря за изчерпателните съвети, много са ми полезни,реших окончателно да пътувам с колата.Резервирах 2нощувки в хотел до Света София,и крайбрежният маршрут ми допадна много.Благодаря много.

  • Здравейте,

   Много се радвам, че ви е полезно. Истанбул е страхотен – приятно прекарване!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *