Самоорганизирана почивка на остров Крит: Пътеводител

Затворете за миг очи и си представете, че сте заобиколен от тюркоазено синя вода на затънтен девствен плаж, а над главата ви се извисяват масивни скали, по чиито склонове подскачат игриви кози. Добре дошли на спиращия дъха Крит, където древногръцки легенди оживяват, а почивката е истинско пътуване през времето.

Желанието ми е този пътеводител да разбие някои от митовете около организирането на самостоятелна почивка на остров Крит и да помогна на повече хора да планират пътуването си до това специално място.

Защо да отидем на почивка на остров Крит

Крит е най-големият гръцки остров, а в същото време и най-отдалеченият от България, което прави опознаването му интересно предизвикателство. Преди да започна да проучвам Крит като ваканционна дестинация го знаех единствено като поредния гръцки остров с хубави плажове, който е най-вече известен с лабиринта на минотавъра от древногръцката митология.

Оказа се обаче, че островът предлага много повече – автентична храна, ненадминато гостоприемство и главозамайващи пейзажи, които чакат да бъдат разкрити. Благодарение на всичко това, Крит е една от най-добрите дестинации за море в Гърция.

Как да стигнем до остров Крит

Крит се намира на около 1000 километра от София по права линия, и на около 1200 ако пътувате с автомобил. Пътуването с автомобил е дълго и доста изморително, тъй като се прекосява цяла Гърция и се хваща ферибот от Атина, което сумарно би отнело цял ден.

По-добрият начин за пътуване до Крит е със самолет. На острова има две големи летища – край столицата Ираклио (Heraklion) и край венецианския град Ханя (Chania). Най-лесният и евтин вариант да летите е с Ryanair, които имат полети няколко пъти в седмицата през лятото и кацат в Ханя. Wizzair също предлагаха полети до Ханя, но през 2023 спряха. Маршрутът се взима за около час и половина.

Друг вариант е да се пътува с егейските авиолинии, които обслужват и двете летища, но са по-скъпи и предвиждат престой в Атина и така се удължава самото пътуване.

Съвет

Добра идея е да използвате търсачка като Sky Scanner или Google Flights за да сравните цените на полетите и да изберете подходящи дати в случай, че плановете ви са гъвкави. Често разликата в цените на билетите за съседни дни е в пъти.

Кога да посетим о. Крит

Островът е подходящ за целогодишен туризъм благодарение на мекия средиземноморски климат. Все пак, островът е най-посещаван в пиковите месеци юли и август. Това е периодът с най-високите температури, най-изобилствените от слънце дни, но и най-висока концентрация на туристи. Имам опит с пътуването до средиземноморски острови като Родос и Сицилия в пика на сезона и избягвам да го правя именно поради изброените причини.

Можем да посетим Крит и през месеците май, юни, октомври и ноември. Периодът е удачен особено ако пътувате, за да изследвате острова, а не заради плажовете, тъй като водата е по-хладка. Когато разучавах за моето пътуване до Крит, в доста сайтове дори прочетох, че октомври е всъщност страхотно време за Крит, но е трудно предвидимо дали няма да случите на дъждовен период.

Така стигаме до най-подходящия месец за почивка на Крит – септември. По това време дневните температури са 28-30 градуса, температурата на водата е около 25 градуса, наслаждаваме се на над 10 часа слънце на ден, а пикът на сезона току-що е отминал и се радваме на повече спокойствие. 

Студените месеци от декември до април са по-валежни и не бих ги препоръчал, освен ако не сте привърженици на пътуването извън сезона.

Къде да отседнем на остров Крит

С дължината си от почти 300 километра Крит конкурира Сицилия и други от най-големите острови в Европа. Условно се разделя на две части от столицата Хераклион – западна и източна.

Западната част е по-гъсто населена и по-туристическа, тъй като именно тук са най-известните плажове на Крит. Най-популярните градове в тази част на острова са Ханя, Ретимно и Ираклио.

Източната част разкрива другото му лице – безкрайни зелени планински местности, непопулярни девствени плажове и малки китни градчета като Плака, Елунда и Агиос Николаос, разпръснати по крайбрежието. Интересен факт за тази половина на острова е, че тук има над 40 плажа със син флаг за чистота на водата!

Ако посещавате Крит за пръв път и искате да посетите най-известните места, отседнете в Ханя, Ретимно или Хераклион и използвайте града като база за дневни обиколки до околните плажове и забележителности. В случай, че решите да си наемете кола, е още по-добре да спите в поне два от тези градове, за да попиете по-добре от местната атмосфера и да съкратите допълнително пътя си до интересните места.

Ханя

Ханя е цветно градче в западната половина на острова. Изящното венецианско пристанище на центъра на фона на древните арабски постройки го правят едно от най-красивите места в Крит. Градът е много оживен, и тук намираме някои от най-добрите и разнообразни ресторанти в цял Крит. Подходящ е както за еднодневна разходка, така и за няколкодневен престой и база за разглеждане на някои от най-известните плажове като Балос и Елафониси.

Препоръчвам Old Town Suites Chania ако искате да спите в автентична сграда в сърцето на града, само на крачка от пристанището и всички заведения.

Ретимно

Ретимно е очарователен град с красива морска променада, който е успял да съхрани чара си въпреки добиването на популярност сред туристите. Средище на живота в Ретимно е централната част на града, която подобно на Ханя е осеяна с венециански символи, сред които отново най-забележително е венецианското пристанище. Районът около него е пълен с кафенета и ресторанти, които посрещат туристи от сутрин до вечер.

Заради бурния нощен живот край морската алея препоръчвам да спите по-встрани от центъра. За моята почивка в Крит избрах чисто новия бутиков хотел WHITE SWAN, разположен в тиха жилищна зона на 15-минутна разходка от пристанището.

Ираклио

Столицата Ираклио е най-космполитният град в Крит и своеобразен център на кристската история и култура. Тук на метри един от друг са Природния, Историческия и Археологическият музей на Крит, които ни потапят в историята и бита на минойската цивилизация зародила се преди повече от 4,500 години. Въпреки, че центърът на Ираклио е археологическо бижу и е осеян с приятни кафенета и заведения, не бих препоръчал да отсядате за продължително време в столицата заради забързания начин на живот и шума.

Край Ираклио намираме много гръцки вили, една от които е Villa Ippocampi в близост до съседния град Херсонисос. Препоръчвам я ако искате да се потопите изцяло в атмосферата на Крит и бавния живот по гръцки.

Колко време ни е нужно, за да разгледаме о. Крит

Колко дни да прекарате в Крит зависи от това какво искате да видите на острова и дали отивате на почивка или на екскурзия.

Бих казал, че за да видите най-известните плажове, градове и забележителности в западната част на Крит, и все пак да имате усещане, че сте на почивка, е необходима поне една седмица.

Ако планирате да пътувате за по-малко дни, ще трябва сериозно да съкратите програмата си и да се ограничите само до един, максимум два съседни града като Ханя и Ретимно, и да отидете единствено на плажовете близо до тях. Почерпете вдъхновение и идеи за примерна програма от моето пътуване до Крит.

Как да се придвиживаме на острова

Крит има добре развит градски транспорт, на който можете да разчитате за пътуване между големите градове по северното крайбрежие, както и за придвижване до основните плажове. Разбира се, неудобството на градския транспорт е, че трябва да се съобразявате с графика му, ако пътувате през уикенда има по-малко курсове, и изобщо бихте загубили ценно време, което иначе можете да прекарате в разглеждане на острова.

По-добрият начин за обикаляне е да си наемете кола. Дори бих казал, че е задължително да го направите ако искате да изкарате пълноценна почивка, освен ако не пътувате на бюджет. Колата ви дава пълна свобода да отидете на който плаж си пожелаете, на всеки един затънтен в планината критски ресторант, и то по всяко време, което пожелаете. 

Горещо ви препоръчвам местната рентакар компания Auto Kappa – хората са много коректни, а цената за пълна застраховка без удържане на дебит по картата беше повече от добра. Резервацията става изцяло онлайн, имате право на безплатна канселация до 48 часа преди пристигане, а цялото плащане се извършва на място.

Не съм имал проблем с паркирането в Ханя или Ретимно – и в двата града има широки безплатни паркинги на крачки от центъра. Единствено паркирането в столицата Ираклио е по-затруднено, но там пък има евтин платен паркинг, където да оставим колата за половин ден докато разглеждаме града.

Кои са най-хубавите плажове на остров Крит

С брегова ивица от близо 1,000 километра, Крит е дом на стотици плажове. Поради специфичния планински релеф на острова, много от плажовете са труднодостъпни и достигането им е обвързано с внимателно слизане по стръмни наклони и изморително изкачване обратно.

Най-известните, интересни и най-често снимани плажове са в западната част на острова. Това са плажовете Балос, Фаласарна, Елафониси и Превели – може би най-живописния плаж на Крит.

По-непопулярни плажове, които си струва да посетим са Кедродадос в югозападната част, плажовете Сейтан Лимания и Марати край Ханя, и плажовете Плака и Вай на изток.

Карта на о. Крит с отбелязани локации

Докато проучвах Крит за организацията на пътуването си събрах доста информация за хубавите плажове, ресторанти и курортни градове тук.

Събрал съм цялата информация в една карта на остров Крит, която се надявам да бъде от полза на всеки, който организира самостоятелна почивка на острова.

Всички препоръчани места и ресторанти, които ще намерите на картата, са лично видяни или изпробвани от мен. Вярвам, че ще ви дадат идеи какво да правите на острова и ще спомогнат да прекарате своята почивка по незабравим начин.

Кликнете върху картата, за да я заредите в Google Maps и да разгледате точните локации и по няколко думи за всяко отбелязано място.

Карта на остров Крит плажове, ресторанти, хотели, курорти

На повечето места в Крит има добър интернет, така че използването на картата по време на пътуването ви не би било проблем.

Мнение за почивката на остров Крит

Приключвам пътеводителя си с това, че можете лесно да превърнете своята ваканция в незабравимо изживяване с малко предварително планиране.

Остров Крит е определението ми за едно истинско гръцко лято, което да запомните с красиви плажове, много слънце и автентична кухня. Единственият гръцки остров, който съм посетил и се доближава като изживяване до Крит, е о. Родос, но дори той бледнее пред разнообразието, природната красота и традиционната критска кухня.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *