пазар-в-чорлу

Пазар в Чорлу

Всичко за пазаруването в Чорлу, града на текстилните фабрики, през 2022

Пазар в Чорлу е вълнуващ начин да си направим еднодневна шопинг екскурзия до Турция. Град Чорлу, още известен като Града на текстила, привлича интерес от край време със своите фабрики, но освен тях има нови магазини и аутлети за изгодно пазаруване. Неоспоримо преимущество на Чорлу е, че потокът от туристи тук е много по-нисък сравнено с Одрин, което прави града привлекателен от гледна точка на спокойствието, с което можем да пазарим от тук.

Тази статия е за вас ако ви предстои пътуване до Чорлу и искате да разберете всичко за пазара в Чорлу. Имате конкретен въпрос за пазаруването в Чорлу и търсите информация за него? Прегледайте бързите връзки:

Какви документи са ни необходими за Чорлу?

От август 2022, пътуваме до Чорлу и цяла Турция единствено с лична карта. Ако пътувате с чужда кола, изкарайте пълномощно, което е преведено на английски и заверено при нотариус.

Необходима ли е винетка за Чорлу?

Можем да пътуваме до Чорлу по републикански път, съответно без да е необходимо да закупуваме винетка. Ако изберем да пътуваме по магистрала обаче, е необходимо да закупим т.нар HGS стикер (турската винетка) от крайпътна бензиностанция Шел. Стикерът струва няколко лири за закупуване, след което се „зарежда“ с пари взависимост от разстоянието, което искате да изминете.

Как се стига до Чорлу от Одрин?

До Чорлу пътуваме по два начина – по магистралата Е80 или по главния път D100. И двата пътя са чудесни и разликата във времето за пътуване е незначителна. Ако изберете да пътувате по магистралата удължавате маршрута си с 10 КМ, до 140 КМ и дължите допълнителна такса за HGS стикер.

Как се стига до Чорлу от Лозенград?

Ако пътуваме до Чорлу през Лозенград, можем отново да хванем магистрала или републикански път. Разликата в километрите и времето за пътуване отново е незначителна, затова ако искате да избегнете такси – хванете път E87 на изхода от Лозенград и после завийте по републиканския D100.

Какво можем да си купим от Чорлу?

В Чорлу намираме находки, които няма възможност да си купим в някой от другите известните шопинг градове на Турция като Одрин или Лозенград. Като „текстилна столица“ на Турция, на пазар в Чорлу обикновено купуваме дрехи и домашни потреби като спално бельо, покривки, пердета, завеси и пр.

Какво да посетим в Чорлу?

Чорлу е разнообразен град, който предлага множество опции за изгодно пазаруване. Безспорно най-популярни са фабриките за дрехи пръснати около града, както и традиционните пазари, които се провеждат целоседмично. Следват моите предложения какво да посетите в Чорлу.

Фабрики в Чорлу

Вече споменах, че Чорлу е известен като град на текстила, заради многобройните текстилни фабрики, чието седалище е тук. Любопитен факт е, че почти всяка фабрика в Чорлу има и фирмен магазин отворен за посетители.

Фабрика ТАЧ (TAC) в Чорлу

Текстилната фабрика ТАЧ е най-известната фабрика в града и една от главните причини Чорлу да е привлекателна дестинация за шопинг туризъм. От фабрика ТАЧ можем да си купим спално бельо, детско и бебешко, хавлии, халати, покривки и пердета с много високо качество и на много изгодни цени.

Фабрика ТАЧ в Чорлу – адрес

Адресът на фабрика ТАЧ е Yıldırım, İstanbul Edirne Yolu No:17, 39750 Büyükkarıştıran Belediyesi/Lüleburgaz/Lüleburgaz/Kırklareli. Самата фабрика се намира извън Чорлу, но минавате покрай нея независимо дали идвате от Одрин или Лозенград по републиканския път D100. Фабриката се намира в дясно на въпросния път, за да я стигнете продължете направо на светофара, където е отбивката за Murtali/Tekirdag.

фабрика-тач-чорлу-адрес
Фабрика ТАЧ – работно време

Работното време на фабриката е всеки делничен ден от 8:30 до 17:00, докато събота и неделя фабриката е с удължено работно време от 8:30 до 19:00.

Фабрика ТАЧ – цени

Можете да намерите актуални цени на всички артикули, които ви интересуват, директно в онлайн магазина на фабриката на следния адрес: https://www.tac.com.tr. На мнение съм, че цените в ТАЧ са много по-изгодни за качеството, което получаваме, спрямо България или други градове в Турция.

Фабрика АЗО (AZZO) в Чорлу

Фабрика Азо е фабрика за висококачествени мъжки и дамски кожени изделия – обувки, колани, портмонета и други. Всички изделия са от 100% естествена кожа.

Адресът на фабрика Азо в Чорлу е Yeşiltepe OSB Mah Kuzey Cad No32 1/A, Çorlu, намира се в промишления регион, където са и други големи текстилни фабрики.

Фабрика Mavi Jeans

В магазина на фабрика Mavi намираме подобни стоки като в моловете, но с 5-10% отстъпка. Адресът е Yalıboyu Mevkii . Veliköy, 59880 Çerkezköy/Tekirdağ.

Фабрика Colin’s

Във фабричния магазин на Colin’s няма особено разнообразие – често магазините в моловете са по-добре заредени. Все пак и тук можете да намерите добри находки. Адресът на фабрика Collins е velimeşe osb mahallesi velimeşe yolu 3. sokak, 59850 Ergene/Tekirdağ.

Молове в Чорлу

В Чорлу можем да посетим три големи търговски центъра – Аутлет Авантаж, мол Орион и мол Тренд Арена.

Молове в Чорлу – Аутлет Авантаж

Аутлет Авантаж се намира извън Чорлу, което го прави подходящ за начална или крайна точка на шопинг деня в града. Аутлет Авантаж е търговски център от „отворен“ тип, по мое мнение подобно на Марги Аутлет в Одрин. За разлика от Марги, Авантаж е по-зле зареден и с по-малко разнообразие на стоките. Тук ще намерите магазини на Waikiki, Collins, Flo, US Polo, Mavi, Pierre Cardin, заведение за хранене, както и детски център.

Пазаруване в мол Орион

Мол Орион е най-големият и добре зареден мол в Чорлу, с доста европейска атмосфера. Почти всички фабрики на Чорлу имат представителни магазини в мола, така че тук можете да откриете десетки марки като Mavi Jeans, U.S. Polo, Koton, Defacto, Nike,Adidas, LC Waikiki, Madame Coco, Pierre Cardin, ADL, Inci, Derimod, Desa, Herry, Penti, Boyner, English Home и други. В много от магазините говорят и български, а цените са много разумни.

В мол Орион има паркинг, както и възможност за хапване или кафе в едно от многобройните заведения, които се помещават в него. В мола има и магазин МММ Мигрос.

Мол Тренд Арена

Поради скромните си размери, Арена Тренд прилича повече на търговски център отколкото на мол. Единствените по-различни магазини, които си струват тук, са Starbucks, Decathlon и Carrefour.

Между Орион и Тренд Арена ще намерите и търговски център Кипа, където можете да посетите 5М Мигрос – най-големият и добре зареден магазин от веригата Мигрос.

Пазари в Чорлу

Има много пазари в Чорлу, но местните ходят основно на следните – „Понеделник“ пазар, Покрит пазар Атакент „Вторник“ пазар, „Четвъртък“ пазар, и неделен пазар. Пазарите на Чорлу са доста претъпкани, така че бъдете особено бдителни към личните си вещи.

Кога е пазарният ден в Чорлу?

Много от нас, които не са били в Чорлу досега, се питат кой ден е най-подходящ за пазар. Пазарният ден в Чорлу е понеделник, когато улицата около градския парк се изпълва с всевъзможни сергии за плодове, зеленчуци, риба и разнообразни хранителни стоки.

Друг много популярен пазарен ден в Чорлу е четвъртък или петък, когато е другият голям пазар за хранителни продукти (в четвъртък) или дрехи (в петък) в центъра на Чорлу.

„Понеделник“ пазара в Чорлу

Пазарът в понеделник е най-големият пазар на Чорлу. Имаше общински проект, който наскоро бе завършен, и вече пазарът е с нова локация, непосредствено до градската градина на Чорлу. От „Понеделник“ пазара купуваме основно плодове, зеленчуци и риба, както и български стоки. Много от продавачите са българи и предлагат най-добрите цени в Чорлу. Тържището е отворено през по-голямата част от седмицата, но най-големият и евтин пазар е винаги в понеделник. Моето мнение е, че доста от стоките са по-евтини спрямо Синия пазар в Одрин, въпреки, че самият пазар е по-слаб от одринския.

Въпросът с паркинга около пазара е по-сложен, затова ви препоръчвам да паркирате от другата страна на парка, в района на кафене Варна.

Покрит пазар Атакент „Вторник“ пазар

„Вторник“ пазара е на два етажа, като от приземния етаж пазаруваме основно зеленчуци и риба, докато от горния етаж пазаруваме дрехи и текстил.

„Четвъртък“ пазара в Чорлу

Пазарът в четвъртък е голям и удобен пазар в Чорлу, от който също пазаруваме свежи плодове, зеленчуци и риба. „Четвъртък“ пазар се намира в центъра на града и отново паркирането е затруднено, така че ви препоръчвам да оставите колата в някоя от преките около стоянката за таксита. Цените на продуктите са много добри.

Петъчен пазар в Чорлу

Любопитно е, че „Четвъртък“ пазар е всъщност и петъчният пазар на Чорлу, но в петък тук се продават основно дрехи.

Неделен пазар в Чорлу

Неделният пазар на града се намира в отделения квартал на Чорлу – Саглик. Пазарът е смесен и се предлагат зеленчуци, риба и дрехи.

Магазини в Чорлу

В Чорлу има магазини на всички популярни вериги хранителни супермаркети като Мигрос, Бим, Бизим, Шок, А101.

Брошури на магазини в Чорлу

Ако ви предстои пазар в Чорлу и смятате да посетите някой от големите супермаркети в града, разгледайте актуални брошури, които съм подготвил специално за вас.

Брошури на магазини в Чорлу – магазин Мигрос | Migros

Брошури на магазини в Чорлу – магазин Бизим | Bizim

Карта на Чорлу

Кликнете и разгледайте подробна карта с локации на фабрики, молове, пазари и магазини в Чорлу, за да набележите вашите спирки.

карта-на-чорлу-магазини

Картата вече е достояние на стотици хора, които са я свалили на телефона си за бърз офлайн достъп до магазините докато са на пазар, така че ви съветвам и вие да го направите като попълните формата долу.

Пазар в Чорлу – мнение

Моето искрено мнение за пазара в Чорлу е, че си заслужава да го посетим по няколко причини:

+ Чорлу е меката на текстилната индустрия и можем да пазарим директно от фирмените магазини на фабрики като ТАЧ на много изгодни цени;

+ в Чорлу има магазини, които няма да намерим в Одрин и Лозенград, като Декатлон и Карфур;

+ цените са по-ниски спрямо Одрин и Лозенград;

+ пазарува се спокойно.

Разбира се, пазаруването в Чорлу има и своите недостатъци, а именно:

– градът е около 140 КМ по-далеч от Одрин, което осезаема удължава пътуването;

– в самия град няма толкова какво да се посети или прави, освен пазара;

– магазините и стоките цялостно са по-ориенталски и не така европейски като в Одрин.

Като заключение, моето мнение е, че е най-удачно да комбинирате пазара в Чорлу с шопинг в Одрин – най-популярната дестинация за шопинг туризъм за българите, или пазар в Лозенград, а защо не и с вълнуваща тридневна екскурзия до великолепния Истанбул.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.