Пазаруване в Чорлу: Всичко, което трябва да знаем

Пазаруване в Чорлу е вълнуващ начин да си направим еднодневна шопинг екскурзия до Турция. Град Чорлу, още известен като Града на текстила, привлича интерес от край време със своите фабрики, но освен тях има нови магазини и аутлети за изгодно пазаруване. Неоспоримо преимущество на Чорлу е, че потокът от туристи тук е много по-нисък сравнено с Одрин, което прави града привлекателен от гледна точка на спокойствието, с което можем да пазарим от тук.

Тази статия е за вас ако ви предстои пътуване до Чорлу и искате да разберете всичко за пазара в Чорлу.

Как пътуваме до Чорлу

Пътуваме до Чорлу с лична карта или червен паспорт. Ако пътувате с чужда кола, изкарайте си пълномощно, което е преведено на английски и заверено при нотариус. Необходими документи още са шофьорска книжка, големият талон на колата и зелената карта.

Можем да пътуваме до Чорлу по републикански път без да закупуваме винетка. Ако пътуваме по магистрала обаче, трябва да се сдобием с HGS стикер (турската винетка).

Стикерът струва няколко лири за закупуване, след което се „зарежда“ с пари на принципа на предплатена карта според разстоянието, което искате да изминете. Препоръчвам ви да минете по безплатния път.

Разстояние от Одрин до Чорлу и как да стигнем

До Чорлу пътуваме по два начина – по магистралата Е80 или по главния път D100. И двата пътя са чудесни и разликата във времето за пътуване е незначителна. Ако изберете да пътувате по магистралата удължавате маршрута си с 10 КМ, до 140 КМ и дължите допълнителна такса за HGS стикер.

Разстояние от Лозенград до Чорлу и как да стигнем

Ако пътуваме до Чорлу през Лозенград, можем отново да хванем магистрала или републикански път. Разликата в километрите и времето за пътуване отново е незначителна, затова ако искате да избегнете такси – хванете път E87 на изхода от Лозенград и после завийте по републиканския D100.

Какво можем да си купим от Чорлу

Като „текстилна столица“ на Турция, на пазар в Чорлу обикновено купуваме дрехи и домашни потреби като спално бельо, покривки, пердета, завеси и пр.

Примерна програма за посещение на Чорлу задължително включва някой от пазарите в града, разходка и шопинг в новия мол Орион, тур на складовете за препарати, пазаруване на хранителни продукти в Кипа (Мигрос) и шопинг на пердета и спално бельо от фабрика ТАЧ.

В следващите редове давам допълнителна информация за тези спирки и още идеи за пазар.

Фабрики в Чорлу

Фабрика ТАЧ (TAC) в Чорлу

Текстилната фабрика ТАЧ е най-известната фабрика в града и една от главните причини Чорлу да е привлекателна дестинация за шопинг туризъм. От фабрика ТАЧ можем да си купим спално бельо, детско и бебешко, хавлии, халати, покривки и пердета с много високо качество и на много изгодни цени.

Фабрика ТАЧ в Чорлу – адрес

Адресът на фабрика ТАЧ е Yıldırım, İstanbul Edirne Yolu No:17, 39750 Büyükkarıştıran Belediyesi/Lüleburgaz/Lüleburgaz/Kırklareli. Самата фабрика се намира извън Чорлу, но минавате покрай нея независимо дали идвате от Одрин или Лозенград по републиканския път D100. Фабриката се намира в дясно на въпросния път, за да я стигнете продължете направо на светофара, където е отбивката за Murtali/Tekirdag.

фабрика-тач-чорлу-адрес
Фабрика ТАЧ – работно време

Работното време на фабриката е всеки делничен ден от 8:30 до 17:00, докато събота и неделя фабриката е с удължено работно време от 8:30 до 19:00.

Фабрика ТАЧ – цени

Можете да намерите актуални цени на всички артикули, които ви интересуват, директно в онлайн магазина на фабриката на следния адрес: https://www.tac.com.tr. На мнение съм, че цените в ТАЧ са много по-изгодни за качеството, което получаваме, спрямо България или други градове в Турция.

Фабрика АЗО (AZZO) в Чорлу

Фабрика Азо е фабрика за висококачествени мъжки и дамски кожени изделия – обувки, колани, портмонета и други. Всички изделия са от 100% естествена кожа.

Адресът на фабрика Азо в Чорлу е Yeşiltepe OSB Mah Kuzey Cad No32 1/A, Çorlu, намира се в промишления регион, където са и други големи текстилни фабрики.

Фабрика Mavi Jeans

В магазина на фабрика Mavi намираме подобни стоки като в моловете, но с 5-10% отстъпка. Адресът е Yalıboyu Mevkii . Veliköy, 59880 Çerkezköy/Tekirdağ.

Фабрика Colin’s

Във фабричния магазин на Colin’s няма особено разнообразие – често магазините в моловете са по-добре заредени. Все пак и тук можете да намерите добри находки. Адресът на фабрика Collins е velimeşe osb mahallesi velimeşe yolu 3. sokak, 59850 Ergene/Tekirdağ.

Молове в Чорлу

В Чорлу можем да посетим три големи търговски центъра – Аутлет Авантаж, мол Орион и мол Тренд Арена.

Аутлет Авантаж

Аутлет Авантаж се намира извън Чорлу, което го прави подходящ за начална или крайна точка на шопинг деня в града. Аутлет Авантаж е търговски център от „отворен“ тип, по мое мнение подобно на Марги Аутлет в Одрин. За разлика от Марги, Авантаж е по-зле зареден и с по-малко разнообразие на стоките. Тук ще намерите магазини на Waikiki, Collins, Flo, US Polo, Mavi, Pierre Cardin, заведение за хранене, както и детски център.

Мол Орион

Мол Орион е най-големият и добре зареден мол в Чорлу, с доста европейска атмосфера. Почти всички фабрики на Чорлу имат представителни магазини в мола, така че тук можете да откриете десетки марки като Mavi Jeans, U.S. Polo, Koton, Defacto, Nike,Adidas, LC Waikiki, Madame Coco, Pierre Cardin, ADL, Inci, Derimod, Desa, Herry, Penti, Boyner, English Home и други. В много от магазините говорят и български, а цените са много разумни.

В мол Орион има паркинг, както и възможност за хапване или кафе в едно от многобройните заведения, които се помещават в него. В мола има и магазин МММ Мигрос.

Мол Тренд Арена

Поради скромните си размери, Арена Тренд прилича повече на търговски център отколкото на мол. Единствените по-различни магазини, които си струват тук, са Starbucks, Decathlon и Carrefour.

Между Орион и Тренд Арена ще намерите и търговски център Кипа, където можете да посетите 5М Мигрос – най-големият и добре зареден магазин от веригата Мигрос.

Пазари в Чорлу – кога и къде

Има много пазари в Чорлу, но местните ходят основно на следните – „Понеделник“ пазар, Покрит пазар Атакент „Вторник“ пазар, „Четвъртък“ пазар, и неделен пазар. Пазарите на Чорлу са доста претъпкани, така че бъдете особено бдителни към личните си вещи.

Много от нас, които не са били в Чорлу досега, се питат кой ден е най-подходящ за пазар. Пазарният ден в Чорлу е понеделник, когато улицата около градския парк се изпълва с всевъзможни сергии за плодове, зеленчуци, риба и разнообразни хранителни стоки.

Друг много популярен пазарен ден в Чорлу е четвъртък или петък, когато е другият голям пазар за хранителни продукти (в четвъртък) или дрехи (в петък) в центъра на Чорлу.

„Понеделник“ пазар

Пазарът в понеделник е най-големият пазар на Чорлу. Имаше общински проект, който наскоро бе завършен, и вече пазарът е с нова локация, непосредствено до градската градина на Чорлу.

От „Понеделник“ пазара купуваме основно плодове, зеленчуци и риба, както и български стоки. Много от продавачите са българи и предлагат най-добрите цени в Чорлу. Тържището е отворено през по-голямата част от седмицата, но най-големият и евтин пазар е винаги в понеделник. Моето мнение е, че доста от стоките са по-евтини спрямо Синия пазар в Одрин, въпреки, че самият пазар е по-слаб от одринския.

Въпросът с паркинга около пазара е по-сложен, затова ви препоръчвам да паркирате от другата страна на парка, в района на кафене Варна.

„Вторник“ пазар

„Вторник“ пазара е на два етажа, като от приземния етаж пазаруваме основно зеленчуци и риба, докато от горния етаж пазаруваме дрехи и текстил.

„Четвъртък“ пазар

Пазарът в четвъртък е голям и удобен пазар в Чорлу, от който също пазаруваме свежи плодове, зеленчуци и риба. „Четвъртък“ пазар се намира в центъра на града и отново паркирането е затруднено, така че ви препоръчвам да оставите колата в някоя от преките около стоянката за таксита. Цените на продуктите са много добри.

„Петък“ пазар

Любопитно е, че „Четвъртък“ пазар е всъщност и петъчният пазар на Чорлу, но в петък тук се продават основно дрехи.

„Неделя“ пазар

Неделният пазар на града се намира в отделения квартал на Чорлу – Саглик. Пазарът е смесен и се предлагат зеленчуци, риба и дрехи.

Магазини в Чорлу

В Чорлу има магазини на всички популярни вериги хранителни супермаркети като Мигрос, Бим, Бизим, Шок, А101.

Къде да спим в Чорлу

Поради сравнителната си отдалеченост, и съответно по-дългото време за отиване и прибиране от Чорлу, е много разумно да отседнем в хотел за една вечер. Цените на хотели в Чорлу са чувствително по-ниски от цените на хотели в Одрин.

Тъй като Чорлу не е туристически град, изборът от хотели е доста ограничен. Хотелите тук са съсредоточени основно на две места – край мол Орион, и в централната част на града край музея. Хотелите край Орион са по-малко и по-скъпи спрямо хотелите в центъра.

Евтин хотел в центъра на града е хотел Evim – стаите са икономични, но спретнати. Има включена закуска, но няма паркинг – опциите са или да паркирате някъде на улицата, или на платения паркинг зад хотела.

Ако не сте на бюджет, лично аз ви препоръчвам хотел Divan – хотелът е с перфектна локация до мола и Мигрос, стаите са просторни и чисти, страхотен персонал, страхотна включена закуска, паркинг – просто си има всичко.

Карта на Чорлу с интересни локации

Кликнете и разгледайте подробна карта с локации на фабрики, молове, пазари и магазини в Чорлу, за да набележите вашите спирки.

карта-на-чорлу-магазини

Заслужава ли си отидем на пазар в Чорлу

Моето искрено мнение за пазара в Чорлу е, че си заслужава да го посетим по няколко причини. Най-важната е, че Чорлу е меката на текстилната индустрия и можем да пазарим директно от фирмените магазини на фабрики като ТАЧ на много изгодни цени. В Чорлу има магазини, които няма да намерим в Одрин и Лозенград, като Декатлон и Карфур. Освен това цените на някои стоки са по-ниски спрямо Одрин и Лозенград и като цяло се пазарува по-спокойно.

Разбира се, пазаруването в Чорлу има и своите недостатъци. Един от големите такива е, че градът е на 130 километра от най-близката граница с Турция, което осезаемо удължава пътуването и няма много забележителности, които да посетим в самия град.

Като заключение, препоръчвам ви да комбинирате пазара в Чорлу с шопинг в Одрин или някой от близките градове като Люлебургас и Текирдаг, а защо не и с вълнуваща екскурзия и пазар във великолепния Истанбул.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

2 Коментара

 1. Полезно четиво.
  Вчера бяхме там. Турция вече не евтина за нас и генерално в България има страхотни стоки в сравнение с турските. Приятни хора, незнаещи английски, но усмихнати. Мол Орион е в две сгради и по средата Медиа маркт и споменатите супермаркети. Спокойно е, има всички световни брандове на фут корта. Турските мобилни оператори режат през кръста. WiFi само с SMS – 1 лев. Нафта и бензин с лев надолу и качествени.
  Граница Малко Търново – много зле( европейската част по- зле). Влизане с лични карти, но издават бележки и ги пазите за връщане . На магистралата, не може да се плати без червен паспорт( простотия). Кара се бундес щрасе, но да им имаме пътищата. Да се внимава, че е пълно с камиони каращи като бесни. Пари не ползвахме, нявсякъде с карта( добре). Хапка и пийка – доволно без свинско 😁.
  Накрая, добре е, но по- добре Одрин, определено. Другите градове са Ок също, но за шопинг нищо интересно. Финално – екскурзия до Истанбул е най- доброто.
  Побликувам и едно мнение от 2008, валидно и сега.

  # 1911 окт. 2008, 11:24 ч.
  Ходила съм два-три пъти в Чорлу, нищо особено няма. Цените изобщо не са ниски, а по-ефтините неща са с дефекти. На излизане от Одрин, посока Истанбул, отляво има един-два аутлета, не им помня имената. Единия беше адидас /или нещо др. спортно/. Вече тотално съм се отказала от пазаруване в Турция – хубаво и ефтино няма, така че не си заслужава.

  • Здравейте,

   Мерси за изчерпателното полезно мнение. И аз забелязвам, че напоследък има отлив от шопинга в Турция, което е нормално предвид, че цените там доста се качиха заради галопиращата инфлация.

   Да се надяваме това да се промени в скоро време. 🙂

   Поздрави и весели празници!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *