Пазаруване в Текирдаг: Мнение за пазара в Текирдаг

Обобщена информация за пазаруване в Текирдаг през 2023

Разположен на Мраморно море в северозападна Турция, Текирдаг е оживен град, известен с богатата си история, красивата морска алея, както и пикантните текирдагски кюфтенца и уникалната ракия.

Освен това, градът е и шопинг дестинация, в която намираме както традиционни пазари и местни бутици, така и модерни търговски центрове, предлагащи международни марки. В тази статия разаснявам някои подробности за Текирда, разглеждам най-добрите места за пазаруване тук, какво можете да очаквате да намерите там, и споделям мнение за пазаруването в Текирдаг през 2023.


Как се стига от Одрин до Текирдаг

От Одрин се стига много лесно до Текирдаг. Хванете главния път Talat Paşa в посока Чорлу и Истанбул и продължавайте да карате по републиканския път D100. Ще изминете около 100 км и ще минете покрай няколко градчета, сред които е и друга популярна шопинг дестинация Люлебургас. Няколко километра надолу от Люлебургас, ще видите синя табела, указваща пътя за Истанбул направо, и отбивката за Муртали и Текирда надясно. От ваше дясно ще има и голям мебелен магазин BELLONA.

След като подминете мебелния магазин, се престойте в дясна лента и направете десен завой, за да хванете пътя към Текирда. След около 40 км ще влезете в града.

Колко километра са от Одрин до Текирдаг

Разстоянието от Одрин до Текирдаг е около 140 км, а пътуването отнема около два часа. Ако минете по маршрута, който препоръчвам не се налага да си купувате винетка (HGS стикер).

Какво да видим в Текирдаг

Текирда е голям град, но с много чаровен и автентичен център пълен със забележителности. Отправната точка на центъра е кръговото, което ще познаете по единствената статуя на Ататюрк в реален размер. Ататюрк е първият президент и баща на република Турция. На няколко метра от кръговото е голямата джамия на Текирда, наречена Рустем паша, която е построена преди близо 500 години за везира на Сюлейман Великолепни.

Разходете се в забележителната морска градина и гледайте как вълните се разбиват в брега отсреща. Морската алея е осеяна с рибни ресторантчета, където можете да хапнете прясна риба, миди или балък екмек – традиционна турска улична храна, която представлява риба в хляб.

На няколко крачки от градината е дървената къща-музей на твореца Намик Кемал, а ако поемете по морската променада в посока джамията и кметството (ще познаете сградата по закачените флагчета отпред) ще стигнете до забележителните сгради на Археологическия музей на Текирда и къщата-музей на унгарския герой Ракоци.

На пазар в Текирдаг

Освен интересен за разглеждане град, Текирдаг е и вълнуваща дестинация за пазаруване. В града има ежеседмичен градски пазар, огромен мол, и редица хранителни магазини. Първата задължителна шопинг спирка е ежеседмичният пазар. Той е организиран на улицата срещу мола и продължава в права линия почти до морската алея.

Кога е пазарът в Текирдаг

Пазарът в Текирдаг e отворен всяка седмица в понеделник и четвъртък. Понеделник пазарът е с по-малко сергии, а Четвъртък пазарът е големият пазар в града. С други думи, ако пътувате към Тегирдаг за шопинг, стремете се да го направите в четвъртък, когато е същинският пазарен ден.

Какво да си купим от пазара в Текирдаг

Пазарът в Текирдаг много напомня на Синия пазар в Одрин, но за разлика от Одрин, тук пазарът е доста по-спокоен. От тук пазаруваме плодове, зеленчуци, ядки, кори за баница, зехтин, маслини, млечни, яйца, подправки, мед и сладкиши. Трябва да отбележа, че част от тези стоки всъщност идват директно от Истанбул, но се продават на чувствително по-ниски цени.

Цени на пазара в Текирдаг на килограм в лева

Включвам цените на някои от стоките, които могат да се намерят на пазара. Цените не се различават много от цените на Синия пазар в Одрин, но са чувствително по-ниски отколкото в мола и в хранителните магазини в Текирдаг.

 • Домати, тиквички, моркови – 1,50 лв
 • Краставици, спанак, патладжан, праз – 1,00 лв
 • Банани – 2,00 лв
 • Ябълки, мандарини, портокали – 1,00 лв
 • Маслини – в зависимост от сорта от 2,00 до 8,00 лв
 • Бадеми – 25,00 лв
 • Лешници – 20,00 лв

Възможно е цените да са леко променени по време на вашето посещение, тъй като обичайната практика е да се обновяват ежеседмично.

Пазаруване в мол Текира

Мол Текира е големият мол в Текирдаг. Със своите внушителни пет етажа, мол Текира е по-голям от познатите ни Ераста в Одрин и Орион в Чорлу.

Молът се намира на много лесно място – достатъчно е да карате по главната улица Muratli, по която сте влезнали в града, докато стигнете своеобразно Т-образно кръстовище. Ще познаете мястото, когато на ваше дясно има син магазин на оператора TurkCell, а пред вас е дървеното кафене Cocoa. Завийте надясно и след няколко минути ще се озовете пред мол Текира.

Мол Текира разполага с широк безплатен подземен паркинг. Работното време на мола е от 10:00 до 22:00 часа.

Магазини в мол Текира

Най-интересният магазин в мола е Карфур, тъй като такъв няма в популярните Одрин и Лозенград, а периодично пускат добри промоции. Тук има и магазин Караджа ако си търсите луксозна посуда и аксесоари за дома или интериора ви.

На първи и втори етаж в мола са основно магазини за маркови дрехи, сред които вече познати магазини като Adidas, US Polo Assn, DeFacto, Mavi, Koton, Colin’s, Flo. На тези етажа е разположен и двуетажен магазин на MediaMarkt, което е турският аналог на българския Техномаркет.

Последният етаж на мола е зает от кино и просторна зона за хранене, където можете да хапнете дюнер от Usta Donerci, или пък да опитате турския МакДоналдс.

Цените в мола са сходни на моловете в Одрин и другите популярни градове за пазаруване, но можете да прегледате актуалната кампания на мол Текира за специални намаления и награди.

Магазини в Текирдаг

Големите вериги хранителни магазини като Мигрос, Онур, Бим, Бизим и Шок имат по няколко магазина и в Текирдаг.

По пресечните улички край пазара има интересни занаятчийски магазинчета и бакалии за пазаруване на дребно. Интересни магазини в този стил, както и магазини за дрехи и обувки се намират и по две от главните улици в града Muratli и Hükümet (реално това се улиците, по които се стига до мола).

Хотели в Текирдаг

За спане в Текирдаг препоръчвам хотелите Yat и Des. Хотелите не са евтини, но си заслужават особено ако искате да съчетаете пазаруването с приятна разходка в града и спане в удобен хотел.

Хотел Yat се намира в центъра на града, предлага безплатен паркинг, стаите са просторни и чисти и има включена закуска на блок маса.

Хотел Des се намира малко встрани от центъра, но е дори по-добър от Yat, тъй като самият хотел е по-нов. Тук също има включена закуска в цената и безплатен паркинг.

Карта на Текирдаг

За ваше удобство съм създал карта на Текирдаг с отбелязани локации на магазини, забележителности и други интересни места в града.

Пазаруване в Текирдаг: Мнение

Текирдаг е прекрасен крайбрежен град, който заслужава да бъде посетен. Моето мнение е, че ако ходите само с цел пазаруване, може да останете леко разочаровани, понеже същите магазини се намират и в по-близки дестинации като Одрин или Лозенград, а все пак допълнителни 140 км в посока не са малко път и разходи. Освен това, цените в Текирдаг са аналогични на цените в Одрин, макар че из интернет прочетох как в началото на юни цените в Текирдаг падат драстично, за да привлекат повече туристи през летния сезон.

Най-добре посетете Текирдаг ако искате да разнообразите вече познатите турски градове и да видите нещо ново, освен да пазарите. Текирдаг е крайморски туристически град, но е посещаван предимно от турци, така че ще можете да се порадвате на много по-автентична атмосфера, отколкото в Одрин, Лозенград или Чорлу, които сме превзели.

Ще се радвам да споделите в коментар дали вече сте били тук, дали ви е харесало и какви са вашите препоръки за пазаруване в Текирдаг!

*Резервация през линковете в статията може да ме възнагради с комисионна, която ще използвам, за да създавам ново съдържание на сайта.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.

2 Comments

  • Привет,

   Хотел ДЕС, който съм препоръчал в статията, разполага със СПА център! Прегледайте го. 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *