Пазаруване в Текирдаг: Какво трябва да знаем за пазара в Текирдаг

Текирдаг е оживен град и шопинг дестинация, който освен всичко останало е известен с богатата си история, красивата морска алея, пикантните кюфтенца и специална ракия.

В града намираме традиционен пазар, местни бутици, и модерен търговски център. В тази статия разяснявам някои подробности за Текирдаг, разглеждам най-добрите места за пазаруване тук и какво можете да намерите в тях, и споделям мнение за пазаруването в Текирдаг.

Как да стигнем до Текирдаг

Текирдаг е на около 150 километра от българската граница.

Най-лесно до Текирдаг се стига от Одрин, а разстоянието между двата града е около 140 километра. Хванете главния път Talat Paşa в посока Чорлу и Истанбул и продължавайте да карате по републиканския път D100. Ще изминете около 100 км и ще минете покрай няколко градчета, сред които е и друга популярна шопинг дестинация Люлебургас.

Няколко километра надолу от Люлебургас, ще видите синя табела, указваща пътя за Истанбул направо, и отбивката за Муртали и Текирдаг надясно. От ваше дясно ще има и голям мебелен магазин BELLONA. След като подминете мебелния магазин, се престойте в дясна лента и направете десен завой, за да хванете пътя към Текирдаг. След около 40 км ще влезете в града.

Какво да видим в Текирдаг

Текирдаг е голям град, но с много чаровен и автентичен център с няколко забележителности. Отправната точка на центъра е кръговото, което ще познаете по единствената статуя на Ататюрк в реален размер. Ататюрк е първият президент и баща на република Турция. На няколко метра от кръговото е голямата джамия на Текирда, наречена Рустем паша, която е построена преди близо 500 години за везира на Сюлейман Великолепни.

Разходете се в забележителната морска градина и гледайте как вълните се разбиват в брега отсреща. Морската алея е осеяна с рибни ресторантчета, където можете да хапнете прясна риба, миди или балък екмек – традиционна турска улична храна, която представлява риба в хляб.

На няколко крачки от градината е дървената къща-музей на твореца Намик Кемал, а ако поемете по морската променада в посока джамията и кметството (ще познаете сградата по закачените флагчета отпред) ще стигнете до забележителните сгради на Археологическия музей на Текирда и къщата-музей на унгарския герой Ракоци.

На пазар в Текирдаг

Освен интересен за разглеждане град, Текирдаг е и вълнуваща дестинация за пазаруване. В града има ежеседмичен градски пазар, огромен мол, и редица хранителни магазини. Първата задължителна шопинг спирка е ежеседмичният пазар. Той е организиран на улицата срещу мола и продължава в права линия почти до морската алея.

Пазарът в Текирдаг e отворен всяка седмица в понеделник и четвъртък. „Понеделник“ пазарът е с по-малко сергии, а „Четвъртък“ пазарът е големият пазар в града. С други думи, ако пътувате към Тегирдаг за шопинг, стремете се да го направите в четвъртък, когато е същинският пазарен ден.

Пазаруване в мол Текира

Мол Текира е големият мол в Текирдаг. Със своите внушителни пет етажа, мол Текира е по-голям от познатите ни Ераста в Одрин и Орион в Чорлу.

Молът се намира на много лесно място – достатъчно е да карате по главната улица Muratli, по която сте влезнали в града, докато стигнете своеобразно Т-образно кръстовище. Ще познаете мястото, когато на ваше дясно има син магазин на оператора TurkCell, а пред вас е дървеното кафене Cocoa. Завийте надясно и след няколко минути ще се озовете пред мол Текира.

Мол Текира разполага с широк безплатен подземен паркинг. Работното време на мола е от 10:00 до 22:00 часа.

Магазини в мол Текира

Най-интересният магазин в мола е Карфур, тъй като такъв няма в популярните Одрин и Лозенград, а периодично пускат добри промоции. Тук има и магазин Караджа ако си търсите луксозна посуда и аксесоари за дома или интериора ви.

На първи и втори етаж в мола са основно магазини за маркови дрехи, сред които вече познати магазини като Adidas, US Polo Assn, DeFacto, Mavi, Koton, Colin’s, Flo. На тези етажа е разположен и двуетажен магазин на MediaMarkt, което е турският аналог на българския Техномаркет.

Последният етаж на мола е зает от кино и просторна зона за хранене, където можете да хапнете дюнер от Usta Donerci, или пък да опитате турския МакДоналдс.

Цените в мола са сходни на моловете в Одрин и другите популярни градове за пазаруване, но можете да прегледате актуалната кампания на мол Текира за специални намаления и награди.

Магазини в Текирдаг

Големите хранителни вериги като Мигрос, Онур, Бим, Бизим и Шок имат по няколко магазина в Текирдаг.

По пресечните улички край пазара има интересни занаятчийски магазинчета и бакалии за пазаруване на дребно. Интересни магазини в този стил, както и магазини за дрехи и обувки се намират и по две от главните улици в града Muratli и Hükümet (реално това се улиците, по които се стига до мола).

Къде да отседнем в Текирдаг

За спане в Текирдаг препоръчвам хотелите Yat и Des. Хотелите не са евтини, но си заслужават особено ако искате да съчетаете пазаруването с приятна разходка в града и спане в удобен хотел.

Хотел Yat се намира в центъра на града, предлага безплатен паркинг, стаите са просторни и чисти и има включена закуска на блок маса.

Хотел Des се намира малко встрани от центъра, но е дори по-добър от Yat, тъй като самият хотел е по-нов. Тук също има включена закуска в цената и безплатен паркинг.

Карта на Текирдаг с интересни локации

За ваше удобство съм създал карта на Текирдаг с отбелязани локации на магазини, забележителности и други интересни места в града.

Заслужава ли си да отидем на шопинг в Текирдаг

Текирдаг е прекрасен крайбрежен град, който заслужава да бъде посетен. Моето мнение е, че ако ходите само с цел пазаруване, може да останете леко разочаровани, понеже същите магазини се намират и в по-близки дестинации като Одрин или Лозенград, а все пак допълнителни 140 км в посока не са малко път и разходи. Освен това, цените в Текирдаг са аналогични на цените в Одрин, макар че из интернет прочетох как в началото на юни цените в Текирдаг падат драстично, за да привлекат повече туристи през летния сезон.

Най-добре посетете Текирдаг ако искате да разнообразите вече познатите турски градове и да видите нещо ново, освен да пазарите. Текирдаг е крайморски туристически град, но е посещаван предимно от турци, така че ще можете да се порадвате на много по-автентична атмосфера, отколкото в Одрин, Лозенград или Чорлу, които сме превзели.

Ще се радвам да споделите в коментар дали вече сте били тук, дали ви е харесало и какви са вашите препоръки за пазаруване в Текирдаг!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

14 Коментара

 1. Здравейте, може ли лесно да се стигне от текирдаг до Истанбул с автобус? Имали превози, къде мога дс погледна за разписание и информация

  • Здравейте,

   Не – пазарът е в тези дни само. През останалото време има мол + приятни разходки край морската алея, или пазаруване от Истанбул, който е съвсем наблизо.

   • Влюбих се в този град.Не е много голям,но добре уреден и уютен.А,пазарът,той те вкарва в типичната атмосфера присъща за този тип места и те кара да се чувстваш като в турски сериал.Прекрасно място,който може да си го причини,няма да съжалява!

   • Страхотен е – много се радвам, че сте се забавлявали и потопили в автентичната атмосфера, Невяна.

 2. Зравейте, Светослав!
  Знам, че Родосто има голяма морска ивица, но като всеки запален балъкчия и то вече на възраст, се интересувам дали в градската част има места обособени с възможност за риболов.Обикновено се вижда на кои места сме струпани „болните“ от тази въдичарска напаст.

  • Здравейте Павлина,

   В Родосто има плажове, да. Той си е курортен град. Големият плаж е Кумбаг и се намира малко на юг от града – ето точни координати.

   Приятен престой в Текирдаг!

  • Привет,

   Хотел ДЕС, който съм препоръчал в статията, разполага със СПА център! Прегледайте го. 🙂

   • Здравейте.
    А как стои въпросът с паркирането на колите в централните градски части. По главните улици може ли да се паркира? Там нещо като зони ли е като при нас или трябва да се търсят паркинги. Аналогично и ако човек реши да се разходи по морската алея. Къде бихте ми препоръчали да паркирам колата?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *