Опознаване на остров Сими: Еднодневен пътеводител

Ако планирате пътуване до Родос, или вече сте там, предвидете ден за разходка до остров Сими. Малкият остров от групата на Додеканезите ще ви завладее с неповторима комбинация от природна красота, причудлива архитектура, автентична кухня и усещане за средиземноморско безвремие.

Хайде на път, за да разкрием заедно чудесата на тази неповторима морска дестинация в Гърция.

Сими часовникова кула забележителност

Как да стигнем до остров Сими

Сими е може би най-популярната еднодневна дестинация от 12-те острова от архипелага Додеканези. Островната група е сред най-туристическите в цяла Гърция благодарение на добре развитата водна транспортна мрежа.

Тъй като Сими е малък остров и няма летище, единственият начин да го достигнем е по вода. Вариантите са с ферибот, който да хванете от гръцката столица Атина или от остров Родос, най-големия от групата.

Пътят от Атина е повече от 15 часа, а за да отидем до Сими от град Родос са необходими едва 1:15-1:30 часа и това е безспорно по-бързият и лесен начин да разгледаме малкия остров. Съществуват няколко компании, които предлагат редовни фериботни линии между Родос и Сими, както и множество частни превозвачи, които обикновено оперират по-луксозни лодки с по-малък капацитет за пътници.

Двете компании, които препоръчвам да използвате, за да стигнете до Сими са Dodekanisos Seaways и Sebeco Lines. Разликата между двете обслужващи фирми е, че Dodekanisos Seaways предлагат по-бърз транспорт и с тях ще изминете разстоянието от 40 километра между пристанището на град Родос и пристанището в Сими, за един час. Цената на билет за отиване и връщане е 58 евро.

Със Sebeco Lines същото разстояние ще ви отнеме 1:20 часа, а цената на билет е наполовина и струва само 27 евро, така че ви препоръчвам именно тях. Компанията обслужва линията Родос-Сими ежедневно от началото на април до края на октомври, а от началото на юни до края на септември прави поне по три курса отиване/връщане дневно.

Сими Родос 1
Панорама Сими

Закупуване на билет и отплаване към остров Сими

Билет можете да закупите от павильона на Sebeco Lines на пристанището на Родос, през официалния уебсайт, или чрез предпочитания от мен портал GetYourGuide. Аз закупих билет от GetYourGuide, тъй като го предлагат с 10% отстъпка. Така два билета за еднодневна екскурзия до Сими, която бе едно от най-приятните преживявания по време на нашата 7-дневна почивка в Родос, излязоха под 100 лева.

Съвет за закупуване на билет до о. Сими

Имайте предвид, че през високия сезон билетите се изчерпват бързо и може да не успеете да посетите острова в желания час или на стандартната цена. За да не ви се случва това ви съветвам да резервирате билета минимум седмица по-рано.

Щом се сдобиете с билет, насочете се към павильона и се постарайте да бъдете там 10-15 минути предварително. Макар в летния сезон обикновено фериботите да се движат със закъснение, не бихте искали да сте последно качилите се пътници и да стоите прави. Ако сте закупили билет от GetYourGuide, може да ви извикат поименно, за да ви дадат хартиен билет за на връщане. Може да заемете своето място в климатизираната каюта, или да седнете на втория етаж и да се наслаждите на панорамни гледки и морски пръски.

Остров Сими Додеканези
Къщите на Сими

На път за Сими – надникване в богатата му история

Според някои вярвания Сими се свързва с нимфата Симе от гръцката митология, но по-разпространената версия е, че произходът му се дължи на думата „simia“, която означава „маймуна“. Островът се появява в Илиада на Омир и в Пелопонеската война, а археологически находки свидетелстват за постоянното му обитаване и стратегическо значение още от древни времена.

През вековете той е бил част от Римската и Византийската империя, преди да бъде завладян от рицарите на Св. Йоан. По време на хоспиталиерския и османския период, островът процъфтява като важен търговски пункт, най-вече благодарение на традиционните за острова морски гъби. 20-ти век носи едни от най-бурните времена в цялата история на Сими, тъй като островът преживява първо италианска, после нацистка окупация, преди да се присъедини отново към Гърция през 1948 г.

Пътеводител Остров Сими

Разходка из остров Сими – какво да видим докато сме тук

Щом фериботът акостира в очарователното пристанище на Сими, Ялос, ни посреща зашеметяваща картина, изпъстрена с цветни сгради, разпиляни по хълмистите склонове на градчето. Обиколяме крайбрежната алея пеш, за да разгледате района и някои от най-интересните забележителности като емблематичната часовникова кула.

Екскурзия до остров Сими
Гледки от остров Сими 1

Във всяко магазинче в пристанищната част продават традиционните за Сими естествени морски гъби. Разглеждаме гъбите, изложени по дървените рафтове на магазините Panormitis и Dinos, откъдето взимаме няколко за подарък. Текстурата и здравината им са коренно различни от всичко, което сме виждали. Съветват ни да ги топим във вода със сода ежемесечно, за да ги чистим от замърсявания и да удължим живота им.

Стигаме до централния площад пред Общината, от който се разкриват красиви панорамни гледки към целия залив. Площадът е кръстен 8 май, тъй като на тази дата през 1945 фашистите оповестяват свалянето на окупацията от Додеканезите именно от площада на малкия остров Сими.

Какво да правим на остров Сими

На главния площад има няколко опции за продължаване на разходката. Можете да се загубите из осеяните с таверни малки улички зад пристанището, които евентуално ще ви отведат до Археологическия музей, или да хванете стълбите до горната част на града Ано Сими, по-позната като Хорио, за още спиращи дъха гледки. Друг вариант е да продължите надолу по пристанището, разкривайки още от красотата на крайбрежната алея и няколко малки каменисти плажа, където да поплувате ако носите бански, и да седнете в автентична таверна с морска гледка за обяд.

Гали и Светльо по улиците

Гръцка таверна Толос – препоръка за обяд на остров Сими

Традиционната таверна Tholos е едно от най-препоръчваните места за хапване в Сими и мой личен фаворит. Намираме го в края на променадата, с маси с характерни бели покривки разположени на метри от морето. В менюто намираме голям избор от традиционни гръцки разядки, предястия и основни, които включват местни специалитети като козе месо и пържени скариди. Крайно привързани сме към козите покрай странстванията ни из остров Крит, но пък няма как да пропуснем възможността да опитаме традиционните скариди.

Simiako garidaki, или просто скариди от Сими, са уникален сорт малки скариди, които обитават единствено морето около острова. Яркочервени, деликатни и сладки, скаридите са пълни с вкус, който ги е направил известни в цялата страна и извън нея. Поднасят ги в бяла чиния, подправени единствено с малко лимон, за да изпъкнат всичките им вкусове качества. Най-интересното е, че за разлика от познатите скариди, тези се ядат цели като пуканки, от които обаче не ти става тежко. Порцията е около 15 евро и изглежда малка, но всъщност е доста наяждаща, а Толос е най-добрият ресторант в Сими, където да пробвате специалитета, познат в цяла Гърция.

Храна в ресторант Толос традиционни скариди от Сими
Гали на обяд в Сими
Таверна остров Сими 1

Други хубави ресторанти за обяд в Сими, които нямаше как да пробваме поради липсата на време, са Lyris, To spitiko и Kryfi Avli.

Отпътуване от Сими и няколко практични съвета за посещение

Последният ферибот, тръгващ от острова през летните месеци, е в 19:00 ч (17:30 през пролетните). Вземете го предвид, когато правите планове за посещение, тъй като последното, което искате да ви се случи, е да го изпуснете.

Обикновено ще имате между 3:30 или 5 ч за разглеждане на острова, в зависимост от това колко рано хванете ферибота. Времето е достатъчно за разглеждане на живописния район около пристанището, но няма да ви стигне ако искате да видите другата забележителност на острова – манастира в Панормитис, или да поплувате в кристалните води на залива Свети Георги. Можете да разгледате различните варианти за еднодневен тур на острова, които се предлагат от GetYourGuide и да изберете вашия.

С добре планиран маршрут, един ден е достатъчен да посетите острова и да го опознаете. Дано пътеводителят ви вдъхнови сами да откриете скритите съкровища на Сими.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *