Одрин: Пътеводител за Одрин през 2023

Информация и съвети за пътуване до Одрин

Одрин е разположен в северозападна Турция близо до границите на Гърция и България. Градът е място с богата история и култура, което го е превърнало в популярна туристическа дестинация. С население от около 150 000 жители, Одрин е четвъртият по големина град в района на Тракия в Турция.

През Средновековието Одрин е бил столица на Османската империя и остава важен културен център за Турция днес, когато Одрин е дом на редица интересни забележителности, включително джамията Селимие, която е построена през 16 век и се счита за един от най-добрите примери на османската архитектура. В града се намира и Одринският дворец, който е построен през 14 век и сега служи като музей.

Градът е и може би най-популярната шопинг туризъм дестинация в Турция, а близкото му разположение до границата го прави идеален за разходки, пазаруване и хапване на традиционен дроб по Одрински.

Ако ви предстои пътуване до Одрин, в този пътеводител за Одрин ще намерите цялата необходима информация.


Пътуване до Одрин

Пътуваме за Одрин през три гранични пункта. Това са Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Одрин е само на 20 км от Капитан Андреево, на 50 км от Лесово, и на 110 км от Малко Търново.

Граничарите се сменят в 8:00 и 20:00 часа. Отидете преди смяната им сутринта, и след смяната им вечерта, за да минете най-бързо.

Едно гише работи винаги за рейсове. Старайте се да се наредите на опашка, която е най-далече от гишето – в случай на по-високо натоварване, е възможно да отворят ново гише, което обикновено отваря непосредствено до последното отворено гише (тоест до това, което е най-далеч от рейсовете).

Необходими документи

За да минете границата, е необходимо да имате валидна лична карта или червен паспорт. Макар пътуването с лична карта да е безпроблемно, ако пътувате само с лична карта ще попълните допълнителна бланка на влизане в Турция, което ще удължи процедурата с няколко минути.

Ако двама родители пътуват до Одрин с дете, не са необходими допълнителни документи за детето. Ако само един родител пътува с детето, тогава е необходимо пълномощно от другия родител, което е заверено нотариално и преведено на английски или турски език.

Пътуване до Одрин с кола

Най-популярният начин за пътуване до Одрин е с кола. На влизане и излизане от Турция дължите 60 лири (на влизане) и съответно 5 лв (на излизане) за задължителна дезинфекция на колата.

Необходимите документи за пътуване до Одрин с кола са свидетелство управление на МПС (шофьорска книжка), свидетелство за регистрация на МПС (голям талон) и Зелена карта.

Важно е да пътувате със собствения си автомобил. Ако колата е регистрирана на името на друго лице или фирма, трябва да имате пълномощно за управление на автомобила, което е издадено от собственика и е нотариално заверено и преведено на английски или турски език.

Не е необходимо да закупувате винетка и не дължите пътни такси за пътуване до Одрин.

Цени на горивата в Одрин днес

Цените на горивата в Одрин са чувствително по-ниски спрямо българските, затова е добра идея да съчетаете разходката до Одрин със зареждане на автомобила. Кликнете върху някой от линковете за актуална цена на горивата в Одрин днес:

На повечето бензиностанции може да се плаща с карта. На бензиностанция Shell на влизане в Одрин обикновено искат кеш плащане. Пак на Shell, но на бензионостанцията от другата страна на магистралата може и с карта (но не и с телефон).

Времето в Одрин

Градът има средиземноморски климат с горещо, сухо лято и мека, влажна зима. Като цяло температурата в Одрин пада до около 5°C през зимата и стига до около 30°C през лятото. Валежите са относително чести през цялата година, като най-влажните месеци са от ноември до януари. Мъглите също са типични за есенно-зимния сезон, тъй като Одрин е с много ниска надморска височина.

Актуална информация за времето в Одрин можете да прегледате на сайта на sinoptik.bg.

Как се стига до Одрин

Има два основни входа към Одрин, които съм начертал на следната карта:

Как се стига до Одрин
Как се стига до Одрин

Ако идвате от Свиленград и пътувате петък и/или планирате първо да посетите петъчния пазар и борсата, продължете по магистралата след като минете КПП, карайте около 10 км и хванете първия десен завой за Одрин за директен достъп до пазара.

Ако идвате от Свиленград и пътувате събота и/или планирате първо да посетите съботния пазар и Марги Аутлет, продължете по магистралата след като минете КПП, карайте около 30 километра и направете десен завой за пътя Истанбул-Капъкуле, който ще ви качи на главния булевард на Одрин за директен достъп до пазара и мола.

Паркиране в Одрин

Намирането на паркинг в Одрин е задача, с която можете да се справите дори в централната част на града. Ако търсите паркинг в центъра, имате два добри платени паркинга в зоната на Селимие джамия. Очаквайте да платите грубо по 1 лв на час.

В малките пресечни улици на центъра откъм петъчния пазар има възможност да си паркирате колата без пари, но намирането на място може да е предизвикателство.

Широк безплатен паркинг има и до Улус пазар, както и зад Марги Аутлет. Мол Ераста също разполага с широк подземен безплатен паркинг, но проверяват за газови уредби, тъй като паркингът е забранен за такива.

Точните локации на паркингите са отбелязани на картата на Одрин.

Шопинг в Одрин

Одрин е най-посещаваната шопинг дестинация в Турция. Именно изгодното пазаруване е основната причина градът да е препълнен с туристи особено в петък и събота.

Къде да пазаруваме в Одрин

В Одрин има много опции за пазаруване – от пазари за храна и дрехи, през магазинчета за дрехи и огромни шопинг центрове. Обичайно шопинг денят започва с посещение на някой от пазарите, разглеждане на магазините по главната улица, и приключва в някой мол.

Най-популярните пазари в Одрин са Улус пазар в петък и Синия пазар в събота. Големият петъчен пазар е типичен битак, на който се продават преди всичко дрехи и по-малко хранителни продукти. Съботният пазар е пазарът за плодове, зеленчуци и други хранителни продукти.

Главната търговска улица на Одрин, наречена Сарачлар, започва от петъчния пазар и търговиите и стига до джамията Селимие. Улицата осеяна с магазинчета за дрехи-реплика на известни марки, както и бакалии, от които да купим ядки и млечни продукти на изгодни цени. Из пресечните улички пък се натъкваме на много бюджетни хотели за евтин престой в Одрин. На една от пресечните улици попадаме и на известния рибен пазар в Одрин, на който продавачите на риба ви приканват да си купите прясна риба на български език.

Успоредно на главната улица върви и големият покрит пазар на Одрин, наречен Алипаша. Там се предлагат евтини дрехи, килими, посуда, накити и всякакви джунджурии, а пазарът се вие чак до голямата джамия в центъра на Одрин – Селимие.

От големите шопинг центрове, най-интересни са моловете Ераста и Марги Аутлет. Ераста е новият мол в Одрин и е огромен шопинг център по европейски образец, в който намираме просторен food court и магазини на известни турски брандове за маркови дрехи. След тур на магазините за маркови дрехи обикновено се следва пазаруване в хранителния магазин Мигрос, от който купуваме консерви, варива, млечни продукти и препарати. На всеки две седмици излиза нов каталог на Мигрос с намаления, а промоционалните стоки излизат доста изгодно.

Мол Марги е старият мол на Одрин и за разлика от Ераста е търговски център от открит тип. Тук най-често пазаруваме в магазина на US Polo, където има редовни промоции на дрехи и можем да намерим качествени и удобни пуловери, дънки и панталони на цени от 40-50 лв.

Забележителности в Одрин

Одрин е красив, стар град, носещ белезите на десетки битки, които са се провели тук през вековете, а освен това е бил и столица на Османската империя близо 80 години. Струва си да отделите време, за да видите поне част от забележителностите на града.

Какво да видим в Одрин

Въпреки, че градът е компактен, големите забележителности са разпръснати извън центъра и няма възможност да се обиколят пеш наведнъж.

Джамията Селимие

Джамията Селимие е част от световното наследство на ЮНЕСКО и един от шедьоврите на османската архитектура. Тя е проектирана от известния османски архитект Мимар Синан и се смята за една от най-големите джамии в света.

Керван сарай

Керван сарай е още едно великолепно произведение на Синан, което в миналото е служило като крайпътен хан за пътуващите, а днес е реставрирано и превърнато във функционален хотел.

Българска църква „Свети Георги“

Одринската християнска църква „Свети Георги“ е по-известната от двете български църкви в града. Църквата е с над 140-годишна история, а преди няколко години беше реновирана от общината. Често е затворена за туристи, но ако я посещавате уикенда, има шанс да я разгледате и дори да попаднете на литургия.

Комплекс Баязид

Комплекс Баязид, известен още като Музей на здравето, е музей с реалистични восъчни фигури, които пресъздават сцени от едновремешните методи на лечение на болни хора. Музеят е една от най-добре поддържаните забележителности на Одрин.

Одринският дворец

Разположен в северозападната част на града, Одринският дворец е построен през 14 век и е служил като основна резиденция на османските султани. Сега е музей, показващ историята и културата на Османската империя.

Старата ЖП гара

Разположена в югозападната част на града край историческия квартал Караагач, бившата гара е била една от спирките на легендарния влак Ориент Експрес. Днес тук се помещава факултетът по изкуства към Тракийския университет и е много вероятно да попаднете на студенти, ваещи скулптури от глина.

Местоположението на всяка забележителност можете да видите на картата на Одрин.

Ресторанти в Одрин

Одрин е известен с автентичната си кухня и преди всичко с дроба по Одрински. Из града има множество ресторанти, но най-добрите ресторанти са съсредоточени в центъра.

Къде да хапнем в Одрин

За бързо хапване на дроб по Одрински, по-известен като тава джигер, препоръчвам ресторантa Aydın Tava Ciğer.

За закуска, препоръчвам ресторанта на хотела Cavit Duvan Hotel – правят богата турска закуска. За вечеря, препоръчвам традиционния турски ресторант Gazibaba.

За чай и сладкиш, опитайте сладкарница MADO.

Точни координати на ресторантите ще намерите на картата на Одрин.

Хотели в Одрин

Одрин е силно туристически град и предлага много опции за спане. Хотелите варират от евтини хотели за бюджетно спане до пазарите, до скъпи хотели с включена закуска и СПА център.

Къде да спим в Одрин

Градът не е голям, но правите шопинг в Одрин с нощувка, изберете хотел в близост до местата, които ще посетите. Така ще спестите време, което можете да оползотворите с пазаруване или разходка.

Ако търсите евтин хотел в Одрин, много централен хотел с паркинг е Уел Хотел Едирне. В случай, че нямате против да спите далеч от центъра, тогава си резервирайте евтина нощувка в Карагаач Грийн хотел и я съчетайте с разходка из историческия квартал и разглеждане на старата ЖП гара.

Най-добрият луксозен хотел в Одрин е Хотел Одрин Плаза, стратегически разположен до мол Ераста.

Още впечатления и препоръки за добри хотели в Одрин можете да видите в статията Мнения за хотели в Одрин.

Популярни шопинг дестинации край Одрин

Благодарение на разположението си непосредствено до границата, Одрин се съчетава добре с други шопинг градове в Турция. Получете повече информация за шопинг край Одрин в следните статии:

На пазар в Лозенград – Къркларели пазар през 2023

Пазар в Чорлу – евтина алтернатива на Одрин

Пазаруване в Текирдаг: Мнение за пазара в Текирдаг

Ако имате допълнителни въпроси за всичко, свързано с Одрин, не се колебайте да оставите коментар под статията.

*Резервацията на хотел през линковете в статията може да ме възнагради с комисионна, която ще използвам, за да създавам ново съдържание на сайта.

Сподели с приятелите си!

One comment

  1. Здравейте!
    интересува ма дали двуезично пълномощно (изготвено на български и английски) и след това заверено от нотариус ще се признае от турските власти? Педварително благодаря!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *