Обиколка из Родопите – Широка Лъка

Обиколка из Родопите – Кърджали, Златоград, Широка Лъка, Триград, Батак

Идея за обиколка с кола на Източни Родопи с начална точка Кърджали, нощувка в Широка Лъка, и крайна дестинация – Батак

Реших да прекарам почивните дни пътувайки из красивите Източни Родопи. Тъй като имах 5 дена на разположение, посетих пет различни живописни места. Трета спирка – Широка Лъка.

Обиколка из Родопите – Широка Лъка

Широка Лъка е сред онези места, които са толкова близо до някоя популярна туристическа дестинация, че често тя ги засенчва. Широка Лъка е заобиколена от Пампорово на изток, Гела на юг и Девин на запад. При толкова избор наоколо, съвсем нормално планът за обиколка на Родопите с кола не включваше Широка Лъка. Вместо това трябваше да спим в доста по-известното село Гела. Убеден съм, че много от вас се чувстват по същия начин, затова ще споделя няколко думи за Гела в края на статията.

Обиколка-из-Родопите-Широка-Лъка-гледка

Обиколка из Родопите – къде да спим в Широка Лъка

Широка Лъка не изобилства от места за настаняване. Направиха ми впечатление две къщи за гости – Гайтана и Калина. И двете изглеждат като добри опции за цена/качество, което предлагат. За съжаление, и двете бяха изцяло заети за резервация в същия ден.

Така се насочихме към единствения хотел и най-популярно място за спане в селото – хотел Широка Лъка. Съветът ми ако правите резервация в последната минута, е да позвъните и сравните цените на рецепция с тези от booking. Често на рецепция ще са склонни да ви предложат по-ниска цена. Все пак, очаквайте да заплатите повече в хотела, сравнено с къщите за гости.

Обиколка из Родопите – мнение за Хотел Широка Лъка

Хотел Широка Лъка е разположен на възвишение и предлага стаи и ресторант панормна гледка над селото. Базата на хотела е добра, има и СПА център, който обаче затваря в 20:00 и не успяхме да посетим. Безплатният паркинг е плюс, тъй като в Широка Лъка въпросът с паркирането седи малко по-трудно. Момчето на рецепция беше много любезно и с нас – ярък контраст спрямо отношението, което получихме в село Гела.

Широка Лъка привечер
Широка Лъка привечер

Стаята, която си взехме в последната минута, не предлага гледка, но за сметка на това беше достатъчно просторна и чиста.

Закуската е на а-ла карт меню, като изборът е между мекици, палачинки, пържени филии, сандвичи, мюсли или континентална закуска. Към закуската има чай, кафе, вода. Хапнахме добре, но като за сърцето на Родопите можеше да е доста по-вкусно.

Обиколка-из-Родопите-кафе-в-Хотел-Широка-Лъка

Обиколка из Родопите – къде да хапнем в Широка Лъка

Почти всички ресторанти и кръчми на селото са разположени на главната улица. Ние избрахме да хапнем в Механа „При Славчев“ тъй като беше най-оживеното място и атмосферата на верандата се доближаваше най-много до усещането ни да сме на село в Родопите. Въпреки положителните коментари в интернет, не останахме очаровани, най-вече заради бавното обслужване и не добре овкусената храна. Домашното вино също не беше особено добро. От друга страна, няколко момчета-гайдари направиха скромно представление на два пъти, с което спомогнаха за доброто настроение през вечерта.

Ако сте почитатели на по-шумната музика, гостилницата „При чичо Джак“ изглежда добра алтернатива. Ако търсите по-спокойно място за хапване и гледка, то ресторантът на Хотел Широка Лъка е идеален за тази цел.

Обиколка из Родопите – забележителности в Широка Лъка

След като хапнете, може да прекарате време в Широка Лъка разглеждайки някои от нейните забележителности. Повечето интересни места са разположени около Хотел Широка Лъка. Можете да разгледате Националното училище за фолклорни танци, Етнографския музей, както и читалището „Екзарх Йосиф I“ – сграда с над 150 годишна история.

Къща в Широка Лъка
Къща в Широка Лъка

Не далеч от центъра може да се снимате с „Гайдарят“ докато отпивате от чистата планинска вода, течаща от чешмичката със същото име, а по-надолу по пътя ще стигнете до красив мост, скриващ църквата „Успение Богородично“. В момента (2021 година) тече нейната реставрация.

На метри от табелата за изход от Широка Лъка е пътят към един от скалните феномени на Родопите – Момата.

След Момата, е време да потеглим към следващата дестинация – страхотния Триград!

Ако пък ви е интересно да прочетете кратко ревю за село Гела и Къща за гости Панорама – продължете да четете.

Обиколка из Родопите – Гела

Гела е село, което се намира на около 5 км от Широка Лъка. Пътят до селото е доста стръмен, но проходим дори с ниска кола.

Обиколка-из-Родопите-село-Гела

Гела е страхотно място за почивка далеч от градския начин на живот. Престоят в Гела трябва да е с възможно най-съкратена употреба на всякакви устройства като телевизори, таблети, лаптопи и пр., за да може да му се насладим напълно. Имам познати с къща за гости, които умишлено не пускат дори Wi-Fi по стаите, защото „на гостите не им трябва интернет щом са тук“. Ако сте от типа туристи като мен, които обичат да прекарват почивката си по-активно (как звучи само, а?), може дори леко да ви доскучае цялата отделеност от света.

Гела предлага прекрасни гледки към Родопите и широки поляни за пикник и разходки, които през лятото се превръщат в терен за различни празненства, като най-голямото е надсвирването с гайди.

Ако ще ходите в Гела с идеята да прекарате време посещавайки забележителности, имайте предвид че забележителностите в непосредствена близост до селото са твърде малко. От друга страна, Гела се намира в сърцето на Родопите, така че на по-малко от десет километра с кола можете да посетите Каньона на водопадите, Смолянските езера, еко-пътека Невястата, както и редица от най-известните скални феномени на Родопа планина.

Ако сте решили да посетите Гела, съветвам ви много добре да подберете мястото, където ще спите. Аз избрах да спя в Къща за гости Панорама Гела и спокойно мога да кажа, че това беше най-голямата ми грешка и никога няма да се върна. Проблемите бяха много – като тръгнем от разбития път до къщата, през това, че къщата е на 150 метра надолнище спрямо паркинга, което е адски неудобно ако мъкнеш и куфари, през това, че сауната се доплаща, а закуската представлява две мекици, през панорамния апартамент, който е най-обикновен едноспален апартамент с две големи стъкла за 170 лв на вечер, и стигнем до стопаните.

В Къща за гости Панорама ни посрещнаха най-меркантилните и негостоприемни домакини, които съм срещал досега. Още преди да влезем в къщата ни беше поискано да заплатим, трябваше да питаме сами кога е закуската, тъй като единственото, което направи домакинята, е да ни отвори вече отключената стая с думите „Това е стаята.“ и напомняне „Плаща се долу в ресторанта.“ При опит да заплатим с карта ни бе обяснено, че има такава възможност, но не е препоръчителна (каквото и да означава това), затова по-добре кеш. Домакинът – Влади – е агресивен, със сприхав нрав и скандалджия, който се държи с гостите си, сякаш те са длъжни да се съобразяват с него, а не обратното.

Излишно е да казвам, че престоят ми продължи минути преди да ми стане ясно, че почивка и отмора няма да намеря в Гела, или поне не и в Къща за гости Панорама.

За предпоследната ни спирка – изненадващо интересния Триград – четете тук.

* Резервацията на хотел през линковете ми помага да продължавам да създавам съдържание на сайта.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *