Забележителности около Триград

Чували ли сте за Триград? Това е китно родопско село дало името на Триградското ждрело – най-голямото в България. Ако пътувате из Родопите с кола, задължително включете Триград в маршрута ви. Ще се насладите на топло посрещане, вкусна храна, автентична атмосфера, и ще видите някои от най-известните забележителности на България.

Къде да спим в Триград

Хотел Триград

Хотел Триград е бутиков семеен хотел, разположен в началото на селото. Трябва внимателно да се огледате за табелата на хотела, която се намира преди един дървен мост, разположен от ляво на пътя. Пътят до самия хотел е кратък и черен, но лесно проходим дори с ниска кола.

хотел-триград-тераса-дегустация-сирена

Хотелът е на няколко етажа и разполага с поддържан СПА център, в който има джакузи, сауна, парна баня и басейн. Към хотела има и ресторант, където да хапнете страхотна балканска пъстърва или пък бурканче домашно заквасено мляко с мед и орехи за десерт. Закуската е вкусна и разнообразна.

Стаите са широки и уютни, а по-скъпите стаи разполагат с прекрасни широки тераси, от които се открива уникална гледка към селото. Можете да си поръчате дегустационни ридопски сирена, производство на хотела, които да похапнете с бутилка вино на терасата, докато гледате как слънцето залязва зад планината.

Спомням си с умиление безгрижността на детето на собствениците, което си играе на широката поляна зад хотела с дядо си. В Хотел Триград времето сякаш поспря за миг, за да може да му се насладим изцяло.

Замъка Хорлог

Замъка Хорлог“ е крайпътен хотел разположен между Триград и близката Ягодинска пещера. Хотелът е живописно изсечен в скалите и под него тече река. Някои от стаите са с балкон и гледка към реката. Има възможност за наемане и на цяла вила ако сте по-голяма компания. Тъй като хотелът е разположен в ждрелото, където има по-малко слънце, стаите са по-мрачни.

Хотел Мурсал

Въпреки, че Хотел Мурсал се намира в близкото село Ягодина, той също е прекрасен избор ако искате да спите в тази част на Родопите. Хотелът се намира в подножието на панорамната площадка „Орлово око“ и разполага с дървено джакузи с гледка към планината.

идея-пикник-кроасани-вино-плодове-сирена-поляна-хотел-мурсал-родопи

Стаите са широки, а в някои стаи банята е почти колкото стаята. В ресторанта се сервират страхотни закуски като мекици, които можете да комбинирате с някое от домашните био сладка от диви ягоди или малини. Освен това, в Хотел Мурсал са разрешени домашните любимци!

френски-булдог-марти-яде-мекица

Пикник с гледка към Родопите на поляната до хотел Мурсал също е страхотна идея за слънчев следобед.

Триград забележителности

Регионът на Триград е дом на някои от най-известните забележителности в цяла България. Ще ви трябват поне няколко дена, за да обиколите всичко. Ето част от задължителните места за посещение.

Забележителности Триград – Пещера „Дяволското гърло“

Пещерата „Дяволското гърло“ се намира в Триградското ждрело, на пет минути с кола от селото. В пещерата се влиза групово на всеки кръгъл час. Последната група е в 16:00.

пещера-дяволско-гърло-лице-дявол

Гид ще ви разкаже историята на пещерата, обгърната в мистика. През пещерата преминава река, чийто край е неизвестен, т.е всичко, попаднало в реката, отива в „дяволско гърло“. Страшничко, но и много вълнуващо!

Не забравяйте да си вземете печат ако сте колекционер на 100-те национални туристически обекта.

Забележителности Триград – Пещера „Ягодина“

Ягодинската пещера е най-дългата пещера в България – ще извървите над един километър, за да я обиколите от край до край. Ще чуете 275 000-годишната история на създаването на пещерата и ще се удивите от чудатите сталактити и сталакмити, които са се създали вътре капка по капка в продължение на хиляди години. Пещерата е страхотна за разхлаждане през лятото, но връхните дрехи и маратонките на влизане са задължителни.

Забележителности Триград – Панорамна площадка „Орлово око“

Панорамата „Орлово око“ разкрива една от най-живописните на Родопите. Качването до Орловото око може да стане чрез пешеходен преход, който трае 1-1:30 часа според темпото и подготовката ви, или с джип. И двете преживявания си струват, така че си зависи от вас. Преходът може да се направи и с домашен любимец, но с повече спирки!

гледка-орлово-око

На самото Орлово око почти винаги има опашка за снимки, заради която може да не ви остане време да се насладите напълно на красотата на заобикалящата природа.

Забележителности Триград – Панорама „Вълчи камък“

Вълчи камък е най-високата панорамна площадка на Родопите. Тя е доста по-млада от Орловото око – създадена е през 2015 от група местни ентусиасти. За да отидете на Вълчи камък е необходим високопроходим автомобил.

Забележителности Триград – Триградското ждрело

Триградското ждрело е пролом на Триградската река. Целият път през ждрелото е много живописен, а най-внушителната природа на ждрелото се открива при пещера Дяволското гърло.

триградско-ждрело-гледка

Заключение

Надявам се статията да ви е била полезна! Почерпете още вдъхновение за разходки из Родопите в статията Обиколка на Западни Родопи.

* Резервацията на хотел през някой от линковете на сайта ми помага да продължавам да създавам ново съдържание.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *