Обиколка из Родопите – Кърджали

Обиколка из Родопите – Кърджали, Златоград, Широка Лъка, Триград, Батак

Идея за обиколка с кола на Източни Родопи с начална точка Кърджали и крайна дестинация – Батак

Реших да прекарам почивните дни пътувайки из красивите Източни Родопи. Тъй като имах 5 дена на разположение, посетих пет различни живописни места. Първата спирка беше язовир Кърджали.

Обиколка из Родопите – Кърджали

Около язовир Кърджали е пълно с хотели и къщи за гости. Моето впечатление е, че най-популярното място за отдих е с. Главатарци със своите Главатарски Хан и Rocca Resort.

И двете ми се сториха малко по-комерсиални отколкото ми се искаше за старт на почивката, затова продължих търсенето. Съвсем случайно то ме отведе в друго близко село – Старо Място. В село Старо Място няма нищо, но надолу към самия бряг на язовира намерих прекрасния LakeView Estate.

разходка-из-родопите-кърджали-lakeview-estate-хол-гледка-язовир

LakeView Estate – мнение

LakeView Estate е няколко етажна къща за гости, чийто собственик е холандец, докато за самата къща се грижи страхотното семейство на Шабан живеещо наблизо.

Спах в апартамента на последния етаж, който е двуспален апартамент приличащ на пентхаус, с огромен хол с гледка към язовира, огромна тераса с шезлонги, огромни спални, баня и коридор. Изобщо, всичко в апартамента беше мега.

Страхотно впечатление ми направи Шабан, който освен, че е много скромен и земен домакин, ни предложи превоз от селото до имението, тъй като пътят до там е доста разбит. Бях предупреден за пътя и докато правех резервацията си през Booking, така че нямаше изненади.

Апартаментът си има напълно оборудвана кухня, която е огромно преимущество без значение от дължината на престоя. Всъщност, благодарение на тази кухня вечеряхме ето така с антипасто от прошуто, домашно приготвена салата капрезе и паста болонезе.

Домашна-вечеря-при-язовира

Закуската ни бе осигурена от домакините под формата на зареден до горе хладилник с всички необходими продукти за класическа континентална закуска. Шабан ни изпрати с подарък – истински фосил на черупка на охлюв, изровен от него.

Забележителности около Кърджали

Преди да продължим към следващата ни спирка – гр. Златоград – се върнахме, за да разгледаме Каменните гъби и един от 100-те национални туристически обекта на България и безспорно най-известната забележителност на Кърджали – Перперикон.

Разходка-из-Родопите-Перперикон

Още един скален феномен, който не видяхме, се намира около Кърджали – Каменната сватба – до която се стига лесно от Перперикон по пътя за града.

Мисля, че сгрешихме като не посетихме тези места преди да пристигнем в селото, тъй като ако бяхме – нямаше да се налага да се връщаме назад. Ако ще правите подобна обиколка и искате да оптимизирате максимално времето си, по-удачно е първо да видите забележителностите и тогава да се настаните в хотела.

За сметка на това така добре си хапнахме в уникалния турски ресторант Босфор в Кърджали, че за малко да изпуснем вечерята в Златоград.. А тя никак не беше за изпускане и ще се помни още дълго.

Как прекарахме в Златоград, вижте тук.

* Резервацията на хотел през линковете ми помага да продължа да създавам съдържание на сайта.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *