Обиколка из Родопите – Златоград

Обиколка из Родопите – Кърджали, Златоград, Широка Лъка, Триград, Батак

Идея за обиколка с кола на Източни Родопи с начална точка Кърджали, нощувка в Златоград, и крайна дестинация – Батак

Реших да прекарам почивните дни пътувайки из красивите Източни Родопи. Тъй като имах 5 дена на разположение, посетих пет различни живописни места. Втора спирка – Златоград.

Обиколка из Родопите – Златоград

Златоград е китно градче в полите на Източни Родопи, известно като най-южния български град. Идеята да го посетя се роди преди две години, а причината – известното въртяно кафе, което е местен специалитет и спектакъл за всеки гост на града.

Докато търсех места за спане из Booking попаднах на много автентични хотели и къщи за гости. По-голямата част от тях са разположени в Стария град. Разгледах хотел Златоград, Бялата къща и СПА комплекс Александър.

Единственият хотел в Златоград, за който бях чувал отпреди, е Аква СПА Хотел Златоград (мнения). Ако сте от Пловдив сигурно и вие сте видяли огромния билборд до пешеходния мост.

Въпреки че в Booking нямаше свободни стаи, реших все пак да пробвам късмета си и да се обадя на рецепция. Невероятно любезни, от отсрещната страна ми потвърдиха, че могат да ми запазят стая. Така втората спирка от обиколката на Родопи беше потвърдена – Аква Спа Хотел Златоград.

Аква Спа Хотел Златоград – мнение

Хотелът е нов и е направен луксозно и с внимание към детайла. Още с посрещането на рецепция у теб се създава чувство на комфорт и спокойствие, сякаш си на гости на семейството.

Хотелът има СПА център, който не е завършен. На разположение на гостите са сауна, парна баня, джакузи, релакс зона. Всичко е ново и много добре поддържано. Има и басейн, който е в процес на работа.

Впечатляваща беше VIP стаята, в която ни настаниха. Освен, че беше много просторна и с две удобни американски спални за пълен комфорт, една от стените беше с тухли от .. хималайска сол!

VIP-хотелска-стая-Аква-СПА-Златоград-солна-стена

Подобно на някои от СПА помещенията, VIP стаите имат по една солна стена. Стената може да бъде включена като осветление, като така се освобождават и полезните свойства на солта за още по-голям релакс.

Стаята предлагаше и тераса със страхотна гледка към града.

Гледка-към-Златоград

На чек-ин разбрахме, че вечерята включва специална музикална програма. Усещането влизайки в огромния ресторант беше сякаш сме канени на сватба. Програмата включваше гайдари, оперни и естрадни певци, поп-фолк изпълнител, DJ, който пускаше всякакви музикални стилове от хороводни китки, през регетон, през българска естрада и западна поп музика.

Самата вечеря беше четиристепенна и включваше плато разядки, различна салата за всеки гост, основно и десерт. Въпреки че не останахме до края на вечерята и този тип програма може да не е по вкуса на всеки, безспорно собствениците на хотела се бяха погрижили за доброто настроение на всички гости.

По време на закуската на следващия ден (нямам забележки и към закуската) впечатление ми направиха думите управителката на ресторанта. Не мога да ги цитирам, но гласяха, че не може да остави над сто гости на хотела просто да се навечерят и да си отидат по стаите. Дори само това изречение говори много за манталитета на собствениците и грижата им към госта.

Въртяно кафе в Златоград

Тръгнахме усмихнати и отпочинали от хотела, за да опитаме легендарното въртяно кафе на Златоград.

ВАЖНО: Актуалната информация в Google Maps относно кафенето е доста заблуждаваща. В Google ще намерите кафене „Стария град“ с много отзиви. Това е мястото, където правят въртяното кафе, но локацията му е грешна и там всъщност няма нищо. Кафето се намира на главната улица в посока Етнографски комплекс и се познава по табелата Въртяно кафе на пясък.

Въртяно-кафе-на-пясък-Златоград

Поръчахме си две кафенца и домашна баклава и видяхме наживо ритуала по завъртането на кафето. В Трявна правят подобно кафе на пясък, откъдето си пазим листче с инструкции за гледане на кафе. Какъв по-удачен момент да го извадим и да поставим предсказваческите си умения на изпитание?

Въртяно-кафе-и-баклава-Златоград

Други забележителности в Златоград

В Стария град се намира и известният Етнографски комплекс „Златоград“, който е и един от 100-те национални туристически обекта на България. Тъй като времето напредна, а до следващата спирка имахме два часа път, решихме да си оставим посещението му за другия път.

Етнографски комплекс Златоград
Етнографски комплекс Златоград

За сметка на това разгледахме двора на църква Св. Георги, която е най-големият храм в Родопите. На 12.05.2021 се честват 150 години от създаването му и по съвпадение видяхме екип на БТВ, който правеше репортаж за събитието. В съседство се помещава и Взаимното училище. Преживяването се усеща като пътуване във времето.

Неусетно стана време да потегляме. Тъй като преходът е дълъг се отбихме през ресторант Родопчанка в Смолян, където хапнахме вкусен домашен смилянски боб. Щастливи и сити се отправихме към третата спирка от програмата ни – село Гела. Там един домакин щеше да развали настроението ни..

Следващата част от пътуването четете тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *