Categories
В планината

Обиколка из Родопите – Златоград

Обиколка из Родопите – Кърджали, Златоград, Широка Лъка, Триград, Батак

Идея за обиколка с кола на Източни Родопи с начална точка Кърджали, нощувка в Златоград, и крайна дестинация – Батак

Реших да прекарам почивните дни пътувайки из красивите Източни Родопи. Тъй като имах 5 дена на разположение, посетих пет различни живописни места. Втора спирка – Златоград.

Преди да продължим, ето и карта на цялата обиколка.

обиколка-из-родопите-златоград-идея-пътуване

Обиколка из Родопите – Златоград

Златоград е китно градче в полите на Източни Родопи, известно като най-южния български град. Идеята да го посетя се роди преди две години, а причината – известното въртяно кафе, което е местен специалитет и спектакъл за всеки гост на града.

Докато търсех места за спане из Booking попаднах на много автентични хотели и къщи за гости. По-голямата част от тях са разположени в Стария град. Разгледах хотел Златоград (мнения), Бялата къща (мнения) и СПА комплекс Александър (мнения).

Единственият хотел в Златоград, за който бях чувал отпреди, е Аква СПА Хотел Златоград (мнения). Ако сте от Пловдив сигурно и вие сте видяли огромния билборд до пешеходния мост.

Въпреки че в Booking нямаше свободни стаи, реших все пак да пробвам късмета си и да се обадя на рецепция. Невероятно любезни, от отсрещната страна ми потвърдиха, че могат да ми запазят стая. Така втората спирка от обиколката на Родопи беше потвърдена – Аква Спа Хотел Златоград.

Аква Спа Хотел Златоград – мнение

Хотелът е нов и е направен луксозно и с внимание към детайла. Още с посрещането на рецепция у теб се създава чувство на комфорт и спокойствие, сякаш си на гости на семейството.

Хотелът има СПА център, който не е завършен. На разположение на гостите са сауна, парна баня, джакузи, релакс зона. Всичко е ново и много добре поддържано. Има и басейн, който е в процес на работа.

Впечатляваща беше VIP стаята, в която ни настаниха. Освен, че беше много просторна и с две удобни американски спални за пълен комфорт, една от стените беше с тухли от .. хималайска сол!

аква-спа-хотел-златоград-vip-стая-солна-стена-спряна

Подобно на някои от СПА помещенията, VIP стаите имат по една солна стена. Стената може да бъде включена като осветление, като така се освобождават и полезните свойства на солта за още по-голям релакс.

аква-спа-хотел-златоград-vip-стая-солна-стена-осветена

Стаята предлагаше и тераса със страхотна гледка към града.

аква-спа-хотел-златоград-гледка-тераса

На чек-ин разбрахме, че вечерята включва специална музикална програма. Усещането влизайки в огромния ресторант беше сякаш сме канени на сватба. Програмата включваше гайдари, оперни и естрадни певци, поп-фолк изпълнител, DJ, който пускаше всякакви музикални стилове от хороводни китки, през регетон, през българска естрада и западна поп музика.

Самата вечеря беше четиристепенна и включваше плато разядки, различна салата за всеки гост, основно и десерт. Въпреки че не останахме до края на вечерята и този тип програма може да не е по вкуса на всеки, безспорно собствениците на хотела се бяха погрижили за доброто настроение на всички гости.

По време на закуската на следващия ден (нямам забележки и към закуската) впечатление ми направиха думите управителката на ресторанта. Не мога да ги цитирам, но гласяха, че не може да остави над сто гости на хотела просто да се навечерят и да си отидат по стаите. Дори само това изречение говори много за манталитета на собствениците и грижата им към госта.

Въртяно кафе в Златоград

Тръгнахме усмихнати и отпочинали от хотела, за да опитаме легендарното въртяно кафе на Златоград.

ВАЖНО: Актуалната информация в Google Maps относно кафенето е доста заблуждаваща. В Google ще намерите кафене „Стария град“ с много отзиви. Това е мястото, където правят въртяното кафе, но локацията му е грешна и там всъщност няма нищо. Кафето се намира на главната улица в посока Етнографски комплекс и се познава по табелата Въртяно кафе на пясък.

въртяно-кафе-златоград

Поръчахме си две кафенца и домашна баклава и видяхме наживо ритуала по завъртането на кафето. В Трявна правят подобно кафе на пясък, откъдето си пазим листче с инструкции за гледане на кафе. Какъв по-удачен момент да го извадим и да поставим предсказваческите си умения на изпитание?

въртяно-кафе-баклава-златоград

Други забележителности в Златоград

В Стария град се намира и известният Етнографски комплекс „Златоград“, който е и един от 100-те национални туристически обекта на България. Тъй като времето напредна, а до следващата спирка имахме два часа път, решихме да си оставим посещението му за другия път.

етнографски-комплекс-златоград-улица

За сметка на това разгледахме двора на църква Св. Георги, която е най-големият храм в Родопите. На 12.05.2021 се честват 150 години от създаването му и по съвпадение видяхме екип на БТВ, който правеше репортаж за събитието. В съседство се помещава и Взаимното училище. Преживяването се усеща като пътуване във времето.

Неусетно стана време да потегляме. Тъй като преходът е дълъг се отбихме през ресторант Родопчанка в Смолян, където хапнахме вкусен домашен смилянски боб. Щастливи и сити се отправихме към третата спирка от програмата ни – село Гела. Там един домакин щеше да развали настроението ни..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *