На пазар в Солун

Солун е страхотна шопинг дестинация на по-малко от четири часа път от София. Освен изгодни пазари и огромни молове и аутлети, из центъра намираме множество интересни магазини, а освен това градът е и кулинарен рай и страхотна дестинация за уикенд бягство от столицата.

В тази статия споделям информация за пазаруването в Солун.

Пазари в Солун

В историческия център на града се намират два големи пазара – Капани и Модиано.

Пазар „Капани“

Пазар Капани Солун

Старият пазар на Солун се намира в пресечна на пешеходната улица Аристотел, която води началото си от централния площад и стига до парка на Римския Форум.

Тук се предлагат най-вече прясна риба и морски дарове, месо, маслини и зехтин. Има и няколко сергии за плодове и зеленчуци, както 1-2 магазинчета за чай и подправки. В края на пазара има няколко сергии за евтини дрехи.

Прясна риба пазар Капани
Подправки пазар Капани
На пазар в Солун зехтин

Пазарът е шумен и прашен, навсякъде мирише на риба, а локвите около щандовете прогресивно се увеличават с течение на часовете, но пък това е част от очарованието му. Търговците масово говорят български.

Шопинг в Солун маслини
Маслини от пазара в Солун цени
Прясна риба от пазар Капани Солун
Цени за килограм в евро на пазар „Капани“

Ето и списък с някои от стоките, които можете да си купите от пазара и актуалните им цени в евро:

 • Калмари – 6-8
 • Скарида 10-14
 • Сардини 6
 • Гаврос 5
 • Ципура 8
 • Лаврак 8-10
 • Фагри – 8-12
 • Маслини – 5-8
 • Яйца – 0,20 на брой
 • Разядки (дзадзики, тиро и пр) – 5-8
 • Бяло сирене – 13-15
 • Зехтин – 8-12 за един литър, 30-45 за тенекия 5 литра
 • Дрехи – 5 за тениски и блузи, 10 за дънки и панталони

Съвет

Ако пътувате за България в неделя, когато пазарът е затворен, могат да ви опаковат рибата или скаридите в специална кутия с лед, за да ги запазят свежи. Най-вероятно обаче ще поискат да закупите минимум 1-2 килограма.
Работно време на пазар „Капани“

Пазарът отваря всеки ден от 7-8 и приключва към 17 часа, макар в ранния следобед сергиите постепенно да започват да затварят. Моят съвет е да дойдете по-рано, когато изборът е най-голям, тъй в следобедните часове особено морските дарове са попривършили. Ако дойдете следобед обаче има добър шанс да си купите риба и морски дарове на по-ниска цена.

Както почти всичко в Солун, в неделя пазарът не работи.

Пазар „Модиано“

Агора Модиано Солун

Модиано е новият пазар на Солун, нещо като местните централни хали, в които намираме предимно магазинчета на вече утвърдени бизнеси в Солун и Атина. Изцяло реновиран, пазарът отвори врати отново през декември 2022, след като дълго време бе затворен за ремонт.

Втори етаж на новия пазар в Солун

Датата е особено символична, тъй като през 2022 се навършиха точно 100 години откакто пазарът съществува. След повторното отваряне, Модиано бързо се превърна в едно от най-приятните места за съчетаване на разходка и шопинг. Мястото е доста по-добре поддържано и туристическо от „Капани“, и макар още да не е запълнено на 100% капацитет с търговци, вече имам своите любими магазини.

Магазини в „Модиано“, които да посетим

Сред любимите ми спирки в пазара са магазинът за екзотични подправки и чайове на Nut Factory, деликатесният магазин Olicatessen, най-вкусната баклава и тахани, предлагани от Wild Souls, и щандът на Томас за традиционни гръцки шоколадови десерти с портокалови корички от Ксанти.

Пазар Модиано в Солун

Обикаляйки из щандовете с удоволствие ще ви черпят всякакви сладки и солени неща за хапване. Не се срамувайте да опитате и ако ви хареса – да си купите за вас или като подарък за близките.

На втория етаж можете да хапнете в популярното брънч заведение Estrella, но според мен има други по-добри ресторанти в Солун, които си заслужават много повече.

Работно време на пазар „Модиано“

Пазарът работи ежедневно сутрин от осем до привечер. В събота магазините отварят в десет, а неделя – в 11 часа.

В неделя част от магазините не работят, но все пак Модиано е едно от малкото места в Солун, където ще заварите нещо отворено в неделния ден.

Китайски пазар

Доста извън Лададика, в не толкова приятния за разходка квартал Вардарис, е солунският China Town. На китайския пазар тук се основно китайски хранителни стоки и евтини дрехи, докарани в Солун директно от Китай.

Работното време е всеки ден от 09:00 до 20:00, с изключение на неделя, когато пазарът е затворен.

Точният адрес на китайския пазар е Esopou 32, Thessaloniki 546 27.

Карта на Солун

Вижте локацията на Китайския пазар, моловете и други интересни шопинг дестинации в града на моята Карта на Солун.

Молове в Солун

В града има няколко големи мола – Notos, One Salonica Outlet, Cosmos.

Notos

Нотос е централният мол в Солун. Намираме го близо до Площад Аристотел, залепен за най-добрия хотел за отсядане в Солун – Electra Palace Thessaloniki.

Молът е на няколко етажа и вътре намираме интересни магазини като Kiko Milano, GANT, Esprit, Ralph Lauren, както и по-бюджетни магазини на гръцки марки. На последния етаж има и food court. Това е най-малкият от трите мола в Солун и затова магазините са най-зле заредени.

Поради разположението си, молът не разполага с паркинг, но можете да оставите колата си на частен платен паркинг.

Работното му време е от понеделник до събота, от 10:00 до 21:00. Неделя молът е затворен.

Cosmos

Мол Космос е най-големият и хубав търговски център в Солун. Разположен е в предградията, близо до летището, което го прави лесно достъпен единствено с автомобил. Наоколо има голям магазин за козметика Hondos Center, IKEA и още един аутлет MEGA OUTLET с намаления, така че е удачно да комбинирате шопинг в мола с пазар в някой от тези магазини.

Сред интересните магазини в мола са Adidas, Axel, Benetton, Boss, Calvin Klein, Geox, Lacoste, Mango, Pinko, Replay, Tommy, Zara. Последният етаж на мола е зает от огромен food court с много опции за бързо хапване.

Има много удобен паркинг, който струва само две евро за целия престой.

Молът е отворен от понеделник до събота, от 10:00 до 21:00 часа, а неделя е затворен.

One Salonica Outlet

One е най-големият аутлет в Солун. Разположен е извън центъра, в непривлекателната източна част на града. В района има и други големи магазини като аутлета на Адидас, Спорт Депо, Джъмбо и гръцкия Техномаркет.

Тук намираме повечето от интересните марки с магазини Космос. Има много стоки на намаление, и редовно се правят кампании с до 50% допълнителна отстъпка.

Молът разполага с широк обществен паркинг, за който не заплащате. Самият паркинг е неохраняем и ви съветвам да не оставяте ценните си вещи в автомобила.

Аутлетът работи от понеделник до събота, от 10 до 20:00 часа. Неделя е неработен ден.

Магазини в Солун

Магазините в Солун са съсредоточени на двете големи търговски улици в града – Egnatia и Tsimiski. Някои от най-интересните магазини са по тези улици и техните пресечни са:

 • Arslanoglou Pharmacy – Аптека с много добри цени и намаления, локация;
 • Attica – Магазин за по-луксозни брандове;
 • BSB – Гръцка марка за бърза мода;
 • DACRISTO SKG CENTER – Деликатесен магазин и ресторант, локация;
 • ERGON Agora – Деликатесен магазин и един от най-интересните ресторанти в Солун;
 • Galanis – Оптика с разнообразни видове маркови очила на много добри цени; локация;
 • Flying Tiger – Датска верига, която е нещо като магазин за отбрани китайски стоки (над 75% от стоките са произведени в Китай), но с по-добро качество. Интересен е ако не сте го посещавали преди;
 • Nuts Factory – Всякакви ядки и много видове чай;
 • Olicatessen – Деликатесен магазин, има го и в пазар Модиано, локация;
 • SOUVENIRS – Страхотни ръчни сувенири като магнити, ключодържатели и др;
 • Sephora – Козметика, няма много разлика с българската;
 • Terkenlis – Пекарна за сладки и солени, която е сред любимите ми места в Солун;
 • The Grocery of Thessaloniki – Още един страхотен деликатесен магазин, локация;
 • H&M и H&M Home – Познаваме ги добре, H&M Home го няма в България освен онлайн;
 • Zara и Zara Home – Също ги познаваме добре.

На пазар в Солун в неделя

Неделя е денят от седмицата, през който работят предимно кафенетата и заведенията, както и някои от магазините в туристическата част на града.

В неделя аптеките и повечето магазини из търговските улици са затворени. Не работи и нито един от моловете, или пък стария пазар „Капани“. Новият пазар „Модиано“ е частично отворен.

Поради тази причина, ако прекарвате уикенда си в Солун, препоръчвам да отделите петъчния или съботния ден за шопинг в моловете и пазарите. Неделя можете да допълните покупките си в деликатесните магазини Dacristo и ERGON Agora, да хапнете вкусно в някой от най-добрите ресторанти в града, и да разгледате някоя от големите забележителности в Солун.

Солунски пътеводител

За още идеи как да оползотворите свободното си време, прегледайте моя Пътеводител за Солун.

Обновявам статията периодично с нови магазини и интересни шопинг локации в Солун. Ако имате още идеи за пазаруване и любими места, не се колебайте да ги оставите като коментар под статията!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

4 Коментара

 1. Много полезна информация,само да попитам за китайския пазар на пешеходно разтояние ли е от центъра?Не съм ходила досега в Солун ,пък ще ни остави автобус от организирана екскурзия

  • Здравейте Милена,

   Зависи дали сте по-близо до пристанището или Бялата кула, но и в двата случая е на пешеходно разстояние с +/- 30 минути разлика. Ако не сте ходили досега в Солун, по-скоро ви съветвам да си останете в старата част на града „Лададика“, където има и забележителности, и заведения, и магазини, че и мол.

   Китайският магазин може би няма да ви е толкова интересен.

 2. Много полезна информация, благодаря! Само едно уточнение – Flying Tiger е датска верига за евтини стоки. Не съм поглеждала дали са произведени в Китай, но качеството е много високо и ползвам нещата, купени от там, от години.

  • Здравейте,

   Права сте – аз го оприличавам на такъв магазин, но това не променя факта, че е датска верига. Ще променя в статията, за да няма заблудени хора. 🙂 Благодаря за коментара ви!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *