На пазар в Пирот: Какво трябва да знаем

Пазарът в Пирот е топ дестинацията за евтин шопинг туризъм близо до София и Перник. Ако планирате да напазарите от Пирот този уикенд, прочетете следващите редове и се подгответе.

Как да стигнем до Пирот

Пирот се намира на около 90 километра от София. С кола ще стигнете за около 1:30 – 2:00 часа, зависи от задръстването на Калотина.

разстояние-софия-пирот-км

За да стигнете до Пирот имате две опции. Единият маршрут предвижда след граница да завиете надясно, за да хванете зелената табела за магистралата към Ниш. Магистралата е нова и по нея се пътува бързо и удобно, но ще заплатите допълнителна такса в размер на 100 динара в посока.

Актуални цени на сръбската тол система можете да следите директно през официалния им сайт. Изберете начална станция Димитровград и крайна станция Пирот изток, за да визуализирате цената за съответната категория автомобил, с който пътувате.

Безплатната алтернатива е вместо да завиете надясно към магистралата, да продължите направо за Димитровград и да минете по стария път. Това е републикански път и шофирането по него е безплатно. По стария път се пътува спокойно, но пътят е двулентов и създава предпоставки за по-опасни изпреварвания. Като километри и време на пътуване няма голяма разлика.

Необходими документи за пътуване до Пирот

Преди да пазаруваме в Пирот, на Калотина ще ни поискат лична карта и талон на колата. За разлика от пазаруването в Одрин, за пазара в Сърбия не се изискват паспорт или пълномощно за автомобила.

Кога е пазарът в Пирот

Пазарът в Пирот се провежда всяка събота. Пазарът започва рано сутринта и продължава до 14:00 следобяд. За да имате време да обиколите сергиите и пазарите пълноценно, отидете не по-късно от 10 часа и отделете около три часа за пазар. Обикновено към 13:00 часа голяма част от стоките вече са изкупени и търговците постепенно започват да затварят.

Къде е пазарът в Пирот

Пазарът в Пирот се намира от другата страна на моста, минаващ над река Нишава, ако идвате от центъра на града. Районът там се осейва със сергии, а някои търговци изнасят стоката си на масички или дори на разпънати чаршафи на земята.

За точната локация на пазара можете да се ориентирате по улица „Трг републике“ в навигацията.

локация-пазар-пирот

Паркиране в Пирот

Тъй като все още сте в центъра, паркирането е платено почасово в делниците от 7 до 21 часа, и всяка събота от 7 до 14 часа. Има система за паркинга с SMS като в България, като номерът, до който ще изпратите съобщението, зависи от зоната, в която сте паркирали. Паркингът в центъра на града е между 30 и 50 динара на час за различните зони и има 2-часово ограничение на престоя в зона. Като алтернатива, можете да заплатите престоя си кеш на общински работник, който ще познаете по униформата.

Ако не желаете да заплащате за паркинг, можете да паркирате в някоя от уличките около центъра. Оглеждайте се за табели за платен паркинг, и ако не видите такава – смело оставете колата си там. Прилагам и карта с платените улици и съответно оцветяване за зона (зелена, синя и червена), за да се ориентирате по-лесно. Пиротският пазар се намира в района С5-С6-С7.

платен-паркиг-пирот

Какво да си купим от пазара в Пирот

От пазара в Пирот пазаруваме следните стоки:

  • млечни продукти – кашкавал, сирене, масло, каймак;
  • яйца от щастливи кокошки;
  • плодове и зеленчуци – зелени чушки, сухи чушки, домати, краставици, лук, чесън, салати, марули, зеле, моркови, пащърнак, ябълки, круши и др;
  • прясно месо;
  • колбаси;
  • домашни лютеници, айвари и други сиропи;
  • домашна ракия – дюлева, крушева, вишнева;
  • кори за баница;
  • перилни препарати;
  • дрехи

На пазара плащаме с левове, евро или динари. 10 лева са около 600 динара.

Къде да хапнем и какво да видим в Пирот след пазара

Когато приключим с пазара в Пирот, можем да хапнем в един от близките ресторанти, или да разгледаме някоя от забележителностите на града. За хапване препоръчвам традиционните сръбски ресторанти „кафана“ Краљев Чардак, Ладна вода и Сърна моя (на 10 минути пеш от пазара).

Сред забележителностите, които можете да разгледате в Пирот, са Крепостта и етнографският комплекс Музей на Понишавието, който се намира непосредствено до пазара.

Търсите други идеи за изгодно пазаруване в съседките? Почерпете вдъхновение от предложенията ми за шопинг в Одрин или пазар в Лозенград.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *