На пазар в Одрин – информация за пазаруване в Одрин през 2023

Къде пазаруваме в Одрин и какво да си купим през 2023

Пазарът в Одрин продължава да е популярен начин за изгоден шопинг и през 2023.

Независимо дали отивате на пазар в Одрин за пръв път, или сте редовен посетител, в следващите редове ще намерите съвети за пътуване, информация за моловете и пазарите в града, локации на интересни магазини и препоръки какво да си купите. Очаквайте още актуални цени, карта на Одрин и най-новите брошури с промоции.

Пътуване до Одрин

До Одрин пътуваме с кола, автобус или влак. За да стигнем до града, минаваме през един от трите гранични пункта – Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Най-близкият пункт до Одрин е Капитан Андреево, а разстоянието от Капитан Андреево до града е по-малко от 20 километра.

Ако пътувате с автомобил, чакането на границата може да е между 30 минути и 3 часа в пазарните дни през натоварения сезон. Ако сте с организиран транспорт, обикновено се чака по-дълго, тъй като обслужващото гише за рейсове е само едно.

Граничните полицаи работят на две смени, които се застъпват в 8:00 и 20:00 часа. По това време граничарите не проверяват активно документи и се създават предпоставки за по-големи колони. Ако пътувате със собствен транспорт, бъдете на границата предварително, за да не чакате излишно.

С кола до Одрин – изисквания и документи

Най-често пътуваме с кола до Одрин. Необходими документи за пътуване с кола са червен паспорт или лична карта, шофьорска книжка, голям талон и зелена карта. Влизането в съседката само с лична карта вместо паспорт е разрешено от август’22, но се изисква попълване на допълнителна бланка, което удължава самата процедура с няколко минути.

Ако сте водач на автомобила (шофьор), но автомобилът не е регистриран на ваше име (собственикът е друг) или е фирмен, е необходимо да имате нотариално заверено пълномощно на турски или английски език.

Не дължите пътни такси и не е нужен HGS стикер (турска винетка) за пътуване до Одрин.

НОВО от март’23: Съществуваха задължителни такси за дезинфекция на автомобила при преминаване на КПП в двете посоки. Последно таксите бяха по 80 лири в посока и се плащаха кеш или с карта. През март 2023 такса дезинфекция на влизане от Турция в България отпадна.

НОВО от май’23: Въвеждат се промени, касаещи водачите на автомобили, които имат пълномощно за управление. При влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. С други думи – ако влезете в Турция като водач на автомобил с пълномощно, вие сте единственият човек, който има право да управлява автомобила на територията на държавата, дори собственикът да пътува с вас.

НОВО от юли’23: След мартенските промени, отпадна такса дезинфекция и от България към Турция, тоест вече не дължите никаква такса за дезинфекция в никоя посока.

С автобус до Одрин

Пътуване с рейс е още един популярен начин да стигнем до Одрин. Можем да пътуваме самостоятелно или с организирана екскурзия. Цената от София е около 50 лева, а от Пловдив – около 40, в зависимост от тур оператора.

Разстоянието от Централна Автогара София до Одрин е 320 километра и се взима за приблизително 6 часа. Хваща се късен рейс, който пристига в града рано сутрин и така се оползотворява по-голямата част от деня.

С влак до Одрин

Има ежедневен бърз влак по ЖП линията София – Истанбул, който спира в Едирне. Влакът може да се хване и от Пловдив или Димитровград.

Отсечката София – Едирне се взима за около 5 часа с влак, а билетите се закупуват директно на място от гарата.

Кой е най-подходящият ден за пазар в Одрин?

Най-подходящият ден за пазар в Одрин е събота, когато е големият съботен пазар на Одрин, познат като Синия пазар. Всички молове и магазини работят с нормално работно време събота.

Други добри дни за шопинг са понеделник, сряда и петък. В сряда Синия пазар отново е отворен, но има по-малко сергии, а в петък и понеделник се прави Улус пазар – най-големият пазар за дрехи в града.

Къде да идем на пазар в Одрин?

Одрин дава много възможности за пазаруване. Ако пътувате в сряда или събота, посетете Синия пазар и стария мол Марги, отбийте се до борсата за препарати и завършете деня с шопинг в големия мол Ераста и хранителния магазин Мигрос.

Ако пазарувате в понеделник или петък, спрете на петъчния пазар за дрехи и плодове, разходете се из складовете за перилни препарати и приключете деня в мол Ераста и магазин Мигрос. Вместо Ераста, можете да посетите Марги Аутлет и да го комбинирате с изгоден шопинг в заредения хранителен магазин Кипа на метри от него.

Молове в Одрин

В Едирне има три големи мола – Margi Outlet, Erasta AVM и Kipa AVM. Моловете са удобно разположени край главния булевард, който ни отвежда до центъра на града. Всички молове в Одрин работят от 10:00 до 22:00 часа и имат безплатен паркинг за автомобили.

Марги Аутлет

Марги Аутлет (Margi Outlet) е най-големият открит мол в Одрин и областта. Тук намираме над 30 магазина, като най-интересният и посещаван сред тях е U.S. Polo Assn. Дрехите в турското Поло са на доста по-ниски цени сравнено с U.S. Polo в България, а освен това правят редовни кампании с реални намаления до 50%.

За съпоставка, през януари’23 си купих мъжки пуловер от 100% памук в турското U.S. Polo за 40 лв, а при нас цената му е 120. Магазинът е посещаван предимно от българи.

Освен U.S. Polo Assn, в Марги Аутлет има магазини Adidas, Levis, Jack and Jones, LC Waikiki, и някои турски брандове за маркови дрехи. Освен дрехи се намират и хубави магазини за домашни стоки, обувки, злато и козметика, както и заведения за хранене.

Част от комплекса е зает от луксозния хотел Марги, който е един от най-хубавите хотели в Одрин.

Мол Ераста

Мол Ераста (Erasta Edirne mall) е най-новият мол в Одрин. В Ераста са най-хубавите магазини за дрехи, домашни потреби, хранителни стоки, електроника, бяла и черна техника.

Най-популярните магазини за дрехи и костюми тук са на Mavi Jeans, Damat, Penti, H&M, U.S Polo Assn и Pierre Cardin. В мола има и голям хранителен магазин Мигрос.

Наблизо е хотел Плаза Едирне, който за мен е най-добрият хотел в Одрин.

Кипа

В Кипа ходим основно заради най-големия магазин от веригата Мигрос в Одрин. На горния етаж на Кипа пък можем да хапнем и вкусни кюфтенца.

Пазари в Одрин

В Одрин има няколко пазара, от които можете да си купите свежи плодове и зеленчуци, домашни яйца, кори за баница, зехтин, маслини, прясна риба, дамски, мъжки и детски дрехи, реплики на известни марки, колани и дамски чанти, пердета, килими и стоки за дома. Има за всекиго по нещо.

Синия пазар в Одрин

Синия пазар в Одрин, наричан също и Съботен пазар, се намира точно зад Margi Outlet. Това е един от двата главни пазара в Одрин. От другата страна на улицата има открит неохраняем паркинг, където да оставите автомобила си докато обикаляте сергиите.

Нова временна локация

Синия пазар има нова временна локация, понеже е затворен за ремонт поне до Нова година. Новата локация е на метри от старата, прилагам и точни координати.

От събота пазара пазаруваме предимно плодове и зеленчуци, а в средата намираме маслини, зехтин, домашен мед, интересни видове оцет (например от нар), кори за баница и турски сладки. Дрехи и стоки за дома се продават в края на пазара.

Цените на плодовете и зеленчуците са по-ниски спрямо цените, които намираме по хранителните супермаркети.

Синия пазар в Одрин работно време

Работното време на Синия пазар в Одрин е сряда и събота от 8:30 сутринта до свечеряване. Съветвам ви обаче да дойдете преди обяд, тъй като след това част от търговците си отиват, или пък ви дават останалата по-лоша стока.

Съботният пазар е големият пазар в Одрин с най-много стока на най-ниска цена. В сряда пазарът е по-малък.

Носете по-дребни пари и пазарувайте от сергиите с посочени цени. Някои търговци са спекуланти и като разберат, че сте българи, продават на по-висока цена. Почти никъде няма да ви позволят да избирате.

Петъчния пазар в Одрин – Улус пазар

Петъчният „Улус“ пазар в Одрин се намира в края на търговската улица „Сарачлар“. Пазарът разполага с широк паркинг, но поради разположението си, намирането на паркомясто често е трудна задача.

Това е най-големият пазар за дрехи в Одрин и е задължителна спирка ако отивате на пазар през седмицата. От тук купуваме реплики на маркови дрехи, обувки, чанти и кожени аксесоари, както и стоки за дома като посуда, сервизи, килими и щори. На метри от входа има няколко сергии за свежи плодове и зеленчуци.

За разлика от Синия пазар, този прилича повече на типичен битак, какъвто сме виждали в Димитровград.

На пазар в борсата на Одрин

Борсата в Одрин е известна сред местните като Бостан пазара. Намира се близо до петъчния пазар и представлява множество търговии, разпръснати по улицата Mezarlik.

От складовете на Одрин купуваме евтино сапун, прах за пране и почистващи препарати на по-ниски цени отколкото в големите вериги. Пазаруване от борсата си остава един от най-сигурните начини да спестим пари с шопинг в Одрин.

Рибния пазар в Одрин

В една от пресечките на търговската улица Сарачлар се намира популярният рибен пазар на Одрин.

Рибният пазар са няколко сергии с изобилие от прясна риба на много честни цени.

Покрит пазар Али Паша – одринската Капалъ Чарши

Али Паша е голям покрит пазар в центъра на града. Наричаме го Голямата чаршия, тъй като подобно на Капалъ Чарши в Истанбул, тук се предлагат най-вече сувенири, накити от злато и сребро, дрехи и турски изкушения.

Хранителни магазини в Одрин

Почти всички големи турски вериги хранителни магазини имат по няколко клона в града. Брошури с актуални намаления на най-големите магазини в Едирне излизат на всеки две седмици, а по-малките магазини сменят намаленията ежеседмично.

Магазин Мигрос

Мигрос е един от най-хубавите хранителни магазини в Одрин. Има два големи Мигрос в моловете и няколко по-малки на различни локации из града.

В зависимост от размера на магазина, който се подразбира от броя „М“, освен хранителни стоки асортиментът на Мигрос може да включва и канцеларски материали, книги, дрехи и домашни потреби.

На всеки две седмици излиза нов каталог с намаления, а най-горещите промоции в магазина са написани и на български език на етикетите. Стоките в акция са с червен етикет.

Мигрос имат собствена марка продукти, които са качествени и на много добри цени дори когато не са на акция. Срещу минимална такса на касата ви издават карта, в която трупате точки за допълнителни отстъпки.

Магазин Бизим

Има няколко магазина Бизим в Одрин. Те са нещо като складове за пазаруване на едро и дребно, от които можете да си закупите основно прах и препарати, но има и много изгодни пакетирани хранителни продукти – варива, консерви и пр. Актуалната брошура с промоции в Бизим се сменя през две седмици.

Магазин Бим

Магазините Бим са икономична верига за храни и препарати, които можете да намерите из целия град. Ако искате да разгледате Бим, посетете клона край борсата на Одрин, за да спестите време.

Магазин Тугра

Тугра е хранителен супермаркет, който зае мястото на бившите магазини Карфур в града. Има разнообразни стоки на добри цени и редовни намаления.

Работното време на магазин Тугра в Одрин е всеки ден от 08:00 до 22:00.

Магазин Ердоган

Супермаркет Ердоган е сред най-изгодните магазини за пазаруване на храна в Одрин. Много често дори ненамалените стоки са по-евтини от Мигрос. Минусът на Ердоган е, че е местен магазин и съответно асортиментът е по-ограничен в сравнение с по-големите хранителни вериги. Прави добро впечатление, че персоналът е доста отзивчив.

Магазинът се намира между петъчния пазар и мол Ераста, което го прави удобна междинна точка за шопинг. Точен адрес ще намерите на картата на Одрин.

Паркира се свободно на улицата, но намирането на място е трудно.

Маркови дрехи в Одрин

В Одрин намираме много магазини за маркови дрехи. Най-популярните магазини за маркови дрехи са на турските брандове Mavi Jeans, Ipekyol, EFOR, lcWaikiki. От магазините, известни и в България, срещаме H&M, Jack&Jones, U.S Polo, Adidas.

Цените на марки, които се шият в Турция като Jack&Jones и US Polo са по-ниски отколкото при нас. Adidas и H&M си държат същата цена като тук, но в лири.

Разпространени са репликите на маркови дрехи – Nike, Adidas, Boss и други подобни брандове, но те се продават предимно в магазини по главната улица, както и на пазара в петък. Някои от добре заредените магазини за реплики са Senyora и Fiyaka Collection на центъра.

Пак в централната част се намират и добри магазини за бални рокли. Отбелязал съм локациите на няколко такива на картата на Одрин.

Магазини за злато в Одрин

От Одрин можем да купуваме и злато. Хубав магазин за злато е Balkan Kuyumcusu, чийто собственик говори свободно български.

Други магазини за злато в близост са Kerimler Kuyumculuk, Padisah Kuyumculuk, Halaç Kuyumculuk и MÜCEVHERAT. В мол Ераста има магазин на Altinbas.

Цена на златото в Одрин 2023

Цената на златото в Одрин зависи от цената на благородния метал на световната борса. Приблизителната цена на грам злато в Одрин е около 1100 лири, но може да варира всекидневно. Обикновено в магазина има монитор, на който е показана текущата цена за грам 14-каратово турско злато.

На следната графика ще намерите актуална информация за цената на златото в Одрин в турски лири днес:

Паркиране в Одрин

Паркираме свободно в града за без пари, стига да няма знак за забрана. Евтин платен паркинг в Одрин можете да намерите на гърба на джамията Селимие, а точните му координати са отбелязани на картата на Одрин.

Карта на Одрин с магазини

За ваше улеснение съм приготвил подробна карта на Одрин с магазини, пазари, молове, паркинги, както и няколко хубави места за хапване.

Освен локации на най-известните пазари и магазини в града, съм отбелязал адреси на строителни магазини и интересни места за пазаруване на дрехи и храни.

Карта-на-Одрин-с-магазини

Картата е актуална, а нови координати на проверени магазини се добавят почти ежемесечно. Досега е помогнала на туристи в Одрин над 900 000 пъти!

Брошури на магазини в Одрин 2023

Каталози с намаления на някои от най-известните магазини в Одрин ще намерите на следните адреси:

Обновявам каталозите на сайта веднъж на всеки две седмици още в деня на излизането им, за да разполагате винаги с най-новата брошура.

Още актуални промоции ще намерите на страницата Брошури на магазини в Одрин.

Скъпо ли е в Одрин?

Доста се тиражира информацията, че Одрин вече не си заслужава като дестинация за шопинг. Макар наистина цените в града да се увеличиха напоследък, все още има не малко стоки, които си са доста по-евтини спрямо България, например препарати, лекарства, стоки за дома и дрехи.

Прегледайте следните връзки за актуални цени на любими стоки в Одрин:

Какво може да се купи с 1000 турски лири?

В началото на 2023 отпразнувах Нова година в Турция и съчетах ваканцията с шопинг в Мигрос. Ще ви ориентирам грубо какво можете да си купите със 1000 турски лири (които се равняват на 100 лева в деня на въпросното пазаруване) в хранителен супермаркет. Отварям скоба, че не съм гледал за промоции.

 • 30 яйца – 60 лири (6 лв). Предлагаха се и яйца от свободни кокошки 10 за 3 лв, и органични яйца 10 за 4,50 лв.
 • Килограм сирене и кашкавал – 240 лири (24 лв). Класическото турско сирене peynir се доближава най-много до нашето, но е малко по-маслено, а килограм от най-масовия peynir в Мигрос започва от 100 лири.
 • Половин килограм каймак – 29 лири (2.90 лв). Турският каймак наподобява йогурт.
 • Половин килограм масло – 88 лири (8.80 лв).
 • Два литра прясно мляко УХТ – 35 лири (3.50 лв).
 • Тенекия с 800 гр. черни маслини в марината от зехтин – 73 лири (7.30 лв).
 • Четири литра слънчогледово олио – 129 лири (12.90 лв).
 • Два кг сезонни плодове – портокали, мандарини, киви – 40 лири (4 лв).
 • Варива – по един килограм сух нахут, булгур, червена леща и 2.5 кг пилаф – 92 лири (9.20 лв).
 • Два пакета паста Barilla – 37 лири (3.70 лв).
 • Препарати – омектител Yumos 2.5 литра, почистващ Domestos, прах OMO за 35 перални – 209 лири (20.90 лв).

Това е списък със стоки, които могат да се закупят с 1000 турски лири (1032 за точност) в хранителен супермаркет в Одрин.

Ако пазарувате единствено от промоциите най-вероятно ще успеете да вмъкнете и допълнителни продукти в същия бюджет.

Все още съм на мнение, че пазаруването в Одрин излиза по-изгодно.

На пазар с лири или лева?

Старайте се да пазарувате в лири. Обменните курсове на бюра като Тавекс са много честни и можете да купите лири изгодно с минимална надценка. Ако не успеете да купите лири от България, съветвам ви да използвате Револют за разплащане с лири в Одрин. Обменете лирите предварително, тъй като уикендите Револют начисляват 1% допълнителна такса върху всяка смяна.

Горещо препоръчвам да избягвате плащания в кеш с левове по пазарите, или с карта с левова сметка по магазините. Пазаруването с български пари не е изгодно.

На пазара ще ви вземат около 10% повече ако плащате в левове, а според обменния курс на банката ви (например ДСК) можете да надплатите с 15-20% повече при плащане с левова карта.

На пазар в Одрин, Лозенград или Чорлу?

Много българи се насочват към Лозенград или Чорлу – други популярни шопинг дестинации не далеч от българската граница.

Лозенград е прекрасен град, в който всяка сряда се прави голям пазар, а освен него се намират и други познати магазини като Мигрос, Бизим и LC Waikiki. Популярна спирка край Лозенград е и фабриката за обувки Дона.

Цените на някои от стоките в Лозенград са по-ниски, но в Одрин намираме по-разнообразни и познати стоки.

Чорлу е доста космополитен град, който привлича туристи най-вече с текстилните фабрики около града. Ако пазарувате дрехи, Чорлу несъмнено е страхотен избор, защото в града има фирмени магазини на някои от най-големите турски марки за дрехи като Mavi Jeans, Collins и DeFacto. Освен това край Чорлу е фирменият магазин на фабрика Тач за качествени спални комплекти на страхотни цени.

Други добри алтернативи на Одрин и интересни шопинг дестинации са Люлебургас и Текирдаг.

На пазар в Одрин – форум

Имате още въпроси относно пазаруване в Одрин? Вижте дали вече не са отговорени във форума „На пазар в Одрин“ на сайта и попитайте!

Приятно прекарване в Одрин!

238 Comments

 1. Здравейте,
  Има ли работещ пазар за плодове и зеленчуци в петък. Моля за локация.
  Благодаря!

  • Здравейте Калин,

   Има – това е петъчният „Улус“ пазар. Локацията му я има в статията 🙂 Отстрани на пазара продават плодове и зеленчуци.

   Приятно пазаруване в Одрин

 2. Здравейте, може ли да ме насочите към куриери в Одрин от типа на Спиди/Еконт каквито имаме в България? Целта ми е да мога да закупя стока онлайн, която да бъде доставена в офис на куриер в Одрин от където аз да мога да си я взема.

  Също така ми е интересно дали местните куриери предлагат опцията да платиш пратката при получаване с право на преглед/тест – както е възможно в България в офисите на Спиди/Еконт.

 3. Здравейте, интересувам се от къде мога да закупя части за парно отопление за апартамент? Благодаря за информацията.

  • Привет Валери,

   Най-вероятно ще намерите в хипермаркета Trakiya Boru – намира се в зоната на строителните магазини от другата страна на булеварда пред Марги Аутлет. Има дори консултант на български, който ще ви даде насоки.

   Има връзка към магазина с точна локация и на картата на Одрин в сайта.

   http://www.trakgroup.com.tr/

 4. Здравейте, интересувам се от кой пазар могат да се закупят дрехи на едро? Или изобщо някъде в Одрин или околията? Благодаря за информацията. 🙂

  • Здравейте,

   На едро от пазарите в Одрин не се намира стока. Дрехи на едро има в Лалели квартала на Истанбул, не съм сигурен дали преди това някъде можете да намерите/дали изобщо си струва да взимате извън Истанбул.

 5. Здравейте.По някога ми се налага да ползвам градски транспорт в Одрин.Разбрах,че вече за да го ползваш е само със закупена карта.Попитах няколко човека,но и те не знаеха къде се продават.Къде в центъра мога да си закупя такава еднократна карта за градски транспорт ползвайки я в рамките на 1 ден.Благодаря.

  • Привет Катя,

   Не съм използвал градски транспорт в Одрин, тъй като винаги съм с кола, но поемам ангажимент да проуча въпроса при следващото си ходене и да ви отговоря.

   Поздрави,
   Светослав

 6. Извинете, можете ли да ми кажете от къде в Odrin мога да си купя масло от черен кимион, масло от дивli oриган, maslinovo ulje, баклава… Смятам да отида в петък и за гардероба си. Благодаря vam

  • Привет,

   Можете да закупите продуктите от Мигрос. Баклава продават на центъра на различна цена и качество. Хубава баклава можете да намерите на пазара при джамията Селимие.

 7. Здравей Светослав, много добра тема, и ни помогна доста. Избрахме си душ кабина, но се интересувам дали на границата пък няма да ни натрупат едни хубави ддс мито и тн. Има ли начин да се избегнат?

  • Здравейте,

   Не съм най-правилният човек за подобна консултация, но по принцип ако побирате багажа си в колата – не биха ви начислявали данъци. Ако пътувате с бус – най-вероятно ще трябва да платите.

   Ако следваме закона – плаща се и ДДС, и мито, но зависи от митничаря и т.н.

 8. Здравей Светослав,
  за първи път ще пътувам с моя автомобил и ме притеснява чутото на организирана екскурзия, че не се допускат автомобили над 20 год. в Турция. Има ли нещо такова или се отнася само за автобусите в Истанбул?
  Предварително благодаря!

  • Здравейте Катя,

   Де да можехме всички да пътуваме само с нови автомобили до Турция..

   Пътувайте си с колата до Одрин и изобщо не се притеснявайте – няма такава забрана, която да важи за 20+ годишни автомобили, няма да ви върнат на границата.

   Приятен шопинг.

 9. Здравейте , от няколко месеца търся патешко жълти плочки за баня , мислите ли че мога да намеря в Турция и имате ли някакви идеи? Мерси

  • Здравейте Стоян,

   Съжалявам за късния отговор, но и не съм сигурен дали ще намерите точно такива плочки. По принцип в зоната на строителните магазини срещу Марги Аутлет (отбелязал съм я на картата) има доста голямо разнообразие, така че ако пътувате към Одрин така или иначе, нищо не пречи да пробвате. Желая успех!

  • Здравейте, не съм запознат с материала, но ако ще се намери в Одрин, ще е в борсата за строителни материали, която се намира от другата страна на булеварда срещу Марги Аутлет. Потърсете по магазините там – не се сещам къде другаде бихте намерили иначе.

   Успех!

 10. Здравейте!
  Интересува ме, къде в Одрин има магазин за парно/инсталации, също така и ПВЦ дограми?
  Благодаря!

  • Привет Мирослав,

   Има магазин за PVC дограма в района, където са строителните магазини. Точният адрес е:

   İstasyon, Sanayi Sitesi 18. sokak 6A Blok, D:No:3, 22100 Edirne, Türkiye

   Ще го добавя и към картата на Одрин.

   За парно и инсталации не мога да помогна за жалост.

 11. Здравейте, моля да ми дадете координати на магазини за луксозни бални рокли в Одрин , Благодаря !!!

  • Привет Таня,

   Абитуриентски рокли продават по централната улица доста. Един от бутиците за бални рокли е Dinar, а точният адрес можете да видите на картата на Одрин.

   Бих ви посъветвал, ако ви се отдаде възможност, да посетите Истанбул ако си търсите истински луксозни рокли. В квартал Нишанташъ в европейската част е меката на балните рокли в Турция. Разгледайте пътеписа от Истанбул за допълнителна информация за квартала:

   https://localguidebg.com/четири-дни-в-истанбул-за-нова-година/

 12. Здрасти и от мен,можете ли да ме насочите към магазини за осветление-полилей в лозенград,бабески?

  • Привет,

   За Бабаески не мога да помогна, но за Лозенград магазинът, който търсите е на тези координати:

   Karakaş, Zincirli Kuyu Cd. no :33, 39100 merkez/Kırklareli, Турция

   Добавил съм го и в картата на Лозенград.

 13. Здравейте, поздравления за изчерпателната статия.
  Бих искал да попитам дали в възможно да се запази офлайн създадената от Вас карта.
  Аз съм с Айфон и опитвам от приложението на гугъл мапс, но без успех.
  Ще се радвам ако има решение за това.
  Благодаря!

  • Здравейте,

   Благодаря, че споделихте. Явно някой от последните ъпдейти на апликацията е променил начина й на функциониране. Ще изтествам тези дни и ще ви споделя новите инструкции за употреба.

   Поздрави,
   Светослав

 14. Здравейте. От пролетта търся отговор на един въпрос. При напускане на Турция на границата ми връчиха фиш. Опитът ми да разбера какво е провинението ми не се увенча с успех. Не може да е за неправилно паркиране, тъй като спирахме само на 3 места: паркинга на хотела, паркинга на Марги аутлет и платеният паркинг до Улус пазар.
  Превишена скорост също се изключва. Глобата не беше голяма, 10-на лв. Но разбрах, че в интернета хората се оплакват от същият проблем с къде по-големи суми. Имате ли някаква идея каква е причината за тези глоби и как човек може да разбере за какво са?
  И още един въпрос. Кои дни Улус пазар работи като пазар за зеленчуци (без петък)?
  Благодаря предварително

  • Здравейте искам да си купя захранка за риболов от одрин но е голямо количестов околко 150 200 кг пресована царевица дали на границата ще има проблем при положение че ще имам и фактура

  • Здравейте Марина,

   На пазара се предлагат плодове и зеленчуци и в понеделник. 🙂

   За жалост не мога да бъда полезен относно глобата, тъй като не ми се е случвало и не съм попадал на подобен проблем. Надявам се някой потребител със сходен опит да успее да сподели повече информация за знанието на всички.

  • @Йордан – да ви кажа това си е търговия с Турция и ви трябва фирма, ДДС регистрация, митнически документи. Най-добре се консултирайте със счетоводителя си, защото не съм експерт.

 15. Здравейте!
  Страхотна изчерпателна статия,много ви благодаря!
  Дали знаете някой магазин за домашни любимци и магазин от където мога да разгледам уреди като винтоверт, ъглошлайф….?
  Благодаря!

  • Здравейте,

   Зоомагазин има в центъра, координатите му са:

   Sabuni, Çilingirler Cd. No:58, 22100 Edirne Merkez/Edirne, Турция

   Относно магазин за железария и инструменти, разгледайте този на адрес:

   İSTASYON MAHALLESİ ESKİ SANAYİ SİTESİ 13 BLOK 13Sokak No:1/A-16, İstasyon, 22030 Edirne Merkez/Edirne, Turkey

   Добавил съм го в картата на Одрин, която можете да свалите от сайта.

  • Здравейте,къде мога да намеря магазини с търговия на едро на бижута от медицинска стомана..Благодаря предварително..

  • Здравейте Тереза, за жалост не мога да съм полезен с информация по този въпрос. Опитайте в някой от другите форуми за Одрин.

   Успех!

 16. Здравейте
  Утре ще пътуяа е до Одрин, но забравих паспорта на кучето ми.
  Дали ще има проблем на границата?
  Благодаря

  • Здравейте,

   Съжалявам за късния отговор. Доколкото знам правят проблем, но ако нямате против, можете да споделите тук дали сте успели да минете, за да помогнете на други хора ако имат такъв въпрос.

   Поздрави

  • Здравейте, да, не се притеснявайте. Няма да ви направят проблем за месото ако е за лична консумация.

  • Здравейте Нено, прегледайте картата на Одрин в статията, отбелязал съм няколко локации на добри магазини за врати и мебели.

 17. Здравейте, имате ли информация как стоят нещата с мебелите? Нужно ми е да закупя доста и обемисти мебели – диван, спалня, някои електроуреди, ламинат- чудех се дали няма да ми излезе по-изгодно да пътувам с бус до Турция и да ги закупя от там? Но не знам как процедират с наличностите, дали не е всичко по предварителта поръчка, дали са по-изгодни цените? Благодаря!

  • Привет,

   Много от мебелните магазини предлагат доставка до България ако закупите над някаква сума – всъщност това би било най-изгодното решение. В картата на Одрин съм оставил локации на някои от най-популярните магазини за мебели в Одрин, най-добре вижте в два магазина и купете от този, където ви е по-изгодно. Почти със сигурност ще можете да се възползвате и от доставка до България и да не се налага да ходите с бус.

 18. Здравейте,Смятам да пътувам в края на ноември за един ден до Одрин и Удобно ли да попитам как да стигна от Одрин до мол Орион в Чорлу, питам защото не успях да се справя с офлайн карти на Гугъл Мапс, изтеглям карта и не тръгва иска ми интернет и затова ако имате информация как да стигна до мол Орион без интернет ще се радвам да ми помогнете, Благодаря ви предварително

 19. Здравейте, дали в неделя в Одрин работят всички магазини по центъра и закритият пазар? Благодаря предварително!

 20. Здравейте, откъде в Одрин може да се купи HGS карта? И откъде може да се купи СИМ карта с интернет? Благодаря предварително!

  • Привет,

   HGS карта можете да закупите от бензиностанции Шел. Има такава точно до Кипа, където е големият Мигрос.

   СИМ карта с интернет можете да закупите от всеки телеком, като Turkcell. Има ги по моловете, цените и офертите им са сходни.

 21. Здравейте!
  Може да Ви се стори нелепо, но бихте ли ме упътили как да виждам картата офлайн на |Apple. Свалих я, но, когато мина в оффлайн режим, не я виждам.
  Предварително благодаря!

  • Здравейте Поля, питането ви не е никак нелепо, но самият аз я използвам на Google Maps на моя Apple телефон, и ще ми трябва малко повече време да разуча. Ще ви пиша допълнително на имейла, който сте оставили към коментара.

 22. Здравейте,
  Благодаря за изчерпателната информация.
  Може ли да ми кажете къде около синия пазар и къде от източната страна на центъра има платени паркинги, и ако знаете, някаква ориентировъчна цена за час/ден?
  Благодаря предварително!

  • Привет,

   От източната страна на центъра най-изгодният и възможно най-източен платен паркинг се намира на този адрес:

   Meydan, Menzil Çk. No:12, 22100 Edirne Merkez/Edirne, Турция

   Това е районът около джамията. Горе-долу излиза по един лев на час, но ако ще оставяте колата цял ден опитайте да се спазарите за 100-120 лири, или потърсете хотел в центъра с включен безплатен паркинг.

 23. Здравейте,
  Знаете ли къде мога да намеря бебешки стоки – дрехи, столче за баня, столче за хранене и подобни.Храни предполагам има в супермаркета.

  • Здравейте Галина,

   Можете да намерите такива в магазин Ebebek – като съотношение цена/качество от него бихте останали най-доволни. Там продават и храни, но храни има и в големите хранителни магазини също.

   Препоръчвам ви да посетите мол Ераста.

 24. Здравейте,
  Къде в Одрин има бебешка турска козметика.
  Къде се продават турски кожени якета, дамски.
  Мерси

  • Здравейте,

   Козметика за бебета можете да намерите в магазин Ebebek в мол Ераста.

   Кожени якета можете да намерите в магазини DERIMOD – има ги в Марги и Ераста.

 25. Здравейте,
  планувам пътуване до Одрин в неделя. Интересува ме по колко броя прах за пране /течен+прахообразен/ на човек можем да си купим, за да нямаме проблем на границата на връщане?

  Благодаря предварително!

  • Здравейте,

   Законът за внос от Турция казва, че позволените количества са по два броя на човек на артикул. Дори да надскочите този лимит, не очаквам да имате проблем, на митничарите им е ясно, че пазаруваме на едро заради по-ниските цени. Все пак, вземете такова количество, което да не предполага, че ще го препродавате, т.е не се запасявайте с 8-10+ артикула.

 26. Здравейте случайно да знаете през ноември месец 2022 г. има ли текуща промоция в магазините на US.POLO в Марги и Ераста, Да знаем кой месец да пътуваме за Одрин, Благодаря ви предварително

  • Здравейте Иво,

   В US Polo редовно правят намаления, но не очаквам голяма кампания ноември преди седмицата на Черния петък. По принцип зимните намаления започват към средата на декември и са най-големи през януари.

   Все пак, ако отидете в Us Polo около Черния петък, със сигурност ще намерите доста повече неща на намаление от обикновено.

  • Благодаря ви не видях че сте отговорили,Жив и Здрав да сте улеснихте ни много ще отидем тогова в края на ноември месец

  • Привет,

   Търсите Akin Eczanesi на търговската улица, ето точни координати:

   Mithat Paşa, Saraçlar Cd. No:26, Edirne Merkez/Edirne, Турция

   Работят и в неделя.

   Успех

 27. Здравейте искам да питам
  Дали има складове за бербер продукти
  Парфюмерия
  И къде мога да ги намеря
  Също така и дрехи бельо и други .
  И хранителни складове или стоки най различни

  • Искам да попитам може ли да отидем в Одрин с мъжът ми с личното му такси.Смисъл без табела и касов апарат трябва ли нещо да се разлепя?

  • Здравейте,

   Честно казано не съм сигурен и не искам да ви излъжа. По принцип стига колата да се води на името на съпруга ви – не би трябвало да има проблем, но наистина не съм имал такъв казус.

 28. Привет и благодаря за изчерпателната информация. Интересува ме, ако имате идея, разбира се, какво е ограничението по отношение на лекарствата на границата. Трябва да купим медикамент за дъщеря си, който в България липсва и съответно ще ни трябват 7-10 опаковки. Имате ли представа дали ще бъде проблем на връщане?

  • Привет,

   По принцип лекарствата, които внасяте, трябва да стигнат за 2-месечно лечение, най-добре е да имате и рецепта за тях. Не съм внасял 10 опаковки от едно и също лекарство, но мисля, че няма да имате проблем, особено ако имате и рецепта и я използвате като причина за закупуването им.

   Успех

  • Здравейте Анастасия,

   Не мога да ви кажа дали има такава материя в Одрин, не съм търсил. Евентуално на този адрес можете да видите дали няма да предлагат:

   Murat, Burcu Apartmanı, Mehmet Ağırgan Caddesi D:No:8, 22100 Edirne Merkez/Edirne, Турция

   Успех

  • Здравейте,

   Има страшно много мебелни магазини в Одрин, включително около центъра на града – например Baskent Mobiliya и Star Mobiliya. Разгледайте картата на Одрин в статията за конкретни локации.

   Успех

 29. Здравейте! Смятаме да отидем на пазар в Одрин в Неделя. Никъде не сте споменали дали е почивен ден. Марги аутлет работи ли? Синият пазар отворен ли е?

  • Привет,

   Моловете, включително Марги работят в неделя. Синият пазар обаче е затворен. Като цяло ако ще ходите по пазари, неделя не е най-подходящият ден. Ако искате просто да пазарите и да се разходите по центъра и да хапнете някъде – неделя е супер. Отидете в Марги и Ераста и приключете деня с разходка по главната улица. Там е и рибният пазар който работи в неделя.

 30. Здравейте,
  Благодаря за полезната статия.
  Можете ли да дадете координати на складове или магазини за строителни материали(керемиди,външна изолация,ел.кабели,водопроводни тръби и тръби за подово отопление и т.н.)?

  • Здравейте,

   Прегледайте координатите на следния магазин на картата на Одрин, която можете да вземете от статията:

   Магазин за ламиниран паркет и строителни материали – Kale – Peker Yapi

   В този район ще намерите много магазини за строителни материали, ако този не ви свърши работа. Обещавам да добавя още локации в картата много скоро.

   Пишете ми в случай, че се затруднявате да работите с картата.

   Успех

  • Моловете и магазините дали ще са отворени по време на религиозните празници? Например рождението на Мохамед сега на 7.10?

  • Здравейте,

   По принцип моловете и магазините по центъра работят и на национални празници, но с намалено работно време.

   Следващата събота би трябвало магазините да си работят с нормално работно време, така че пазарувайте смело. 🙂

   Поздрави,
   Светослав

 31. Здравейте искам да попитам за пътуване на дете (мое) което е на три години нужно ли е пълномощно след като е с нас?

  • Здравейте,

   Ако и двамата родители пътуват – няма проблем. Ако само единият родител е с детето- трябва да изкарате нотариално заверено пълномощно.

   Надявам се това да е полезно.

   Успех

 32. Здравейте искам да ви попитам къде се намира склада за пелети в Одрин и също така мой познати ми казаха че на границата към България конфискуват всичко каквото си напазарувал от Одрин

  • Здравейте Златка,

   Не вярвам някой да ви конфискува всичко, което си пазарите от Одрин. Има европейски закони, които просто няма как да позволяват това, което описвате. Ако нещо подобно се е случило на ваши познати, вероятно се е отнасяло до много конкретни акцизни или забранени стоки, за които съм писал подробно в статията Шопинг в Турция. Действително е възможно да ви конфискуват цигари, алкохол, и дори хранителни продукти ако не отговаряте на изискванията за внос на стоки от Турция.

   Що се отнася до складовете за пелети, аз лично не съм пазарувал от там, но доколкото ми е известно има такъв склад извън Одрин, на следния адрес:

   Nispet Küme Evleri No: 8, 22030 Hasanağa/Edirne Merkez/Edirne

   Името е Efe Bio Pelet. Опитайте там, само имайте предвид, че в събота работят до 15:30, а в неделя почиват.

   Успех

 33. Здравейте, можели да изпратите и на мен линк към картата? Искам да ви помоля и за насоки относно хубави места за хранене.Благодаря предварително.

  • Здравейте,

   Картата е изпратена на имейл. 🙂 Що се отнася до места за вкусно хапване, уцелихте ме!

   Добра континентална закуска съм ял в ресторант Ponsetya Restaurant зад Ераста.

   Любими мои ресторанти за обяд и вечеря в центъра на Одрин са Aydin Sült Máj (преди се казваше Aydin Tava Ciger) и Ciğerci Niyazi Usta. Те предлагат класическа турска скара и всичко е много вкусно и на разумни цени.

   Сладичко пък обичам да хапвам от MADO, пак на центъра, но има и локация в Ераста. И двете са супер.

   Споделете дали искате статия за места за хапване из Одрин и ще подготвя и такава. 🙂

   Приятно пазаруване!

 34. Благодаря за хубавата статия. Много полезна и добре поднесена информация. Бихте ли ме ориентирали къде в Одрин мога да намеря качествени градински маркучи и ориентировъчната им цена (за поливане, за капково, таймери т.н.).
  Благодаря !

  • Здравейте,

   Нямам информация за градински маркучи, мога да ви посъветвам да разпитате из Фейсбук групите за пазаруване в Одрин.

   Успех!

 35. Здравейте,
  Къде може да се намери одеколон „Marmara Barber“ с помпа и на каква ориентировъчна цена.
  Благодаря предварително.

  • Привет,

   Не съм виждал този одеколон по магазините, по-скоро ако го продават ще трябва да го търсите по бръснарниците. Единственото, което ми хрумва, е да напишете Erkek Kuaför в Google Maps и да попитате в някоя близка бръснарница.

   Успех.

 36. И аз се опитах да сваля картата с двата си имайла и в абв и джимаила но не става,а ми се иска и аз да го посетя в края на тази седмица и да съм с Джпс офлайн който да ме закара до там че каквато съм неориентирана… А и да се върна в дома

  • Здравейте,

   Ще ви изпратя линк към картата на имейл с инструкции какво да направите, за да я свалите в Google Maps и да имате офлайн достъп до нея.

   Между другото, мога да ви препоръчам мобилен пакет за пътуване до Турция – предлагат го всички оператори и например при А1 струва 2.99 на ден, за които получавате 200 минути, 200 СМС и 200 MB интернет. С 200 MB интернет ще са ви повече от достатъчни, за да използвате картата без притеснения.

   Можете да звъннете на оператор и да се поинтересувате.

 37. Здравейте,

  Планирам пътуване до Одрин след 2-3 дни, може би сряда, бихте ли ми препоръчали хотел близо до популярните шопинг дестинации в града? Става дума за стая с две легла и баня, по възможност. Благодаря!

  • Здравейте,

   Препоръчвам ви да прегледате Margi hotel ако предпочитате хотел в района на Марги аутлет и Синия пазар.

   Ако предпочитате да спите в района на Ераста мол, вижте The Plaza Hotel Edirne.

   Ако пък предпочитате да спите по-централно и близо до петъчния пазар, другата ми препоръка би била за Well Hotel Edirne. Хотелът е чисто нов и много спретнат и на по-добра цена от другите два хотела.

   Като цяло и трите хотела ще са ви удобни, но лично аз бих спал в Well Hotel заради локацията. Марги, Ераста и Синия пазар са разположени на главния булевард и достъпът с кола е много лесен.

   Приятен шопинг в Одрин!

  • Здравейте,

   Изпратих ви я на имейл.

   P.S. Виждам, че сте се записали успешно и би трябвало да сте получили и отделен имейл с картата и повече информация. Проблемът е само с @abv.bg имейл адреси.

  • Здравейте Мариета,

   За жалост има проблем с изпращането на имейли до @abv.bg пощи. Препоръчвам да използвате @gmail.com или @mail.bg, тъй като abv.bg са доста непостоянни. След минута ще ви изпратя линк към картата на имейла, който сте оставили.

   Съжалявам за неудобството, опитвам се да коригирам проблема от няколко дни, но за жалост не зависи толкова от мен.

 38. Здравейте,
  Ще пътуваме до Анталия на лятна почивка / от Бургас през Малко Търново/, но по път бих желала да купя ученически раници за децата /9т и 5ти клас/. Бихте ли насочили къде мога да намеря – в книжарница в Мол по пътя или ако има някое място с по-богат избор бихме могли да го предвидим в маршрута си.
  Благодаря предварително на всички за споделения опит и препоръките!

  • Здравейте,

   Защо не прегледате в 5М Мигрос, който се намира на главния път, в мол Кипа? Има го отбелязан на картата, за да ви е лесно.

   Предлагам го, понеже точно в момента имат много намаления на раници за всякакви възрасти, включително много от тях можете да разгледате в брошурата на Мигрос, която съм качил на сайта. Давам и директен линк: https://localguidebg.com/брошури-на-магазини-в-одрин/

   Има и няколко големи книжарници в Одрин, които съм отбелязал на картата, обаче ще се отбиете, затова все си мисля, че Мигрос ви е най-удобно.

   Успех и приятна почивка!

 39. Страхотно обибщена информация, благодаря! Имам въпрос – планираме пътуване с една нощувка с цел пазар и туризъм. Иска ни се да избегнем навалицата при пътуването в Събота. Сряда/четвъртък удачни дни ли са за пътуване, така ще можем да посетим и Синия пазар?

  • Привет, сряда е чудесен ден за посещение на Одрин ако искате да минете през Синия пазар, тъй като пазарът е отворен в сряда и събота.

   Ако не държите на Синия пазар, четвъртък също е чудесен ден, понеже тогава ги няма посетителите на Синия пазар и е още по-спокойно!

  • Здравейте Деси,

   Има дрехи за бебета, магазинчетата са разпръснати около главната на Одрин. Ако търсите нещо по-марково, можете да разгледате и магазин DeFacto!

 40. Благодаря много за информацията. Има ли линк към картата, на която сте отбелязали добрите бижутерии.

 41. Ако някой е пазарувал златни бижута в Одрин нека да сподели къде е най-добре да се пазаруват такива, каква е цената на злато/14к и с каква валута/карта е най изгодно да се плаща?

  • Здравейте, погледнете картата на Одрин където съм отбелязал добри бижутерии. Цената на златото се изменя ежедневно, понеже зависи от цената на търгуване на златото на световните борси. Със сигурност избягвайте да пазарувате злато на подозрително ниска цена, понеже шансът да ви измамят е не малък.

   Относно плащането – най-добре е да плащате в лири или евро, но ги обърнете предварително в Тавекс например. Избягвам да плащам с карти, понеже курсът на банките особено в уикендите е в наш ущърб.

 42. бях паркирал автомобила си на търговията във Одрин, връщам се от покупки и гледам автомобила си направен на дроб сърма, счупено задно стъкло стопове, огъната дясна врата и десен калник, и никой ни чул ни видял престъпника. Никакво съдействие от местните търговци, да не говорим от местната полиция, да ви е честито евтиното пазаруване във Одрин.

  • Здравейте,

   Ужасно преживяване сте имали, никога не съм имал такива проблем и не съм очаквал, че такива неща се сучват в Одрин. Винаги се старая да паркирам на открити обществени места с много паркирани автомобили, или на платен паркинг ако има такава възможност.

 43. Не ходете във Одрин, там разбиват паркирани коли, днес ми одраха паркираната кола и избягаха от местопрестъплението. Бандити, разбойници и хайдуци са мюфтиите. Пазаруването ще ви излезе през носа. Разбиват колите и прикриват престъпниците, като едно време, както са ни клали и драли.

  • Здравейте Христо,

   Отвратително преживяване, надявам се да е било изключение… 🙁

 44. Здравейте, давате изключително много полезна информация, благодаря! До сега не срещнах подобен въпрос относто купуване на инвестиционно злато 24 карата. Запознат ли сте от къде може да се купи?

  • Здравейте Пламена,

   Не съм се интересувал от инвестиционно злато, но предполагам в бижутериите, които съм добавил в картата на Одрин ще можете да намерите и инвестиционно злато.

 45. Здравейте, моля за насоки за магазини за официални дамски рокли тип бални на приемливи цени. Благодаря предварително!

  • Здравейте Зара,

   В картата на Одрин с магазини съм отбелязал магазини за официални дамски рокли точно на централната улица. Късмет с намирането! 🙂

 46. Здравейте предстои ми путувана за Турция, по скоро в Одрин за пазар за храбително съоки. Може ли да ми кажете какъв е лимита на пазар за хранителни стоки,( млечни продукти нма да взимам) и перилни препарати. Трябва ли да се декларират и каква е процедурата. Благидаря Ви предварително.

  • Здравейте,

   Можете да си напълните багажника на колата с хранителни стоки и продукти без да се притеснявате, че някой ще ви направи проблем на границата. Можете да си вземете и млечни продукти – също не биха се заяждали с вас.

   Освен ако не купите стоки в промишлени количества – например 30 праха за пране – които да предполагат, че купувате с търговска цел – няма от какво да се притеснявате.

   Успех.

 47. Здравейте,ще ходим до Текирдаг,и ще минем границата на Капитан Андреево на 15-ти юни 2022..Може ли актуална информация относно изисквания за придружаващи домашни любимци.Имаме Йоркширче 2,5 кг,и ще е с нас.Всичко което ни е известно,е наред,Евро паспорт с ваксинации,чип,обезпаразитяване….Благодаря предварително.

  • Привет,

   Това са актуалните изисквания:

   Граждани пътуващи в Турция с домашните си любимци трябва да представят ветеринарен здравен сертификат и имунизационна книжка (имунизациите против заразни болести трябва да са поставени) издадени от официалните ветеринарни власти в България.

   Ваксината против бяс трябва да е поставена 15 дни преди пътуването или срока на валидност на противобясната имунизация не трябва да е изтекъл. Кучетата които ще придружават своите собственици трябва да са навършили три месечна възраст. И във всички документи трябва да е вписано че домашният любимец принадлежи на пътника.

   Щом документите ви са наред, няма от какво да се притеснявате.

   Успех.

 48. Здравейте! Можете ли да ми кажете къде в Одрин могат да се намерят керамични фигури, фонтани и други градински принадлежности? Благодаря предварително!

  • Здравейте Анелия,

   Затруднявам се малко с този въпрос, понеже не съм пазарувал такива. Със сигурност аксесоари за градина можете да намерите в TEKZEN & Star Mobilya магазините, разположени удобно в града. Моят личен съвет е да видите и в интериорния магазин Sece Mimarlık, който е малко извън Одрин, но има много интересни градински масички и т.н, така че вярвам, че вероятно ще има и интересни аксесоари там.

   Успех

 49. Здравейте. Благодаря за подробната информация. Имам питане за пращането – кеш, с карта, може ли от местен банкомат и дали са ок курсовете? Благодаря ви. Йордан

  • Здравейте Йордан,

   Вариантите кеш/карта са ОК, понеже картите се приемат във всички големи магазини. Ако смятате да купувате от пазарите, там почти навсякъде ще трябва да сте кеш.

   Ако говорим за карта, курсът на лирата в Револют например е много добър, но ви съветвам да обмените левовете в лири още в петък, понеже уикенда Револют ви „таксуват“ 1% допълнително за обмяна.

   Ако пък искате да пазарите кеш, в Тавекс винаги съм намирал обменният курс много честен. Не ви съветвам да теглите от местен банкомат, просто защото българските банки товарят с допълнителни такси, когато теглите от чуждестранен банкомат. Но ако се спрете на този вариант, във всеки един от моловете има благонадеждни банкомати.

   Успех!

 50. Здравейте! Смятам да пътувам на 7 май за пазаруване на ядки, зехтин, маслини, спално бельо, перилни препарати и осветителни тела. Всяка информация ще ми е от полза, защото до сега не сме ходили там.

  • Привет,

   Препоръчвам ви за ядки малките магазинчета по центъра, които съм отбелязал на картата на Одрин. На картата ще намерите и магазини за осветителни тела, отново в центъра.

   Маслини можете да пазарите или от Синия пазар, или от някой от супермаркетите. Най-добре – Мигрос. От Мигрос можете да купите и зехтин и перилни препарати. Вижте за промоции на седми в Мигрос тук https://localguidebg.com/брошури-на-магазини-в-одрин/#магазин-мигрос-одрин-брошура.

   За перилни препарати предпочитани са и търговиите, които се намират в района на петъчния „Улус“ пазар. За ваше удобство също съм ги отбелязал на картата на Одрин, която можете да видите в статията. Просто прегледайте легендата и ще се ориентирате къде са магазините за осветителни тела, Мигрос, както и търговиите.

   Относно спално бельо – прегледайте магазин ТАЧ в центъра. Неговата локация също е отбелязана на картата и мисля, че няма да ви разочарова.

   Успех и приятно пазаруване в Одрин!

 51. Здравейте, благодаря сърдечно за Вашия труд и помощ към всички, пътуващи към Одрин. Молбата ми е да ме насочите за магазини за домашни инструменти – винтоверт, гайковерт, бормашини и др.
  Поздрави и Светли празници!

  • Привет,

   За инструменти и железария бих заложил на магазин Birol Nalburiye в района на мол Марги Аутлет. Точна локация ще намерите в картата на Одрин 🙂

   Успех!

 52. Здравейте. Поздравления, чудесно поднесена информация! Имате ли представа как се паркира в Ераста и Марги аутлет – като в нашите молове с плащане на престоя в зависимост от времето ли? Какво е ограничението за престоя в рамките на един ден? Предварително благодаря за информацията!

  • Привет,

   Паркинг има безплатен зад Марги аутлет, където можете да оставите колата си целодневно. В Марги също има и подземен, но не мога да кажа дали е безплатен, тъй като никога не ми се е налагало да го използвам.

   В Ераста също има два паркинга – наземен за коли с газова, и подземен за всички останали, и не се заплащат.

 53. Здравейте,
  Благодаря Ви за изчерпателната информация!
  Знаете ли къде в Одрин или околностите има магазин за сладкарски суровини – бои, шоколад, готови сладкарски кремове, захарно тесто/фондан? Продукти на фирмите SekerSugar, Katsan/Ovalette, Visyon и подобни.

  • Привет Биляна,

   Аз лично не знам такова място, но се сещам за едно място – Melek Anne Homemade Food – където правят бутикови торти и използват всички описани суровини, така че си струва да пробвате там да закупите, или най-малкото да ги попитате от къде всъщност можете да закупите суровините, тъй като със сигурност те използват същите за направата на тортите.

   Ще ви излезе в Google Maps, локацията е около Синия пазар.

   Успех

 54. Може ли да сложите адреса на магазина за порцелан KUTAHYA. И ако знаете други магазини за порцелан и кристал.

 55. Здравейте, знаете ли как стои въпросът с влизането в България от Турция след 1 април? Трябва ли да си направя тест и къде в Одрин мога да го направя? Благодаря!

  • Привет Мартин,

   Няма да се налага да се прави тест, понеже мерките и оцветяването на държавите отпадат, а с това отпада и нуждата от тестове.

   Ъпдейт 2ри април – за съжаление изискването за тест/сертификат за преболедуване на влизане в България ОСТАВА поне до 15.05.2022. Ако не предоставите сертификат ще трябва да се карантинирате.

  • Н А Р Е Ж Д А М:
   I. Въвеждам следните противоепидемични мерки относно влизане на лица,
   пристигащи от други държави, на територията на Република България, считано от
   01.04.2022 г. до 15.05.2022 г.:
   1. Всички лица, пристигащи от други държави на територията на Република
   България, се допускат при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за
   ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или
   аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.
   1.1. Лицата, които не представят документ по т. 1 се допускат на територията на
   страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за
   настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от
   директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него
   заместник-директор.

 56. Здравейте. В моловете има ли дрогерии, предлагащи наши марки на по-достъпни цени ? Интересува ме също дали в моловете има магазин на Найк и аутлети за спортни стоки ? Къде е по-добре да се отиде на шопинг, в Одрин или в Истанбул ?

 57. Здравейте. В моловете има ли дрогерии, предлагащи наши марки на по-достъпни цени и има ли аутлети за спортни стоки и магазини на Найк ?

 58. Привет,
  Можете ли да ни насочите към магазини за пазаруване на бебешки стоки – колички, шезлонги, кошари, спално бельо, както и всички ел уреди свързани с новородено.
  Благодаря,

  • Здравейте Диана,

   Разгледайте в магазините ebebek – има ги в молове Ераста и Кипа. Ако търсите от центъра, вижте BREEZE – координатите ще ги намерите в картата на Одрин с магазини от статията Шопинг в Одрин.

   Успех

 59. Здравейте, Светослав!

  Благодаря ви за изключително полезната информация!

  Имате ли представа за някой магазин/магазини, където продават турски пъзели?

  Предварително благодаря,
  Диана

  • Здравейте,

   Можете да намерите пъзели в книжарниците. Две големи книжарници в центъра са Ana Kitabevi Edirne Şubesi, Ozgun Kitap Kirtasiye.

   Успех.

 60. Здравейте! Аз търся бебешки и детски дрехи, къде бихте ми препоръчал?

  • Здравейте Николинка,

   В LC Waikiki за детско, и магазините на центъра Breeze, Semra bebe, NeseliBebek за бебешко. В моловете има магазини ebebek за бебешки дрехи и стоки.

   На пазарите – Синия пазар и Алипаша също ще намерите много детски и бебешки дрехи, дори бих ви препоръчал да започнете от тях.

 61. Здравейте! Първо искам да благодаря за подробната информация, която предоставяте и съдействието. Може ли да ми кажете къде се намират складовете за перилни препарати и хранителни продукти в Одрин? Къде е най-изгодно да се пазариват тези продукти в складовете или в някой магазин? Благодаря ви!

  • Здравейте,

   Кликнете върху картата на Одрин с магазини, там съм маркирал каренцето, където са складовете. В общи линии търсете улица Merzalik – всичко около нея са складове. По принцип от там можете да купите на най-добри цени препарати.

   Хранителни продукти най-добре от магазините като Мигрос, Бизим и т.н. Погледнете актуални брошури тук: https://localguidebg.com/брошури-на-магазини-в-одрин/

  • Здравейте,

   По принцип повече от Истанбул се пазарува на едро. В Одрин не мисля, че ще намерите склад за дрехи на едро, или поне аз не знам да има такъв.

 62. Здравейте!

  Къде може да се паркира автомобил, така че да сме спокойни за него? Къде бихте препоръчали да се обмени лев за лири ? И къде бихте препоръчали да отседнем за 1-2 нощувки ?

  • Привет Цветелин,

   Търсете в Google Maps за Otopark близо до хотела ви – това са турските паркинги. Аз обикновено използвам Edirne Öztürk Otopark, заради близостта му до джамията, ако имам работа на центъра. Паркингът е охраняем и гарантирано няма какво да се случи на колата.

   За хотел съм писал и в предишни коментари, но в общи линии зависи къде искате да ви е отправната точка. Ако търсите хотел в центъра – PALACE HOTEL EDIRNE. Ако търсите хотел около мол Ераста – PLAZA HOTEL EDIRNE. Ако търсите хотел до мол Марги – MARGI HOTEL. Повечето българи предпочитат именно този.

   Относно чейндж бюра – във всеки мол можете да обмените парите си спокойно, без притеснения, че ще ви „цакат“ с комисионни и т.н. Иначе аз редовно си обменям още в България.

  • Светослав

   Здравейте, ако влезем в Турция с антиген тест и пренощуваме, на връщане ще ни трябва ли нов тест?

   Здравейте, изисква ли се тест на връщане от Турция при изтекли 48 часа и влизане антигенен тест?

 63. Благодаря за полезната информация! Може ли да кажете къде има магазин за дребни шивашки мателиали – конци и панама за гоблени, дантели, ширити, копчета…?

  • Привет,

   Да, проверете в следните:

   Nur Tuhafiye – адрес Abdurrahman, Eski İstanbul Cd. no:156

   Tahan Tuhafiye – адрес Yancıkçı Şahin, Atatürk Blv No:3/21

 64. Здравейте, кой е най-добрият ден и място за пазаруване на дрехи, чанти, шалове и т.н.?

  • Привет,

   Зависи дали предпочитате да си купувате дрехи от пазарите, или от магазини. Ако е от магазини – събота. Можете да разгледате за дрехи в Марги Аутлет, Ераста мол. Има дрехи и на Синия пазар, който е в събота.

   На петъчния пазар също продават дрехи (повече отколкото на Синия пазар в събота), но е по-разумно да отидете в събота.

 65. Здравейте..Поради постоянно променящият курс на лирата съм принудена да нося 50% т.л. и 50% евро..Къде мога да обменя валутата конкретно за Ераста и Марги аутлет. Благодаря.

  • Привет, в Ераста точно има чейндж офис на един от етажите, няма как да го подминете. Оглеждайте се за Drina DÖVİZ и обменете там. Успех!

 66. Здравейте, питането ми е за хранително-вкусовата промишленост, битова химия – става въпрос за внос на стока. Къде мога да намеря контакти или Вие бихте ли могли да ми съдействате като посредник също ако сте съгласен?

  • Привет,

   Не съм запознат с битова химия и внос на такава стока в ЕС, за жалост не мога да съдействам или да съм от помощ с това.

 67. Здравейте, бихте ли ми казали, къде да търсим магазини за платове в Одрин? Благодаря Ви предварително!

  • Привет, не съм убеден къде продават платове на дребно затова не искам да ви подвеждам. Опитайте да попитате в някоя Фейсбук група.

 68. Здравейте! Може ли да кажете дали има ловнорибарски магазин и ако да, къде се намира!

 69. Привет. Много полезна информация. Тъй като ще спим две вечери в хотел в близост до Синагогата в града, се чудих къде да паркирам ако искаме да отидем до Синия пазар или до Марги аутлет и дали се заплаща за това. Или разходката до там може да се направи и пеша. И някакви други съвети за шофиране в града ако има.

  • Здравейте,

   Ужасно се извинявам за късния отговор. Ако искате да отидете до Марги/Синия пазар – препоръчвам ви да го направите с кола. Паркингът зад Марги Аутлет е напълно безплатен. Разходка до там също е възможна, но имайте предвид, че е далече и не бих го препоръчал. В града се шофира нормално, трафикът няма нищо общо с този в Истанбул например. Успех!

 70. Здравейте! Търсих без успех магазини на турски и други производители на мъжка мода /абитуриентски костюми/, различни от Polo и Pierre Cardin. Бихте ли ме ориентирали за някои такива? Благодаря Ви!

  • Здравейте Весела,

   Аз съм разглеждал костюми на разумни цени в специализиран магазин за костюми на два етажа в Марги Аутлет мола, но в момента ми убягва името. Не е от някоя „позната“ марка.

   Също така вижте EFOR – него го има в Ераста мол, води се по-премиум и го рекламират актьори, които участват в известни турски сериали.

  • Здрвейте, благодаря за полезната информация! Бих искала да питам къде има магазини за осветителни тела и магазини за пердета. Благодаря.

 71. Здравейте, може ли повече информация и препоръки за добри магазини за плочки, мебели и строителни материали?? Благодаря предварително!

  • Здравейте, да, вижте в Baskent Mobilya. Ако не си харесате там, около самия магазин ще намерите още няколко мебелни – така ще можете да сравните и цените и асортимента и да намерите най-подходящите артикули за вас.

  • Здравейте, да има доста магазинчета по главната улица също, например Sahan Deri, VIP Deri.

 72. Здравейте , къде мога да намеря магазин за препарати , за естествена кожа – боя , лак , освежител

  • Здравейте, страхувам се че не мога да ви помогна с препоръка. Опитайте в някоя Фейсбук група ако някой знае. Успех!

  • Здравейте,
   Да разбирам ли , че щом Синия пазар НЕ РАБОТИ в петък и в неделя, ако отидем например в четвъртък ще е отворен?

  • Здравейте, разбирам защо сте се объркали и ще се постарая да го напиша по-ясно. Пазарът РАБОТИ САМО в сряда и събота. Написал съм че НЕ РАБОТИ в петък и неделя просто защото обичайно дните за пазар в Одрин са петък, събота, и по-рядко неделя, така че ако някой планира да ходи в петък, или в неделя, то да не включва Синия пазар в програмата си.

   Все пак ще поправя статията, за да е по-ясно. Благодаря ви.

 73. Има ли значение кой мигрос се посещава? Теза м, 2м, 3м…5м. Май това е големината. Май е най-добре в 5м най големия? Или има различни промоции навсякъде?

  • Здравейте, промоциите в Мигрос са едни и същи, разликата е в големината (асортимента) и то най-вече в специализирания асортимент. Хранителни и пр. стоки ще намерите във всички Мигроси. Аз залагам на този в Кипа или Ераста.

   Промоциите можете да видите от страницата с брошури на сайта.

  • Привет,

   На петъчния пазар – Улус пазар – продават преди всичко дрехи, платове, кожени изделия и битови стоки като посуда.

   На съботния пазар – Синия пазар – продават преди всичко хранителни продукти – плодове, зеленчуци, ядки, маслини и зехтини и т.н. Има и дрехи, но те са сравнително малка част от пазара.

 74. Здравейте,

  има ли промяна във влизането в Турция/Одрин/? Все още ли е необходим само сертификат за ваксинация, или преболедуване?

  • Здравейте,

   Трябва да предоставите зелен сертификат (европейски, не български за антитела) за изкаран ковид или завършена ваксинация, или скорошен антигенен/PCR тест, който да е негативен и направен предварително в лаборатория и издаден на английски.

 75. Здравейте , ако може да ми кажете имали някакъв лимит относно какво и колко може да се купува ?. Наш познат спомена нещо от рода на 300 евро на човек , така ли е ?

  • Здравейте,

   По темата за износ от Турция – всякакви стоки, които изнасяте с нетърговска цел, са ОК и без „твърд“ лимит. Какво ще рече търговска цел – значи, че количеството от изнесената стока предполага, че е за лична употреба, а не с цел препродаване в България за печалба. Например, няма да ви направят проблем, че сте се презапасили с 20 бутилки олио, но ако натоварите един бус с тази стока – ще си платите ДДС, мито и т.н, защото явно, че го купувате с цел препродажба.

   Разбира се при стоки с акциз, като цигари, алкохол, гориво, понятието „лична употреба“ е много детайлно дефинирано в сайта на БГ митници, и могат лесно да ви направят проблем ако количеството на стоки с акциз е нецелесъобразно.

   Накратко – не се притеснявайте да си пазарите храна/дрехи колкото сметнете за необходимо – никой няма да ви каже на границата, че сте надвишили лимита. Внимавайте обаче с акцизната стока като алкохол, цигари и т.н.

  • Привет, риба продават на Özar Market – намира се на центъра, на улица Balık Pazarı Cad. Gürsözlü Pasajı No:55.

 76. Здравейте! Знаете ли дали всички пазари и търговски обекти в Одрин ще работят на 03.01.2022 г.?Благодаря!

 77. Здравейте, информацията, която сте публикувал и обновявате е много полезна.
  Моля да споделите необходима ли е регистрация в https://register.health.gov.tr/ за еднодневно посещение на гр. Одрин?
  Благодаря ви

  • Здравейте,

   Не – не ви трябва. Само си направете тест в някоя лаборатория и кажете, че е за чужбина (в случай, че нямате зелен сертификат за поставена ваксина).

 78. Петъчния пазар и Синия пазар са на различни места нали? Може ли да ме опътите за петъчния ? От Марги аутлег кат тръгнем ?

  • Привет,

   Различни са пазарите да, Синия е зад Марги, а петъчния е по-близо до центъра. Проверете картата на Одрин, която съм качил в статията за точния адрес и го заредете на телефона – така ще имате гаранция, че няма да го объркате.

 79. Здравейте, много полезна информация има в сайта. Искам да попитам има ли магазини за спортни стоки в Одрин?

  • Здравейте,

   Има спортни магазини в моловете Марги и Ераста. Ако търсите местни марки, а не Адидас и т.н, отидете на центъра и разгледайте в зоната на Джамията Селимие.

  • Привет Изабела,

   Магазините ще работят на 25.12. Пазарите, които традиционно работят в събота, като Синия пазар – също.

   Весели празници!

  • Привет,

   Да – Аптека Одрин, на кръстовището където е джамията. Имат и консултант, който говори български.

   В Google maps пишете Edirne Pharmacy и ще ви даде точни координати.

 80. Здравейте! Бихте ли препоръчали магазин от който изгодно могат да се купят кухненски ел.уреди?

  • Здравейте,

   Ел. уреди разгледайте в TEKNOSA в Марги Аутлет. Имайте предвид, че не излизат изгодно в Одрин, а гаранцията едва ли ще ви я признаят в България, което е допълнителен проблем, с който бихте се сблъскали.

 81. Здравейте! Бихте ли ми препоръчал магазин за кожени якета/естествена кожа/! Благодаря ви!

  • Здравейте Живка,

   Разбира се – прегледайте някой от магазините на DERIMOD.

   Ще ги намерите в Марги Аутлет и в мол Ераста!

 82. Здравейте , Светослав! Полезна би била информация за това , какво може да се изнася от Турция. Какво е забранено и има ли лимит на определени стоки и стойността им? Конкретизирам аграрна аптека и препарати за растителна защита. Местоположението им ако можете да споделите. Благодаря Ви предварително! Информацията в сайта е изключително полезна!!!

  • Здравейте,

   Не съм компетентен по въпроса за аграрна аптека и препарати за растителна защита, не мога да ви дам достоверна информация колкото и да ми се иска да можех.

   По темата за износ от Турция – всякакви стоки, които изнасяте с нетърговска цел, са ОК и без „твърд“ лимит. Какво ще рече търговска цел – значи, че количеството от изнесената стока предполага, че е за лична употреба, а не с цел препродаване в България за печалба. Например, няма да ви направят проблем, че сте се презапасили с 20 бутилки олио, но ако натоварите един бус с тази стока – ще си платите ДДС, мито и т.н.

   Разбира се при стоки с акциз, като цигари, алкохол, гориво, понятието „лична употреба“ е много детайлно дефинирано в сайта на БГ митници, и могат лесно да ви направят проблем ако количеството на стоки с акциз е нецелесъобразно.

  • Здравейте, Синия пазар на Одрин е отзад, зад Марги Аутлет. Тоест ако сте с гръб към входа на Марги Аутлет, трябва да се обърнете с лице към входа, да минете покрай магазините само направо, и ще излезете на задната улица. Там е и пазарът, няма как да го объркате. Погледнете картата, която съм качил в статията и ще е още по-лесно да се ориентирате.

 83. Здравейте в неделя работят ли складовете за перилни препарати и магазините по центъра благодаря

  • Здравейте,

   Ще намерите отворени магазини, особено по центъра, но доста от складовете традиционно не работят. Ако имате възможност да отидете в събота – направете го.

 84. Здравейте отново!
  Търсих Kutahya в Одрин но не можах да открия. Ако адреса им ви е под ръка, моля да споделите.

  Поздрави!

 85. Здравейте, бихте ли препоръчали в Одрин магазини със стоки за дома (текстил, порцелан, сешоари) и детски играчки?

  • Здравейте, магазини за текстил и порцелан ще намерите в Марги Аутлет. Търсете магазин Karaca.

   Детски играчки търсете в Toyzz Shop – има ги и в Марги Аутлет, и в Мол Ераста. Удобно ще ви е да ги съчетаете 🙂

  • Здравейте,

   Синия пазар на Одрин не работи в петък. Той работи в сряда и събота, като сряда е по-малък и няма толкова народ, а в събота е големия пазар, и обикновено стават навалици. Не съм сигурен какво клипче сте гледали, но най-вероятно не е бил Синия пазар на него.

 86. Здравейте. Моля, дайте информация за магазин за черна и бяла техника (физически и онлайн). Къде можем да се запознаем с актуални оферти преди да отидем на покупки в Одрин. Имаме желание да закупим ТВ, хладилник, прахосмукачка и т.н.. Не сме запознати и с гаранцията на продуктите. Може ли да се възползваме от гаранционно обслужване на закупени от там стоки в България? Например, ако закупим марка Samsung?

  • Здравейте,

   Магазини за черна и бяла техника в Одрин ще намерите в Мол Ераста. Там има включително магазин на Самсунг. Имайте предвид обаче, че цената на вносна техника не се влияе от курса на лирата – в Самсунг магазина цените бяха дори по-високи от България, когато последно ходих.

   Ето и линк към онлайн магазин за черна и бяла техника в Одрин, ако искате да разгледате все пак https://www.vatanbilgisayar.com/.

   Прегледайте страницата ми с актуални брошури на Одрин, за да се запознаете с текущите намаления на техника в големите търговски вериги.

   Относно покупката на техника с гаранция от Одрин – сложно е. Гаранцията на техниката от Турция не се признава, тъй като не е част от Европейския съюз.

 87. Здравейте!
  Много полезна информация сте приложил.
  А знаете ли къде има магазини за порцелан и стъкло?

  • Привет,

   Благодаря за обратната връзка. Да, разгледайте страницата на KUTAHYA в Инстаграм. Ако ви допадат нещата им, ще ги добавя и в картата с магазини на Одрин.

 88. Здравейте! Може ли да препоръчате хотели в центъра на Одрин с безплатен паркинг. Благодаря!

  • Здравейте, да – прегледайте ACR PALAS OTEL и Hotel Edirne Osmanlı Evleri. Първият е по-близо до джамията, в модерен стил, докато вторият е от другата страна на центъра, в старомоден стил, с перфектно обслужване. Ако търсите добро съотношение на цена/обслужване/местоположение с включен паркинг, мисля че и двете опции са перфектни за вас.

  • Здравейте, има и ще добавя локация и линк към брошурата. Благодаря за препоръката!

  • Моля, радвам се, че ви е било полезно. Ако имате нужда от друга информация, която не намирате в статията – моля споделете. 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *