На пазар в Люлебургас: Какво трябва да знаем преди да го посетим

Люлебургас е град с богата история, красива архитектура и дружелюбни местни жители. През последните месеци набира популярност като един от най-привлекателните градове за пазар в Турция.

Ако планирате да посетите Люлебургас за разходка или в търсене нови възможности за пазаруване, има много страхотни места, които чакат да бъдат разкрити. В тази статия ще намерите най-важното, което трябва да знаете ако отивате на пазар в Люлебургас.

Как да стигнем до Люлебургас

Люлебургас е един от турските шопинг градове разположени най-близо до България. Това го прави привлекателна и удобна дестинация за пътуване с кола.

Най-лесно пътуваме до Люлебургас през Одрин и през Лозенград. И от двата града имаме вариант да стигнем до Люлебургас по магистрала (съответно да платим магистрални такси), или по национален път, където не плащаме такси. Разликата във времето за пътуване по магистрала и национален път е 10-15 минути, и тъй като националният път е много добре поддържан, лично аз ви препоръчвам да държите него и да си спестите разхода за магистрала.

Как да стигнем до Люлебургас от Одрин

Разстоянието от Одрин до Люлебургас е 80 километра. За да стигнем в Люлебургас през Одрин можем да минем или по магистралата за Истанбул, или по републиканския път D100. Препоръчвам втория вариант, тъй като карате само направо, заобикаляйки три града, последният от които е Бабаески, и четвъртият град е Люлебургас.

Одрин Люлебургас разстояние

На първия светофар в дясно е пътят за големия Мигрос и пазара, а в ляво е пътят за центъра. Ще се ориентирате по голямата джамия, която е в началото на центъра и около която се паркира свободно). На втория светофар на дясно е пътят за големия мол – 39 БУРДА.

Как да стигнем до Люлебургас от Лозенград

Разстоянието от Лозенград до Люлебургас е едва 60 км. Ако минавате през Лозенград, пътят до Люлебургас е много лесен. Следвайте републиканския път D555 без да отбивате за магистралата докато стигнете до разклонението за град Бабаески. Когато стигнете Бабаески не влизайте в града, а завийте наляво по републикански път D100, който ще ви отведе до Люлебургас след има няма 20 минути.

Лозенград Люлебургас разстояние 1

В Люлебургас на пазар

След като пристигнем в Люлебургас, е време да обиколим основните шопинг спирки. Градът е доста компактен, което позволява за оптимизирана програма за пазаруване.

Започваме деня с посещение на големия покрит пазар на Люлебургас, правим една разходка по главната улица, където намираме много магазини за хранителни продукти, дрехи и домашни потреби, а за последно оставяме посещение на мола в Люлебургас. Ето и по-подробна информация за всяка от споменатите шопинг спирки.

Пазарът в Люлебургас е страхотен начин да започнем нашия шопинг тур на града. Пазарът е удобно разположен край центъра, намира се в огромно покрито помещение, нов е и е много добре поддържан, а търговците са мили и приветливи хора. 

Кога е пазарът в Люлебургас

Пазарът в Люлебургас е отворен два дена от седмицата. Пазарните дни са всеки понеделник и четвъртък. За разлика от други популярни пазари като петъчния пазар в Одрин, пазарът в Люлебургас е еднакво голям и през дена. Работното му време е от осем, девет часа до късния следобед.

Какво можем да си купим от пазара

Подобно на Синия пазар в Одрин, пазарът тук е условно разделен на две части. В едната половина на пазара се предлагат хранителните продукти – свежи плодове и зеленчуци, маслини, млечни продукти, локуми, ядки. 

В другата половина на пазара намираме дрехи – предимно реплики на популярни брандове за маркови дрехи, грижливо подредени от търговците по сергиите. Ще забележите колко топло е отношение на тукашните търговци и жители на града към нас. 

Молове в Люлебургас

В Люлебургас има цели три мола, или по-скоро два мола и половина. 🙂 Това са мол Бурда (39 Burda AVM) на входа на града, мол Беркадия (Bercadia AVM) в центъра, и мини мол непосредствено до пазара.

Мол Бурда

Мол Бурда (или по-точно Мол 39 БУРДА) е най-известният мол в Люлебургас. Разположен е на южния вход на града и има широк безплатен паркинг.

Как да стигнем до мола в Люлебургас

До мола се стига много лесно ако шофирате по главния път и идвате от Бабаевски или от пазара – вместо да завиете на първия светофар на дясно, който беше за пазара, продължете направо и завийте на втория светофар в дясно. След това карайте само направо и след около 2.5 километра ще видите мола в ляво. Има нерегулирано обръщало, където трябва да направите ляв завой и да оставите колата на открития паркинг на мола.

Ако идвате от центъра, ще се ориентирате по табелите, че на центъра има две основни улици – Fatih и Istanbul, които се съединяват при площада с надписа Люлебургас. Тръгнете по улица Istanbul с колата и завийте надясно по улица Istasyon, след което карайте само направо и след около 2.6 км ще видите мола.

Магазини в Мол Бурда

В мола има предимно масови и добре познати турски магазини като Koton, Mavi, DeFacto, Waikiki, Ipekyol, Flo. За разлика от моловете в Одрин, този дори е доста по-малък, но става ако искате да убиете 1-2 часа в разходка.

Мол Беркадия

В края на 2022 година, мол Беркадия преустанови работа, след като постепенно един по един магазините в него затваряха клоновете си поради нисък интерес. Може би някой ден молът отново ще отвори врати, но засега не е функциониращ, затова ще се спра на другите два мола в града.

Мини мол в Люлебургас

Новият мол в града е всъщност мини мол и се намира непосредствено до понеделник пазара. Тук се намира най-големият и добре зареден магазин Мигрос в Люлебургас и е удачно да минете през него след като приключите с посещението на пазара.

Магазини в Люлебургас

В града има три големи хранителни магазина – Мигрос, Бим и Онур. И трите магазина са добре заредени, а цените са като в останалите популярни градове за пазаруване. Точни локации съм отбелязал на картата на Люлебургас с магазини.

Мигрос в Люлебургас

Мигрос магазинът в Люлебургас е от тип MMM Migros и е доста добре зареден. Има и още един голям MM Migros, разположен по пътя за мола. Задължително прегледайте последните каталози на Мигрос Люлебургас с намаления.

Останалите магазини в Люлебургас са концентрирани в централната част на града, около двете главни улици Fatih и Istanbul. След кратка разходка ще минете покрай няколко интересни магазини за дрехи, а в края на улицата е голям турски магазин за електроника и бяха техника – Vestel. Има хубав магазин, където продават само дънки, както и няколко големи магазини за булченски рокли.

На път за 39 БУРДА в дясно има и магазин за кашкавал, пейнир и други млечни продукти – локацията му също е отбелязана на картата на Люлебургас.

Къде да спим в Люлебургас

Може да съчетаете шопинга в Люлебургас с нощувка, и така да имате един допълнителен ден, който да прекарате в някой от близките градове като крайморския Текирдаг или текстилната столица на Турция – Чорлу.

Ако планирате да отседнете в Люлебургас, препоръчвам хотел Pera в самия център – стаите са чисти и светли, има включена закуска и можете да паркирате безпроблемно наоколо (самият хотел няма паркинг) по улицата безплатно, или на близкия платен обществен паркинг.

Карта на Люлебургас

За ваше удобство съм подготвил карта на Люлебургас с някои от основните локации в града. На картата ще намерите отбелязани понеделник пазара, мол 39 БУРДА, Мигрос и локациите на няколко интересни магазина в централната част.

Заслужава ли си шопингът в Люлебургас

Пазаруването в Люлебургас си заслужава особено ако искате да съчетаете приятен пазар с разглеждане на нов град. Люлебургас е малък град с китен център, с мили и дружелюбни хора, които искрено се радват, че градът им е популярен сред туристи.

Пазарът в Люлебургас е нов, голям и добре зареден и в него се пазарува много приятно и спокойно. Молът в града е малко по-разочароващ, тъй като магазините в мола са ни познати от други турски градове, и не си заслужава да бием път до там само заради мола.

Ако сте в Люлебургас, за по-малко от час с кола ще стигнете до други шопинг градове като Текирдаг за пазар и разходка край морето, или текстилната столица Чорлу.

Очаквам с нетърпение и вашите мнения за пазара в Люлебургас, както и впечатления и въпроси за града като коментар под публикацията. Приятно пазаруване в Люлебургас!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

2 Коментара

  1. Искам да ви информирам, евентуално с цел актуализация на статията за Люлебургас, че на 26.10.2023 г., четвъртък, пазарът се състоеше в 4-5 сергии с плодове и зеленчуци и хранителни продукти. Нямаше нищо друго.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *