На пазар в Лозенград: Всичко за пазара в Къркларели

Пазар в Лозенград, познат и като Къркларели, епопулярен начин да се възползваме от исторически ниските нива на лирата, като същевременно избягаме от натоварения шопинг в Одрин.

Близката локация на Лозенград до Одрин, наличието на много от познатите вериги магазини, и по-ниските цени на стоките, превръщат града в привлекателна дестинация за все повече българи. Ако пътувате за Лозенград за първи път, горещо ви препоръчвам да прочетете статията докрай, за да отговорите на всичките си въпроси.

Как да стигнем до Лозенград с кола

До Лозенград можете да пътувате спокойно с кола. Най-бързият маршрут ако пътувате от Западна България е през Малко Търново, а ако пътувате от Централна или Източна България през Капитан Андреево.

Няма нужда да купувате винетка за Лозенград ако влизате през Малко Търново, тъй като пътят Е87/D555 не е магистрала. Ако пътувате за Къркларели след като сте били в Одрин, отново не дължите такси за магистрала, стига да сте хванали републиканския път D20. За ваше улеснение съм приложил карти на безплатните маршрути.

Винаги се ориентирайте по сините табели – синя табела значи републикански път, който е безплатен; зелена табела значи магистрала, съответно изисква винетка.

Проверете дали носите в себе си всички необходими документи за пътуване до Турция с кола.

Къде да отидем на шопинг в Лозенград

В Лозенград ще намерите огромен пазар, склад за препарати, доста от познатите турски вериги хранителени супермаркети и хипермаркети, както и магазини за дрехи и обувки. Представям ви подробен списък къде да пазаруваме в Лозенград и какво да си купим.

Покрития пазар на Лозенград

Една от най-вълнуващите спирки в Къркларели е огромният покрит пазар на града. Пазарът е новоустроен и ви дава възможност лесно и удобно, необезспокоявани от атмосферните условия, да разгледате стотици сергии на готови за пазарлък търговци.

Кой ден е пазарът в Лозенград

Пазарът в Лозенград е отворен само в сряда. Това поражда някои проблеми с трафика в града, понеже напливът за пазара е твърде голям, самият пазар се провежда в близост до болница и университет, и това често води до огромни задръствания.

Към пазара има широк открит паркинг, който е безплатен, но намирането на място може да е предизвикателство поради огромния интерес. Препоръчвам ви да отидете колкото е възможно по-рано.

Какво да си купим от пазара в Лозенград

От пазара в Лозенград си купуваме свежи плодове и зеленчуци, ядки, маслини, баклави, локуми, и други месни и рибни деликатеси. В другата част на пазара можете да си накупите дрехи – дамски, мъжки, детски – и техника.

На пазар в складовете в Лозенград

В Къркларели има няколко склада Bizim Toptan, от които купуваме прах за пране, почистващи препарати, сапуни и шампоани на едро и дребно. От складовете купуваме още сокове, чай, кафе и млечни на много достъпни цени.

Пазаруване на стоки от Мигрос

Намираме любимия ни магазин Мигрос и в Лозенград. В Мигрос купуваме изгодно качествени зехтини, консерви, млечни, макаронени изделия, пакетирани храни, сладкиши, перилни препарати. Най-добре зареденият магазин Мигрос в Лозенград се намира на мястото на бившата Кипа.

Относно перилните препарати, съветвам ви да сверявате цените в Мигрос и складовете, и да пазарувате там, където е по-изгодно.

Магазини за дрехи и обувки в Лозенград

В Лозенград можем да пазарим изгодни дамски, мъжки и детски дрехи, както и обувки. Най-интересните магазини за дрехи и обувки в града са LC Waikiki, където можете да намерите доста различни и много по-достъпни модели дрехи спрямо Одрин, и фирменият магазин към извесната фабрика за обувки Дона на няколко километра от Лозенград.

Фабрика за обувки Дона

От Фабрика за обувки Дона купуваме изгодни кожени дамски и мъжки обувки. Персоналът е много приветлив и усмихнат и винаги готов да помогне, и могат да ви обслужат и на български език. Обувките са с много високо качество и издържат няколко сезона без проблем. Цените са съвсем нормални, дори ниски за това, което получавате.

Фабрика за обувки Дона е задължителна спирка по време на пазара в Лозенград.

Как да стигнем до фабриката

Фабрика за обувки Дона се намира на 14 километра от Лозенград.

За да стигнете до фабриката ако идвате от Одрин, оглеждайте се за табела „Дона“ след табелата за излизане от село Инедже (Inece); пада се от ваше ляво.

За да стигнете до фабрика Дона ако идвате от Лозенград, оглеждайте се за табела „Дона“ преди табелата за влизане в село Инедже (Inece); пада се от ваше дясно.

След като хванете отбивката, карате по тесен път около 30 метра и стигате до двора на фабриката, където можете да оставите колата си.

Работно време на фабриката

Фабриката работи ежедневно с работно време от 8:30 до 19:00. Събота и неделя работното време е леко намалено и фабриката отваря в 9:00, вместо в 8:30.

На мол в Лозенград

Популярен въпрос е има ли мол в Лозенград? Бих искал да развенчая мита за мол в Лозенград и да поясня, че преди няколко години в Лозенград имаше мол Кипа, но той отдавна не работи. В сградата на мол Кипа днес се помещава най-големият магазин за хранителни и нехранителни стоки в града.

Карта на Лозенград с интересни локации

За ваше улеснение съм подготвил подробна карта на Лозенград с магазини, върху която съм отбелязал локациите на пазара, складовете, хранителните супермаркети, както и на интересни магазини за дрехи и обувки в града.

Локациите на много от тези места в Google Maps са неактуални, затова ви препоръчвам да се доверите именно на моята внимателно подготвена карта на Лозенград с магазини, за да сте уверени, че няма да въртите напразни километри до несъществуващи или преместени магазини.

Картата е прегледана и е помогнала с точни координати над 430,000 пъти досега.

Карта на Лозенград с магазини

Препоръчителен маршрут за пазаруване в Лозенград ако влизате през Малко Търново, е да посетите големия пазар рано сутринта, след това да се разходите из магазините за дрехи и обувки на центъра. На центъра ще намерите и два по-малки пазара, като ви препоръчвам да разгледате пазара File Market. Следобед се отправете към складовете Бизим и приключете деня с разточително пазаруване в магазин МММ Мигрос.

Ако влизате в Лозенград от Одрин, по път ви е фирменият магазин за обувки на фабрика DONA край Лозенград.

Къде да отседнем в Лозенград

Ако пазарувате в Лозенград с нощувка, ви препоръвам да спите в Hotel Lozengrad. Хотелът е с удобно централно разположение и паркинг, макар че понякога намирането на места на паркинга може да е предизвикателно.

Заслужава ли си пазарът в Лозенград

Одрин или Лозенград си заслужава повече е сред честите въпроси, които хората си задават. И двата града имат своите преимущества и недостатъци, които ще опитам да обобщя в следните редове.

Одрин е безспорно по-туристическият град от двата, където ще намерите по-интересни стоки, магазини за маркови дрехи и по-добри хотели, в случай че отивате на пазар с нощувка. Цените в Одрин, като изключим веригите магазини като Бизим и Мигрос, които поддържат еднакви цени и промоции в различните градове, също са по-високи спрямо цените в Лозенград, но самата разлика не е толкова съществена.

Лозенград е очарователен малък град, който можем да посетим за фабриката за обувки Дона, пазара в сряда и евтините складове за перилни препарати. Градът е доста по-спокоен отколкото е Одрин, което също е голям плюс ако искате да съчетаете шопинг с почивка.

Лозенград се намира близо до Люлебургас, който също е страхотен спокоен град за пазар и разходка.

Въпроси и отговори за пазаруването в Лозенград

Имате още въпроси относно пазаруване в Лозенград? Задайте своя въпрос във форума „На пазар в Лозенград“ на сайта. Приятно пазаруване в Лозенград!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

31 Коментара

 1. Благодаря Ви! Изключително полезна информация, адекватно обяснение с много детайли! Бъдете здрави и нека има повече хора като вас 😊

 2. Знаете ли къде има магазини тип железария може би. Искам да намеря туридтическо газово барбекю Bir Celik

 3. Искам да купя чугунена печка на дърва,бихте ли ми казали къде има магазини за печки.И важат ли инвалидните стикери за паркиране в Турция.

  • Здравейте, не мога да ви посъветвам за печката, съжалявам. Относно картите за паркиране – поинтересувах се и да, стикерите от България важат и в Турция.

 4. Здравейте, плануваме еднодневно пътуване до Лозендрад през Малко Търново и маршрутът на Гугъл ми дава през Е87 и пише, че има такси. Гледам, че не е магистрала и е със синя табела. Дали е грешка и кой е маршрутът без такси?

  • Здравейте Николай,

   Е87 е път, на който пътувате без такси. Карайте смело и не се притеснявайте.

   Приятен шопинг!

 5. Здравейте, бих искала да попитам ,септември може да отидем до Лозенград от Синеморец ще сме на почивка през кой път се минава ,дали е хубав и има ли такси до там ,трябва да имаме застраховка без нощувка ,само да го разгледаме семейно и пазар ?Също така да попитам има ли магазин Катая порцелан в Лозенград и ако има къде се намира?

  • Привет, можете или директно от Царево да хванете пътя през Странжда към Малко Търново, или да се качите до Бургас и от там да хванете пътя за Малко Търново – този е по-хубав, но и по-дълъг.

   От КПП Малко Търново до Лозенград няма магистрални такси. Застраховката не е задължителна. Порцелан в Лозенград има в Караджа на центъра, но за Катая магазин не знам.

  • Здравейте. Имам нужда от лекарства, които се продават в турски аптеки, имам рецепта. Има ли населено място веднага след КПП Малко Търново, за да ги купя от турска аптека или трябва да ида до Лозенград и трябва ли да имам предварително лири на по- близките населени места или може да се пазарува с лева или дебитна карта? Благодаря

 6. Здравейте! Интересуваме: склад или магазин за плочки-гранитогрес и кои са водещите турски производители, които са в Лозенград. Благодаря!

  • Здравейте. Имам нужда от лекарства, които се продават в турски аптеки, имам рецепта. Има ли населено място веднага след КПП Малко Търново, за да ги купя от турска аптека или трябва да ида до Лозенград и трябва ли да имам предварително лири на по- близките населени места или може да се пазарува с лева или дебитна карта? Благодаря

 7. Необходимо ли е да се плащат пътни такси/винетка да Лозенград? Ще пътуваме с лек автомобил.

  • Здравейте,

   Ако не хващате магистралата, а минете по републикански път D100 – не дължите никакви такси или винетки. Пътят е много хубав, а разликата във времето за пристигане спрямо магистралата е 10-15 минути.

 8. Здравейте,

  Благодаря за полезната информация. Интересува ме с каква валута може д асе пазарува? Ако е само с турски лии, къде да обменя ?
  Поздрави, Иван

  • Привет,

   Най-вече с лири, но на някои места особено из пазара приемат и левове.

   Аз лично бих ви посъветвал да си обмените пари през Револют (имат много добър курс) и или да си изтеглите от банкомат в България, или да си плащате с Револют картата директно.

   Ако това за вас не е опция, можете да обмените лири в Тавекс в България, те също имат добър курс и ги има в големите градове. В Лозенград не съм обменял лири на място, затова не мога да ви дам подходящ съвет.

   Приятно пазаруване!

 9. Здравейте. Благодаря за полезната информация. Бих искала да попитам: планираме да посетим Лозенград. Ще пътуваме с кола. Къде е удобно да се паркира. Благодаря предварително

  • Здравейте Миланка,

   Страхотен въпрос. По принцип паркирането в града е свободно и става на улицата, но трябва да гледате знаците – ако има знак за забранено паркиране и престой, не оставяйте колата там.

   За паркиране в мола и пазара няма проблем, тъй като там си има паркинги, а що се отнася до паркиране в града – ако желаете да оставите колата в централната част, мисля че ще ви е най-лесно да я оставите на паркинг и да не се лутате из уличките в търсене на място.

   Улиците в централната част са тесни, много от тях са еднопосочни и пр. Предлагам ви да оставите колата на един голям открит паркинг в центъра със следния адрес:

   Karacaibrahim, Dere Üstü Sk. No:11, 39000 Kırklareli Merkez/Kırklareli, Турция

   Пожелавам ви приятен престой в Лозенград! 🙂

 10. Здравейте!
  Може ли да ми кажете какви са цените на баклавата в Лозенград? А къде са най-евтините?
  Благодаря

 11. Здравейте, бих била доволна, ако ме насочите къде в Лозенград мога да потърся магазин за домашни потреби( чинии ,плата и други подобни) Предварително Ви благодаря!

  • Depo AVM Адрес: Karakaş, Karakaş Bey Sk. No:21, 39000 Kırklareli Merkez/Kırklareli, Турция
   Огромен магазин на 2 етажа с богат асортимент и ниски цени.

 12. Здравейте,
  Възможно ли е да купя стафиди на едро от пазара в Лозенград или има друг пазар?

  • Привет,
   Пазарът в Лозенград е само един и по спомен можете да си вземете стафиди и от пазара.

   Ако там няма – ще намерите в склада на Бизим, който съм отбелязал на картата. На едро там ще ви излязат на добра цена.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *