В Мадрид за три дни | Пътепис

Мадрид е една от задължителните европейски столици, които да посетим ако сме любители на хубавото време и добрата храна. С Галина прекарахме три невероятни дни в Мадрид, за които разказвам в следващите редове.

Отварям скоба, че пътувахме от събота до сряда с Wizzair и имахме допълнително време за разглеждане и обиколки, както в деня на кацането, така и в деня на излитането.

А сега напред към пътеписа от Мадрид и какво да видим за 3 дни в испанската столица.

Ден 1 – Тур на центъра, Музей Кралица София и гастрономия

Избираме да спим в центъра, защото обичаме да сме близо до всички забележителности и заведения. Той е не голям и се обхожда пешеходно за няколко часа, а ние спим в самото му сърце на Gran Vía – известната мадридска улица с ретро-американски облик.

Гран Виа Мадрид 1

Избрал съм бутиковия хотел Petit Palace Triball. Част е от веригата хотели Petit Palace, които сякаш са превзели Мадрид и намираме на всеки ъгъл в централната част на града.

Хотел Мадрид Петит Палас лоби

Хотелът е с много хипстър интериор, жестока локация, а стаите са тихи, просторни и удобни.

Петит Палас Трибал Мадрид Лоби

Посрещат ни с комплимент вода, чиято картонена опаковка става за повторна употреба, а от прозореца ни виждаме сградата на Primark и частица от Gran Vía.

Стая хотел Петит Палас Мадрид
Примарк Мадрид гледка хотел

Пешеходна обиколка на забележителностите в центъра на Мадрид

Първата сутрин след кацането ни спим толкова удобно и приятно в потъналата в тишина стая (Gran Vía е всъщност много шумна улица), че отваряме очи в 10:15. А аз съм запазил съм безплатен тур на Мадрид… от 11.

Обличаме се на бързо, пропускаме кафето и закуската, и в 10:58 се озоваваме пред популярното кино Callao, където ни очаква и нашият гид. Подобно на други туристически градове като Рим, в Мадрид се правят десетки безплатни турове ежедневно. Спрял съм се на Classic Madrid Walking Tour от агенцията City Secreto заради добрите ревюта.

Обикаляме всички забележителности в центъра на Мадрид почти по часовниковата стрелка – Сол, Плаза Майор, Пазара Сан Мигел, Плаза де ла Вия, Катедралата Алмудена, а накрая величествения Паласио Реал и прилежащите му градини. Потапяме се в историята на Мадрид – интригуваща, стара, леко мързелива.

Площад Сол Мадрид
Мечка символ на Мадрид
Плаза Реял
Плаза Реял Мадрид
Мадрид център
Плаза де ла Вия Мадрид
Катедрала Света Богородица от Алмудена

Ако изключим конфликта на Испания с бившия съюзник Франция, неминуемо ми прави впечатление как хронологията винаги се върти около самите испанци и вътрешните им проблеми (като например това, че кралят не харесва тогавашния си дворец и го изгаря, за да построи нов, който е в пъти по-грандиозен).

Самият тур продължава около три часа, които са напълно достатъчни да зърнем всички основни забележителности в града.

Изследване на центъра за модерни изкуства „Кралица София“

Мадрид е една от най-известните културни дестинации и в него намираме цели три музея на световно ниво – Прадо, Тисен, и Кралица София. Имаме желание да посетим и трите докато сме тук, но знаем, че обикалянето им в рамките на един ден ще е твърде изтощително, затова започваме с Кралица София, а Тисен и Прадо оставяме за утре.

Кралица София музей Мадрид
Кралица София Мадрид

Билети за Кралица София взимаме през платформата GetYourGuide, за да не чакаме излишно на опашка. Самият музей е малко разхвърлян и първоначално е трудно да се ориентираш къде трябва да отидеш.

Музеят помещава голяма колекция от кубически произведения основно на авторите Хуан Миро̀ и Хуан Грис, а още по-известни са двете картини на Салвадор Дали, както и Guernica на самия Пикасо.

Хуан Грис Картина
Кралица София музей картина
Салвадор Дали Кралица София
Картина Кралица София Галина

Всички тях намираме на първия етаж след известно лутане на партера.

Герника се смята за най-значимото произведение на Пикасо, с което художникът заявява персоналната си позиция срещу войната. Той рисува паното през 1937 година след бомбардировката на баския град Герника от страна на Италия и Германия. Макар снимането в залите, където са изложени най-интересните картини да е забранено, успявам да открадна кадър.

Герника Пикасо Кралица София

Предвидете си около два, два и половина часа за музея.

Гастрономия в центъра на Мадрид

Ако следите блога, сигурно знаете, че съм издигнал добрата храна в култ, а съвсем неслучайно Мадрид е сред най-гастрономическите европейски дестинации. Преди да дойдем съм подготвил дълъг списък със заведения и имам амбициозната цел да посетим поне половината докато сме тук.

Започваме ударно да задраскваме имена още този следобед и заедно с наши приятели от Барселона правим гастро обиколка на центъра. Сядаме за по кафе в Cafe de Oriente, хапваме автентични мексикански такос в Tiki Taco, правим следобеден аперитив в Cafe Central, отбиваме се за десерт с чуроси и течен шоколад в Chocolatería San Gines и завършваме с тапас преди вечеря в La Venencia. За вечеря пък сме избрали изискан ресторант от Michelin Guide-a за Мадрид – Casa Mortero. Ето и малко впечатления за заведенията:

Cafe de Oriente
cafe de oriente

Старо бохемско кафе с перфектна локация до двореца, което днес функционира главно като ресторант. Доста високи цени и формална атмосфера.

Tiki Taco
Такос в Тики Тако

Верига заведения за евтини автентични такос. Горещо препоръчвам всички месни такоси. Цената за един такос е само 1 евро. Страхотно място за обяд. Taco Reyes в Пловдив да взимат пример…

Cafe Central
cafe central

Легендарен бар, разположен на един от най-оживените площади на Мадрид, известен с жива джаз музика. Идеално за коктейли и испанско tinto de verano, но не бих го препоръчал за хапване.

San Gines
Чурос в Мадрид

San Gines е най-известното място за традиционни испански чурос, на няколко крачки от Плаза Майор.

Светослав яде чуроси

Задължително за посещение. Обикновено има опашка, но върви много бързо.

La Venencia
la venencia

Автентичен тапас бар в туристическата зона на Мадрид на крачки от Сол. Въпреки локацията, заведението се пръска по шевовете с местни, почти никой не говори английски, освен вас, а сметката се пише с тебешир върху барплота, където хапвате. Ако опитате да снимате пък ще бъдете жестоко порицани, тъй като снимките са забранени. Абе, истинска находка!

Casa Mortero
casa mortero интериор

Изисканият ресторант в центъра на Мадрид определено ни стана любим, особено със специалитета torreznos, който е сред задължителните за опитване неща в Мадрид, и красивите презентации на ястията. Измежду двата Michelin Guide ресторанта, които посетихме, този беше по-автентичният и добър ресторант за мен.

Салата casa mortero
Патешко casa mortero

На първо място, градът трябва се „опита“, и чак тогава всичко останало. Или поне това си помислихме, когато си легнахме изморени и преяли след полунощ.

Ден 2 – Посещение на музеите Тисен и Прадо и залез край Храм Дебод

Понеделник е и днес входът за Тисен-Борнемиса е безплатен. Самият музей работи с намалено работно време от 12 до 16 часа, което е напълно достатъчно за разглеждането му. За разлика от предходния ден, днес нямаме ранен ангажимент и започваме деня по-лежерно – със закуска.

Най-ранните заведения в Мадрид отварят в 10, а ресторантите – в 13. Имаме препоръка да посетим брънч заведението Zenit, което е на няколко минути от хотела ни. Разглеждайки навигацията попадаме на specialty coffee бара Toma Cafe 1 и веднага знаем, че именно това е нашето място за закуска. Взимаме си cafe cortado и tostada за автентичен брънч по мадридски.

toma cafe 1
Кафе в Мадрид
Кафене в Мадрид
cafe cortado y tostada madrid

Познаваме Испания от Барселона, а нея сме запомнили с уникалната архитектура и храна, и лошото кафе… Е, по отношение на кафето Мадрид определено ни изненада! Градът е пълен с добри specialty coffee места, а в края на статията оставям още няколко препоръки, които можете да посетите в центъра на Мадрид.

Успяваме да се доберем до Тисен преди старта на работния ден, а опашката е около един километър. Съвсем очаквано ако посещавате музея безплатно. Чакащите се движат бързо и успяваме да стигнем входа след по-малко от 20 минути.

Музей Тисен Борнемиса
Музей Тисен
Светльо и Галя

Започваме обиколката от най-високия етаж и вървим надолу, както е препоръчителният маршрут. Любопитен факт за Тисен е, че много от картините са от личната колекция на едноименната фамилия. Произведенията са подредени по хронологичен ред, което дава по-комплексен поглед за това как са се е променял стилът през различните течения в изобразителното изкуство.

Фамилия Тисен

Най-известните творби в музея са на Пикасо, Салвадор Дали, Ван Гог и Дега и почти всички са разположени на първия етаж на музея.

Ван Гог в Тисен
Картина в Тисен музей
Салвадор Дали в Тисен
Галя и Дега

Галерията се обикаля спокойно за два, два и половина часа.

Моят съвет

В края на деня си дадохме сметка, че посещение на дори два от трите музея в рамките на един ден е доста изтощително, затова моят съвет към вас е да ги видите в три различни дни. Ако има нужда да комбинирате два от тях като нас – оставете Прадо за отделен ден и комбинирайте Тисен и Кралица София.

Обяд по мадридски и разглеждане на Прадо

Преди да посетим най-големия музей, трябва задължително да хапнем. Много се чудим дали да не отидем в Estado Puro – заведение за футуристични тапас, върху което се е подписал известният шеф Paco Roncero. Същият шеф-готвач държи ресторант с две звезди Michelin на терасата на най-известното казино в града.

В крайна сметка коментарите в интернет ни разубеждават и си намираме автентичния ресторант Dis Tinto Taberna. Ама че находка! Още с влизането в таверната осъзнавам, че около нас се чува само испанска реч, и дори самите сервитьори не говорят английски. Обслужването е бавно, което е сигурен атестат за това, че ресторантът е автентичен, а храната ще е вкусна. Менюто е написано на големи бутилки вино.

dis tinto taberna madrid

Поръчваме си плато с колбаси и класическа мадридска tortilla с лук. Истинското съвършенство на добрата тортия се крие в нейната простота – добре запечена отвън и ужасно вкусна и деликатна отвътре. Импровизираният ни тапас обяд е толкова вкусен, че не ни се мърда, но билетът ни за музея е за 3 часа и не рискуваме да закъснеем.

Ресторант taberna dis tinto
Тортия с лук в Мадрид

Прадо е националният музей на Испания и един от най-значимите и известни музеи в света изобщо. Сдобили сме се с билет предварително по интернет и влизаме с минимално чакане. Препоръчвам да си вземете аудио гид, въпреки, че описанията към всяка картина са доста подробни.

Музей Прадо

Бих могъл да сравня мащабите му единствено Лувъра и може би за пълното му обхождане ще е необходим цял ден. Ако не можете да заделите един ден, то в рамките на около три, три и половина часа можете да разгледате залите, посветени на гениалния Гоя, както и най-интересните произведения, пръснати по етажите.

Музей Прадо в Мадрид

Специално внимание заслужават триптихът Градината на земните удоволствия на Бош и Менините на Веласкес, с които поетът изобразява кралския двор и самия себе си.

Менините“ представляваха особен интерес за мен, понеже съм виждал кубическите интерпретации на Пикасо в Музеу Пикасо в Барселона и ми бе любопитно да зърна отблизо и самия оригинал.

След нашата 3-часова разходка вече усещаме натрупалата се умора и решаваме да излезем от Прадо и отморим под дебелата сянка на дърветата отвън.

Определено бихме посетили и следващия път, тъй като три часа са крайно недостатъчни за осмислянето му. Сега тръгваме пеш в посока Churrería Chocolateria 1902, едно от най-старите заведения за чурос в Мадрид, докато жаркото слънце прижуля вратовете ни.

Пътеводител за Мадрид съвети за пътуване
churreria 1902 madrid

И тук ни харесва колко вкусни и хрупкави са чуросите, но може би като обстановка San Gines ни допадна повече.

Залез край храма Дебод и среднощна разходка из Malansaña

В града има няколко точки, от които могат да се видят много драматични залези. Несъмнено най-популярното място е египетският храм Дебод. Вървим с бърза крачка по Gran Vìa и подминаваме площадите Plaza De Oriente и Plaza de España, докато последните лъчи на слънцето галят красивите фасади около нас, а ние нервно отброяваме минутите до залеза.

Площад де Ориенте
Площад де Ориенте по залез
Гран Виа по залез
Площад Испания по залез
Светльо и Галя по залез
Храм Дебод по залез

Непосредствено след залязването на слънцето, тълпата избухва в танци под традиционни испански ритми. Като оживявала магия.

Вечерта оползотворяваме с разходка около хотела и вечеря в известния ресторант El perro y la galleta. Храната ни харесва, но още по-запленени сме от интериора, който създава истински домашен уют.

Ресторант Мадрид атмосфера
Храна ресторант el perro y la galletta
el perro y la galletta

Има нещо особено и необяснимо в атмосферата Мадрид, щом ядем чуроси в 19 часа и вечеряме в 23:00 като местните, а сме тук едва от вчера. Шумът, тълпите, късните вечери и разговорите до малките часове на нощта определено ни харесват.

Моят съвет

El perro y la galleta се намира в сърцето на модерния квартал Malansana, където е много популярно да обиколите няколко заведения в рамките на вечерта и да пробвате различни тапас, нещо като испански pub crawl.

Ние искахме да отидем в легендарния сидра бар с лепнещ под El Tigre, който за жалост бе затворен. Ако търсите подобно преживяване – обезателно го добавете към списъка си, заедно с Pez Tortilla.

Ден 3 – Разходка в Chueca и Malansaña, Парк Ретиро и фламенко шоу

За разлика от бурните вечери, сутрините в Мадрид са тихи, спокойни и подредени. В 10 сутринта животът тук тече бавно, улиците са почти празни, а единствените, които нарушават тишината, са учениците и почистващите машини.

След като вчера доста се поизморихме, днес решаваме да разкрием повече от ежедневния живот на мадричани с разходка из кварталите Chueca и Malansaña.

Улица Малансана
Балкони в Малансана
Пеша из Мадрид

Това са два от най-старите квартали на Мадрид, които студентите и LGBTQ общността са превърнали в най-колоритните, хипстър и модерни места в града. Малките магазинчета са на всеки ъгъл и се редуват със specialty кафенета в индустриален стил и заведения за брънч.

Галя в Чуека
Таверна Чуека
Заведение Чуека
Разходка в Малансана
Балкони в Чуека
Кафене Малансана
Заведение в Малансана

Не вървим към някоя определена забележителност, предпочитаме да се лутаме из малките улички и да гледаме китните балкони, осеяни с цветя, с достатъчно място за едва една масичка с два стола. Мимоходом подминаваме Teatro Flamenco Madrid, където имаме резервация за фламенко спектакъл по-късно през деня.

teatro flamenco madrid
Разходка из Малансана
Площад в Малансана

Можете безпроблемно да прекарате няколко часа из кварталите дори без да разглеждате специфични забележителности, но ако все пак искате да видите такива, не пропускайте:

  • Катедралата Сан Антонио де лос Алеманес;
  • Улиците Calle de Pez и Calle de Fuencarral;
  • Площадите Plaza del Dos de Mayo, Plaza de Chueca, Plaza de San Ildefonso;
  • Пазара San Anton.

Моят съвет

San Anton е един от най-големите пазари в Мадрид, наред със San Miguel и Anton Martin. Освен за хапване на тапас, пазарът е идеален избор за купуване на автентични испански колбаси и сирена, които можете да занесете в България, или пък да хапнете още в Мадрид.

От трите пазара, които посетихме, цените в Сан Мигел бяха най-високи, а в Anton Martin – най-ниски.

Лежерен следобед в парк Retiro

След като накупихме колбаси, сирене и брускети от пазарите, се отправихме към любимото място на мадридчани – зеления градски оазис El Retiro.

Парк Ретиро

Огромният парк е в района на музеите и е страхотно място за отдих (думата retiro означава именно това) и спокойна разходка. Организираме си пикник недалеч от езерото в сърцето на парка. Без значение от деня, по обяд тук гъмжи от хора, търсещи скривалище от жегата.

Езеро Ретиро Мадрид

Сядаме на земята и похапваме испански деликатеси, докато група ученици си правят излет на по кока-кола непосредствено до нас, а трима азиатски туристи са отрупали поне два квадрата земя с храна на няколко метра разстояние.

Активностите из Ретиро са много, като една от най-популярните е плаване с лодка по езерото. Лодката може да се запази на място, а цената е 6-8 евро за 45-минутна сесия. Въпреки огромното ни желание да се качим, в 14:00, когато бяхме приключили с обяда, лодките бяха изчезнали от езерото. Може би заради жегата, или защото и други са огладняли, решихме да пропуснем разходката.

Ретиро Мадрид

Запътваме се към Паласио де Кристал, бившата ботаническа градина на метри от езерото, която днес се използва основно за изложби. Нашето посещение съвпадна с шоу с пушек, от което освен да ни се насълзят очите, друго май не разбрахме!

Паласио Кристал Мадрид

Езерцето пред градината е едно от най-живописните места за снимки в парка, а освен това е дом и на стотици костенурки и няколко грациозни лебеда.

Фламенко спектакъл и вечер в Salamanca

Едно от задължителните неща, които трябва да направим в Мадрид, е посещение на фламенко спектакъл. Макар родината на огнения танц да е горещата Андалусия, най-добрите танцьори от векове се стичат към столицата, и именно тя се е превърнала в най-доброто място, където да наблюдаваме такова шоу.

Има десетки театри, които правят ежедневни фламенко спектакли. Два от най-добрите са Teatro Flamenco Madrid и Las Tapas. Избрах да отидем в Teatro Flamenco Madrid с билет, закупен от GetYourGuide, тъй като цената беше дори по-ниска от тази на сайта, и както винаги имам право на безплатна анулация или презаверяване на билета до 24 часа преди самото събитие.

Фламенко театър Мадрид

Фламенко шоуто, което гледахме, беше озаглавено Emociones и наистина успяхме да усетим драмата и всички емоции у певците и танцьорите. Самото представление продължава около един час, и има трима танцьори, две певици и музикант на китара.

Фламенко спектакъл Мадрид

Всеки един от танцьорите разиграва различна сцена от разказ за любов, несправедливост и смърт. Пълната зала е във възторг от усилията, които артистите полагат за своята публика, а всяко следващо изпълнение е по-пламенно и спиращо-дъха от предишното.

Фламенко Мадрид

Излизаме от театъра впечатлени, загряли, готови за последното място, което ще разгледаме за нашите три дни в Мадрид. Третата си вечер сме оставили за престижния квартал Саламанка и се отправяме натам, заредени с положителни емоции от шоуто.

Кварталът е най-интересен през деня, когато луксозните кафенета са пълни, а в модните бутици чакаш на опашка, за да премериш нещо. Приятни за разходка са улиците C. de Serrano, C. de Claudio Coello и C. de Velazquez, а самият квартал е известен предимно като шопинг дестинация.

Единствените забележителности в околията са Националният археологически музей на Испания и хранителният базар Mercado de la Paz, който е като подобрена и по-малко туристическа версия на Mercado de San Miguel.

Вечерно време, Саламанка става притегателен център за fine dining в Мадрид, а един от нашите приятели, чийто рожден ден щяхме да празнуваме след десет дни в Кипър, е резервирал ресторант именно тук за последната ни вечеря.

fayer интериор

Менюто на изискания израелски ресторант Fayer, който е част от Michelin guide, е микс между израелска и аржентинска кухня. Опитваме няколко разядки, рибай стек и сандвич с пастърма, а за десерт си поръчваме уникален шоколадов хумус.

Разядки fayer
Сандвич с пастрами fayer
Шоколадов хумус fayer

Храната отговаря на очакванията ни и е истинска наслада за всички сетива, а ресторантът е своеобразна черешка на тортата на нашето вкусно посещение на испанската столица. Когато пътуваме, първият ни избор за хапване винаги е местна кухня, но пък няма лошо човек разчупва собствените си стереотипи.

Мисля, че Мадрид е точно това. Град, разчупил стереотипите, който може да предложи нещо различно на всеки.

Вкусът на Мадрид

Delic

delic
Коктейли в delic

Сгушен между няколко туристически заведения на един от най-красивите площади на Мадрид, Delic е перфектното място за следобедно mojito или tinto.

Casa Alberto

casa alberto

Ресторантът с над 200-годишна история е институция за хапване на традиционно шкембе по мадридски (callos a la madrileña) и потапяне в поувехтялата, но автентична атмосфера на старо мадридско заведение.

Шкембе по мадридски в casa alberto

Харесаха ни и крокетите с хамон, но от бланшираните картофи patatas bravas останахме разочаровани.

Casa Labra

casa labra
Тапас от бяла риба

Легендарен ресторант на гърба на площад Sol за хапване на тапаси с пържена бяла риба „bacalao“. Обикновено има две опашки – една за ресторанта, и една за масите на улицата или на бара. Опашката за тапаси върви доста по-бързо.

La Bicicleta

la bicicleta

La Bicicleta brunch/co-working заведението се намира на площада на Malansana и е сред по-хипстър местата, които посетихме в Мадрид. Допадна ни атмосферата и опциите в менюто, но не останахме впечатлени от обслужването и не ни допадна това, че се опитват да ни продадат повече храна.

Кроасани в la bicicleta

Pan y Pepinillos

Приятно one-man show specialty кафене на метри от La Bicicleta, където освен чаша перфектно кафе можете да хапнете и парче кекс в битово-индустриална обстановка.

Кафене Мадрид

Bianchi Kiosko Caffé

Още едно specialty кафене за перфектното сутрешно еспресо на крак, докато се разхождате из Malansana и Chueca.

Botín

Ресторант botin

Носител на нобелова награда за най-стар ресторант в света, Botín май няма нужда от представяне и най-вероятно вече го знаете ако пътувате към Мадрид. Ние лично не седнахме, тъй като специалитетът (прасенце-сукалче) не е по наш вкус, но влязохме да се разходим из трите етажа на ресторанта и определено изглежда като обещаващо изживяване.

Чета го този пътепис и си мисля – не е ли отново време да посетим Мадрид?

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *