11 забележителности в центъра на Мадрид

Мадрид е сред най-старите европейски столици, чиято красота оставя траен отпечатък в съзнанието на всеки посетител. В тази статия разкривам кои 11 забележителности и музеи трябва да видим в Мадрид и в каква поредност е най-удачно да ги обиколим.

В края на статията ще намерите информация как да посетите всяко от тези места напълно безплатно.

Пуерта дел Сол

Всичко в Мадрид води началото си от Пуерта дел Сол (Puerta del Sol, или просто Sol). Слънчевият площад е най-централната точка на града и туптящото му сърце, а по време на престоя в града неминуемо минаваме оттук ежедневно.

В миналото тук е имало истинска порта, която крал Карлос I събаря, за да придаде чувство за пространство в иначе крайно застроения център на Мадрид. Подобно на Арката на триумфа в Париж, Сол е отправната точка за някои от най-важните улици на Мадрид, по които се стига лесно до останалите големи атракции в центъра.

Пуерта дел Сол и символа на Мадрид

Докато сте на площада можете да се полюбувате на фасадата на Кралската поща с отличителния часовник или да се снимате пред статуята на мечок, похапващ от ягодово дръвче – символа на Мадрид с много любопитна история.

Арт-деко сградите, подредени в слънцеобразна форма, помещават магазини за съвременна испанска мода, а на две крачки встрани от площада е Casa Labra – един от легендарните ресторанти в Мадрид, където да опитате традиционни тапас бакалао.

Плаза Майор

Няколко минути пеш западно от Сол ни отвеждат до централния площад на Мадрид – Плаза Майор. Макар историята на площада да се свързва с трагични събития, днес е едно от най-колоритните и оживени места в града.

Плаза Майор забележителност в Мадрид

Страхотно място за разходка, снимки и хапване на крак, но бих ви посъветвал да избягвате сядането в заведенията тук, тъй като повечето са класически туристически капани.

Кулинарен туризъм в Мадрид

Само на няколко пресечки от централния площад се озоваваме в най-известния пазар в Мадрид – Меркадо Сан Мигел – който е гастрономически рай за тапас. Тапас са малки хапки, обикновено брускета с испанско сирене и колбас или морски дарове, които могат да се похапват целодневно.

Наоколо е и Chocolateria San Gines, където ще ви сервират най-вкусните традиционни испански чурос с течен шоколад.

Тапас и чурос са две от задължителните храни, които трябва да опитате в испанската столица.

Катедрала Света Богородица от Алмудена

Обиколката на забележителностите из центъра на Мадрид ни отвежда до най-голямата катедрала в града – Света Богородица от Алмудена (Santa Maria de la Real de la Almudena). Любопитно за нея е, че въпреки бароковият й облик, строителството й приключва едва през 90-те години на 20-ти век, след като столицата на Испания се е преместила от Толедо в Мадрид, който към онзи момент не е имал катедрала.

Катедрала Света Богородица от Алмудена

Катедралата е грандиозна както отвън, така и отвътре, а посещението й е напълно безплатно.

Кралският дворец на Мадрид

Иззад ъгъла на Света Богородица се показва величественият Кралски дворец на Мадрид (Palacio Real de Madrid). С повече от 3400 стаи, дворецът е най-големият в цяла Европа, а любопитен факт за него е, че е построен преди по-малко от 300 години на мястото на умишлено запаления мюсюлмански дворец алкасар.

Входната такса за посещение на двореца е 12 евро на човек, но препоръчвам опцията за посещение с аудио гид срещу допълнителни 5 евро, за да научите повече за самата история на двореца.

Моят съвет

Задължително резервирайте билет онлайн през официалния сайт, тъй като опашките на място пред двореца често са километрични.

Ако не намирате билети през официалния сайт, опитайте да потърсите и в GetYourGuide – обикновено там ще намерите билет дори в последния момент, макар и на малко по-висока цена, и ще влезете в двореца без да се редите на опашка.

Площад Испания

Площад Испания е разположен непосредствено до кралските градини и дава началото на най-емблематичната мадридска улица – Gran Vía.

Площад Испания забележителност в Мадрид

Бронзовата статуя на Дон Кихот, Санчо Панса, и авторът Сервантес, е в ярък контраст с величествената сграда на хотел Риу Плаза, от чийто rooftop bar могат да се наблюдават някои от най-красивите залези в града.

Древноегипетския храм Дебод

На едва пет минути от Площад Испания намираме египетския храм Дебод. Храмът е пренесен в Мадрид в знак на благодарност към испанските усилия за опазване на египетското наследство.

Египетски храм Демод забележителност в Мадрид

Храмът е отворен целодневно, но най-доброто време за посещение е привечер преди залез слънце, когато слънцето потъва в хоризонта зад него. Площадката на парка зад храма пък е може би най-доброто място за наблюдаване на залеза в Мадрид напълно безплатно.

Гран Виа

Голямата улица (Gran Via) на Мадрид води началото си от Площад Испания и стига чак до Площад Сибелес и Ретиро, като пресича сърцето на Мадрид и отделя Сол от хипстър кварталите Malasaña и Chueca. Високите сгради в стил арт деко с ярко искрящи реклами я превръщат в главен герой на филм от 20-те години на 20-ти век.

Гледка от Гран Виа в Мадрид

Улицата е осеяна с магазини за шопинг като Zara, H&M и Primark, театри и заведения за бързо хранене, а със своите бутикови хотели е и едно от най-подходящите места за спане в Мадрид.

Парк Ел Ретиро

Обявеният за световно наследство парк Ел Ретиро (El Retiro) е любимо място за разходки на местни и туристи. Зеленият градски оазис се простира на площ от над 1250 декара и предлага куп забавления за прекарване на спокоен следобяд сред природата.

Парк Ел Ретиро Мадрид

Споделен пикник, плаване с кану в централното езеро и снимки на фона на Кристалния дворец (Palacio de Cristal) са само част от нещата, които можем да правим в Ретиро.

Гребане в езерото на Ретиро

Ако се разхождате из Ретиро неминуемо ще забележите десетки канута из централното езеро. Наемането на кану всъщност е по-лесно и по-евтино, отколкото ви се струва.

Можете да наемете такова директно от парка, или пък онлайн и да се насладите на 45-минутна разходка с кану срещу само 6 евро. Препоръчвам онлайн резервация, тъй като броят на лодките е ограничен и може да няма наличност.

Музеи в Мадрид

Освен красива европейска столица, със своите десетки музеи Мадрид е и своеобразна столица на културата. Най-известните музеи на града са съсредоточени в т.нар. Златен триъгълник на изкуството и се простират по цялото протежение на парка Ретиро, чак до централната гара Аточа.

Обиколката на забележителностите из центъра приключва именно с трите най-значими музея в столицата, които можете да обиколите на спокойствието ако разполагате с поне 3 дни в Мадрид.

Тисен-Борнемиса

Тисен-Борнемиса (Thyssen-Bornemisza) е първият от музеите в Златния триъгълник на изкуството на Мадрид.

Музей Тисен Борнемиса

Макар да е най-малко популярният от трите музея, в известен смисъл е най-впечатляващият, тъй като всички творби в него са частна колекция.

Моят съвет

Билетът за Тисен струва 13 евро на човек и смятам, че цената е напълно оправдана. Все пак, ако планувате да обиколите повече музеи, улеснете бюджета си като предвидите посещение на Тисен в понеделник.

Работното време на музея в понеделник е от 12:00 до 16:00 часа, а входът е напълно безплатен за всички посетители. 4 часа са предостатъчно време за обикаляне на музея, но препоръчвам да отидете поне час по-рано, за да не чакате твърде много на опашка.

В музея намираме картини на Пикасо, Салвдадор Дали, Ван Гог и Дега, както и на редица италиански, холандски и немски школи. Препоръчвам да започнете обиколката на галерията от втория етаж, където са най-старите творби и след това да се върнете на първия.

Салвадор Дали картина в музей Тисен

Лично аз намирам баланса между класически и модерни творби в музея за отличен.

Прадо

Музеят Прадо е не само най-големият и важен музей в Мадрид, а и един от най-значимите музеи в света. Колекцията на музея включва над 1300 класически творби, сред които някои от най-важните колекции и самостоятелни картини на Веласкес, Гоя, Йеронимус Бош и Ел Греко.

Музей Прадо в Мадрид

За разглеждането на основните творби в музея са необходими поне три-четири часа, а пълното му обхождане може да ви отнеме дори цял ден. Най-ниската цена на билета за Прадо е 15 евро на човек и е най-добре да закупите билетите онлайн през официалния уебсайт. Има възможност да си купите двудневен билет за 22 евро и да посетите музея в два различни дни.

Моят съвет

Ако имате възможност да посетите само един музей в Мадрид, препоръчвам това да е Прадо. Възможно е обаче на сайта да няма останали билети, особено ако пътувате през високия сезон и резервирате в последния момент.

В този случай ви съветвам да закупите билет от GetYourGuide – любимата ми апликация за резервация на билети за забележителности в Европа.

Сдобиването с билет през GetYourGuide става с няколко клика, а след като платите и получите имейл потвърждение, влизате директно с получения баркод без да се редите на опашки.

Обръщам внимание, че снимането в музея е строго забранено.

Център на изкуствата Кралица София

Музеят Кралица София (Museo Reina Sofia) е разположен в най-южната част на Златния триъгълник на изкуството, непосредствено до централната гара Аточа и метростанцията Estacion Del Arte. Билетът за посещение на музея струва 12 евро и може да се закупи директно от официалния уебсайт.

Кралица София музей в Мадрид

Колекцията на Кралица София включва най-вече модерно изкуство от 20-ти и 21-ви век с акцент върху художниците-кубисти като Пикасо, Миро̀ и Грис. Почти всеки посетител идва тук, за да зърне отблизо Герника на Пикасо – може би най-известната и значима негова творба, изобразяваща войната по гротесков начин.

Хуан Грис картина в музей Кралица София

От трите музея, Кралица София, поне на пръв поглед, е някак най-хаотичен и би представлявал най-малък интерес ако не сте фенове на кубизма.

Полезно: Безплатно посещение на двореца и музеите

Разглеждането на всяка една от 11-те най-значими забележителности и музеи в центъра на Мадрид безплатно е напълно възможно с внимателно планиране на посещението ни.

Няма как да направите резервация за безплатно посещение, затова горещо ви съветвам да отидете възможно по-рано, за да сте сред първите допуснати и да имате повече време за обикаляне.

  • Кралският дворец е отворен за безплатно посещение от понеделник до четвъртък от 17 до 19 часа за всички европейски граждани. Препоръчвам да отидете на място поне час по-рано, за да вземете билет и да имате достатъчно време да видите основните зали преди да затворят.
  • Прадо може да бъде посетен безплатно от понеделник до събота от 18 до 20 часа, и в неделя от 17 до 19 ч. Имайте предвид обаче, че музеят е много голям и 2 часа са крайно недостатъчни за разглеждането му.
  • Кралица София можем да разгледаме без входна такса всеки понеделник, сряда, четвъртък, петък и събота в часовете от 19 до 21, както и в неделя от 12:30 до 14:30.
  • Галерията Тисен е достъпна за публиката безплатно единствено в понеделник от 12:00 до 16:00.

Точните часове за безплатно посещение може леко да варират според сезона, затова ви съветвам да ги проверите и в официалния сайт на музеите за всеки случай.

Разгледайте моя пътеводител за Мадрид за още съвети за пътуване.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *