Коледни базари в Германия

Коледните базари в Германия са познати в цял свят като символ на топлина, традиции и коледно вълшебство. Да се потопиш в тази магическа атмосфера е преживяване, което определено те кара да очакваш Коледа с още по-трепетно нетърпение.

В тази статия споделям впечатления от нашата едноседмична предколедна почивка в Германия. Разказвам за древните немски коледни традиции, как и кога възникват първите коледни базари. Ще ви дам и полезни съвети относно кога започват базари, къде се организрат най-големите базари, както и няколкодневна програма за посещение на коледни базари с удобни полети от България.

За немските коледни традиции

Коледата в Германия е красива, пищна, богата и по-специална, отколкото съм си представял. Това се дължи на вековните традиции, които са дълбоко вкоренени в културата на немския народ, които се спазват религиозно и до днес.

Немската Коледа започва с Адвентския период (лат. adventus означава пристигане), който обхваща четирите седмици до Рождеството. Периодът започва през най-близката до 30-ти ноември неделя и приключва на 24-ти декември, когато е Бъдни вечер.

Коледна елха и декорация

През Адвентския период, немският дом се украсява с коледна украса, пищна елха и задължителния коледен адвентен венец от живи клонки с четири свещи. Традицията е по една от тези свещи да се пали всяка неделя до Коледа докато семейството се храни. В центъра на венеца има финална, пета свещ известна като Христовата свещ, която се пали на Бъдни вечер.

Коледна украса в традиционен немски дом

Паралелно с началото на адвентския период започва отварянето на първите адвент календари. Коледните календари възникват като средство, с което възрастните помагат на децата да отброяват дните до Коледа. Традиционно календарите имат 24 прозорчета, зад всяко от които се крие лакомство или играчка. В днешно време тази традиция е силно комерсиализирана и коледни календари има за почти всичко, което човек може да се сети.

Свети Никола (Nikolaos), който при нас отбелязваме с празника Никулден, е съществена част от адвентския период. В нощта на 6-ти декември, светецът оставя лакомства и малки подаръчета в обувките на децата. По време на нашата почивка в Германия, Свети Никола бе така добър да остави подаръци и в нашите обувки!

Свети Никола оставя лакомства в обувките

Коледните сладкиши и бисквитки са още един основен елемент на немските коледни традиции. Приготвят се колкото се може по-рано и не свършват чак до Коледа. Сред най-класическите изкушения са коледният щолен, ухаещите на канела бисквитки спекулациус и сладките с глазура лебкухен.

Разбира се не на последно място, коледните традиции в Германия манифестират и под формата на известните в цял свят немски коледни базари.

Възникване на немския коледен базар

Коледните базари са се превърнали в неделима част от празненствата, с които се чества Рождеството в Германия. Корените на коледния базар тръгват от Средновековието, когато са се организирали тържища, на които се търгува стока и се обменя занаятчийски опит.

Най-старият коледен базар Striezelmarkt възниква в Дрезден през 1434. Базарът отново служи като тържище, но с годините се разраства в празник на ръчните изкуства, занаятите и пищните коледни украшения.

Именно в Дрезден през 1809 Gotthelf Friedrich Füchtner започва да продава първите си ръчни фигурки от дърво. По-късно неговият наследник Friedrich Füchtner създава прототипа на германската лешникотрошачка от Зайфен (Seiffen), която днес е е превърнала в символ на християнската Коледа.

Германска лешникотрошачка

Популярността на базарите се увеличава през 19-ти век заради индустриализацията. Те придобиват днешния си празничен облик и се появяват на централните площади на всеки голям немски град. През 20-ти век коледната традиция се разпростира и до Англия и САЩ.

Кога започват коледните базари в Германия

Стартът на немските коледни базари съвпада с първата неделя на адвентския период, за който обясних по-рано в статията. Това ще рече, че базарите започват около края на ноември и началото на декември. Отворени са от 12 на обяд до 20 вечерта.

Изключение правят базарите в големи градове като Дюселдорф, Кьолн и други. Някои от тях отварят доста по-рано и можем да ги посетим още в средата на ноември месец по подобие на виенските коледни базари.

Масово базарите затварят на 23-ти декември, последния ден преди Бъдни вечер. Разбира се, тук също има изключения и някои базари могат да бъдат посетени след Коледа. Това отново засяга най-вече базарите в по-големите градове. Вариантът да отидете на базар след Коледа е удачен ако пътувате на бюджет, тъй като самолетите и хотелите ще са по-евтини.

Кои са най-известните коледни базари в Германия

Най-големите, пищни и известни базари са пръснати из различните краища на Германия. Това разположение ги прави по-трудни за посещение поради ограничените опции за бюджетни полети.

Най-популярните коледни базари познати в цял свят са тези в Нюрнберг, Дрезден, Лайпциг, Аахен, Берлин, Хамбург, Мюнхен, Щутгард.

Кои коледни базари да посетим ако летим от България

Чарът на немските базари е, че ги намираме във всяко градче, независимо от големината му. Колкото по-голям е градът, толкова по-големи и толкова повече базари намираме в него.

Моето предложение с лесни за посещение базари включва Дюселдорф, Кемпен, Кевелаер, Клеве, Ксантен и Оберхаузен. Още две дестинации, които не успяхме да посетим, но са известни с големите си коледни базари, са градовете Кьолн и Есен. Ако имате повече време на разположение, можете спокойно да удължите обиколката си като добавите един от двата града като първа или последна спирка.

Ето и карта с нагледен маршрут, който е лесен и напълно постижим както с влак, така и с автомобил.

На базар в Дюселдорф

Дати: 23 ноември – 30 декември

Като един от най-големите градове в северозападна Германия, Дюселдорф е дом на няколко красиви базара. Препоръчвам да обиколите следните места, за които един ден е предостатъчен:

  • Altstadt Markt в сърцето на стария град
  • Handwerker Markt до Виенското колело
  • Kö-Lichter Markt на шопинг улицата Königsallee
  • Schadow Markt около мола със същото име
  • Kö-Bogen Markt около ледената пързалка

Най-интересен ми се стори Kö-Bogen Markt, където хапнахме сандвич с грилована сьомга flammlachs и най-вкусния коледен раклет, който съм опитвал на коледен базар. Вижте нагледна карта с локации на базарите.

Вурст на базара в Дюселдорф
Базар в Дюселдорф
На коледен базар в Дюселдорф
Греяно вино на базара в Дюселдорф
Сандвич със Сьомга на базара в Дюселдорф
Коледни базари в Германия 1

Докато сте в Дюселдорф, не пропускайте да опитате и традиционната тъмна Alt бира. Горещо препоръчвам автентичната бирария Uerige в стария град.

На базар в Кемпен

Дати: 24 ноември – 17 декември

Кемпен е старовремско градче близо холандската граница, което се преобразява изцяло по Коледа. Коледният базар Weihnachtsmarkt Kempen заема целия исторически център на града, а миризмата на греяно вино и току-що изпечени вурстове изпълва въздуха.

Вурст на немски коледен базар
Коледен базар в Кемпен
Греяно вино и сладък бадем на коледен базар

На базар в Кевеалер

Дати: 1 декември – 20 декември

Кевеалер е още един стар град в Северозападна Германия и най-големият католически център в тази част на Европа. Над милион посетители идват в града с по-малко от 30,000 жители ежегодно, за да се поклонят на Дева Мария в базиликата на нейно име.

Коледният базар Kevelaerer Krippenmarkt е разположен на централния площад в подножието на базиликата. В центъра на базара има истинска възстановка на сцената от раждането на Исус Христос, а животните са голяма атракция както за децата, така и за нас самите.

Коледен базар в Кевеалер
Коледен базар в Кевеалер сцена от раждането на Христос

Атмосферата в града толкова ни хареса, че се върнахме за разходка рано сутрин, когато базарът още бе затворен. Препоръчвам да посетите най-старото градско кафене Kevelaerer Kaffeehaus, автентичната бирария Alt Derp, разбира се Базиликата, и за финал магазина за дървени сувенири Bauer’s Erzgebirgsstube, от където се сдобих с автентичния немски лешникотрошач, който показах по-рано.

Немски традиционни дървени фигурки

На базар в Клеве

Дати: 1 декември – 10 декември

Клеве е спокойно градче с богата история, която можем да проследим до 11-ти век. Градът е доминиран от огромния замък Schwanenburg Castle, където векове наред живяло графското семейството. Замъкът се свързва и с легендата за рицаря-лебед Лоенгрин, която прочува Клеве като „Градът на лебедите“.

Разходката ни по търговската улица на града започва от фонтана с лебедите. Минаваме през историческата сладкарница Stadtcafe Wanders, сгушена под сянката на замъка Шваненбург, в която се наслаждаваме на обслужване и атмосфера, присъщи за бохемско кафене във Виена.

Краят на централната улица поставя начало на базара Klever Weihnachtsmarkt, доминиран от светещи лебеди и миризма на греяно вино, вурстове и белгийски гофрети. Коледният базар тук е най-малкият от всички, които сме видяли досега, но със свой собствен чар и характер.

Коледен базар в Клеве
Греяно вино на немски коледен базар
Коледен базар в Клеве

На базар в Ксантен

Дати: 19 ноември – 10 декември

Ксантен е едно от най-интересните места, на които можеш да попаднеш в тази част на Германия. Градът, основан върху бивши римски колонии, е един от най-големите отворени археологически музеи в целия свят, а всяка крачка по павираните улички на историческия център е като разходка във времето.

Град Ксантен Германия
Разходка из Ксантен

Централният площад е доминиран от страховита готическа катедрала, в чието подножие е разположен и Xantener Weihnachtsmarkt. Коледният базар на Ксантен е сред най-хубавите, които посетихме, тъй като се насладихме на жива музика, безплатни забавления за деца и кабинки, в които можем да се скрием и да хапнем без да замръзнем.

Коледен базар в Ксантен
На коледен базар в Ксантен

Препоръчвам да посетите старата вятърна мелница в периферията на центъра и да опитате приготвените на място тестени изделия, както и италианския ресторант Teatro Xanten на централния площад.

На базар в Оберхаузен

Дати: 17 ноември – 23 декември

Последната спирка от нашето коледно приключение е индустриалният град Оберхаузен. Коледният базар тук е разположен пред входа на шопинг центъра Centro. Без капка съмнение твърдя, че това е най-големият базар, който посетихме по време на едноседмичната ни екскурзия.

Слагаме добър край на гастро обиколка на немските коледни базари с изкушения като раклет, картофени палачинки, холандски пържени картофки, сандвич с лук и бавно готвено свинско и поне няколко чаши греяно червено и бяло вино.

Раклет и пържени картофки на базара в Оберхаузен
На коледен базар в Оберхаузен

Завършваме своето приключение, но оставаме омагьосани от очарованието на коледната атмосфера и традиции. А вълнението от преживяното прави празниците по-специални от всякога.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *