коледен-базар-шьонбрун-виена

Коледен базар във Виена през 2022 – идея за почивка в Австрия

На коледен базар във виена през 2022 – кои базари да посетим и какви забележителности да видим във Виена за четири дни

Виена е едно от най-магичните места, което да посетим преди Коледа. Градът заживява нов живот преди Коледа, когато всички площади се превръщат в коледни базари, от които се носи аромат на греяно вино и зимен уют.

Виена е само на час и половина полет от София, което я прави сред най-привлекателните дестинации за коледни базари в Европа. Ако се стягате за Виена и търсите актуална информация за коледните базари в града през 2022, задължително прочетете следващите редове.

Бързи връзки:

Кои са добрите квартали на Виена и къде да спим

Виена е огромен град, а кой квартал ще изберем за нашите нощувки е от огромно значение за времето, което ще прекараме в пътуване до основните забележителности и коледни базари. Все пак по никакъв начин не оставяйте с впечатление, че придвижването из Виена е трудно. Напротив – в града има много добре развита метро и трамвайна система и в общи линии от точка до точка ще ви отнема между 10 и 30 минути според зависимост от къде спите.

Отбелязал съм най-добрите квартали за спане във Виена в синьо на следната карта:

добри-квартали-виена-карта

Квартал Инерещат (Innere Stadt)

Виена е разделена на окръзи, които вървят по часовниковата стрелка. Най-старата част на Виена, наречена Инерещат, е вътрешният кръг, който виждате на картата. Това е най-добрият квартал за спане във Виена, тъй като тук са концентрирани най-много от забележителностите на града, като катедралата „Свети Стефан“, площад Щефансплац и двореца Хофбург. В центъра на Виена са разположени и най-известните галерии, кафенета, изискани ресторанти, бутици и луксозни хотели. Цените на хотелите тук са най-високи и започват от 200 евро на вечер.

Ако искате да се потопите изцяло в атмосферата на стара Виена и бюджетът ви го позволява, то ви препоръчвам горещо престой в класическия бохемски хотел Grand Hotel Wien.

хотел-grand-hotel-wien-коледа

Друг бутиков хотел в център е Hotel Das Tigra. Той е по-подходящ ако търсите по-бюджетна опция, но все пак искате да спите в стилен класически виенски хотел.

хотел-das-tigra-виена-коледа

Квартал Нойбау (Neubau)

Наричат Нойбау „Музейния квартал“, тъй като е дом на най-известните музеи в града. Модерни кафенета и студентски пъбове спомагат за младежкия вид и оживената атмосфера на квартала. Предимство на Музейния квартал са по-ниските цени на нощувка спрямо Инерещат, но все пак ще платите над средното на вечер за града ако изберете да спите тук.

Ако търсите луксозен престой в Нойбау, резервирайте бутиковия хотел Altstradt Vienna. Бутиковият хотел дори има посветена статия в известната медия The Telegraph!

Henri Hotel също е много подходящ избор ако искате да спите на минути от Инерещат и по-бюджетно.

Квартал Мариахилф (Mariahilf)

Горещо препоръчвам Мариахилф да е вашият избор за спане във Виена ако посещавате града за първи път и имате ограничен бюджет. Тук е едноименната пешеходна улица Мариахилф щрасе, която за по-малко от 20 минути ще ви отведе право до центъра на Виена, докато разглеждате витрини на известни маркови магазини. Освен това, тук е разположен и откритият пазар на Виена – Нашмаркет (Naschmarkt) – където можете да опитате най-различна улична храна, или пък да хапнете в неформален ресторант.

Jazz in the city е дизайнерски хотел, разположен на минути от центъра на Виена, който можете да посетите ако търсите хипстър място за спане.

Препоръчвам и Хотел Леонардо, въпреки че е разположен в далечния край на Мариахилф. Спал съм в хотели от тази верига и в други европейски градове и съм очарован от нивото на обслужване и съотношението между цена и качество.

Квартал Йозефщат (Josefstadt)

Йозефщат е малък квартал, чиято главна улица Йозефщат щрасе ще ви отведе директно до общината, където е и най-големият коледен базар. По тази улица са разположени и множество магазини, където да направите шопинг, и кафета, където да отморите близо до центъра на града. Кварталът е алтернатива на Нойбау ако искате да опитате от нощния живот на Виена на по-разумни цени.

Hotel Josefshof am Rathaus е традиционен австрийки хотел и удачен избор за спане близо до центъра.

Hotel Zipser е друга възможност, ако търсите по-бюджетен престой.

Квартал Леополдщат (Leopoldstadt)

Отделен от центъра на Виена от река Дунав, Леополдщат, или Еврейския квартал както го наричат, е зеления център на австрийката столица. Най-известната забележителност на квартала е парк Пратер, където е емблематичното виенско колело Riesenrad Ferris. Отдалечеността на квартала от центъра е чувствително по-голяма и не е удобна за пешеходни разходки. Ако планирате да разчитате повече на градски транспорт, и искате да спите извън най-оживените квартали, то Леополдщат е за вас.

Хотелите в този квартал са основно част от по-големи международни вериги. Ако не искате да спите във верига хотели, прегледайте Nestroy Hotel Vienna или бутиковия Der Wilhelmshof.

Използвайте търсачката в сайта, за да намерите още добри хотели във Виена за вашия престой:

Коледни базари във Виена 2022

Представям ви подробна програма за коледните базари във Виена с предложения какво кога да видим на базарите през 2022.

Кога започват коледните базари във Виена

Традиционно, коледните базари започват около средата на ноември и повечето от тях приключват в деня преди Коледа. Най-големите коледни базари, за които ще ви разкажа и в тази статия, продължават до началото на януари.

Коледните базари във Виена през 2022 започват да отварят поетапно на единадесети ноември 11.11. Датата на откриването на най-големия коледен базар във Виена е деветнадесети ноември 19.11.

Карта на коледните базари във Виена

За ваше улеснение съм подготвил карта на коледните базари във Виена, която можете да прегледате долу.

Кои базари да посетим и какви забележителности да разгледаме през първия ден на нашата почивка

Ако спите в квартала, който препоръчх – Мариахилф, започнете своята почивка с разходка по улиците на празнична Виена. В момента, в който се озовете на Мариахилф щрасе, ще ви огреят първите лъчи на коледната украса на Виена.

коледна-украса-мариахилф-щрасе-виена

След около 15-20 минути разходка, ще стигнете края на улицата, от който се разкрива величествената гледка на три огромни дворци. Това са Природоисторическия музей и Музей на изкуствата във Виена, а сгушен между тях е площад Мария-Тереза. Там се намира един от виенските коледни базари и първия коледен базар, който да посетите.

Коледен базар при площад Мария Тереза, Виена

коледен-базар-мария-тереза-виена

Разгледайте и опитайте някой от сладките гевреци, след което се отправете към кметството.

Коледен базар при Ратхаус, Виена – най-пищният коледен базар

Коледният базар пред кметството е най-красивият и грандиозен от всеки коледен базар, който ще видите по време на престоя си.

коледен-базар-ратхаус-виена

Стопляща коледна музика, десетки щандове за храна и стотици щандове за сувенири, кънки на лед, виенско колело и много блещукащи лампи са малка част от всички занимания, които базарът ще ви предложи. Време е за вурст!

коледен-базар-ратхаус-опашка-вурст

Не пропускайте да изпиете и по чаша греяно вино. На всеки базар ще ви дадат специална керамична чашка, за която депозирате €3-4 допълнително, и можете да задържите за колекцията си.

Кои базари да посетим и какви забележителности да разгледаме през втория ден на нашата почивка

Събудете се и закусете, след което се отправете към една от най-големите забележителности на Виена – дворец Белведере. Дворецът е извън центъра на града и най-удобният транспорт до него е трамвай.

дворец-белведере-виена

Коледен базар при дворец Белведере, Виена

Пред двореца ще намерите още един от виенските коледни базари, по-малък, но много красив. Докато чакате на опашка за билети, направете брънч с портокалов пунш и кезекрайнер. Кезекрайнерът е вид вурст с разтопен кашкавал и има напрежение Австрия или Словения е истинската му родина.

Подгответе са за около час чакане, докато се сдобиете с билет. Ако не желаете да чакате, препоръчвам да направите резервация онлайн. Влизането в двореца става по график, така че ако имате време, оползотворете го в разходка край градините на двореца. От тях се разкриват наистина уникални гледки към града.

дворец-белведере-градини-гледка-виена

Фасадата на дворец Белведере е също толкова впечатляваща.

фасада-дворец-белведере

В двореца ще видите творбите на най-известния немски художник – Густав Климт. Най-известната му творба е Целувката. Ще останете и впечатлени от от мраморната стая, през която се минава на влизане към останалите стаи на първия етаж на двореца.

мраморна-стая-дворец-белведере

След като разгледате двореца, запътете се към най-близката трамвайна спирка и хванете трамвай за центъра. Слезте на площад Карлсплац – един от главните площади в града. Заобикалящите го сгради са пример за архитектурното съвършенство на австрийците. Тук се намира и сградата на легендарната виенска опера. Поемете по улица Kärntner и огледайте коледната украса. Улицата става още по-красива след залез.

коледна-украса-виена

След десетина минути ще се озовете пред катедралата Свети Стефан на Щефансплац, в самото сърце на Виена. Вземете си билет за качване до кулата на катедралата и 347 стъпки по-късно ще видите Виена от птичи поглед.

гледка-виена-свети-стефан-катедрала

Коледен базар при Щефансплац, Виена

Облегнат на Свети Стефан е друг много красив коледен базар, който предлага ръчно изработени украси за елха, които няма да видите на никой от другите базари.

Тъй като е това е най-централният коледен базар на Виена, очаквайте отново тълпи от хора.

Вече сте в центъра на Виена, и няма начин да не отделите един час за едно от знаковите места на града – хотел „Сахер“. Тръгнете обратно по улица Kärntner – едва час и половина по-късно тя вече живее своя нов живот.

коледна-украса-виена-след-залез

В хотел Сахер се ражда тортата Сахер. Историята на тази торта идва от чирак-сладкаря Франц Захер, който изработва оригиналната торта Сахер за пръв път през 1832 г. във Виена.

Захер е помолен от принц Клеменс фон Метерних, наследник на богата фамилия хотелиери от еврейски произход, да приготви специален десерт за своите гости, тъй като придоврния шеф-сладкар е болен. Захер, на едва 16-годишна възраст, много обичал шоколад, и така решил да го използва за своята рецепта. Тортата толкова се харесала на гостите и на принца, че импровизацията на Захер се превърнала в запазена марка и до ден днешен.

Поръчайте си по парче торта с кафе и се потопете в атмосферата на Виена.

торта-сахер-хотел-сахер-виена

След като хапнете торта, прекарайте остатъка от вечерта в разходка из пешеходните улици в центъра на Виена. Когато всички светлини заблестят, почти всяка улица се превръща в коледен спектакъл.

коледна-украса-виена-вечер

Коледен базар при площад Ам Хоф, Виена

Разхождайки се по улиците неминуемо ще стигнете до един от най-красивите площади на Виена – Ам Хоф. Този площад е бил дом на пазар за вино от 1358 година и е успял да запази автентичния си вид и до днес. Ще заварите трупа, която изпълнява виенска класическа музика, и можете да се насладите на един от коледните специалитети на Виена, наподобяващ традиционна българска мекица.

мекица-коледен-базар-ам-хоф-виена

Коледен базар при Фреюнгплац, Виена

Коледният базар на площад Фреюнг (Freyung) е на крачки от Ам Хоф и заслужава да го посетите, за да разгледате уникалните коледни декорации, които се предлагат там.

Ако имате още сили, насочете съм към близкия коледен базар при Ратхаус и прекарайте още час в потопени в коледната атмосфера на Виена.

коледен-базар-ратхаус-украса

Базарът е толкова голям, че всеки път, когато се върнете тук, има какво ново да видите.

коледен-базар-ратхаус-елха-сърца

Ако сте огладняли, моментът е перфектен за традиционен пълнен картоф.

коледен-базар-виена-ратхаус-пълнен-картоф

Кои базари да посетим и какви забележителности да разгледаме през третия ден на нашата почивка

Третият ден от вашата екскурзия във Виена посветете на преживявания. Започнете от двореца Шьонбрун – едно от световните културни наследства и символ на мощта на австро-унгарската империя.

замък-шьонбрун-виена-елха

Дворецът се намира доста далеч от центъра, но се стига лесно с U-3 линията. Известен е със своите градини, както и с това, че е дом на най-старата зоологическа градина в света. Ако решите да обиколите двореца, заделете поне половината си ден.

Вместо това, решихме да разгледаме зоологическата градина. Това е най-старият зоопарк в света и в него ще видите стотици животни, отглеждани в условия максимално доближаващи се до естествения им хабитат.

коала-зоопарк-виена

Когато приключите, тправете се към коледния базар пред Шьонбрун за бърз обяд.

Коледен базар при дворец Шьонбрун

Тук е вторият най-голям виенски коледен базар и най-аристократичният от всички.

коледен-базар-замък-шьонбрун-виена

Опитайте гореща супа в хляб или изкушаващ пресен картофен чипс.

Следващата спирка е парк Пратер. Ако отидете в Пратер следобед, в работен ден, много е вероятно да сте едни от малкото му посетители.

Задължителна спирка в Пратер е колелото – отличителен символ на Виена. Можете да комбинирате билета за колелото с билета за зоопарка, за да платите по-малко.

виенско-колело-пратер-виена-забележителности

В подножението на виенското колело е и друг коледен базар.

Коледен базар при Ризенрадплац

Това е сравнително малък коледен базар, където можете да пийнете и хапнете, но основно забележителностите му са атракциони, подходящи за деца.

коледен-базар-ризенрадплац-виена

Екскурзията във Виена няма да е пълноценна, ако не опитате шницел. Отправете се обратно към центъра на града и седнете в класически австрийски ресторант за вечеря. Препоръчвам ви ресторант Lugeck.

Шницелът ви ще дойде с картофена салата с валериана и меден дресинг, и пълнозърнести филийки. Вземете сладко от червени боровинки като добавка.

виенски-шницел-сладко-боровинки-ресторант-lugeck

Опитайте и порцията вурст и класическа виенска супа.

Хапнете и се насочете към двореца на Хофбургите. Ще минете покрай църквата Мария Ротонда (Katholische Kirche Maria Rotunda) – влезте, за да се насладите на архитектурата и орнаментите й.

църква-мария-ротонда-виена-забележителности

Следващата забележителност, покрай която ще минете, е часовникът Анкер. Създаден преди над сто години, часовникът с дължина 7м и височина 4м е фасадата на мост, свързващ две съседни сгради. Смяната на часовете се изразява в смяна на фигурите, които „пресичат“ моста на всеки кръгъл час под музикален съпровод. Кулминацията е в 12:00 на обяд, когато има парад на много от известните фигури в историята на Виена.

часовник-анкер-виена-забележителности

Когато стигнете до двореца Хофбург, ще видите последния от коледните базари на Виена.

Коледен базар при Микаелерплац

Последният нов коледен базар, който ще посетите по време на тази почивка, е базарът при Микаелерплац. Коледният базар е относително малък, но уникален сам по себе си, тъй като щандовете са изцяло бели, съобразени с архитектурата наоколо.

коледен-базар-площад-микаелер

Самият площад Микаелер е залепен за двореца Хофбург и е микс от Хофбургска архитектура и римски руини. Наоколо е Испанското училище по конна езда, така че не се учудвайте ако около вас преминават каляски.

Отправете се запоследно към Ратхаус и прекарайте остатъка от вечерта в забавления с кънки на лед.

кънки-на-лед-коледен-базар-ратхаус-виена

Какви забележителности да разгледаме през четвъртия ден на нашата почивка

Започнете последния си ден с ранно ставане и трамвай до легендарното Кафе Сентрал.

кафе-сентрал-виена-закуска

Тук ще опитате запоследно от атмосферата на старата Виена преди да си вземете довиждане. В миналото кафето е било притегателна точка за цялата виенска интелигенция, а бароковият интериор, ароматът на виенско кафе и печива и цялостната атмосферата са толкова автентични, че сядайки вътре човек наистина се пренася в една друга епоха. Всъщност, и до днес скулптурата на един от най-великите австрийски писатели Петер Алтенберг, който прекарвал дните си в Кафе Сентрал, радостно посреща всеки посетител на заведението.

кафе-сентрал-кафе-виена-закуска

Закусете с традиционен кайзершмарн със сладко от сини сливи. Кайзершман в превод означава палачинки по императорски. Поръчайте и суфле и традиционно виенско кафе и се насладете на бавно утро като виенски аристократ.

суфле-кайзершман-кафе-сентрал-виена

Хванете си електрическа тротинетка на Lime-S и отидете до открития пазар Нашмаркт (Naschmarkt), наричан от „корема на Виена“. Това е най-големият пазар открит пазар на Виена. Има богат избор от екзотични плодове, свежи зеленчуци, морска храна, подправки, сладки, ресторантчета и магазинчета за сувенири. Ако полетът ви е късно, направете т.нар food tour на пазара.

Направете последни покупки от Мариахилф щрасе и стягайте багажа за София. Ще останат още много неща, които да направите, като посещение на класически виенски концерт, тур на Албертина, или безметежна разходка в цветния Хундертвасер, но нали трябва да остане нещо и за следващия път, когато ще посетите Виена?

Приятно прекарване и много коледни емоции във Виена!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *