На коледен базар във Виена през 2024: Пътеводител за самостоятелна екскурзия

Виена е едно от най-магичните места, което да посетим преди Коледа. Градът заживява нов живот по време на коледните празници, когато всички главни площади се превръщат в коледни базари, от които се носи аромат на греяно вино и гореща пара от апетитни вурстове, която стопля душата и сърцето.

Виена е само на час и половина път със самолет от София, което я прави сред най-привлекателните дестинации за коледни базари в Европа. В този пътеводител споделям полезна информация за посещение на Виена за коледните празници, кога са коледните базари през 2024, както и примерна програма за посещение на някои от най-големите и интересни забележителности в града.

Къде да отседнем във Виена

Виена е огромен град, а кой квартал ще изберем за престой е от важно значение за времето, което ще прекараме в пътуване до основните забележителности и коледни базари. Все пак по никакъв начин не оставайте с впечатление, че придвижването из града е трудно. Напротив – има много добре развита метро и трамвайна система и в общи линии от точка до точка ще ви отнема между 10 и 30 минути според това къде спите.

Независимо къде изберете да спите, най-добрият съвет, който мога да ви дам е да резервирате колкото е възможно по-рано. Традиционно периодът преди Коледа е най-заетото време и търсенето на места за спане надвишава предлагането, поради която причина цените са по-високи от обичайното. Колкото по-рано резервирате, от толкова по-добра цена ще се възползвате. Следват няколко препоръки за добри квартали за спане и хубави хотели, които можете да резервирате директно през Booking.

Инерещат (Innere Stadt) – центъра на Виена

Виена е разделена на окръзи, които вървят по часовниковата стрелка. Най-старата част е Инерещат, вътрешния кръг, който виждате на картата. Това е най-добрият квартал за спане във Виена, тъй като тук са концентрирани почти всички забележителности – катедралата „Свети Стефан“, площад Щефансплац и двореца Хофбург. В центъра на Виена са разположени и най-известните кафенета, австрийски ресторанти, бутици и луксозни хотели. Цените на хотелите тук са най-високи и започват от 200 евро на вечер.

Ако искате да се потопите изцяло в атмосферата на града, препоръчвам горещо престой в легендарния хотел Grand Hotel Wien. Друг хубав централен хотел е Hotel Das Tigra – отново е централен, но предлага по-бюджетно настаняване.

Нойбау (Neubau) – хипстър квартала на Виена

Наричат Нойбау „Музейния квартал„, тъй като е дом на най-известните музеи в града. Модерни кафенета и студентски пъбове спомагат за младежкия вид и оживената му атмосфера. Предимство на Музейния квартал са по-ниските цени на нощувка спрямо Инерещат, но все пак ще платите над средното на вечер за града ако изберете да спите тук. Ако търсите луксозен престой в Нойбау, резервирайте бутиковия хотел Altstradt Vienna, за който са писали дори в The Telegraph!

Henri Hotel също е добър избор ако търсите по-изгодни нощувки в центъра.

Мариахилф (Mariahilf) – спокоен квартал на крачка от центъра

Мариахилф е спокоен квартал, от който по пешеходната улица Мариахилф щрасе ще стигнете до централните площади за около 20 минути. Тук е откритият пазар на Виена Нашмаркет (Naschmarkt), където можете да опитате нестандартни улични храни, или пък да хапнете в неформален ресторант.

Горещо препоръчвам престой в модернистичния Хотел Леонардо. Спал съм в хотели от тази верига и в други европейски градове и винаги съм очарован от нивото на обслужване и съотношението между цена и качество, което предлагат навсякъде.

Леополдщат (Leopoldstadt) – зелен престой във Виена

Леополдщат, или Еврейския квартал както го наричат, е зеленият център на австрийската столица. Най-известната забележителност на квартала е градският парк Пратер, където е емблематичното Виенско колело. Отдалечеността на квартала от центъра е осезаема и кварталът определено не е подходящ за пешеходни разходки центъра, за разлика от предишните. Но пък ако планирате да използвате повече градски транспор и искате да спите извън скъпите централни квартали, то спане тук е чудесно решение. Хубави хотели в този квартал са Nestroy Hotel Vienna и Der Wilhelmshof.

Къде във Виена се организират коледни базари

За ваше улеснение съм подготвил карта на коледните базари във Виена с отбелязани локации и допълнителна информация за всеки базар, както и точните дати на провеждането му. Кликнете изображението, за да я заредите в Google Maps и да я използвате докато сте в града.

Карта на Виена с коледни базари

Можете да я запазите и директно в своята Pinterest апликация за моментален достъп.

Кога започват виенските коледни базари през 2024

Коледните базари обичайно започват през първата половина на ноември и приключват в деня преди Коледа. Няколко от базарите продължават и по време на коледните и новогодишни празници.

През 2023, първите базари отвориха на 10-ти ноември, а в следващите седем дни започват и всички останали. Откриването на най-големия коледен базар при Общината бе на 11-ти ноември. Ето кога се откриха най-известните базари в града:

 • Базар при Ам Хоф – Am Hof – 10 ноември
 • Базар при Щефанплац – Stephansplatz – 10 ноември
 • Коледен базар при Общината – Christkindlmarkt am Rathausplatz – 11 ноември
 • Базар при площад Мария-Тереза – Maria-Theresien Platz – 15 ноември
 • Базар Spittelberg – 16 ноември
 • Базар при площад Freyung – 17 ноември
 • Базар при Белведере – Schloss Belvedere – 17 ноември
 • Базар при Шьонбрун – Schönbrunn – 18 ноември
 • Базар в парк Пратер – Wintermarkt am Riesenradplatz – 18 ноември

Базарите са с работно време от 11 до до 21 часа, като според деня на посещение и големината на базара, работното време може да варира с два часа. Големият базар пред Общината затваря в 22:00.

Датите на коледните базари през 2024 все още не са излезнали.

Немските коледни базари

Коледните базари в Германия са алтернатива на виенските базари ако искате да си устроите по-дълга почивка и да посетите повече градове и базари за по-малко пари.

Колко време е нужно, за да обиколим коледните базари

След като сте избрали хотел, в който да отседнете, и сте набелязали коледните базари, които представляват най-голям интерес за вас, е време да обърнете внимание на цялостната програма на коледната ваканция. Градът е компактен и лесен за обхождане пеш в централната част или с метро извън центъра, затова 3-4 пълни дни трябва да са достатъчни, за да видите голяма част от интересните забележителности и най-красивите коледни базари.

Ден 1: Базари Мария Тереза и Ратхаус

Ако спите в квартала, който препоръчах, Мариахилф, започнете своята екскурзия с разходка по главната улица на квартала. Щом се озовете на Мариахилф щрасе ще ви огреят първите лъчи на коледната украса.

Улица Мариахилф Виена

Търговската улица е пешеходна и има интересни магазини за маркови дрехи. След около 15-20 минути разходка ще стигнете края й, от който се разкрива величествената гледка към три двореца. В тях намираме Природоисторическия музей и Музея на изкуствата във Виена, а сгушен между тях е площад Мария-Тереза. Там е първият коледен базар, който ще посетим.

Коледен базар при площад Мария Тереза

Коледен базар Виена площад Мария Тереза

Базарът е сред по-големите в града, а за мен най-интересни бяха сладките коледни гевреци и магазините за сувенири. Веднага прави впечатление как един от средните по големина базари е в пъти по-голям и оживен от базара в София.

Пищния коледен базар при Ратхаус

Отправяме се към готическата сграда на Кметството, където е най-грандиозният и красив коледен базар, който ще посетим за престоя си. Ако сте избрали да отседнете в различен квартал от този, който препоръчах, базарът пред Кметството е добра отправна точка за разглеждането на града.

Светльо и Галя във Виена

Стопляща коледна музика, десетки щандове за храна и сувенири, кънки на лед, колело, концерт с духови инструменти и много блещукащи лампи са само част от всички забавления, които базарът предлага. Тук вече е време и за традиционен вурст и греяно вино, стига да се вредите от тълпата!

Базар при Общината на Виена

Виното се налива в специални керамични чаши, които са тематични за всеки базар. За да ви налеят вино, трябва да заплатите освен цената на виното, и цената на чашата, или иначе казано около 5 евро отгоре. След като ви дадат чашата, имате възможност или да я върнете щом привършите виното и да си получите депозита обратно, или да задържите чашата и да си създадете колекция, която да ви остане като спомен от преживяването.

Най големият коледен базар във Виена

Лично аз се прибрах с три различни чаши и с удоволствие пия греяно вино или горещ чай от тях всяка зима откакто посетих австрийската столица.

Ден 2: Базари Белведере, Щефансплац, Ам Хоф и Фреюнгплац

През втория ден от пътешествието се отправяме към една от най-големите забележителности на Виена – дворецът Белведере. Тъй като е извън центъра, най-удобният и изгоден транспорт до него е червената трамвайна линия D. Използвайте апликацията Google Maps, която много точно ще ви посочи как да комбинирате транспорта, за да стигнете двореца максимално бързо.

Дворец Белведере забележителност във Виена

Коледен базар при дворец Белведере

На площада зад двореца се намира един от известните коледни базари. Препоръчвам да опитате горещия коледен пунш в комбинация с кезекрайнер.

Пунш и кезекрейнер храна от коледни базари

Пуншът е алкохолна напитка от пет съставки – аррак (алкохол, наподобяващ ракия), чай (или вода), портокалов сок (или лимонов сок), захар и подправки като канела, кардамон, анасон и др. Близък негов аналог е класическото греяно вино, което консумираме и в България през зимата. Кезекрайнерът е вурст с разтопен кашкавал и има спорове дали Австрия или Словения е истинската му родина. Комбинацията от двете е най-перфектният и излъчващ домашен уют брънч, който бихте могли да си представите при температури, близки до нулата!

Съчетайте базара с посещение на самия дворец. Подгответе се за сериозно чакане на опашка за билети, освен ако не се сдобиете с билет предварително. Съветвам ви да го закупите през GetYourGuide, цената му е около 17 евро и ви позволява да изпреварите опашката и да влезете в двореца без редене на опашка.

Белведере Дворец във Виена

Самият пропуск до двореца е под час, така че използвайте каквото време имате за убиване за разходка из величествените градини. Изглеждат страхотно дори през зимата, а от тях се разкриват уникални гледки към града, които пренасят духа в една старовремска европейска атмосфера.

Дворец Белвдере Виена

Любопитно за двореца е, че строителството му отнема по-малко от две години и в него се помещава най-голямата колекция на един от най-популярните немски художници Густав Климт, сред които е разбира се и Целувката.

Белвдере картина Целувката

Друга впечатляваща част от комплекса е Мраморната стая, чиито изящни тавани могат да се съревновават по майсторство със Сикстинската капела в Рим.

Мраморна стая Белвдере забележителност Виена

Коледен базар при Щефансплац

Запътваме се към най-близката трамвайна спирка и поемаме към центъра и площад Карлсплац, един от главните площади в града. Заобикалящите го сгради, сред които Виенската опера, са пример за съвършенството на австрийската архитектура. Улиците са украсени с коледни гирлянди, които озаряват всички фасади.

Коледа по улиците на Виена

След малко ходене ще се озовете пред катедралата Свети Стефан на Щефансплац в сърцето на Виена. Вземете си билет за качване до кулата на катедралата и 347 стъпки по-късно ще видите Виена от птичи поглед.

Гледка от Щефанплац забележителност във Виена

Облегнат на Свети Стефан намираме още един красив коледен базар, който предлага ръчно изработени украси за елха. Тъй като е това е най-централният коледен базар на Виена, очаквайте отново тълпи от хора.

Вече сте в центъра на града, и няма начин да не отделите час за хапване на торта в едно от знаковите места на града – Хотел Сахер. Наблюдавайте как улиците се изпълват с хора и коледно настроение на фона на гаснещото слънце и пурпурното небе.

Коледен базар при Щефанплац
Коледа във Виена

Опитване на традиционната торта Сахер

Хотел Сахер е легендарен, защото именно тук през 1832 се ражда любимата на милиони хора торта Сахер, благодарение на чирак-сладкаря Франц Захер. Захер е помолен от принц Клеменс фон Метерних, наследник на богата фамилия хотелиери от еврейски произход, да приготви специален десерт за своите гости, тъй като придворният шеф-сладкар е болен. Захер, на едва 16-годишна възраст, много обичал шоколад, и така решил да го използва за своята рецепта. Тортата толкова се харесала на гостите и на принца, че импровизацията на Захер се превърнала в една от класическите торти, известни в цял свят, както и в запазена марка на хотела. Скъпо е и вероятно ще чакате на опашка, но преживяването да опитате оригиналната торта Сахер в бохемската атмосфера на виенския хотел си струва.

Торта Сахер в хотел Сахер

Коледен базар при площад Ам Хоф

Прекарайте остатъка от вечерта в разходка из централните улици. Когато всички светлини заблестят, всяка уличка се превръща в коледен спектакъл.

Коледна украса във Виена
Празнично коледно настроение в центъра на Виена
Коледни празници във Виена

Обиколката ви неминуемо ще ви отведе до един от най-красивите градски площади – Ам Хоф. От 1358 година, на площада е имало важен пазар за вино, а самият площад съхранява автентичния си вид и до ден днешен. Вероятно ще заварите трупа, която изпълнява виенска класическа музика, и ще можете да се насладите на още един от коледните специалитети Bauernkrapfen, или фермерски донът, който наподобява традиционна българска мекица.

Мекица улична храна на коледни базари
Храни на коледен базар в центъра на Виена

Коледен базар при Фреюнгплац

Коледният базар на площад Фреюнг е на едва няколко крачки от Ам Хоф и заслужава да го посетите, за да разгледате уникалните коледни декорации, които се продават там.

Коледна украса Виена 1

Наблизо е и базарът при Ратхаус, така че ако имате сили и не ви се спи, прекарайте още малко време тук. Базарът е толкова голям, че всеки път щом се върнете, има какво ново да видите и опитате. Ако ви се хапва, тук е чудесно място да опитате традиционен пълнен картоф – чудна стопляща улична храна, която освен това е достатъчна да засити и двама човека.

Светльо и Галя на коледен базар

Ден 3: Базари Шьонбрун, Пратер и Михаелерплац и виенски шницели

Третият ден от почивката във Виена можете да посветите на по-малко базари и повече забележителности и преживявания. Започнете от Двореца Шьонбрун – едно от световните културни наследства и символ на мощта на Австро-Унгарската империя.

Дворец Шонбрун забележителност Виена

Коледен базар при дворец Шьонбрун

Дворецът се намира доста извън от центъра, но се стига лесно с U-3 метро линията. Известен е със своите градини, с това, че е дом на най-старата зоологическа градина в света, както и с коледния базар, който е вторият най-голям виенски базар и може би най-аристократичния от всички. Базарът е и най-дългият в града и затваря в началото на януари, за разлика от останалите базари, които приключват в деня преди Коледа.

Дворец Шонбрун фасада
Дворец Шонбрун градина Виена

Разходете се из сергиите и опитайте типичните коледни храни гореща крем супа в питка и пресни картофени спирали.

Гореща крем супа и картофени спирали улична храна Виена

Ако решите да разгледате двореца, заделете поне половин ден. И за него препоръчвам да закупите билет предварително през GetYourGuide, за да не губите време на опашката.

Виенската зоологическа градина

Като алтернатива на двореца, можете да разгледате зоологическата градина. На животните, които се отглеждат вътре, са осигурени условия, които се доближават максимално до естествения им хабитат.

Виенска зоологическа градина коала и пингвини

Макар зимно време някои от животните да са прибрани, и растителността като цяло да е по-оскъдна, разглеждането на зоологическата градина си струва. Билетът е сравнително скъп, около 25 евро на човек, и можете да го вземете или чрез GetYourGuide, или на място – едва ли ще има опашка.

Зоопарк Виена панда и пингвини

Коледен базар в Пратер

Следващата спирка за днес е паркът Пратер. Ако отидете след обяд в работен ден, вероятно ще сте сред малкото му посетители. Задължителна спирка тук е увеселителният парк и единственото по рода си 65-метрово Виенско колело, превърнало се в символ на Виена и нарицателно за подобни съоръжения по света. Да се качите на колелото е едно от задължителните неща, които трябва да направите във Виена, особено пред цената на билета, която е около 14 евро.

Виенско колело увеселителен парк
Виенско колело Виена

В подножието на виенското колело намираме поредния коледен базар. Базарът е сравнително малък, а атракционите тук са подходящи предимно за деца.

Коледен базар във Виена Пратера
Светльо на коледния базар във Виена край Пратер
Галя на виенски коледен базар

Вечеря с традиционен виенски шницел

Вече сме към края на почивката си, а посещението на Виена няма да е същото, ако не опитаме виенски шницел. Класическият виенски шницел е направен от накълцано наситно телешко месо (шницелът от свинско месо не е виенски), а щедрата панировка стои на мехури и в никакъв случай плътно прилепнала по месото. Задължително изискване към шницела е да е с размер, който се подава извън чинията, и да върви с 1/4 или 1/2 лимон и поне няколко гарнитури – картофена салата, хляб, а като добавка и плодов конфитюр. Из центъра на града е пълно с традиционни виенски ресторанти, но един от най-добрите, където можете да опитате шницел в класическа обстановка, е ресторантът Lugeck. Към шницела ви горещо препоръчвам сладко от червена боровинка, а ако сте двойка можете да пробвате и домашните вурстове и класическа виенска супа.

Ресторант lugeck и виенски шницел

Коледен базар при Михаелерплац

Отправяме се към двореца Хафбург и площад Михаелерплац, където ще посетим и последния базар за тази екскурзия. Някои от оставащите забележителности, които не сме видяли и са в непосредствена близост до двореца, са църквата Мария Ротонда (Katholische Kirche Maria Rotunda) и часовникът Анкер.

Часовник Анкер забележителност във Виена

Часовникът е паметник на културата, създаден преди повече от 100 години, с внушителната дължина от седем метра и височина от четири метра. В него са вградени 12 фигури, които „пресичат“ моста, свързващ двете съседни сгради, под музикален съпровод на всеки кръгъл час. Самите фигури олицетворяват исторически важни личности като Марк Аврелий и Карл Велики, които са изиграли основополагаща роля в развитието на града. Кулминацията е в 12:00, когато има парад и всички фигури излизат наведнъж.

Дворецът на Хофбургите съществува от 1279 като през годините е преминал през множество трансформации и е служил като обител на почти всички австрийски владетели. Днес е официалната резиденция на австрийския президент. Намираме малкия коледен базар на площада пред величествената сграда. Уникалното на базара е, че е единственият, който е изцяло бял, за да е в унисон с фасадата на Хафбург.

Хафбург Виена

Площадът Михаелерплац е залепен за Хафбург и е микс от Хафбургска архитектура и римски руини. Наоколо е Испанското училище по конна езда, така че не се учудвайте ако около вас преминават каляски.

Ако не искате виенската ви приказка да свършва, отправете се за един последен път към Ратхаус и се забавлявайте с кънки на лед по огромната писта. А ако сте като мен и не можете да карате кънки на лед се отдайте на хапване на улична храна.

Коледен базар при Общината

Ден 4: Посещение на Кафе Централ и Нашмаркт

Започваме последния си ден с ранно ставане и трамвай до легендарното Кафе Централ. Отпиваме за последно от атмосферата на Виена преди да си вземем довиждане.

Галина в Кафе Централ Виена
Галина и Светльо Кафе Централ

В миналото кафето е било сборен пункт за виенската интелигенция. Бароковият интериор, ароматът на виенско кафе и атмосфератата са така автентични, че сядайки наистина се пренасяш в една отминала епоха. И до днес скулптурата на един от най-великите австрийски писатели Петер Алтенберг, който прекарвал дните си в Кафе Централ, радостно посреща всеки посетител на входа.

Закусете с традиционен кайзершман със сини сливи. Кайзершман е класическа австрийска рецепта, която буквално означава палачинки по императорски. Представлява накъсана на едри парчета пухкава палачинка, обилно залята със сладко от сини сливи и пудра захар. Опитайте и шоколадово суфле с топка сладолед и традиционно виенско кафе и се насладете на бавно утро като истински бохем-аристократ.

Суфле и кафе в Кафе Централ

Може би последната спирка за това пътешествие ще бъде откритият пазар Нашмаркт, наричан от местните корема на Виена. Това е най-големият градски пазар, където намираме огромно разнообразие от екзотични плодове и зеленчуци, прясна морска храна, интересни подправки от Близкия изток и нетрадиционни ресторанти. Ако летите с късен полет, горещо ви съветвам да направите бавна обиколка на пазара и да опитате колкото се може повече интересни храни.

Разбира се, ще останат още много неща, които да видите или направите във Виена, като посещение на виенски музикален концерт или безметежна разходка в цветния квартал Хундертвасер, но нали винаги трябва да си оставяме по нещо навсякъде, където ходим, за да имаме поне една причина да се върнем? Весели коледни емоции!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

10 Коментара

  • Здравейте,

   Към този момент всички базари във Виена са вече отворили. Иначе тази година започнаха от 10.11 и поетапно в рамките на около десет дни отвориха всички.

   Старая се да обновявам информацията в статията относно кога отварят базарите ежегодно.

  • Привет,

   Червената линия U1 минава през целия център и ще ви остави на спирка Praterstern, от която сте на 5-10 минути пеш от парка. Можете да хванете червената линия от Karlsplatz/Stephanplatz.

 1. Много добра и полезна статия, но имате ли представа къде можем да паркираме колата си и тя да остане за няколко дни там? На безопасно и евтино място

  • Привет Анелия,

   Радвам се, че обмисляте посещение на Виена около Коледа – наистина е магично!

   Относно паркинг – нямам опит, понеже ние летяхме със самолет. Обаче специално за вас проверих и във Виена има т.нар Park&Ride (Паркирай и пътувай) сгради, които са разположени в крайните части на града и паркингът струва около 4-5 евро на ден.

   Ако пътувате от България, на вас би ви било много удобно да оставите колата си на Park + Ride Leopoldau: https://maps.app.goo.gl/wFfRzUYFZvemzR8m6, и от там директно с U трамвайната линия сте в центъра на Виена на площад Щефанплац за точно 22 минути!

   Да си прекарате страхотно! 🙂

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *