Разходка в Трявна и традиционно кафе на пясък

Трявна е китно градче в Габровския Балкан, което се характеризира с възрожденската си атмосфера и богато културно наследство. Свързвам Трявна с една от първите си ученически екскурзии. В съзнанието ми са се отпечатали топло пролетно слънце, калдъръмени улици и изографисани къщи с дъбови веранди.

Върнах се тук години по-късно, за релаксиращ уикенд в планината, и за да опитам един от специалитетите на региона – турското кафе, известно като кафе на пясък. В тази статия ще ви разкажа за това преживяване и ще ви дам някои полезни съвети за следващата ви разходка в този прекрасен град.

Къде да отседнем

Трявна е популярна туристическа дестинация, затова и не липсват хубави хотели. Повечето хотели и къщи за гости са концентрирани на т.нар. Улица на старите майстори, която е отправна точка за разходка из града.

Хотел Комплимент се намира в центъра на улицата и е моят личен фаворит. Стаите са просторни, а от балконите има невероятни гледки както към улицата, така и към планината. Има и удобна безплатна зона за паркиране на 1-2 минути.

гледка-балкон-хотел-комплимент

Комплекс Възрожденци е друг много хубав хотел. Държат го същите собственици, и се намира точно до х-л Комплимент. Обзваден е в сходен битово-възрожденски стил и всъщност беше хотелът, където оригинално исках да отидем, но бе пълен.

Къде да хапнем

Старата лоза е китно ресторантче, част от комплекс Възрожденци. Предлагат сет менюта за закуска, с избор между мекици, пържени филии, яйца, или континентална закуска.

закуска-принцеси-компле-старата-лоза

Механа Тревненски кът е друго място за хапване, намиращо се на площада с часовниковата кула. Порциите са много големи и на разумни цени.

Имах желание да седна в гостилницата „Балабанова къща“, но масите бяха прекалено нагъсто и имаше много тежка миризма на цигари, така че не бих ви я препоръчал.

Освен места, където да хапнем типично българска кухня, в Трявна има и няколко сладкарнички, които предлагат основно турски изкушения. Най-автентичната сред тях се казва „Шекерджийницата“ и е отново част от комплекс Възрожденци. Освен битовата обстановка, в нея можете да се насладите на традиционно кафе на пясък, лимонада в шише, или бяло сладко по семейна рецепта.

Кафето на пясък има много наситен вкус, а поради техниката на приготвяне се усещат ситно смлените зърна. На дъното на чашата остава голяма утайка, която може да се използва за… гледане на кафе. 🙂 Към всяка чашка идва кратко ръководство с историята на Шекерджийницата и приготвянето на кафе на пясък, както и интрукции как да тълкуваме символите.

Бялото сладко представлява чаша с гюлова вода (гюл е турската дума за роза) и специална висококачествена захар. Вкусът беше е прекалено сладък за някой като мен.

Друга много приятна сладкарница за похапване на тортички след обяд, е сладкарница Елдико. Тя също е разположена в центъра, точно срещу хотел Комплимент.

Какво да видим

Най-интересните забележителности са разположени покрай т.нар Улица на занаятите, в сърцето на Стария град на Трявна. Започнете своята разходка от главния площад с часовниковата кула и спрете по моста над реката за снимки.

Котарак в Трявна
Котарак в Трявна

Полюбувайте се на дюкянчетата, които изпъстрят Улицата на занаятите и спрете да разгледате архитектурата на най-знаковите къщи в града – Даскаловата къща и Славейковата къща. И двете къщи са със статут на музеи, които можете да разгледате срещу дребна такса.

Неминуемо ще стигнете до чешмата с бюст на жена, наречена Любовната чешма. Легендата за тази чешма гласи, че млад резбар, на когото е отказано членство в гилдията, я извайва от мрамор – най-трудния за работа материал – в чест на красива тревненска девойка, за която желаел да се ожени. Според легендата, глътка от тази чешма оставя частица от любовта му у теб завинаги.

Какво да правим около Трявна

Около Трявна можете да разгледате следните забележителности.

Габрово и Етъра

Освен за посещение на Дома на Хумора и Сатирата, Габрово е чудесен за разходка по центъра и променадата на р. Янтра.

Етъра е квартал на Габрово и първият по рода си открит музей в България. Естествено, Етъра е един от 100-те национални туристически обекта.

Близостта му до Трявна го прави подходящ за бърза разходка, малко снимки и хапване, преди да отпътуваме към следващата спирка. Има два ресторанта в Етъра, единият е след като влезеш в самия комплекс, а другият е отвън.

И двата ресторанта са с лоши ревюта, но този вътре е с хубава храна, въпреки че не отговаря на цената си.

Велико Търново

Освен една от старите столици на България, Велико Търново е и прекрасен град, съхранил възрожденския български дух и култура. Само на час от Трявна можем да се разходим из старопрестолния Царевец, да се качим до Люлката на любовта на Гарга Баир за спираща дъха снимка, или да хапнем вкусно в ресторант „Щастливеца“.

Боженци

Боженци е еко селище, което стана известно през последните няколко години. В селището има много новопостроени или реновирани еко къщи, а отдалечеността му от градската среда го прави идеално за разходка или 1-2 нощувки.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *