Трявна е китно градче в Габровския Балкан, което се характеризира с възрожденската си атмосфера и богато културно наследство. Свързвам Трявна с една от първите си ученически екскурзии. В съзнанието ми са се отпечатали топло пролетно слънце, калдъръмени улици и изографисани къщи с дъбови веранди.

котка-каменна-веранда-трявна

Върнах се тук години по-късно, за релаксиращ уикенд в планината, и за да опитам един от специалитетите на региона – турското кафе, известно като кафе на пясък.

Къде да спим в Трявна

Трявна е популярна туристическа дестинация, затова не липсват местенца за спане. Повечето хотели и къщи за гости са концентрирани на т.нар. Улица на старите майстори, която е отправна точка за разходка из града.

улица-на-старите-майстори-трявна

Хотел Комплимент се намира в центъра на улицата и е моят личен фаворит. Стаите са просторни, а от балконите има невероятни гледки както към улицата, така и към планината. Има и удобна безплатна зона за паркиране на 1-2 минути.

гледка-тераса-хотел-комплимент

Комплекс Възрожденци е друг много хубав хотел. Държат го същите собственици, и се намира точно до х-л Комплимент. Обзваден е в сходен битово-възрожденски стил и е на подобна цена.

И пак дойдох е комплекс, който предлага семейни къщи и е сред местата за спане с най-висок рейтинг в града.

Къде да хапнем в Трявна

Старата лоза е китно ресторантче на крачки от комплекс Възрожденци. Предлагат сет менюта за закуска, с избор между мекици, пържени филии, яйца, или континентална закуска.

закуска-старата-лозя-трявна-принцеси

Механа Тревненски кът е друго място за хапване, намиращо се на площада с часовниковата кула. Порциите са много големи и на добра цена, но вкусът не е впечатляващ.

Имах желание да седна в гостилницата „Балабанова къща„, но масите бяха прекалено нагъсто и имаше много тежка миризма на цигари.

гостилница-балабановата-къща-трявна

Къде да опитаме кафе на пясък в Трявна

Освен места, където да хапнем типично българска кухня, в Трявна има и няколко сладкарнички, които предлагат основно турски изкушения. Най-автентичната сред тях се казва „Шекерджийницата“ и е отново част от комплекс Възрожденци. Освен битов-възрожденската обстановка, в нея можеш да се насладиш на кафе на пясък, лимонада в шише, или бяло сладко по семейна рецепта.

Кафето на пясък има много наситен вкус, а поради техниката на приготвяне се усещат ситно смлените зърна. На дъното на чашата остава голяма утайка, която може да се използва за… гледане на кафе. 🙂 Към всяка чашка идва кратко ръководство с историята на Шекерджийницата и приготвянето на кафе на пясък, както и интрукции как да тълкуваме символите.

кафе-на-пясък-бяло-сладко-трявна

Бялото сладко представлява чаша с гюлова вода (гюл е роза на турски) и специална висококачествена захар. Вкусът може да е прекалено сладък за някои.

Друга много приятна сладкарница за похапване на тортички след обяд, е сладкарница Елдико. Тя също е разположена в центъра, точно срещу хотел Комплимент.

Забележителности около Трявна

Габрово и Етъра

Освен за посещение на Дома на Хумора и Сатирата, Габрово е чудесен за разходка по центъра и променадата на р. Янтра.

Етъра е квартал на Габрово и първия по рода си открит музей в България. Естествено, Етъра е един от 100-те национални туристически обекта.

търговски-дюкян-етъра

Близостта му до Трявна го прави подходящ за бърза разходка, малко снимки и хапване, преди да отпътуваме към следващата спирка. Има два ресторанта в Етъра, единият е след като влезеш в самия комплекс, а другият е отвън.

И двата ресторанта са с лоши ревюта, но този вътре е с хубава храна, въпреки че не отговаря на цената си.

Велико Търново и Люлката на любовта

гледка-царевец-велико-търново

Освен една от старите столици на България, Велико Търново е и прекрасен град, съхранил възрожденския български дух и култура. Само на час от Трявна можем да се разходим из Царевец, да се качим до Люлката на любовта на Гарга Баир за спираща дъха снимка, или да хапнем вкусно в ресторант Щастливци.

Боженци

център-село-боженци

Боженци е еко селище, което стана известно през последните няколко години. В селището има много новопостроени или реновирани еко къщи, а отдалечеността му от градската среда го прави идеално за разходка или 1-2 нощувки. Можете да прочетете повече за Боженци в тази статия.

Екопътека Трявна-Боженци

От Трявна има три маршрута за стигане до Боженци за около два часа. Маршрутите са поддържани и са обяснени подробно на официалния сайт на града. Повече информация за този маршрут можете да намерите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *