Пътепис от Истанбул, вратата към Ориента

Истанбул е от онези митични градове, които посещаваш веднъж, а след това броиш дните до следващата ви среща. В следващите редове ще споделя как прекарах моите три дни на това невероятно място.

Ден 1 – С корабче по Босфора и вечеря с неповторима гледка

Намерихме си хотел в континенталната част с уникална гледка към стария град. Името на хотела е The Galataport Hotel и го препоръчвам горещо за нощувки в подножието на Галата – една от най-красивите забележителности в Истанбул.

Истанбул гледка от хотел galataport

Пристигнахме в късния следобед заради интензивния трафик в града. Бях чел статия, според която средно на ден в Истанбул прекарваме 70 минути в трафик, ако използваме кола за придвижване в града.

Полезна информация

Пътеписът е от второто ми ходене в Истанбул, когато все още нямах достатъчно опит с движението в града.

В случай, че спите в центъра, горещо ви препоръчвам да хванете пътя покрай летището Ататюрк. Достигането на центъра по този път отнема 45 минути, вместо час и половина.

Решихме, че първия ден ще го караме по-леко и започнахме с разходка с корабче по Босфора. Има десетки варианти, които включват публични тур и частни турове. Публичният тур е по обяд и е най-евтин, докато частните круизи са целодневни и по-скъпи. Предлагат се на всеки кръгъл час. Тъй като бяхме закъсняли за публичната обиколка, взехме малка частна лодка!

разходка-босфора-корабче-истанбул-турция

Моят съвет

Още по-вълнуващо от разходка по Босфора с корабче, е разходка с вечеря и включена програма.

Ако търсите по-нестандартен начин да разгледате Босфора, препоръчвам тази оферта за вечеря на корабче – освен седемстепенно меню, има включена шоу програма с танцьорки, дервиши и много музика!

Вечерта хапнахме в страхотния Deluxe Golden Horn Restaurant с гледка към джамиите Света София и Султан Ахмед, по-известна като Синята Джамия. Посещавал съм ресторанта два пъти и определено си заслужава заради гледката. Поръчайте гърне с агнешко и наблюдавайте шоуто по приготвянето му на живо.

гледка-забележителност-синята-джамия-истанбул-турция

Ден 2 – Тур на най-големите забележителности на Истанбул

Втория ден от екскурзията си в Истанбул отделихме на разглеждане на стария град, познат в историята като Константинопол. За придвижване използвахме наземния трамвай, който е страшно удобен и спира до всяка забележителност на историческия полуостров.

Първата ни спирка е Света София – един от символите на Истанбул.

джамия-света-софия-ayasofia-истанбул-турция

По време на посещението ни, вътре все още течеше сериозна реставрация и Света София бе действащ музей с платен вход. Успяваме да обиколим и разгледаме архитектурата й и да избягаме от жегите навън.

Ако забележите струпване на хората, най-вероятно са до стената с издълбана дупка, в която си завърташ палеца. Вярва се, че така сбъдвате съкровено желание.

интериор-забележителност-джамия-света-софия-истанбл

На излизане от Света София се ориентирахме към Синята Джамия. Тя е известна като първата джамия с шест минарета в Османската империя, а внушителните й размери впечатляват и до днес.

синята-джамия-забележителност-истанбул

Можете да разгледате джамията отвътре, но ще трябва да се наредите на опашка. Подгответе се да събуете обувките, тъй като в ислямските храмове се влиза бос.

Хапваме и се отправяме към султанския дворец Топкапъ. Името идва от големите топове издигнати пред портата, а самият дворец е два пъти по-голям от Ватикана. Атмосферата в двореца те пренася 400 години назад във времето и наистина си представяш как са живяли хората тогава.

дворец-топкапъ-забележителност-истанбул

Изключително много ни впечатли помещението за четене, както и гледката към Босфора разкриваща се от терасата на сарая.

дворец-топкапъ-забележителност-истанбул-сараите-султана

На излизане от парка се озоваваме пак на площада с джамиите и решаваме да посетим подземията на Константинопол и Цистерната Йеребатан. Тя е най-добре запазеното водохранилище на Истанбул и главна причина градът да е бил непревземаем в миналото, а именно осигуряването на постоянен достъп до питейна вода.

Цистерна Йеребатан в Истанбул

Стигайки до края на помещението виждаме две колони с лика на Медуза. Медуза е същество от гръцката митология и никой не знае как и поради каква причина са се озовали именно тук в сърцето на Истанбул.

Медуза Горгона в Цистерна Йеребатан в Истанбул

Пешеходната ни програма ни отвежда до Капалъ Чаршия – най-големият и стар покрит пазар в света. Навремето чаршията е била притегателна точка за търговци от всички краища на света, които са идвали тук, за да продават фини материи, порцелан, бижута, скъпоценности, антики и каквото още можете да си представите.

За момент помислихме, че сме се загубили в лабиринта от улички, изпъстрени с цветни дрехи и килими, златни и сребърни накити и сувенири. Не си купихме нищо, тъй като ни бе срам да се пазарим, а пазарлъкът е задължителен, когато си на пазар в Истанбул.

Около 16:30 се ориентираме към прибиране към хотела, но по пътя минаваме през Египетския базар, познат и като Пазара на подправките. Изкушаващите миризми ни опияниха и се осмелихме да спазарим жасминов чай за 200, вместо 280 лири (60 лева спрямо актуалния курс на лирата към онзи момент).

забележителност-египетски-пазар-истанбул-чайове

Завършихме първия ден с вечеря в ресторант Güney в подножието на Галата. Препоръчвам го ако обичате скара и искате да се потопите изцяло в атмосферата на квартала.

кулата-галата-забележителност-истанбул-снимки

Ден 3 – Разходка до Азиатската част и вечеря край Галата

След хиперактивния втори ден от екскурзията решихме да забавим малко темпото. Планираме да отделим по-голямата част от деня на разходка в екзотичната азиатска част на Истанбул. Утрото обаче започваме от двореца Долмабахче, разположен на Бософра.

Архитектурата му наподобява европейските дворци на Австро-унгарската империя. Днес дворецът е известен като мястото, където е живял и починал Кемал Ататюрк, бащата на Турция, а самият дворец е действащ музей.

гледка-дворец-долмабахче-забележителност-истанбул

След бързо хапване в Simit Saray, нямаме търпение да отидем в азиатската част на Истанбул. До нея се стига най-лесно с такси или по вода – с корабче или метро линията Marmaray, които се хващат от спирката в квартал Еминону.

Азиатската страна на Истанбул носи много по-ориенталско усещане. Температурата е над 30 градуса и жаркото слънце в комбинация със запрашените улици подсилваха пустинното усещане. През 100 метра намираме щанд, където ви продават вода или геврек за стотинки. Прави ни впечатление, че цените в азиатската част са чувствително по-ниски.

Намираме се в Кадъкьой (Kadıköy), район, известен със заведенията и богатия културен живот. След дълга разходка сред тълпите на Кадъкьой, стигнахме до един от цветните квартали на ИстанбулМода.

дърво-чаена-градина-квартал-мода-забележителност-азиатска-част-истанбул

Останахме много очаровани колко китно, зелено и подредено беше всичко в Мода. По някое време дори загубихме представа че сме в Истанбул, а гледката лично ми напомни на крайбрежните улици на Сан Диего.

цветя-квартал-мода-азиатска-част-истанбул

Тъй като Мода се намира на ръба на Истанбул, почти врязано в морето, гледките, които се разкриваха бяха главозамайващи.

градина-квартал-мода-забележителност-азиатска-част-истанбул

След кратък отдих в крайбрежния парк, отидохме за нещо разхлаждащо в близкия Starbucks.

Посетете Юскюдар

Като алтернатива на Кадъкьой, можете да посетите квартал Юскюдар, който също се намира в азиатската част на Истанбул. Мястото е много оживено, има ежедневен голям покрит пазар, а на 20 минути пеш е живописният квартал Кузунджук, където се снимат много от турските филми.

На връщане си взехме корабче, а морските пръски ни действат доста освежаващо след топлия и изморителен полуден. След като слязохме на фериботния терминал Каракьой се насочихме директно към Галата, туптящото сърце на Истанбул.

гледка-кулата-галата-забележителност-galataport-hotel-истанбул

Бързахме, тъй като вече беше следобед, а държахме да се качим преди залез слънце. 360-градусовата гледка на града е възхитителна и могат да се намерят много подходящи места за незабравими снимки.

гледки-кулата-галата-истанбул

На върха има 360-градусов панорамен ресторант, но не разчитайте на гледка тъй като тя е скрита от тълпата туристи навън. По вътрешните части на стените има интересни фрагменти от близо 15-вековната й история.

кула-галата-забележителност-истанбул

Ресторант Güney ни хареса толкова много, че и днес сядаме да вечеряме тук. Ако можех да върна времето, щяхме да отидем в някой друг ресторант просто защото районът около Галата е гастрономически рай за любителите на хубавата храна, а добрите заведения за хапване са на всеки ъгъл.

Екскурзията ни е към своя край, а на нас не ни се тръгва, затова скачаме на дълбоко в нощния живот на Истанбул с разходка край Таксим – едно от най-оживените места в мегаполиса.

Таксим се сече от дългата натоварена улица Истиклял, по която на всеки 15 минути виждаме червен ретро трамвай Nostaljik. Пътуването с този трамвай е едно от най-автентичните преживявания, които можете да си подарите в града.

витрини-баклава-сладкиши-истанбул

Истиклял е тълпи от хора, продавачи на дондурма, правещи шоу за зяпачите, мирис на сладки изкушения и силен чай, оглушителна музика и дим от наргилета в мига, когато свиеш по някоя странична уличка.

Утре ще ни липсва в София, затова днес ще му се насладим докрай.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *