Кварталите на Истанбул: Къде да отседнем

Истанбул е огромен град, а намирането на подходящ квартал, където да отседнем, може да е разликата между неповторимо преживяване, и такова, което не бихте повторили.

В тази статия разглеждам някои от най-добрите квартали, в които да отседнете докато посещавате Истанбул. От автентични исторически квартали до модерни и престижни райони, със сигурност ще намерите мястото, което отговаря на вашия стил на пътуване и бюджет.

Фатих

Историческия полуостров, където са управлявани империи

Джамия-Света-София-в-Истанбул
Джамия Света София в Истанбул

Най-добрият квартал в Истанбул за разглеждане на забележителности

Истанбулският квартал Фатих взима името си от османския император Фатих Султан Мехмед и означава „завоевател“. Квартал Фатих съвпада с полуострова, върху който е разположен старият град на Истанбул и граничи със Златния рог на север, Мраморно море на юг, Теодосиевата стена на запад и Босфора на изток.

Във Фатих са съсредоточени най-голяма част от знаковите забележителности на Истанбул. Кварталът се дели на няколко подквартала, сред които най-добри за престой в Истанбул са кварталите Султанахмет, Еминону и Лалели.

Султанахмет

Историческия център на Истанбул

Султанахмет е кварталът, където на пешеходно разстояние една от друга ще намерите всички големи забележителности на Истанбул като внушителните Света София и Синята Джамия, средновековния дворец Топкапъ и мистичните цистерни Йеребатан. Това го прави особено подходящ ако искате да видите максимално много от Истанбул за кратко време.

Кварталът е сред най-туристическите в Истанбул и предлага опции за спане както в традиционни османски дървени къщи, така и в по-луксозни хотели с rooftop ресторанти със спиращи дъха гледки към историческия площад. Повечето от ресторантите в района са доста туристически и не са най-добрите места за хранене в Истанбул.

Моят съвет

Ако имате три дни в Истанбул или по-малко, препоръчвам да спите именно в Султанахмет, за да оползотворите времето си максимално добре.

Чудесен хотел, разположен реставрирани османски дървени къщи в този квартал е Catch Hotel Sultanahmed. Хотелът разполага с 24/7 рецепция и безплатен паркинг, стаите са автентично аранжирани и широки за стандарта в Истанбул, а в цената на нощувка е включена и богата турска закуска. Локацията на хотела е неповторима, тъй като хотелът е на няма и десет минути пеш от историческия площад Султанахмет, а обслужването в хотела е абсолютен пример за турското гостоприемство.

Препоръчвам квартал Султанахмет ако пътувате за пръв път до Истанбул и искате да сте максимално близо до историческите забележителности в града.

Еминону

Оживен квартал на прага на Златния рог

Квартал Еминону е транспортният хъб на полуострова, тъй като тук са фериботните терминали, от които тръгват корабчетата за азиатската част на Истанбул, както и няколко спирки на трамвайната линия, която е най-бързият транспорт в Истанбул по суша. Мостът „Галата“ дели Еминону от континенталната част на Истанбул и квартал Бейоглу.

Кварталът кипи от живот благодарение на хилядите туристи, които слизат или се качват към следващата им спирка за деня или просто се наслаждават на слънцето на площада пред Новата Джамия.

Кварталът е изключително безопасен и подходящ ако искате да спите в историческата част на Истанбул и ще използвате градски транспорт за придвижване в останалите части на града. Горещо препоръчван хотел в тази част на Истанбул, който разполага и с rooftop ресторант, е Alpek Hotel.

Лалели

За търсачите на евтин престой в туристическия Истанбул

Лалели е популярен квартал особено сред хората, които пътуват с организирани туристически групи. В квартала няма много забележителности, но е предпочитан заради големият набор евтини туристически хотели, пешеходното разстояние от забележителностите в стария град и наличието на удобни метро и трамвайна линия, които свързват Лалели с останалата част на Истанбул. Избягвайте района около Yenikapi метростанцията.

Цветните квартали на Истанбул

В съседство на Лалели се намират два цветни истанбулски квартала Балат и Фенер.

Бейоглу

Културен център на Истанбул отвъд Златния рог

Кулата Галата в Истанбул

Най-подходящият квартал в Истанбул за ресторанти и култура

От другата страна на Златния рог е забързаният квартал Бейоглу, който навремето е бил дом на разнообразни общности и малцинства, живеещи в Истанбул, а днес се е превърнал в своеобразен кулинарен и културен център на града.

Бейоглу включва няколко подквартала, сред които най-популярните са Галата, Каракьой и Таксим.

Галата и Каракьой

Квартал Галата включва кулата Галата и криволичещите калдаръмести улички около нея. Галата е средновековна кула, която навремето е служила като наблюдателна кула, а днес е една от най-важните забележителности в Истанбул. Старото име на квартала е Каракьой, а днес Каракьой обхваща крайбрежната част край Галата и една от възловите спирки на водния транспорт в Истанбул.

Районът около кулата е винаги препълнен с хора и осеян с китни кафенета и ресторанти, както и шарени дюканчета от които можете да си купите традиционни сувенири. Тук са съсредоточени много от ресторантите, които влизат в списъка на Michelin за Истанбул за 2023.

Горещо препоръчвам The Galataport Hotel в подножието на кулата, от който се разкриват страхотни гледки както към Златния рог, така и към самата Галата.

Препоръчвам квартал Галата ако търсите нощувка в оживена зона с ресторанти и културни забележителности.

Таксим

Площад Таксим на тъмно
Площад Таксим на тъмно

Очарователните улици на Галата и Каракьой се съединяват в пешеходната улица Истиклял, която ни отвежда към сърцето на Истанбул – Таксим. Животът винаги кипи в Таксим, което го превръща една от най-привлекателните зони за престой в града.

В центъра на Таксим е едноименният площад, който е популярно място за шествия и празненства. Освен от тук е и началната точка на автентичния червен трамвай Nostaljik, който пътува по цялата улица Истиклял и стига почти до Галата.

Из шумните пресечни на Таксим се намират много барове и ресторанти, които затварят след полунощ и са идеална спирка за търсачите на нощен живот.

Кварталът не е от най-безопасните в Истанбул, затова ако решите да останете тук, гледайте да е възможно най-близо до площада и главната улица Истиклял и избягвайте карето на север от булевард Tarlabaşı.

Моят съвет

При първото ми семейно посещение на Истанбул избрах хотел именно в квартал Таксим, който се оказа в доста непривлекателна част на квартала именно в карето отвъд булевард Тарлабашъ. Макар и да не съм почувствал каквато и да е заплаха, определено заобикалящата реалност не ми се понрави.

Бешикташ

Най-добрият квартал за шопинг в Истанбул

От години насам Бешикташ е център на модерния, европейския Истанбул. Бешикташ е туптящото сърце и своеобразният бизнес център на града. В тази част на Истанбул са луксозните 5-звездни хотели край Босфора, най-известните ресторанти и кафенета, както и няколко луксозни шопинг центъра с магазини на световноизвестни дизайнери като Prada, Dior и пр.

Районът обхваща огромна площ от територията на града, в която попадат най-богатите и модерни квартали на Истанбул като Левент, Бебек, Арнавуткьой, но те са по-скоро жилищни квартали приятни за разходка и гледки към Босфора, или за ходене на на заведение. Най-подходящ за туристически престой е модерният квартал Ортакьой.

Моят съвет

Бешикташ е идеален избор за престой в Истанбул ако разполагате с 4 дни или повече в града. Така ще успеете да видите красивите, но по-малко туристически квартали Бебек и Арнавуткьой, както и да се разходите до Кузунджук и Юскюдар в азиатската част.

Препоръчвам Бешикташ ако отивате на шопинг в Истанбул или искате да спите в модерната част на града.

Ортакьой

Джамията Ортакьой

Ортакьой е може би най-оживеният подквартал на Бешикташ. Известен е главно с историческата барокова джамия Ортакьой, която е построена през 18 век и е една от най- популярна туристически дестинации в Истанбул. Кварталът също е дом на различни ресторанти и кафенета, както и седмичен базар.

Една от най-големите атракции в квартала е улицата, където правят kumpir – турска рецепта за варен картоф разрязан на две с плънка по ваш избор. Тъй като има поне десет будки една до друга, борбата за клиенти е жестока, така че очаквайте да бъдете привиквани и ухажвани нон стоп, докато не спрете някъде да си поръчате порция.

Освен това Ортакьой е известен с нощния си живот и е популярен сред местни и туристи, които желаят да се насладят на красивите гледки към Босфора. От площада се разкриват страхотни гледки към големия мост над Босфора, както и към азиатската част на Истанбул. Традиционно площадът е най-доброто място за гледане на заря ако сте решили да празнувате Нова година в Истанбул.

Луксозен 4-звезден хотел в сърцето на Ортакьой, от който се разкриват невероятни гледки към Босфора, е хотел The Stay Bosphorus. Хотелът разполага и с rooftop ресторант, в който се организират и тематични новогодишни партита.

Карта на кварталите на Истанбул

Истанбул е огромен и е много важно да изберем подходящо място за спане. На тази карта съм отбелязал конкретни, оживени зони, които са подходящи за спане според това какво искате да правите в града.

Прегледайте внимателно зелените участъци на картата и се уверете, че хотелът, който резервирате попада именно в някой от тях, ако искате да се насладите на наистина приятен престой в Истанбул.

Надникнете в моя пътепис от Истанбул за вдъхновение какво да видите в Истанбул за три дни.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *