Забележителности в Рим и как да ги разгледаме безплатно

Като един от най-древните градове в света, Рим е дом на десетки забележителности, някои от които датират от антични времена. Със сигурност всеки един от нас иска да види колкото се може повече забележителности през своето посещение на Вечния град, особено ако пътува за пръв път.

С този гид предоставям обобщена информация за топ 20 на забележителностите, които си струва да видим, както и трик, с който можете да посетите всяка една забележителност напълно безплатно. Вижте кои забележителности да разгледате в Рим ако имате само три дни в моя пътепис от Рим.

Големите забележителности в Рим и закупуване на билети

Ето кои са най-популярните музеи в Рим. Винаги резервирайте билети от официалните сайтове колкото се може по-рано, за да гарантирате посещението си на най-добра цена.

Колизеум и Палатин

Безспорно първата асоциация в главата ми, когато чуя Рим, е Колизеумът. Античният театър се е превърнал в символ на италианската столица и един от символите на световния туризъм изобщо, и това не е случайност.

Колизеума в Рим отвън

Колизеумът е внушително съоръжение, което е било използвано за гладиаторски битки в миналото, а днес привлича милиони туристи от целия свят да разгледат останките от величието му.

Моят съвет

В никакъв случай не купувайте билет за Колизеума от някой от викачите, които ще ви попитат имате ли билет на входа. Единственият официален сайт за билети за Колизеума е Coop Culture IT, но билетите там свършват много бързо, тъй като се заемат от прекупвачи. Ако тук няма билети, купете билет от GetYourGuide – любимата ми апликация за резервации за европейски забележителности в последната минута.

Посещението на Колизеум можете да комбинирате с разглеждане на съседните хълм Палатин и Римски форум. Палатин е хълмът, където единият от братята Ром и Рем е основал Рим, т.е счита се, че това е древният център на града.

Колизеума в Рим отвътре

Форумът пък е бил мястото, където древните римляни са прекарвали дните си в работа, дебати и други дела. Той е бил центърът на общественият живот. Целият площад около Колизеума се нарича форум, но всъщност съществуват отделни форуми построени в чест на римските императори. Най-известните сред тях са на Цезар, Август и Траян.

Римски форум

Закупувайки билет за Колизеума имате достъп да разгледате форумите от хълм Палатин, както и да се разходите сред останките на най-древния форум от всички, което прави посещението на Колизеума една от топ атракциите на Рим.

Ватикански музеи (Musei Vaticani)

Ватиканските музеи събират на едно място векове история, едни от най-големите съкровища в света и шедьоври на изкуството като Сикстинската капела на Микеланджело.

Сикстинска капела

Мястото наистина заслужава да се види и не може да бъде описано с думи – ако имате възможност да посетите само една от римските забележителности, то това трябва да са музеите.

Ватикански музеи

Потърсете билети и резервирайте онлайн чрез официалния сайт.

Моят съвет

Както и за Колизеума, очаквайте десетки хора да ви спрат с въпрос дали имате билет. Не купувайте билет от тях и резервирайте само през официалния сайт. Ако билетите там са свършили, вземете билет от GetYourGuide – сайтът е на 100% безопасен за използване и целият процес отнема по-малко от минута.

Капитолински музеи (Musei Capitolini)

Попаднах на Капитолинските музеи случайно по време на посещението ми през 2020 година, но останах истински впечатлен от колекцията статуи от черен мрамор, известен с това, че е изчерпан именно заради италианците.

Капитолински музеи забележителност в Рим

Това са най-старите публични музеи в света, а един от най-големите експонати в тях е скулптура на вълчицата, която е отгледала братята основали Рим – Ромуло и Ремуло. Онлайн билет за музеите може да бъде закупен от официалния сайт.

Национален римски музей (Museo di Roma)

Първоначално Националният музей на Рим, разположен на площад Навона, е имал за цел да събира и документира информация за римската история, но с годините концепцията му се изменя и днес е преди всичко музей на изкуствата.

Галерия Боргезе (Galleria Borghese)

Най-известната галерия в Рим е разположена в едноименната Вила Боргезе, резиденция на стар богат римски род Боргезе. В Галерия Боргезе се намира най-голямата колекция от картините на Караваджо, както и голяма колекция скулптури, сред които най-известните произведения на Бернини. Посещението на галерията е смайващо преживяване, което горещо ви съветвам да направите. Най-евтините билети се закупуват от официалния сайт, но трябва да резервирате няколко седмици предварително, ако искате да си гарантирате място. Last-minute билети могат да се намерят в GetYourGuide.

Замък Сан Анджело (Castello Sant’Angelo)

Замъкът е разположен след моста, който води до Ватикана, и е известен с това, че възниква като гробница, която в последствие се превръща в резиденция на папите и затвор.

Замък Сан Анджело в Рим

Днес замъкът е музей, в който може да се проследи над 2,000 години римска история. Ако посещавате музея през уикенда, предварително закупуване на онлайн билет е задължително. Можете да го направите на официалния сайт.

Забележителности в Рим, които можем да разгледаме безплатно

За учуда на всички, по-голямата част от забележителностите на Рим са всъщност безплатни, или поне частично безплатни. Ето кои са най-популярните безплатни забележителности в Рим, които да посетите.

Фонтан Треви (Fontana di Trevi)

Фонтанът Треви е почти толкова разпознаваем, колкото е Колизеумът. Разположен на малък площад сърцето на Рим, фонтанът привлича милиони туристи, които хвърлят монета с гръб към фонтана с вярата, че желанието им ще се сбъдне.

Фонтан Треви забележителност в Рим

Името Trevi идва от „tre vie“, което буквално означава три улици – точно толкова са улиците, които водят началото си именно от този площад. Това е най-известната безплатна забележителност в Рим, която за жалост е жертва на масовия туризъм и е почти невъзможно да бъде видяна без да има стотици хора около вас.

Пантеон (Pantheon)

Пантеонът е друга много известна римска забележителност, отличителна със своя масивен купол с окулус на върха.

Пантеона голяма забележителност в Рим

Първото ви влизане в Пантеона и поглеждането нагоре може наистина да ви се завие свят от мащабите и майсторството на архитектурата. Пантеонът се изгражда като храм на боговете, но днес е преустроен в една от най-големите базилики на Рим, където лежат и тленните останки на краля на Рим – Виктор Емануил II.

Моят съвет

Посещението на Пантеона е напълно безплатно, но ако планирате да го видите през уикенд или празничен ден, обезателно трябва да направите резервация. Официалният сайт за онлайн резервации за Пантеона е тук.

Траяновата колона, Траяновия пазар и Римските форуми

Небрежна разходка по улицата на форумите ще ви разкрие толкова много от историята на Рим. Останките от форумите са оскъдни и не позволяват да си представим величието им, но Траяновият пазар е почти непокътнат и ни позволява да се докоснем до облика на най-стария пазар в света.

Траянова колона в Рим

Кулминацията на тази разходка е Траяновата колона, върху която са нарисувани сцени от десетки римски походи.

Монумент на Виктор Емануил II (Monumento Vittorio Emanuele II)

Внушителната сграда, гледаща към площад Венеция, е построена в чест на краля, обединил Италия – Виктор Емануил II. Монументът е отворен за посетители безплатно и имате възможност да направите страхотни снимки на заобикалящите ви руини от високо. Срещу заплащане можете да хванете и асансьор до най-високата точка на монумента за още по-внушителна панорама над града.

Циркус Максимус (Circo Massimo)

Масивният стадион е бил най-голямата арена за времето си, където са се провеждали обществени игри по волята на кралете на Рим. До ден днешен арената се използва за забавления и тук се организират някои от най-големите концерти в града.

Известни площади в Рим

Римските площади са една от най-ярките безплатни забележителности на града.

Площад Свети Петър (Piazza di San Pietro)

От величествения площад се разкриват уникални гледки към базиликата на Свети Петър, а египетският обелиск в центъра на площада е вторият по височина в цял Рим, и е висок цели 41 метра. Огледайте се нагоре и наоколо, за да видите скулптурите на светци, разположени по диаметъра на площада.

Катедрала Сан Пиетро

Площад Навона (Piazza Navona)

Навона е най-красивият площад на Рим. В единия край на площада има забележителен фонтан, дело на Бернини, над който се извисява 16-метров римски обелиск, а около самия площад има десетки ресторанти за хапване с гледка.

Площад на народа (Piazza del Popolo)

Това е най-големият затворен площад на Рим, разположен в най-северната точка на градските стени. Именно гледката, разкриваща се от този площад, е била първата гледка към Рим за прииждащите посетители на града. В центъра на площада е разположен третият по височина египетски обелиск на Рим.

Площад дел Пополо

Площад Испания (Piazza di Spagna)

Испанският площад е едно от любимите ми места в Рим, заради страхотната гледка към Испанските стълби и базиликата, разположена на върха.

Испанските стълби (Scalinata di Trinità dei Monti)

Испанските стъпки са много знакова локация в Рим, която през пролетно-лятно-есенния сезон е окрасена с пищни цветя. Те се наричат така заради испанското посолство, което е разположено на площада в подножието на стълбите. Те свързват площада с базиликата отгоре, наречена Trinità dei Monti. От терасата пред базиликата се разкриват зашеметяващи гледки към купола на базиликата Свети Петър.

Кампо де фиори (Campo dei fiori)

Кампо де Фиори е градски пазар, разположен на едноименния площад. В центъра на площада има статуя, която е издигната в чест на Джордано Бруно, който е бил изгорен жив от Ватикана, тъй като възгледите му за света били в разрез с установените от вярата.

Вечерно време пазарът се прибира, а капанчетата по площада стават център на нощния живот в района. В този район са популярни и много от street food туровете, които се организират в Рим.

Моят съвет

Въпреки, че площадите са прекрасни, оживени места, съветвам ви да не сядате на заведенията там. Повечето от тях са класически туристически капани, които освен, че няма да ви сервират вкусна храна, ще ви изненадат неприятно със сметката.

Площад Венеция (Piazza Venezia)

Най-централно разположеният площад, площад Венеция се характеризира с това, че свързва две от възловите улици на Рим – улицата на Римските форуми, която стига до Колизеума, и Via del Corso – главния булевард на града. Тук е разположен Palazzo Venezia, където се е помещавало венецианското консулство в Рим, а на по-късен етап самият Мусолини е използвал за своя резиденция.

Площад Капитолий (Piazza del Campidoglio)

Капитолият е още един от седемте хълма, върху които е основан Рим, а площадът върху него е проектиран от самия Микеланджело да гледа към базиликата на Сан Петър. От площадата се влиза в Капитолинските музеи, които са безплатни всяка първа неделя от месеца.

Базилики в Рим

Още от забележителностите, на които можем да се порадваме безплатно, са страхотните римски базилики.

Базилика Свети Петър (Basilica di San Pietro)

Освен Дом на папата, Свети Петър е дом на един от шедьоврите на Микеланджело – Pietà (Милосърдие) – изобразяващ Богородица и Исус. Можете да разгледате скулптурата напълно безплатно, но очаквайте да се наредите на дълга опашка от чакащи, освен ако не разглеждате базиликата като част от посещението ви на Ватиканските музеи.

Има възможност да се изкачите до купола на базиликата, за да снимате площада от високо, но за целта ще трябва да закупите билет на място. Билетът на цена от 10 евро, като част от участъка се минава с асансьор, а останалата част – пеш по стълбите.

Базилика Санта Мария Маджоре (Basilica Santa Maria Maggiore)

Санта Мария Маджоре е най-голямата базилика в Рим. Църквата е защитена от UNESCO и си заслужава да бъде видяна, особено ако спите в района на гара Термини.

Базилика Санта Мария ин Трастевере (Basilica Santa Maria in Trastevere)

Още една базилика посветена на Света Богородица намира дома си в Трастевере – един от най-хубавите квартали на Рим. Тя е била първата построена църква в италианската столица, която обаче преминава през няколко метаморфози преди да придобие днешния си вид.

Катедрала Санта Мария Трастевере

Църква Сан Игнацио (Chiesa di Sant’Ignazio)

Църквата посветена на Сан Игнацио пленява със своите фрески, а огледалото разположено в центъра на църквата подсилва многократно влиянието на изображенията върху окото.

Карта на Рим с отбелязани локации на забележителности

За ваше улеснение съм подготвил карта на Рим с отбелязани всички основни забележителности:

Можете да отворите картата на телефона си като използвате приложението Google Maps.

Съвети как да посетим най-важните забележителности в Рим безплатно

Много от музеите и забележителностите в Рим предвиждат дни за безплатно посещение за туристи. То обикновено се случва или в последната, или в първата неделя на месеца.

Ватиканските музеи могат да бъдат посетени безплатно всяка последна неделя от месеца. Колизеумът, Музеят на Рим, Капитолинските музеи, Замъкът Сан Анджело и Галерия Боргезе пък са безплатни всяка първа неделя от месеца.

Това означава, че с внимателно подбиране на самолетните билети можете да разгледате набелязаните музеи напълно безплатно!

Надявам се гидът да ви помогне да прекарате една страхотна почивка в този магичен град. Прегледайте статията ми Съвети за пътуване до Рим – какво да знаем преди да посетим Вечния град за още полезна информация относно Рим.

Очаквам с нетърпение да споделите вашите впечатления в коментарите!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

12 Коментара

 1. Здравейте!
  Планираме посещение на Рим в първите дни на август. От Вашите насоки разбирам,че в първата неделя от месеца Колизеумът е безплатен.Необходима ли е все пак някаква предварителна резервация или билет на входа?
  Благодаря!

  • Привет,

   Правилно сте разбрали, а относно билет – трябва да се сдобиете с такъв на каса директно, няма друг начин. Извиват се дълги опашки пред билетните центрове, но ще ви дам един съвет – отидете първо на касата за вход към Римския форум – там обикновено има по-малко посетители, а билетът, който ще получите там, важи и за Колизеума.

   Един вид вместо да видите първо Колизеум, после Форум + Палатин, вижте ги в обратен ред и най-вероятно ще минете много по-бързо през опашката.

   Приятен престой.

 2. Здравейте,

  Изчетох насоките и препоръките ви. Обмисляме пътуване до Рим в началото на пролетта. Но ще бъдем с детенце на 4 и ми е интересно как стои въпроса с посещението на забележителности с него, по скоро билетите? Ако може да ми дадете малко повече яснота?! Смятам, че за 4 нощувки ще успеем да разгледаме повечето забележителности, дори с него! Благодаря ви!

  • Здравейте Елена,

   Проверих специално за вас (говоря италиански) – за деца под 6 години никъде няма да ви искат билет. Просто носете паспорта на детето си у вас.

   Иначе относно разглеждането – 4 нощувки (5 дни) са доста време, за да разгледате основните забележителности и музеи, да 🙂 Чудесна дължина на екскурзията сте си избрали.

   Желая ви весело прекарване в Рим

 3. Здравейте, Светослав, благодаря за поясненията и любезния Ви отговор!
  Бих желала да попитам – след като сме решили на посетим Колизеума и Палатин на 2 юли, т.е първата неделя, когато се влиза безплатно, отново ли е нужно да се вземе билет за Колизеума и Палатин /независимо, че е безплатно/? Разбира се, в случай, че знаете.
  Благодаря!

  • Здравейте,

   Да, има нужда да вземете билет. Обикновено за билета се чака на опашка. Затова моят съвет е – отидете първо на гишето на входа на Палатин – това е по-малко популярната от двете забележителности, а билетът за Колизеум и Палатин е комбиниран!

   Това означава, че с много по-малко чакане ще се сдобиете с билет и за двете, и ще можете да разгледате и двете в каквато последователност си пожелаете! 🙂

   Желая ви страхотно прекарване в Рим!

 4. Здравейте, статиите Ви за Рим са изключително полезни и детайлни, помагащи за организацията за престоя ни в Рим. Дали бихте ми помогнали с насоки в дните, в които Колизеума, Замъка Сан Анджело, вила Боргезе са безплатни, трябва ли да се направи някаква предварителна резервация или се отива директно на място и се чака?

  • Привет Анна,

   Страхотен въпрос и за жалост отговорът е, че отивате на място и чакате за билет, няма как да направите онлайн резервация за тази промоция.

   Мога обаче да ви дам един съвет, конкретно за Колизеума. Билетът за Колизеум и Палатин е комбиниран, но има отделни билетни центрове за всяка от двете забележителности, които отварят в 8:00 сутринта.

   Опашката за Колизеум винаги е в пъти по-голяма, затова моят съвет е да отидете първо до Палатин, да си вземете билет от там без почти никакво чакане, и след като се сдобиете с билет вече имате свободата или първо да посетите Палатин и после Колизеум, или първо да се върнете до Колизеум и да пропуснете опашката, да го разгледате, и после да отидете до Палатин. И двете са окей – зависи вие какво искате да видите първо.

   По време на предпоследното ми пътуване до Рим направих именно това и спестих доста време. 🙂 Аз посетих първо Палатин, от който се разкриват много красиви гледки към Колизеума, но така или иначе разстоянието между двете забележителности е не повече от 10 минути пеш, така че наистина няма особено значение.

   Относно другите две забележителности – за замъка едва ли ще се наложи да чакате, но за Вила Боргезе ви препоръчвам горещо да бъдете там възможно най-рано. Честно казано, тя си заслужава дори да си платите и да отидете с предварителна резервация, стига да успеете да намерите билет.

   Приятно прекарване в Рим!

  • Здравейте, Анна,
   Прочетох насоките на Светослав както и Вашите въпроси към него.
   Предстои ми пътуване до Рим на 30.06. – 03.07.2023 и бих желала да Ви попитам успяхте ли да посетите града.
   Интересува ме дали са актуални данните относно безплатно посещение на Пантеона – всеки ден и Колизуема – първата неделя на месеца.
   Благодаря Ви ако решите да ми отговорите!

   • Здравейте Светла,

    Аз мога да ви потвърдя въпроса ви и за Пантеон, и за Колизеум. Пантеон е винаги безплатен (освен ако не направите организиран тур с гид от някой уебсайт), а Колизеум и останалите музеи, освен Ватиканските, са безплатни всяка първа неделя, т.е на 1ви юли ще бъдат безплатни. Ще посетите и двете атракции безплатно 🙂

    Прекрасно прекарване в Рим!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *