11 забележителности в Истанбул, които да видим при първо посещение

Истанбул е най-големият град в Турция и културен, икономически и исторически център на страната. Истанбул е разположен на Босфора, който разделя Европа и Азия, което го прави единственият град в света, стъпил на два континента.

Благодарение на богатата си история, днешен Истанбул е дом на много емблематични забележителности, които са само на няколко часа път с кола от България. Ако ви предстои пътуване до Истанбул и отивате там за пръв път, това са 11 задължителни места, които трябва да посетите.

Кула Галата

Кулата Галата е средновековна каменна кула, разположена в един от най-красивите квартали на Истанбул – Бейоглу.

Забележителности в Истанбул Кула Галата

Първоначално е построена през 14-ти век като наблюдателна кула за колонията на италианския град Генуа и е претърпяла няколко ремонта през годините. Кулата е на височина около 65 метра, а от върха й наблюдаваме 360-градусова панорамна гледка към Истанбул и Босфора.

Гледки-към-Истанбул-от-кулата-Галата

Посещението струва около 35 лв, а билет можете да закупите от официалния сайт тук.

Дворец Топкапъ

Топкапъ е старият дворец на Истанбул, който е бил основната резиденция на османските султани в продължение на близо 400 години. Сега е музей и една от най-популярните забележителности в града.

Дворец Топкапъ

Дворецът е разположен на хълм в сърцето на историческия полуостров, а от терасите се разкриват уникални гледки към Босфора. Топкапъ е дом на колекция от съкровища и произведения на изкуството, включително бижута, керамика и ръкописи. Освен това има няколко музея, сред които са императорската съкровищница, свещените реликви и императорският харем, където се вижда и възстановка на османски император в покоите му.

Цената на билета за посещение на двореца и харема е около 90 лв в официалния сайт.

Моят съвет

Ако се интересувате от история и искате да разгледате повече от миналото на Истанбул, може да си закупите официалния пропуск за музеите Istanbul Museum Pass.

Пропускът ви позволява да посетите 13 музея в Истанбул, сред които са Галата и Топкапъ. Други музеи, които си заслужават и са включени в паса, са Истанбулските археологически музеи и Музея на историята на ислямската наука и технологии.

Цената на пропуска наскоро се увеличи на 150 лв, което прави избиването му е доста трудно и вече почти не си заслужава.

Дворец Долмабахче

Долмабахче е новият дворец в Истанбул, разположен в модерния квартал Бешикташ непосредствено върху крайбрежната алея на Босфора. Построен е в средата на 19-ти век като разкошна резиденция на османските султани и за известно време е бил главен административен център на Османската империя. Днес той е музей и популярна туристическа атракция в Истанбул.

Дворецът е впечатляващ пример за неокласическа архитектура и се отличава с богато украсени интериори, големи зали и пищни декорации. Красивите градини и излаза на Босфора го правят и чудесно място за лежерна разходка, дори без да влизате да го разгледате отвътре.

Градини Долмабахче в Истанбул

За разлика от Топкапъ, архитектурата на Долмабахче включва много повече класически европейски елементи. Входът към двореца и харема е около 70 лв в официалния сайт.

Цистерни Йеребатан

Цистерните Йеребатан са подземни цистерни в Истанбул, които са построени през 6-ти век по време на Византийската империя. Намират се в близост до джамиите в историческия център на Истанбул.

Цистерна Йеребатан в Истанбул

Цистерните са подземна мрежа от колони и арки, използвани за съхраняване на вода за града. В подземието се виждат над 300 орнаментирани мраморни колони. В края на обиколката ще видите и мистична колона с облика на създанието горгона от гръцката митология.

Медуза Горгона в Цистерна Йеребатан в Истанбул

Посещение на цистерните струва около 20 лв и бих казал, че цената е леко завишена и ако сте с определен бюджет за забележителности и култура е по-удачно да видите Галата и дворците.

Света София

Света София е византийски храм, който през 6-ти век е служил като църква, а по-късно, подобно на Света София в Солун, бива превърнат в джамия. Тя е една от най-важните архитектурни и исторически забележителности в Истанбул и е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Света София най красивата джамия

Света София е известна с красивата си архитектура и отличителния купол, който се смята за шедьовър на византийското инженерство. Интериорът на сградата е украсен с мозайки, фрески и други произведения на изкуството от византийския и османския период.

Влизането в джамията е безплатно, но обикновено се извиват дълги опашки от чакащи да зърнат красотата й отвътре.

„Синята Джамия“ Султан Ахмед

Синята джамия, чието официално име е Султан Ахмед, е сред най-знаковите и добре познати забележителности на града.

Синята-Джамия-забележителност-истанбул

Джамията е построена в началото на 17-ти век по време на Османската империя и е известна със зашеметяващите си архитектурни характеристики, включително шестте си минарета и масивния си купол. Интериорът на джамията е също толкова впечатляващ, със стотици сини плочки, покриващи стените и тавана, което й дава прякора „Синята джамия“.

Джамията е може да се разгледа безплатно.

Панорамна гледка към джамиите

Едно от най-красивите места за снимки на Света София и Султан Ахмед е терасата на хотел Seven Hills.

Идете за кафе и се снимайте докато храните чайките на фона на джамиите.

Сюлеймание – Централна джамия на Истанбул

Джамията Сюлеймание е историческа джамия, разположена в сърцето на Константинопол. Тя е една от най-големите и внушителни джамии в града и е кръстена на османския султан Сюлейман Великолепни, който поръчва нейното изграждане през 16-ти век.

Сюлеймание джамия в Истанбул

Подобно на Синята джамия, Сюлеймание е действащ храм, който е отворен за обществеността безплатно.

„Желязната църква“ Свети Стефан

Българската църква Свети Стефан

Няма по-специална църква в Истанбул от „Желязната църква“. Тя носи името на Свети Стефан, първият християнски мъченик.

Църквата е уникална с това, че е направена изцяло от желязо, включително рамката, покрива и стените, и е единственият железен православен храм в света. Построена е в края на 19-ти век, а преди няколко години бе изцяло реставрирана. Може да се посети безплатно.

Фенер и Балат – цветните квартали на Истанбул

Българската църква се намира в подножието на древния квартал Балат.

Отделете няколко часа за разходка из цветните квартали на Истанбул, за да се снимате в едни от най-фотогеничните кътчета в целия град.

Капалъ Чарши

Капалъ Чарши е задължителна дестинация за всеки, дошъл на шопинг в Истанбул. Разположен в сърцето на града, това е един от най-големите и стари покрити пазари в света, с над 4000 магазина и сергии за бижута, текстил, килими, подправки и керамика.

Капалъ Чаршъ в Истанбул

Историята на Голямата чаршия датира от преди повече от 500 години, през които базарът има непрекъсната важна роля в културния и икономически живот на Истанбул. Това е място, където местни и туристи идват да пазаруват, да се пазарят и да грабят от оживената атмосфера на това единствено по рода си място.

Капалъ Чарши в Истанбул

Едно от нещата, които отличават Капалъ Чарши от другите пазари в Истанбул, са неговите размери. Пазарът се състои от десетки кръстосани улици и алеи, всяка със свой уникален характер, магазини и ателиета.

Пазарлъкът е неразделна част от пазаруването. Докато цените обикновено подлежат на договаряне, важно е да бъдете уважителни и учтиви, когато се пазарите.

Египетския базар

Намираме Пазара на подправките, известен още като Египетския базар, в центъра на квартал Еминьоню в Истанбул. Той е сред популярните туристически атракции в града и е известен с голямото си разнообразие от подправки, билки и други ароматни продукти, които се продават от търговци в малки сергии и магазини.

Египетски-пазар-в-Истанбул-Турция-1

Пазарът на подправките има богата история, датираща от 17-ти век, когато е построен като част от комплекса „Нова Джамия“ от другата страна на моста на Галата. Първоначално е бил използван като място за продажба на екзотични подправки и други продукти, донесени в Истанбул от търговци от цял свят.

Едно от нещата, които правят Египетския базар толкова интересен, е голямото разнообразие от продукти, които могат да бъдат закупени. Освен подправки, се намират всякакви други ароматни продукти като сушени плодове, ядки и чайове. Има и сергии, продаващи баклави и сладкиши.

И тук пазарлъкът е неразделна част от преживяването. Цените обикновено подлежат на договаряне. По време на едно от първите ни посещения на Истанбул спазарихме жасминов чай с близо 30% отстъпка!

Забележителности в азиатската част на Истанбул

От Еминьоню тръгва водният транспорт към азиатската част на Истанбул. Ако не пътувате за първи път, или пък разполагате с четири дни или повече, горещо ви препоръчвам да прекосите Босфора и да разгледате цветните къщи в Кузунджук и чаршията на Юскюдар, както и пъстрия квартал Мода.

Площад Таксим

Площад Таксим и улица Истиклял са две от най-известните и популярни дестинации в Истанбул. Разположени в сърцето на града, тези два района са известни със своята оживена атмосфера, разнообразни магазини, ресторанти и места за забавление и централната си роля в културния и социален живот на града.

Площад Таксим е голям обществен площад, разположен в квартал Бейоглу в Истанбул. Мястото е популярно за събиране както на местните жители, така и на туристите. Площадът е заобиколен от различни магазини, ресторанти и хотели, а също така е и домът на парка Таксим Гези, популярно зелено пространство, което е популярно място за пикници, концерти на открито и други събития.

Улица Истиклял е улица само за пешеходци, която минава от площад Таксим до кулата Галата, минавайки през квартал Бейоглу в Истанбул. Това е един от най-популярните търговски и развлекателни райони в града и е известен със своята комбинация от традиционни и модерни сгради, както и с голямото си разнообразие от магазини, ресторанти, кафенета и места за забавление. Тук са някои от любимите ми ресторанти в Истанбул.

Бонус: Разходка по Босфора

Разходката по Босфора е много популярна атракция в Истанбул. Има няколко варианта за такава разходка:

  • Разходка по моста Галата – от него се разкриват страхотни гледки към както към историческия полуостров, така и към континенталната част, а освен това ще се разминете с десетки рибари, които подсигуряват пресен улов за ресторантите под моста.
  • Разходка по големия мост над Босфора – мостът на Босфора е висящ мост, който свързва Европа и Азия. Мястото е страхотно за разходка и гледка към двете страни на града.
  • Разходка с корабче по Босфора: Може би най-популярният начин за разглеждане на Босфора е по вода. В града има десетки туроператори, които предлагат разходки с лодки, като повечето тръгват от фериботния терминал в Еминьоню. Разходката с лодка предлага различна гледна точка и дава възможност да разгледаме някои от зашеметяващите крайбрежни имения, както и да разкрием крайбрежните квартали Кадъкьой и Юскюдар от азиатската страна.

Моят съвет

Още по-вълнуващо от разходка по Босфора с корабче, е разходка с вечеря и включена програма.

Ако търсите по-нестандартен начин да разгледате Босфора, препоръчвам тази оферта за вечеря на корабче – освен седемстепенно меню, има включена шоу програма с танцьорки, дервиши и много музика!
Powered by GetYourGuide

Карта на забележителностите в Истанбул

За ваше улеснение съм подготвил карта на забележителностите в Истанбул. Използвайте я, за да организирате по-добре своята екскурзия в града:

В статията събрах само няколко от безчетните забележителности и атракции, които Истанбул може да предложи. Има много други музеи, църкви, дворци и паркове, които си струва да посетите, както и оживен нощен живот и богата кулинарна култура. Прегледайте моя 3-дневен пътепис от Истанбул за още вдъхновения за пътуване до този уникален по рода си град.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

2 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *