19 топ забележителности в Барселона, които да посетим

Барселона е оживен град с богата история, култура и архитектура, който привлича милиони туристи всяка година. Разположен на брега на Средиземно море в североизточна Испания, градът е известен със своите красиви плажове, оживен нощен живот и музеи и галерии от световна класа.

Ако планирате да посетите Барселона, прегледайте моите препоръки кои забележителности да видите и на каква цена.

Саграда Фамилия

Най-забележителното творение на Гауди

Една от най-емблематичните забележителности в Барселона е Саграда Фамилия (Sagrada Família), гигантска катедрала, проектирана от известния архитект Антони Гауди. Този незавършен шедьовър е в процес на изграждане повече от 130 години и се очаква да бъде завършен през 2026 г.

Неповторимата-Саграда-Фамилия-в-Барселона_забележителност

Трябва да се види от всеки посетител на града, със своите богато украсени фасади, сложни детайли и извисяващи се кули. Входът за катедралата е около 20 евро през официалния сайт, а парите се използват за финансиране на строежа ѝ.

Парк Гюел

Прекрасно място за разходка и снимки с гледка

За по-спокойно изживяване посетете парка Гюел (Park Güell), причудливо място, проектирано от Антони Гауди. Този колоритен парк е изпълнен със сюрреалистични скулптури и мозайки и предлага зашеметяваща гледка към града. Паркът е страхотно място за почивка и снимки с гледка към невероятната Барселона.

гледка-площадка-парк-гуел-барселона-забележителност

Ако се качите до една от най-високите точки в парка, ще видите и къщата, където е живял самият Гауди. Цената за вход към парка е около 10 евро през официалния сайт.

Моят съвет

Макар, че посетих Барселона през зимата, не успях да закупя билет за Саграда Фамилия и Парк Гюел от официалните сайтове. Тъй като това са най-големите забележителности в града, билетите за тях свършват седмици по-рано.

Ако изпаднете в моето положение и няма възможност за билет от официалния сайт, купете билет от GetYourGuide – любимата ми апликация за резервации за европейски забележителности в последната минута.

Музей на Пикасо

Галерия на един от най-великите художници в света

Ако сте любител на изкуството, няма да искате да пропуснете Музея на Пикасо, посветен на произведенията на големия художник Пабло Пикасо. Музеят помещава най-голямата колекция картини, рисунки и скулптури на Пикасо и е задължителен за всеки, който се интересува от модерното изкуство. Особено впечатляващо за мен е, че картините са разделени на периоди и позволяват да се проследи как творчеството му се е променяло в течение на годините. Входът за музея е около 15 евро през официалния онлайн портал.

Каса Батийо

Къщата-шедьовър на Гауди

Емблематичната Каса Батийо (Casa Batlló) на Гауди се намира на една от главните улици в Барселона Passeig de Gràcia и е известна със своята необичайна извита фасада и цветни мозайки.

Днес къщата е отворена за всички като музей. Каса Батийо е най-извесната къща проектирана от Гауди и една от най-големите забележителности в Барселона изобщо. Цената за посещение на музея е около 35 евро, а билети могат да се закупят на официалния сайт. Ако билетите тук са свършили, бихте могли да си намерите билет на същата цена и през GetYourGuide.

Каса Мила

Камъкът в сърцето на града

Каса Мила (Casa Milà) известна като Камъкът (La Pedrera) също се намира на Passeig de Gràcia и е известна със своята вълнообразна каменна фасада, която се отличава с поредица от извити линии и органични форми. Тази къща също е проектирана от Гауди и не отстъпва по популярност на Каса Батийо. Посещението на Каса Мила струва около 25 евро.

Каса Висенс

Още една забележителност на Гауди

Каса Висенс (Casa Vicens) е още една къща-шедьовър на Гауди, възложена му от богатата фамилия Висенс. Това е всъщност първата къща, която Гауди създава в своя прочит на модернистничния стил в архитектурата.

Каса-Висенс-Барселона-фасада_забележителност

Тъй като къщата е по-далече от центъра, тя често е пренебрегвана от тълпите туристи, но е удобна междинна точка ако сте се запътили към парка Гюел. Разглеждането на тази забележителност струва около 20 евро ако закупите билет през официалния сайт.

Палау Гюел

Забележителен модернистки дворец в центъра на Барселона

Имението Палау Гюел (Palau Güell) се намира в Готическия квартал и е проектирано от Гауди за богатата фамилия на индустриалеца Гюел. Сега е отворен за обществеността като музей и помещава много мебели и декоративни предмети дело на Гауди. Входът за музея е около 10 евро, а първата неделя на всеки месец можете да го посетите безплатно.

Аквариумът на Барселона

Големият аквариум в Барселона е дом на над 11,000 животни и морски обитатели като акули, скатове и стоитици видове тропически риби. Входът за аквариума е около 30 евро.

Барселонски зоопарк

Зоологическата градина е дом на над 7000 животни и е разделен на зони, всяка представляваща различно местообитание, което се доближава максимално до естествения хабитат на животните. Зоопаркът предлага и редица образователни програми и интерактивни експонати, което го прави чудесна дестинация за семейства и деца. Цената за посещение на зоологическата градина е около 24 евро.

Кабинков лифт Монтжуик

Панорамни гледки към забележителностите в Барселона

Кабинковият лифт ни отвежда на живописно пътешествие из Барселона със зашеметяваща гледка към забележителностите на града. Пътуването с кабинковия лифт започва от Torre Jaume I, кула, разположена в района на пристанището на града, и завършва при планината Montjuïc, хълм, разположен южно от центъра на града.

Пътуването с лифта е чудесен начин да видите града от различна гледна точка и предлага панорамна гледка към забележителностите на града, включително Саграда Фамилия, Готическия квартал и морската ивица. Пътуването също е чудесен начин да добиете представа за оформлението на града и да видите как различните квартали са свързани. Пътуването с лифта струва около 10 евро, а билетите могат да бъдат закупени на място при кулата Torre Jaume I или онлайн през GetYourGuide.

Площад Каталуния

Центъра на Барселона

Площад Каталуния (Plaça de Catalunya) е голям площад, разположен в центъра на Барселона, на пресечната точка на няколко главни пътни артерии и на разделителната линия между стария и съвременния град.

Площад-Каталуния-в-Барселона

Площадът е чудесно място за започване на обиколка на града, тъй като е лесно достъпно и предлага централно местоположение, от което да разгледате останалата част от града. Именно от този площад започна и моят уикенд в Барселона по-рано тази година.

Ла Рамбла

Най-известната улица на Барселона

Ла Рамбла (La Rambla) е популярна туристическа дестинация и център на активност в града. Улицата се простира от Площад Каталуния до паметника на Колумб на пристанището и е осеяна с кафенета, ресторанти, магазини и улични артисти. Страхотно място за спокойна разходка и потапяне в атмосферата на града.

Улицата е дом на няколко от най-популярните забележителности на Барселона като пазара Bouqeria, сградата на опера Лисеу и кралския площад Plaça Reial. Кулминацията на тези забележителности е статуята на Колумб при пристанището, от където можете да тръгнете за разходка покрай Средиземно море и се насладете на гледката към плажа.

Готически-квартал-Барселона-врата-на-жилищна-сграда

La Rambla е страхотно място за посещение по всяко време на деня, но може да стане много пренаселено, особено през летните месеци. Наглеждайте заобикалящата среда и се пазете от джебчии – La Rambla е известна с тях.

Готическия квартал

Историята на града на едно място

Готическият квартал е задължителна забележителност в Барселона. Този исторически район е изпълнен с тесни улички, очарователни площади и красиви готически сгради, които датират от Средновековието.

Площад-Плаца-Реял-Барселона-забележителност

Готик е място за скитане и разглеждане пеша, а когато се изморите ще намерите изобилие от очарователни кафенета, магазини и ресторанти, където да отморите.

Катедралата на Барселона

Зашеметяваща готическа катедрала в сърцето на Барселона

Не пропускайте да посетите Катедралата на Барселона – зашеметяваща готическа катедрала, разположена в сърцето на града в Готическия квартал.

Катедралата-на-Барселона-La-Seu_забележителност

Катедралата е красиво място за посещение със своите богато украсени фасади, сложни детайли и извисяващи се кули, а площадът пред нея е вечно зает от тълпи туристи и местни.

Пазар Ла Бокерия

Оживен пазар за свеж старт на деня

За да опитате местната култура, задължително посетете пазара Ла Бокерия (La Boqueria), оживен пазар, пълен със сергии, продаващи пресни продукти, морски дарове и други местни деликатеси.

Покрит-пазар-в-Барселона-Ла-Бокерия-забележителност

Това е чудесно място да опитате местни храни и специалитети, но е по-популярно сред туристите, отколкото сред местните.

Пазар Санта Катерина

Автентичен закрит пазар посещаван от местни

Пазарът Санта Катерина е популярен закрит пазар, разположен в квартал Gràcia в Барселона. Пазарът е известен с богатия си избор от пресни продукти, морски дарове, месо и други местни деликатеси, както и с очарователната си атмосфера.

Покрит-пазар-Санта-Катерина-в-Барселона-забележителност

Мястото е страхотно за пазаруване на подправки и дегустация на местни храни, а също така е популярно място за туристи, които да посетят и да научат повече за каталунската кухня. Този е по-малко туристическият пазар от двата.

Парк Сиудадела

Релаксираща разходка или пикник в Барселона

Паркът Сиудадела (Parc de la Ciutadella) е голям обществен парк, разположен близо до пазара Санта Мария и Музея на Пикасо. Мястото е чудесно за посещение по всяко време на годината и е популярна дестинация за пикници, разходки и дейности на открито.

Арката-в-Парк-де-ла-Суитадела-в-Барселона

Лежерна разходка в парка ще ни отведе до голямо централно езеро, много градини и зелени площи, осеяни със скулптури и произведения на изкуството. В центъра на парка има забележителен фонтан, който е популярно място за снимки. От едната страна на парка се намира зоологическата градина на Барселона, а в отсрещния си край паркът кулминира с Арката на триумфа.

Арка на Триумфа

Широк площад за срещи и място за концерти

Триумфалната арка на Барселона е служила като главен вход на Световния панаир в Барселона през 1888 г, а днес е популярна туристическа дестинация и една от най-известните забележителности в града.

Арката-на-Триумфа-в-Барселона

Площадът пред Арката често се използва като концертна сцена, включително по време на моята екскурзия в Барселона, когато тук се честваше Китайската Нова година.

Плаж Барселонета

Прекрасен градски плаж за морски приключения

Барселона е дом на красив плаж, който е популярно място за слънчеви бани, плуване и потапяне в истинска средиземноморска атмосфера. Градският плаж е чудесно място за почивка и наслада на топлото време и е безплатен за посещение.

Това са само част от многото безплатни забележителности в Барселона, които си струва да разгледате. Градът е пълен с атракции и дейности, които са достъпни за всички и предлага по нещо, на което всеки да се наслади.

Цени на забележителностите в Барселона

Ето едно бързо обобщение колко струват различните забележителности в Барселона. Цените са в евро:

  • Саграда Фамилия – 20
  • Парк Гюел – 10
  • Музей на Пикасо – 15
  • Каса Батийо – 35
  • Каса Мила – 25
  • Каса Висенс – 20
  • Палау Гюел – 10
  • Аквариум Барселона – 30
  • Зоопарк Барселона – 25
  • Кабинков лифт – 10

Карта на забележителностите в Барселона

За ваше улеснение съм подготвил карта на забележителностите в Барселона. Използвайте я, за да организирате по-добре своята екскурзия в града:

Надявам се тези предложения да ви помогнат да планирате пътуването си до Барселона! Разгледайте статията Уикенд в Барселона за още идеи как да прекарате своята почивка тук.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *