19 топ забележителности в Барселона

Забележителности в Барселона, които си струва да видим и техните цени

Барселона е оживен град с богата история, култура и архитектура, който привлича милиони туристи всяка година. Разположен на брега на Средиземно море в североизточна Испания, градът е известен със своите красиви плажове, оживен нощен живот и музеи и галерии от световна класа.

Ако планирате да посетите Барселона, прегледайте моите препоръки кои забележителности да видите и на каква цена.

Платени забележителности в Барселона

Ето най-популярните платени забележителности в Барселона, както и техните цени:

Саграда Фамилия – най-забележителното творение на Гауди

Една от най-емблематичните забележителности в Барселона е Саграда Фамилия (Sagrada Família), гигантска катедрала, проектирана от известния архитект Антони Гауди. Този незавършен шедьовър е в процес на изграждане повече от 130 години и се очаква да бъде завършен през 2026 г.

Неповторимата-Саграда-Фамилия-в-Барселона_забележителност

Трябва да се види от всеки посетител на града, със своите богато украсени фасади, сложни детайли и извисяващи се кули. Входът за катедралата е около 20 евро през официалния сайт, а парите се използват за финансиране на строежа ѝ.

Парк Гюел – прекрасно място за разходка и снимки с гледка

За по-спокойно изживяване посетете парка Гюел (Park Güell), причудливо място, проектирано от Антони Гауди. Този колоритен парк е изпълнен със сюрреалистични скулптури и мозайки и предлага зашеметяваща гледка към града. Паркът е страхотно място за почивка и снимки с гледка към невероятната Барселона.

гледка-площадка-парк-гуел-барселона-забележителност

Ако се качите до една от най-високите точки в парка, ще видите и къщата, където е живял самият Гауди. Цената за вход към парка е около 10 евро през официалния сайт.

Моят съвет

Макар, че посетих Барселона през зимата, не успях да закупя билет за Саграда Фамилия и Парк Гюел от официалните сайтове. Тъй като това са най-големите забележителности в града, билетите за тях свършват седмици по-рано.

Ако изпаднете в моето положение и няма възможност за билет от официалния сайт, купете билет от GetYourGuide – любимата ми апликация за резервации за европейски забележителности в последната минута.

Музей на Пикасо – галерия на един от най-великите художници в света

Ако сте любител на изкуството, няма да искате да пропуснете Музея на Пикасо, посветен на произведенията на големия художник Пабло Пикасо. Музеят помещава най-голямата колекция картини, рисунки и скулптури на Пикасо и е задължителен за всеки, който се интересува от модерното изкуство. Особено впечатляващо за мен е, че картините са разделени на периоди и позволяват да се проследи как творчеството му се е променяло в течение на годините. Входът за музея е около 15 евро през официалния онлайн портал.

Каса Батийо – къщата-шедьовър на Гауди

Емблематичната Каса Батийо (Casa Batlló) на Гауди се намира на една от главните улици в Барселона Passeig de Gràcia и е известна със своята необичайна извита фасада и цветни мозайки.

Днес къщата е отворена за всички като музей. Каса Батийо е най-извесната къща проектирана от Гауди и една от най-големите забележителности в Барселона изобщо. Цената за посещение на музея е около 35 евро, а билети могат да се закупят на официалния сайт. Ако билетите тук са свършили, бихте могли да си намерите билет на същата цена и през GetYourGuide.

Каса Мила – Камъкът в сърцето на града

Каса Мила (Casa Milà) известна като Камъкът (La Pedrera) също се намира на Passeig de Gràcia и е известна със своята вълнообразна каменна фасада, която се отличава с поредица от извити линии и органични форми. Тази къща също е проектирана от Гауди и не отстъпва по популярност на Каса Батийо. Посещението на Каса Мила струва около 25 евро.

Каса Висенс – още една забележителност на Гауди

Каса Висенс (Casa Vicens) е още една къща-шедьовър на Гауди, възложена му от богатата фамилия Висенс. Това е всъщност първата къща, която Гауди създава в своя прочит на модернистничния стил в архитектурата.

Каса-Висенс-Барселона-фасада_забележителност

Тъй като къщата е по-далече от центъра, тя често е пренебрегвана от тълпите туристи, но е удобна междинна точка ако сте се запътили към парка Гюел. Разглеждането на тази забележителност струва около 20 евро ако закупите билет през официалния сайт.

Палау Гюел – забележителен модернистки дворец в центъра на Барселона

Имението Палау Гюел (Palau Güell) се намира в Готическия квартал и е проектирано от Гауди за богатата фамилия на индустриалеца Гюел. Сега е отворен за обществеността като музей и помещава много мебели и декоративни предмети дело на Гауди. Входът за музея е около 10 евро, а първата неделя на всеки месец можете да го посетите безплатно.

Аквариумът на Барселона

Големият аквариум в Барселона е дом на над 11,000 животни и морски обитатели като акули, скатове и стоитици видове тропически риби. Входът за аквариума е около 30 евро.

Барселонски зоопарк

Зоологическата градина е дом на над 7000 животни и е разделен на зони, всяка представляваща различно местообитание, което се доближава максимално до естествения хабитат на животните. Зоопаркът предлага и редица образователни програми и интерактивни експонати, което го прави чудесна дестинация за семейства и деца. Цената за посещение на зоологическата градина е около 24 евро.

Кабинков лифт Монтжуик – панорамни гледки към забележителностите в Барселона

Кабинковият лифт ни отвежда на живописно пътешествие из Барселона със зашеметяваща гледка към забележителностите на града. Пътуването с кабинковия лифт започва от Torre Jaume I, кула, разположена в района на пристанището на града, и завършва при планината Montjuïc, хълм, разположен южно от центъра на града.

Пътуването с лифта е чудесен начин да видите града от различна гледна точка и предлага панорамна гледка към забележителностите на града, включително Саграда Фамилия, Готическия квартал и морската ивица. Пътуването също е чудесен начин да добиете представа за оформлението на града и да видите как различните квартали са свързани. Пътуването с лифта струва около 10 евро, а билетите могат да бъдат закупени на място при кулата Torre Jaume I или онлайн през GetYourGuide.


Цени на забележителностите в Барселона в евро

  • Саграда Фамилия – 20
  • Парк Гюел – 10
  • Музей на Пикасо – 15
  • Каса Батийо – 35
  • Каса Мила – 25
  • Каса Висенс – 20
  • Палау Гюел – 10
  • Аквариум Барселона – 30
  • Зоопарк Барселона – 25
  • Кабинков лифт – 10

Безплатни забележителности в Барселона

Ето кои са най-популярните безплатни забележителности в Барселона:

Площад Каталуния – центъра на Барселона

Площад Каталуния (Plaça de Catalunya) е голям площад, разположен в центъра на Барселона, на пресечната точка на няколко главни пътни артерии и на разделителната линия между стария и съвременния град.

Площад-Каталуния-в-Барселона

Площадът е чудесно място за започване на обиколка на града, тъй като е лесно достъпно и предлага централно местоположение, от което да разгледате останалата част от града. Именно от този площад започна и моят уикенд в Барселона по-рано тази година.

Ла Рамбла – най-известната улица на Барселона

Ла Рамбла (La Rambla) е популярна туристическа дестинация и център на активност в града. Улицата се простира от Площад Каталуния до паметника на Колумб на пристанището и е осеяна с кафенета, ресторанти, магазини и улични артисти. Страхотно място за спокойна разходка и потапяне в атмосферата на града.

Улицата е дом на няколко от най-популярните забележителности на Барселона като пазара Bouqeria, сградата на опера Лисеу и кралския площад Plaça Reial. Кулминацията на тези забележителности е статуята на Колумб при пристанището, от където можете да тръгнете за разходка покрай Средиземно море и се насладете на гледката към плажа.

Готически-квартал-Барселона-врата-на-жилищна-сграда

La Rambla е страхотно място за посещение по всяко време на деня, но може да стане много пренаселено, особено през летните месеци. Наглеждайте заобикалящата среда и се пазете от джебчии – La Rambla е известна с тях.

Готическия квартал – историята на града на едно място

Готическият квартал е задължителна забележителност в Барселона. Този исторически район е изпълнен с тесни улички, очарователни площади и красиви готически сгради, които датират от Средновековието.

Площад-Плаца-Реял-Барселона-забележителност

Готик е място за скитане и разглеждане пеша, а когато се изморите ще намерите изобилие от очарователни кафенета, магазини и ресторанти, където да отморите.

Катедралата на Барселона – зашеметяваща готическа катедрала в сърцето на Барселона

Не пропускайте да посетите Катедралата на Барселона – зашеметяваща готическа катедрала, разположена в сърцето на града в Готическия квартал.

Катедралата-на-Барселона-La-Seu_забележителност

Катедралата е красиво място за посещение със своите богато украсени фасади, сложни детайли и извисяващи се кули, а площадът пред нея е вечно зает от тълпи туристи и местни.

Пазар Ла Бокерия – оживен пазар за свеж старт на деня

За да опитате местната култура, задължително посетете пазара Ла Бокерия (La Boqueria), оживен пазар, пълен със сергии, продаващи пресни продукти, морски дарове и други местни деликатеси.

Покрит-пазар-в-Барселона-Ла-Бокерия-забележителност

Това е чудесно място да опитате местни храни и специалитети, но е по-популярно сред туристите, отколкото сред местните.

Пазар Санта Катерина – автентичен закрит пазар посещаван от местни

Пазарът Санта Катерина е популярен закрит пазар, разположен в квартал Gràcia в Барселона. Пазарът е известен с богатия си избор от пресни продукти, морски дарове, месо и други местни деликатеси, както и с очарователната си атмосфера.

Покрит-пазар-Санта-Катерина-в-Барселона-забележителност

Мястото е страхотно за пазаруване на подправки и дегустация на местни храни, а също така е популярно място за туристи, които да посетят и да научат повече за каталунската кухня. Този е по-малко туристическият пазар от двата.

Парк Сиудадела – релаксираща разходка или пикник в Барселона

Паркът Сиудадела (Parc de la Ciutadella) е голям обществен парк, разположен близо до пазара Санта Мария и Музея на Пикасо. Мястото е чудесно за посещение по всяко време на годината и е популярна дестинация за пикници, разходки и дейности на открито.

Арката-в-Парк-де-ла-Суитадела-в-Барселона

Лежерна разходка в парка ще ни отведе до голямо централно езеро, много градини и зелени площи, осеяни със скулптури и произведения на изкуството. В центъра на парка има забележителен фонтан, който е популярно място за снимки. От едната страна на парка се намира зоологическата градина на Барселона, а в отсрещния си край паркът кулминира с Арката на триумфа.

Арка на Триумфа – широк площад за срещи и място за концерти

Триумфалната арка на Барселона е служила като главен вход на Световния панаир в Барселона през 1888 г, а днес е популярна туристическа дестинация и една от най-известните забележителности в града.

Арката-на-Триумфа-в-Барселона

Площадът пред Арката често се използва като концертна сцена, включително по време на моята екскурзия в Барселона, когато тук се честваше Китайската Нова година.

Плаж Барселонета – прекрасен градски плаж за морски приключения

Барселона е дом на красив плаж, който е популярно място за слънчеви бани, плуване и потапяне в истинска средиземноморска атмосфера. Градският плаж е чудесно място за почивка и наслада на топлото време и е безплатен за посещение.

Това са само част от многото безплатни забележителности в Барселона, които си струва да разгледате. Градът е пълен с атракции и дейности, които са достъпни за всички и предлага по нещо, на което всеки да се наслади.

Карта на забележителностите в Барселона

За ваше улеснение съм подготвил карта на забележителностите в Барселона. Използвайте я, за да организирате по-добре своята екскурзия в града:

Надявам се тези предложения да ви помогнат да планирате пътуването си до Барселона! Разгледайте статията Уикенд в Барселона за още идеи как да прекарате своята почивка тук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *