В Габровския Балкан: Еко туризъм в село Боженци

Това лято редовно прелиствах книгата „101 романтични места в България„, за да черпя вдъхновение за следващата дестинация. Благодарение на нея се запознах със село Боженци. Оказа се, че освен известна марка млечни продукти, Боженци е китно местенце скрито в Габровския балкан. Боженци, или Боженците, се намира на около 30 минути с кола от Габрово, в посока Велико Търново. Близостта му до множество екопътеки го прави идеална дестинация за еко туризъм.

Какво да видим в село Боженци

Боженци не е дом на конкретна забележителност. Само по себе си, селото е забележителност. Боженци е един от 100-те национални туристически обекта, и в допълнение на това е обявен за резерват на UNESCO. Този статут на селото е благодарение на специфичните за селото къщи на два етажа. Първият етаж е камък, вторият е белосан, а покривът на къщата е от плоча. Архитектурата много напомня на къщите на друга популярна дестинация за селски туризъм – с. Лещен.

къщи-село-боженци

Къде да отседнем в Боженци

В Боженци има доста хотели и къщи за гости, където да спим насред спокойствието на планината.

билкарница-боженци

Къде да отседнем в Боженци

Всяка къща в Боженци е къща за гости.

еко-туризъм-боженци

Две много добри къщи за гости в село Боженци са Капитановата и Страноприемницата.

къща-за-гости-двата-щрауса-боженци

Къде да хапнем в Боженци

В Боженци има няколко ресторанта в центъра, като аз препоръчвам ресторант Страноприемницата Боженци. Шекерджийницата на Боженци е супер избор за кафе и сладичко.

Какво да видим около село Боженци

Вече споменах, че Боженци е дом на няколко екопътеки. Една от най-популярните екопътеки е т.нар. „Римският път“ с дължина около 8 км. Тя води до Габрово. Други екопътеки са „Боженци-Трявна“ и „Боженци-Дряновски манастир“.

Други забележителности около Боженци са самата Трявна, Габрово и Етъра, както и Велико Търново с известната си Люлка на любовта.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *