В Дюселдорф за един ден: Какво да правим

Свързвам Дюселдорф със сивота, промишленост и международния панаир на обувката, който познавам благодарение на първата си работа.

Когато гостуваме на роднини в Северозапдна Германия се стараем да откраднем ден за опознаване на някой голям немски град. След Кьолн, който посетихме преди няколко години и ни очарова, избираме следващата ни еднодневна спирка да е именно Дюселдорф.

Освен страхотна коледна дестинация, където намираме цели шест коледни базара, Дюселдорф е и културен, гастрономически и шопинг център и бързо се превърна в любимата спирка от нашата обиколка на коледните базари в Германия.

Закуска в Hinkel

Слизайки от линия 13 на регионалния влак Дортмунд – Дюселдорф се озоваваме на централната гара, където сякаш животът върви на забързан кадър. Измъкваме се от тълпата и щом се озоваваме на площада пред гарата, проверяваме картата за точната локация на пекарната, която предварително съм избрал.

Закуска в пекарна hinkel

Bäckerei Hinkel е легендарна пекарна в Дюселдорф, която някак успява да остане скрита за туристите и единствените туристи тук сме ние. Докато гледаме витрините замаяни – къде заради студа, изобилието от печива или това, че всичко е на немски – се изреждат поне трима клиенти. Поръчваме си два току-що изкарани от фурната сладкиша . Още след първата хапка знаем, че на тръгване ще се върнем за още.

Специално кафе в Cøffe

Устремени към централната част на града, където да потърсим спасение от студа, минаваме покрай леко запотените прозорци на кафетерия със скандинавски почерк Cøffe. Индустриалният стил на интериора издава, че мястото е за specialty кафе и без много да му мислим се озоваваме вътре.

Специално кафе в Дюселдорф
Кафе coffee Дюселдорф

Миризмата на прясно изпечено авторско кафе ни отпуска и вече единственото, за което мислим е онази гореща чаша капучино. Пием я бавно, докато гледаме как закритият пазар на отсрещния площад Carlsplatz се разбужда и започва да привлича първите си местни посетители за деня.

Обиколка из улиците на Altstadt

Altstadt е старият град на Дюселдорф. Голям е около половин кв. километър, но въпреки скромните си размери го наричат „най-дългият бар в света“ тъй като на всяка крачка попадаш на различно заведение.

Разходката ни из стария град започва от площада пред общината, преобразен в пищен коледен базар. Това е един от шестте коледни базара, които отварят врати за посетители ежегодно.

Централен площад в Дюселдорф

На коледен базар в Дюселдорф

Съвети за посещение на коледните базари в Дюселдорф и снимки разгледайте в статията Коледни базари в Германия.

На метри надолу стигаме друг отворен площад с виенско колело, на чийто фон се извисява страховито изглеждаща църква. Първите писмени сведения за църквата Св. Ламбер датират от 1159 година, но вероятно храмът е съществувал от по-рано, което го прави най-старата сграда и една от най-големите забележителности на Дюселдорф.

Църква Свети Ламбер архитектура
Средновековни улици в Дюселдорф

Въртим се по павираните улици около църквата в търсене на хода преди да разберем, че е затворено за почистване. Цялостното усещане е за тъмнина и тегоба, сякаш средновековната атмосфера се е самосъхранила и е оградила църквата като аура. Цялото преживяване напомня на впечатлението, което древният нидерландски град Неймеген оставя у първите си посетители.

Разходка по променадата на Рейн

Променада Рейн Дюселдорф

В страни от църквата се подава известната променада на Дюселдорф, любимото място за разходка на местните. Правим едва няколко крачки, когато пред нас се издига футуристичната 240-метрова кула „Рейн“. При хубаво време, посещение на кулата е сред задължителните неща, които човек да направи. Днес обаче е предимно мрачно, а и едва ли бихме стигнали кулата преди да премръзнем от ледения вятър, идващ от реката. Заведенията по крайбрежната са празни, но си представям каква би била атмосферата тук в един топъл летен ден.

Обяд в традиционна бирария Uerige

Бирария uerige Дюседорф алт бира

Бързаме към някое заведение, където да се скрием за малко от пронизващия студ. Предварително сме набелязали традиционната бирария Uerige с вековни традиции в правенето на „altbier“ – стара бира. Интересно за бирарията е, че сервтиьорите непрекъснато се разхождат с таблите с бира из масите и директно ви носят следващата чаша, докато не кажете СТОП.

При първото ни посещение на Германия през 2019 преди да хванем влака за Кьолн, където опитахме традиционната бира Kölsch, ни предупредиха в никакъв случай да не поръчваме Алт бира в Кьолн. Сега пък ни препоръчаха в никакъв случай да не поръчваме Кьолш бира в Дюселдорф. Двата града си съперничат ожесточено чия бира е по-добра, затова е най-добре да не се месим в този спор. Единствено бих казал, че за разлика от леката светла Кьолш бира, Алт бирата е тъмна, с много по-наситен лешников вкус. Ако си падате по по-плътна и тежка бира, най-вероятно Алт ще ви допадне повече.

Шопинг по улицата Königsallee

Хотел Ко59 Дюселдорф

Кьонингсалее е шопинг улицата на Дюселдорф, на която намираме бутици от Zara до Dior. Ние сме набелязали единствено магазините на Arket и Uniqlo, но ако сте любители на шопинга, това е мястото за вас. Краят на улицата бележи началото на една от най-атрактивните ърбан зони, където освен много зеленина намираме търговски центрове и бизнес сгради с архитектура, присъща за мегаполис като Шанхай или Лондон Сити.

Последната спирка за деня ни трябваше да е японският квартал Little Tokyo и по-точно да опитаме автентичен японски рамен в Takumi, но времето напредна, а тепърва трябваше да хващаме влака за Клеве. Оставихме си няколко неща за посещение, защото Дюселдорф ни хареса и знаем, че ще се върнем.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *