В Кьолн за един ден

Какво да видим за ден в Кьолн – един от най-старите градове в Германия

През май бяхме на гости в западна Германия, в китния град Клеве до холандската граница. Имахме свободен ден и решихме да посетим някой от големите германски градове около Кьолн. След като видяхме, че Кьолн – един от най-старите градове в Германия – е едва на два часа път с влак от нас, знаехме, че нашата дестинация е именно той. Ако посещавате Кьолн и имате ограничено време, ето няколко идеи как да прекарате един ден тук.

Закуска в Merzenich

Започнете деня с традиционна немска тестяна закуска в Merzenich. Това е верига пекарни, която човек може да намери почти на всеки ъгъл на града. Имат много голямо разнообразие кроасани, сандвичи, бретцели и други сладкиши. Ние си поръчахме от нуга бретцелите, кремки с черешово сладко, кроасани полети със захар и един от малките им сандвичи с ядки и пуешко, както и две мляко с кафе, които бяха много вкусни!

Снимки на Fischmarkt и разходка по алеята на Рейн

Fischmarkt, или рибният пазар на града, е част от стария град на Кьолн и заедно с него, е бил разрушен на 90% след войната. Сега е градска атракция, където хората обикновено или се снимат, или хапват в някое от туристическите ресторантчета! След снимките идва ред на спокойна разходка покрай река Рейн, минаваща през сърцето на Кьолн и деляща го на две части.

fischmarkt-кьолн
парк-кьолн

Посещение на Кьолнската катедрала

Kölner Dom или известната като Кьолнска катедрала „Свети Петър и Света Мария“ е задължителна част от еднодневното посещение на Кьолн. Тя е втората по височина църква в Германия и едно от съвършенствата на бароковото строителство. Белезниково-черният й цвят напомня метал, и създава внушение за черен страж, надвиснал над града. Входът в храма е безплатен, но препоръчвам да си вземете билет и да се изкачите по 500+ вити стълби, които отвеждат до една от кулите. От там има панорамна гледка към целия град.

катедрала-кьолн

Обяд на крак с вурст и картофки

За да се потопим изцяло в духа на града, решихме да обядваме на крак в едно място за бързо хранене Bon n’ Frietjes. Опитахме bratwurst (което си е вурст в питка, с горчица, но доста по-вкусно отколкото звучи) и картофки с кетчуп, майонеза и лук, които бяха уникални!

вурст-кьолн

Обядът ни излезе без пари затова побързахме да ги изхарчим в близък магазин на Mango!

Разходка през моста Hohenzollern и поглед към града от KölnTriangle

След като хапнахме и заредихме с енергия, се отправихме към моста Hohenzollern, надвиснал над величествената река Рейн. Самият мост е осеян с любовни катинарчета, но ние не намерихме откъде да купим такъв, нищо че имахме желание да сложим. След като пресечеш моста има много живописно място за снимки, с гледка към катедралата, моста и стария Кьолн.

Непосредствено след пресичане на моста е разположена 28-етажната сграда KölnTriangle. На покрива на сградата има 360° панорама, от която има перфектна гледка към целия град, а билетът до там е много евтин. Мястото е великолепно по залез слънце.

гледка-кьолнски-триъгълник

Духа на Кьолн и местна бира в FRÜH am Dom

FRÜH am Dom е типична немска бирария, разположена на площада на катедралата. Противно на очакването, качеството на бирата и храната вътре е изключително високо, а цените по-скоро нормални. Задължително трябва да се опита кьолнската бира Kölsch, която има много мек и приятен вкус и се пие еднакво от всички.

бира-кьолн

Перфектният завършек на ползотворната разходка за един ден в Кьолн!

Споделете и вашите впечатления от града с коментар.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *