Три дни Венеция, канали и контрасти

За последните десетина години съм посещавал Венеция многократно, но винаги само за ден и по работа. През 2023 отбелязваме юбилея на моята майка, която си пожелава някой ден да посети италианската Серенисима.

Няколко месеца по-късно вече сме стегнали куфарите и в едно студено софийско утро сме пред самолета, готови за приключението, чакано с трепетно нетърпение от цялото семейство.

Нека в следващите редове се изгубим заедно в лабиринта от канали и улици, наречен Венеция.

Пристигане и първи впечатления от Венеция

Първото впечатление щом слезеш на гарата неминуемо са каналите, миризмата на море и липсата на градския шум, с който сме привикнали. Отбиваме се за доза кофеин, който да ни държи на крака за предстоящите два пешеходни километра. Част от групата ни спира през две минути да снима каналите. Като знам колко такива ще видим за три дни – изобщо не си правя труда. За половин час успяваме да объркаме пътя само три пъти, преди да се озовем насред глъчта на главния площад.

Стигаме до апартамента почти на зиг-заг заради прииждащите хора. С влизането в сградата се озоваваме в оазис на тишина и спокойствие, които ярко контрастират на преживяванията ни от последните десет минути.

Мезонетът е обзаведен във венециански стил, с гредореда, тежките завеси, варосаните в жълто стени и картините по стените, точно като на снимките. Разпределяме се по етажи, освежаваме се и част от нас излизат, докато други лягат за бърза дрямка.

Интериорът на апартамента е на традиционно венецианско палацио
Интериорът на апартамента е на традиционно венецианско палацио
Как изглежда мезонет във венецианско палацио
Как изглежда мезонет във венецианско палацио

За днес няма подготвена програма нарочно, за да усетим атмосферата на града. Правим лежерна разходка без посока и цел. Губим се и се намираме, изследваме площадите из центъра, вървим по очертанията на каналите, разкриващи нови и вече познати гледки. И така часове наред.

Животът на гондолиера
Чикети са венецианските тапаси които мога да ям всеки ден
Канали гондоли и палаци
Сладоледите на galonetto са най големият подарък който да си направиш във Венеция
Три дни Венеция канали и контрасти 1
Моста на въздишките във Венеция
Моста на въздишките
Гледката от Риалто е още по специална след залез
Мост 22Риалто22 на тъмно
Моста Риалто

Да вървиш безцелно би било скучно занимание навсякъде, но не и тук, където да се озовеш в лутаницата от пресечни е по-скоро вълнуващ начин да разкриеш града, отколкото загуба на време.

Ден 1: Пеша из кварталите Сан Марко и Дорсодуро

От Риалто до Сан Марко: Венеция с гид

Същинската ни среща с Красавицата на Италия започва на метри от моста Риалто, една от най-големите забележителности в града. Ако сте чели пътеписите от Рим и Милано, знаете, че за мен разходка с гид е най-добрият начин да научиш повече за мястото, където ще прекараш следващите дни.

След направена месеци по-рано уговорка, на малкия, но пълен с хора площад пред старата сграда на италианските пощи ни посреща Лаура, българка със страст към Италия, която живее тук от 30 години.

Тръгваме из тесните улички, по които всяка къща отеква с вековна история. Лаура ни показва къде е живял последният дож преди предаде града на Наполеон, на кой балкон с гледка Хемингуей е събирал венецианския елит, коя аптека пази статистика за жителите на Венеция, до къде е стигала водата през голямото наводнение от 2019, в кое палацо Канова посреща неочакваната си смърт, каква е историята на някои от най-красивите площади в града, какви сцени изобразяват мозайките по фасадата на „Сан Марко“, как и защо възниква карнавалът, и още куп прелюбопитни факти.

Аптеката която отброява жителите на Венеция в реално време
Аптеката, която отброява жителите на Венеция в реално време
Из площадите на Венеция
Кампо Манин и Кампо Бартоломио са сред най-интересните исторически площади на Венеция
Сан Марко със седем часа разлика
Фреските на Сан Марко, изобразяващи библейски сцени от историята на града

Историите на Лаура са толкова интересни и увлекателни, че един час ни стигна едва да одраскаме повърхността на всички тайни, спотаени сред лабиринтообразните улици и стари лоджии. Оставям директен контакт и гореща препоръка за всеки, който желае да опознае града отвътре навън.

Посещение на Театро Ла Фениче

След ползотворния тур и обяд на крак се сливаме отново с тълпите. Сгушен на малък площад откриваме Театро Ла Фениче, операта на Венеция, която възкръсва като феникс от пепелта след три големи пожара. Взимаме си билет за вътре и оставаме безмълвни и без думи пред изяществото и усилията, вложени да бъде възстановена до неузнаваемост.

teatro la fenice и впечатляващия му интериор
teatro la fenice venezia

Дорсодуро, аперитиво и чикети

В късния следобед минаваме по Понте дела Академия – дървен мост със страхотни гледки, пресичащ Канал Гранде. Озоваваме се в университетския квартал Дорсодуро, който ни грабва моментално със спокойната си атмосфера далеч от туристическата част.

Зад мен е църквата Санта Мария дела Салуте а гледката е като пощенска картичка
Зад мен е църквата Санта Мария дела Салуте, а гледката е като пощенска картичка
Аперитиво при залез на венециански площад
Из улиците на Дорсодуро
Из улиците на Дорсодуро

Дорсодуро, или здравият гръб е мястото с най-висока надморска височина. Поради това и улиците са различни – каналите отстъпват на широки пешеходни алеи, изпълнени с непретенциозни барове и места за хапване.

È sempre l’ora dell’aperitivo

или иначе казано – Времето е винаги подходящо за аперитиво.

Във Венеция, консумирането на аперитиво под формата на просеко и шприц от сутринта е нещо нормално. Всъщност Венето е родината на шприца. Докато трае австрийската окупация, войниците „шприцират“ сода за разреждане на тежките вина от местни сортове. Именно тази техника е в основата на шприц коктейлите и до днес.

Аперитиво се пие с cichetti – местни тапаси, които най-често се правят с различни морски деликатеси или колбаси. Хапват се на крак за обяд или в късния следобед в специални барове, наречени bacari.

Едно такова традиционно бакаро е Al Squero. Мястото е особено популярно сред местните с причина – освен, че е вкусно, е и адски евтино! Спираме за няколко следобедни хапки под зорките очи на изгладнелите чайки.

Аперол и чикети в al squero някъде из Дорсодуро
Някъде из Дорсодуро

Арабски вечери в Канареджо

Бързата пауза не ни отказва от удоволствието да вечеряме. За целта сме в Канареджо – мултикултурния район на Венеция, който е като миш-маш от цветове и вкусове. Измежду десетките възможности, избираме Orient Experience – непретенциозен ресторант за екзотична кухня в сърцето на Канареджо. Мястото отваря преди повече от 10 години като сборен пункт на мигранти от Африка и Средния изток.

Атмосферата със светлосините тонове по стените и мелодична арабска музика ни пренася в далечни земи, докато менюто събира най-доброто от кулинарните им традиции за една нестандартна вечеря.

Атмосферата в orient experience
Екзотични срещи със Средния изток в orient experience
Екзотични срещи със Средния изток със самса, фалафел, хумус и други вкусотии

Ден 2: Отвъд Венеция: посещение на Мурано и Бурано

Ставаме рано и леко изморени от натоварената програма. Днес поемаме през гъстата сутрешна мъгла към островите Мурано и Бурано. По пътя се шмугваме в популярна книжарница, в която книгите са разположени в гондола, вместо на рафтове.

Църква Сан Джакомо Риалто
Най известната книжарница във Венеция а може би и света
Libreria Aqua Alta е най-известната книжарница в Венеция, а може би и в цяла Италия
Посоки в гъстата утринна мъгла
Посоки в гъстата утринна мъгла

Как да стигнем

За посещение на островите се хваща градски транспорт или водно такси (по-скъп вариант, но пък си спестявате навалицата на корабчето). За да посетите и двата острова, най-добре купете 1-дневна карта ACTV. Тя ви позволява неограничен брой пътувания с ферибот в рамките на 24-часа, а цената й се избива напълно с посещение на двата острова.

Щом активирате картата, трябва да хванете корабчето за Мурано от терминал Fondamente Nove B и да слезете на Murano Colonna.

След разходката продължете към Бурано от терминал Murano Faro и слезте на терминал Burano C. Като приключите с обиколката, хванете корабче от същия терминал обратно към града.

Пеша из Мурано

Още със слизането Мурано ни поглъща със спокойната си атмосфера и красивите витрини с традиционно муранско стъкло. Островът става център на стъклопроизводството през Средновековието по заповед Венецианската република, тъй като в онези времена много от къщите и постройките във Венеция са дървени. Стъклото, което се изпича в огнени пещи, представлява истинска опасност за дървените сгради, и за да се намали риска от опожаряване всички стъклари се принуждават да отворят ателиетата си на Мурано.

Главната улица на Мурано е осеяна със сувенирни магазини и ресторанти
Главната улица на Мурано е осеяна със сувенирни магазини и ресторанти
Муранското стъкло е навсякъде и във всякакви форми
Муранското стъкло е навсякъде и във всякакви форми
Морският фар на Мурано е една от най характерните забележителности на острова
Фарът е една от най-популярните забележителности на острова
На кръстопът в Мурано

Осеяната с работилници и сувенирни магазини улица ни отвежда до фабрика за производство на муранско стъкло, където наблюдаваме целия процес по създаването на един такъв предмет. След като се убедиш с очите си за вложените усилия, нивото на прецизност, и физическия труд, нужен за направата му, оценяш фигурката далеч отвъд визуалните й качества. Съвсем естествено и ние си взимаме сувенир за спомен от видяното.

Част от трансформациите на стъклото преди да се превърне в изящен предмет
Част от трансформациите на стъклото преди да се превърне в изящен предмет
Създаването на тази ваза от муранско стъкло отне цял час труд на няколко човека
Създаването на тази ваза от муранско стъкло отне цял час труд на няколко човека
Причудливи фигури от муранско стъкло

Губим се из улиците във вътрешността на острова, където усещането е за увисналост във времето. Нещо, което не можеш да почустваш в големия град. Такава е и атмосферата в La Perla Ai Bisatei – стара кръчма, която отваря само по обяд и се посещава най-вече от местни. Сядаме да отморим преди следващата ни спирка, а времето сякаш спира да ни изчака, докато се наслаждаваме на традиционна паста але вонголе.

la perla dei bisantei се посещава предимно от местните
La Perla ai Bisatei се посещава предимно от местни
Паста вонголе е сред задължителните венециански специалитети
Паста вонголе е задължителен специалитет във Венеция

Пеша из Бурано

След 45-минутно плаване, ферито ни достига шарения Бурано. Тук сякаш къщите се надпреварват коя да е по-екстравагантна и фотогенична. Според легендата, ярките цветове на къщите са били единственият начин моряците да намират дома си в непрогледната мъгла на лагуната.

Ярките цветове на къщите са били нужни на моряците за да разпознаят дома си

Забелязвам магазините за дантела, които моментално ми напомнят за селото Омодос в Кипър. Тук са като атестат за вековните традиции в тъкачеството, което, заедно с туризма, продължава да бъде основният поминък до днес.

Традициите в тъкачеството на о в Бурано са от векове
Една от най популярните гледки в Бурано
Контрастни прилики
Акценти от Бурано
Цветовете на Бурано

Из криволичещите улички се натъкваме на Къщата на Бепи с причудливата фасада с геометрични форми в цветовете на дъгата. Бепи имал страст към рисуването и междувременно се грижил за поддръжката на единственото кино на острова, което разпалва интереса му към филмите.

Причудливите форми на забележителната къща casa bepi
Цветове върху цветове из улиците на Бурано
Цветове върху цветове из улиците на Бурано

След години, когато киното затваря, всеки следобед Бепи отделял част от свободното си време да украсява бялата стена на къщата си с нови цветове и фигури. Вечер събирал децата на острова и им прожектирал филми на бяло платно, разпънато на прясно боядисаната стена. Ежедневно върху нея се появявала нова фигура, и така до годината, в която Бепи почива. От тогава къщата е реставрирана, а фасадата остава непроменена.

Вечеря с венециански специалитети

Обратно във Венеция, добрата и автентична храна се намира трудно. Преобладават туристическите капани или ресторантите със силно завишени цени спрямо предлаганото качество.

Скрити съкровища обаче съществуват и днес вечеряме в едно от тях – Trattoria Zaccaria. Наред със задължителните морски дарове, поръчваме традиционната паста с мастило от сепия и телешки дроб с полента по венециански – рецепта, която всяка венецианска баба знае да приготвя. Вместо десерт минаваме за последен път по вече познатите улици, за да си откраднем още няколко мига насаме с града.

Дроб по венециански и черна паста или какво трябва задължително да опитате тук
Дроб по венециански и черна паста, или какво не трябва да пропускате
Потайностите на нощна Венеция
Сан Марко бди над града

Ден 3: Контрасти между Сан Марко и Венецианското гето

Утро в Сан Поло

Последният ни ден започва в сърцето на оживения квартал Сан Поло и рибния пазар Меркато Риалто. Пазарът е най-интересен в събота, когато щандовете се огъват под тежестта на пресния улов, а търговците се надвикват с крясъка на чайките, за да привлекат клиенти.

Рибния пазар 22Риалто22
Съботният пазар привлича много и различни посетители
Съботният пазар привлича много и различни посетители

Разходката из Сан Поло и тесните зигзагообразни улички, които те водят до неочаквани площади, е страхотен начин да попаднеш на някое тайно местенце като Pasticceria Rizzardini, една от най-старите пекарни за традиционни венециански сладки.

Традиционни венециански сладки
Карнавални сладки и тайни места из Сан Поло
Карнавални сладки и тайни места из Сан Поло

В плен на базиликата „Сан Марко“

Оставяме багажа в хотела, за да се разходим без излишни килограми по нас, и се насочваме обратно към централния площад. В слънчев ден опашките за Сан Марко и Двореца на дожите обикновено са толкова големи, че биха отказали и най-търпеливите, предупреди ни Лаура.

Изкарваме късмет и чакаме по-малко от 30 минути, за да влезем в базиликата. Вътре е разделена на няколко секции, като всяка от тях е с отделен пропуск и билет. Разглеждаме основната част, отрупана със златни раннохристиянски фрески, както и музея на втория етаж с 4-те коня, датиращи от времето на Римската империя. Не много известен факт е, че конете отвън са всъщност реплика, а истинските статуи са в музея, където са предпазени от атмосферни влияния.

Сан Марко е точно толкова впечатляваща и отвътре
Базиликата „Сан Марко“ е точно толкова впечатляваща и отвътре
Площад Сан Марко когато не е пълен
Главния площад от птичи поглед
Впечатляващата фасада на Двореца на дожите
Впечатляващата фасада на Двореца на дожите
Банкетната зала
Банкетната зала

Особено интересна е и Банкетната зала, в която дожите са организирали някои от най-пищните балове за времето си. Приглушената светлина в залата и богатите орнаменти предизвикват въображението ни как ли са протичали тези тайни пиршества.

Истории от преди и сега в гетото

Последната ни спирка е Венецианското гето в колоритния Канареджо. Гетото се формира през първите години на 16-ти век, когато Папата нарежда еврейската общност да бъде изгонена от града. Евреите обаче, със своите умения в медицината и търговията, са важен елемент от здравословното венецианско общество. Вместо прокудени, евреите са изолирани на остров Ghetto, където са били леярните за метали и сплави. Смята се, че именно така възниква терминът гето.

Щрихи от венецианското гето 1

Подобно на участта на евреите, затворени в Римското гето, евреите на Венеция са подлагани на тежки репресии, имат забрана да напускат гетото и да упражняват свободно професиите си, а за нарушителите се предвиждат строги наказания.

Вървим по един от двата стари моста, свързващи заобиколения от канали остров с останалата част на града. Колкото повече приближаваме площада във вътрешността, толкова повече ни правят впечатление спокойствието и тишината, царящи тук. Сякаш животът тече на по-бавни обороти, или е спрял нацяло.

Две от общо петте синагоги в гетото
Мемориал на жертвите на Холокост
Животът в гетото тече бавно
Висящи от въздуха отражения

Сякаш трансформиращо влияние ни оказва контрастът между избелелите цветни фасади със следите от мухъл и проснатите чаршафи, и златото, богатствата и охолството, по които въздишахме едва час по-рано. Сядаме, за да осмислим видяното.

Вървим към гарата, когато слънцето се е скрило зад хоризонта и сенките са се удължили. Забързаната ни крачка ярко контрастира на плавното гребане на гондолиера, който грабва вниманието ми с песента си.

Ако до преди няколко дни за мен Венеция бе град на канали и гондоли, днес е земя на контрасти. Контрасти, в които трябва да се загубиш, за да я опознаеш.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *