Какво да видим в Барселона за два дни и съвети за пътуване

Барселона е може би най-красивият испански град и една от любимите ми дестинации в Европа. В моя пътепис разказвам какво видяхме в Барселона за два дни и давам полезни съвети, които ще ви помогнат да прекарате времето си тук по най-добрия начин.

Кацаме в петък, правим късен check-in в The Corner Hotel и моментално излизаме на вечеря. Избираме да започнем с традиционна испанска кухня в близкия Cellarer Wine Bar. Озоваваме се в типична кантина, в която сервират домашно приготвена храна.

cellarer-wine-bar-barcelona

Компактното заведение е предпочитано от местните, много от които се поздравяват със собственика още на входа. Интимната атмосфера е идеална за разпускане след пътуването. Харесваме краткото, но подбрано меню, което подхожда на винената листа и молим сервитьора за препоръки.

Хапваме традиционен крокет с хамон и трюфел, порция patatas bravas (пикантни картофи, сервирани с топли сосове), а за основно ястие опитваме fricando de ternera y setas – традиционно каталунско ястие подобно на яхния с телешко, гъби и полента. Храната се допълва от чаша пенливо вино cava вино cava и типичен за региона десерт crema catalana.

бутилки-вина-селарер-винен-бар-барселона
вечеря-барселона-местни-специалитети-селарер-винен-бар

Имаме сили за още, но се отправяме към хотела, тъй като следващите два дни ще са заети.

Ден 1: Готическия квартал и Музеу Пикасо

Първия ден сме заделили на разходка в Готик. Ставаме рано и се отправяме към най-близката кафетерия Buenas Migas за чаша кафе и закуска на крак. Хората в Барселона закусват по-късно, така че ако искате да сте „като местните“ пропуснете закуската и си поръчайте cafe amb llet (кафе с мляко).

Излизаме на Пасаж де Гарсия и се насочваме към Площад Каталуния – централната точка на града. Дивим се на красивите фасади в стил модерниста, които красят булеварда. Ако обичате шопинга, тук ще намерите много известни маркови магазини. Набележете къде искате да отидете и предвидете шопинга за привечер, тъй като съботното им работно време започва в 11, и приключва в 20 ч. Неделя магазините не работят.

Минаваме покрай Каса Батийо и Каса Аматлер – образци за архитектурните постижения на каталунския стил. Неусетно стигаме до емблематичния площад Каталуния.

плаца-каталуния-барселона-център-жена-храни-гълъби

Площадът е построен върху разрушените средновековни стени, които са отделяли Стария град от Ешампле. Урбанизиран е за пръв път през 1902 и е завършен близо 30 години по-късно. Днес е считан за центъра на града, популярно място за срещи и отправна точка за разглеждане на града от милиони туристи. Броят гълъби на площада се конкурира с броя гълъби на площад Дуомо в Милано.

От Площад Каталуния, своето начало води най-известната улица на Барселона – Ла Рамбла. Rambla означава поток, a в миналото отточните канали за вода от града към морето са следвали именно траекторията на тази улица.

Днес тя е изпъстрена от киоскове за сувенири и разнообразни ресторанти и кафенета. По-голямата част от тях са чисти туристически капани, така че избягвайте да сядате тук.

Минаваме покрай големия покрит пазар Ла Бокерия, разположен в сърцето на Ла Рамбла. Пазарът е притегателен център предимно за туристи и предлага различни екзотични плодове и зеленчуци, меса и свеж улов на морски деликатеси.

покрит-пазар-барселона-ла-бокерия-вход
покрит-пазар-барселона-ла-бокерия-плодове-зеленчуци

Свиваме по тесните улички в ляво от Рамбла и се озоваваме в готическия квартал, потънал в средновековна атмосфера. Намираме се в района на еврейския квартал Ел Кал . Познахме го по антикварните магазини и скритите местенца за хапване.

врата-барселона-исторически-квартал

Влизаме в кварталната Чурерия за порция испански чурос с течен шоколад, но не са ни по вкуса. Чуросите, които сме опитвали в Мадрид, са далеч по-добри.

чурерия-барселона-готик

Тесните криволичещи улички ни отвеждат до прекрасния площад Пласа Реял, където своят отпечатък е оставил и Гауди.

площад-квартал-готик-плаза-реял

Мелодичен звук на арфа ни показва посоката към площада на Катедралата на Барселона Ла Сеу. Катедралата е съградена на мястото на римска църква, а впоследствие е обогатена с орнаменти от типичната готическа архитектура.

базилика-катедрала-барселона
базилика-барселона-готическа-катедрала-забележителност

За любителите на историята, посетете ближния античен площад Пласа дел рей, изграден върху римски руини. Тук се е намирал дворецът на древните владетели на града, а днес той помещава MUHBA – Музея на историята на Барселона. Живописната улица Лайетана разделя Готик от младежкия квартал Ел Борн.

Разходка из El Born

От другата страна на улицата се озоваваме в младежкият квартал Ел Борн. Ако не сте си купили нищо от Ла Бокерия, можете да поправите това в пазара Санта Катерина, втория по-големина покрит пазар на града и любим на местните жители.

покрит-пазар-санта-катерина-барселона

Санта Катерина е особено впечатляваща с покривната си мозайка, съставена от над 325 000 плочки в ярки цветове, които символизират плодовете и зеленчуците продавани под вълнообразната структура. Сводестата фасада, която служи за вход, е всичко, което е запазено от оригиналния пазар.

Обядът в Барселона започва в 14:00 и приключва около 16:30 в почти всички хубави ресторанти. Имаме около час, който оползотворяваме в Музеу Пикасо в сърцето на квартал Ел Борн.

детски-рисунки-лора-сестра-пикасо

В музея откриваме огромна колекция от ранното творчество на Пикасо, когато той е живял в Барселона. Проследяваме как се развива геният му от ранните рисунки на неговата сестра, през синия и розовия период на художника.

В синия период Пикасо е в депресия и това се вижда от студените цветове на картините му, докато творбите от розовите години преобладават топлите нюанси. Забележително е как една картина може да каже толкова много без думи.

картини-син-розов-период-жаклин-гълъбарник

Върхът в творчеството на Пикасо, изложен в музея, са творбите, които създава докато изследва шедьовърa на Веласкес Лас Менинас. Изумени сме от детайлното пресъздаване на отделните елементи от оригинала и кубическата интерпретация на Пикасо.

Оригиналът на Веласкес може да бъде видян в музея Прадо в Мадрид.

музеу-пикасо-менини

Обиколката на музея приключва с портрет на втората съпруга на твореца – Жаклин – заемащ челно място в последната зала на експозицията. Тук намираме и много изображения на гълъбарника в дома на художника.

барселона-квартал-ел-борн

Излизайки от музея се озоваваме сред тълпи от хора и се отправяме към ресторанта за обяд. Сядаме в препоръчания мексикански ресторант за такос San Pedrito и поръчваме гуакамоле, порция такос със свинско карнитас и мексиканския специалитет enfrijoladas. Това е царевична тортия пълнена с пилешко месо в сос от черен боб.

мексикански-специалитет-барселона

Докато чакаме поръчката си даваме наздравица с маргарита с тамаринд и традиционен mezcal. Мезкал напомня на опушена текила и е популярна съставка на редица коктейли, вдъхновени от Латинска Америка.

мексиканска-храна-барселона-маргарита-мезкал

Слънцето колебливо се губи зад хоризонта, когато се отправяме към Парк де ла Сиутаделя. В миналото тук е имало военна ситадела, където се е обучавала испанската войска. След като теренът е върнат на града, е използван за експозиционна площ за няколко години, до окончателното му превръщане в парк.

уикенд-в-барселона-почивка-в-парка

Днес е един от най-предпочитаните райони от местни, които идват тук за разходка, джогинг или уикенд пикник.

парк-де-ла-суидадела-барселона-уикенд-почивка

Отправяме се към хотела за почивка и презареждане, като по пътя минаваме покрай Арката на триумфа. Подобно на Айфеловата кула в Париж, съоръжението в Барселона е създадено за международно експо през 1888.

арка-триумфа-барселона-забележителност

Нетрадиционна вечеря в Ешампле

Днес вечеряме в ресторант Brugarol X по препоръка на приятел, който живее в града. Концепцията на ресторанта е да предлага домашно приготвена храна с местни продукти от каталунската област Palamós, минималистично презентирани в японски стил.

Поръчваме 9-степенното дегустационно меню за истинско Мишлен изживяване. Менюто започва с напълно сурова морска чиния и градира с всяка следваща степен. Сашими, атлантическа риба тон с кореноплодни, гьоза със сепия, флан с трюфел и шийтаке, и такос с тартар от black angus съставляват едва половината от брилянтно балансираното меню, което шеф-готвачите ще приготвят пред очите ви в откритата кухня.

Комбинираме всяка чиния с бяло, червено вино или кава по препоръка на сервтиьора.

вечеря-барселона-изискан-ресторант
вечеря-гурме-ресторант-барселона
вечеря-луксозен-ресторант-барселона
гурме-вечеря-изискан-ресторант-барселона-бругарол-х

В пътеводителя „Пеша из Барселона“ прочетох, че в каталунската кухня се използват най-пресните съставки от планините, долините и морето в региона, с които се приготвя най-вкусната храна mar y montanya (море и планина).

Вечерята в Brugarol X е едно олицетворение на богатството от вкусове, разнообразието от продукти и вродената дръскост на каталунците да прескачат границите на традиционното.

Ден 2: Парк Гюел и Саграда Фамилия

Започваме деня с esmorzar de forquilla (букв. „закуска с вилица“), или както е по-известно навсякъде по света, brunch.

Брънч културата в Барселона е много разпространена и опциите са безбройни. Препоръчали са ни да посетим Billy Brunch & Garden в сърцето на Ешампле на две преки от хотела.

Влизаме към 9:30 сутринта, когато би трябвало испанците все още да се излежават мързеливо в леглото, но заведението е почти на 100% капацитет. Настаняват ни в градината, където две кокошки тъкмо обикалят дворчето си преди да снесат следващите яйца бенедикт.

Взимаме си американски палачинки с dulce de leche, витаминозна купичка açai bowl и чаша капучино. До преди да посетя Мадрид щях да кажа, че кафето в Испания по принцип не става, но в Били Брънч знаят как да го правят..

палачинки-дулсе-де-лече-били-брънч-барселона

На тръгване заварваме опашка от над 10 чакащи, а е минал едва час. Отправяме се до най-близката метро станция и хващаме линия 3. След само една пряка виждаме ярко червената Каса Висенс. Това е първият проект на Гауди, възложен му от Мануел Висенс, виден борсов посредник, който желае да използва къщата като лятна резиденция.

каса-висенс-гауди-барселона

На пешеходно разстояние от Каса Висенс, разположен върху хълм с гледка към града, е Парк Гюел – една от най-големите забележителности на Барселона и любимо място за снимки.

парк-гюел-барселона

Моят съвет

Макар, че посетих Барселона през зимата, не успях да закупя билет за Саграда Фамилия и Парк Гюел от официалните сайтове. Тъй като това са най-големите забележителности в града, билетите за тях свършват седмици по-рано.

Ако изпаднете в моето положение и няма опция за билет от официалния сайт, купете билет от GetYourGuide – любимата ми апликация за резервации за европейски забележителности в последната минута.

Първоначално тази местност е била замислена като жилищна зона за заможни каталунски фамилии. Граф Гуел възлага дизайна на жилищната зона на Гауди, който е натоварен със задачата да проектира 60 еднофамилни къщи. Архитектът се залавя за работа и успява да построи две къщички за портиерите на входа на парка преди проектът да се провали поради липса на инвеститори, а районът да бъде върнат на общината.

Тогавашната градска управа сменя концепцията за жилищна зона и я замества с проект за градски оазис за почивка и отдих, който въображението на Гауди превръща в световно наследство.

хипостилна-стая-парк-гуел-барселона

От площадката върху вълнистия покрив на залата се разкрива панорама към целия град, а цветната криволичеща пейка се е превърнала в символ за гения на Гауди.

гледка-барселона-парк-гюел

Изкачваме се до върха, където е и къщата на твореца. Архитектурата й е направо скучна и сива ако я съпоставим с експлозията от цветове и форми на парка в подножието й.

Посещение на Саграда Фамилия

Хващаме такси от близкия площад и се отправяме към кулминацията на нашите два дни в Барселона – емблематичната Саграда Фамилия. Строежът й започва през 80те години на 19-ти век, а концепцията се променя изцяло точно година по-късно, когато с архитектурата се заема не кой да е, а Антони Гауди. Той се обсебва от проекта до такава степен, че се премества да живее в работилницата си в Саграда Фамилия до 1926, когато умира след нелеп пътен инцидент.

саграда-фамилия-най-известната-забележителност-барселона

Гауди е знаел, че животът му няма да стигне, за да види Саграда Фамилия завършена, затова оставя подробни описания и чертежи за следващите поколения. Те трябва да завършат делото на Гауди и да оставят и своя отпечатък.

Както екстериорът, така и интериорът на Саграда Фамилия са впечатляващи. Отвън катедралата има четири различни фасади, изобразяващи различни библейски сцени.

саграда-фамилия-барселона-лица

Единствената част, която Гауди вижда построена приживе, е „Рождество“. Тя разказва историята на Рождеството и пресъздава събития от живота на младия Исус.

Фасадата „Страсти“ внушава драматизма на предателството на Юда и разпятието на Христос, а последната фасада „Слава“ пресъздава Възкресението.

саграда-фамилия-барселона-екстериор

Интериорът на монумента е още по-спиращ дъха. За разлика от традиционните катедрали, тук отсъстват библейски мотиви. Вдигаме поглед към внушителните колони, които крепят покрива и сякаш опират в небето и забелязваме, че се разклоняват като корона на дърво. Усещането за гора е търсен ефект, тъй като самият Гауди е имал много силна връзка с природата.

саграда-фамилия-барселона-интериор-светлини

Планът е строителството на Саграда Фамилия е да бъде приключено през 2026 – точно 100 години след смъртта на Гауди, който я превръща в емблема на Барселона.

Разходката в църквата ни зарежда и рестартира – рядко сме виждали нещо толкова въздействащо. Отбиваме се в легендарната Cerverceria Catalana за последните тапаси за тази екскурзия.

Хващаме такси до летището и се наслаждаме за последен път на красотата на града. Минаваме покрай забележителности като Площад Испания и Венецианските кули, които не успяхме да видим. Не съжаляваме – пазим ги за следващия път, когато ще разкрием друга част от магията на Барселона.

Кога да посетим в Барселона

Барселона е целогодишна дестинация. Месеците от април до началото на юни и от средата на септември до средата на ноември са най-подходящи ако отивате на екскурзия.

Пикът на сезона са месеците юни, юли, август, до средата на септември, заради морето и защото тогава са най-големите музикални фестивали. Не препоръчвам освен ако не искате да съчетаете разглеждането на града с морска ваканция.

Зимните месеци от декември до март са най-студени, но дори през това време температурите се движат около 4-5 градуса минимални и 13-14 градуса максимални и повечето дни се радват на много слънчеви часове.

Как да стигнем до Барселона

Нискотарифни превозвачи като Wizz и Ryanair имат полети от/до София и Барселона почти ежедневно. Щом кацнете, имате две опции за стигане до центъра на града.

По-евтината е да хванете влак А1 / А2 от гарата, която е на 5 минути от летището. Влакът е на всеки 15 минути ще ви отдеве до центъра на цената на редовен билет за градския транспорт за около 50 минути.

По-скъпата алтернатива е да си хванете такси директно от летището. С такси ще отидете до центъра на Барселона двойно по-бързо на цена от 25-30 евро.

Къде да отседнем в Барселона

Има няколко популярни квартали за спане в централната част на Барселона – Готик, Ешампле и Ел Равал. Препоръчвам Ешампле и хотел The Corner.

Ешампле, иначе казано Новият град, е предградие на Барселона, построен през 19-ти век. Характерно за Ешампле е архитектурата на много сградите в стил модерниста, както и разположението им. Те са групирани в идеални квадратни „блокове“, което създава чувство за съвършена подреденост.

The Corner Hotel е един от най-новите и съвременни лайфстайл хотели в Ешампле с rooftop bar с басейн и просторни поддържани стаи в интересен индустриален стил.

стая-легло-the-corner-hotel-лоби

Е, надявам се, че моят мини пътеводител за прекарване на 2 дни в Барселона ви е бил полезен. Приятно прекарване и до нови срещи!

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *