Балат и Фенер: Два от най-цветните квартали на Истанбул

Балат и Фенер са два стари и много цветни квартала в Истанбул. През вековете са били пресечна точка за еврейски, арменски, гръцки и български малцинства. Етносите живеели относително мирно и развивали търговията в квартала. Заедно с това издигат и някои от най-забележителните християнски храмове в Истанбул. Това са гръцката „червена“ църква и българската „желязна“ църква.

Как да стигнем

До цветните квартали на Истанбул стигаме най-лесно с наземната трамвайна линия Т5 с начална точка Еминону, която е в експлоатация от края на 2023 година. Слиза се на спирка Фенер, която е на метри от българската църква.

Какво да видим

Балат и Фенер са пропити от история. Още щом влизаме в Балат се разминаваме с туристическа група, чийто гид разпалено обяснява за еврейските корени на квартала. След миграцията на евреите към района на Галата, проспериращият Балат значително запада, а някога пълните къщи бързо опустяват. В продължение на десетки години районът тъне в разруха, докато накрая местни артисти и прогресивно мислещи младежи намират убежище тук и му вдъхват нов живот.

Галина по улиците на Фенер
Галя и котарака в Балат и Фенер
Галина с цветните чадъри на Балат и Фенер

Вървим по оживените цветни улички на Балат без посока – искам просто да гледаме наоколо и да попиваме от невероятната атмосфера. Кокетните цветни кафенца са през една крачка, а миризмата на току-що изпекано гюзлеме изпълва въздуха все повече с наближаването на обедните часове.

Къде са интересните места в Балат и Фенер

Прегледайте най-интересните и цветни локации в кварталите Балат и Фенер в моята Карта на Истанбул.
Интересни заведения в Балат и Фенер
Светльо и Галя на разходка в Балат и Фенер
Хипстър кафене в Балат
Галя пред заведение в Балат

Цветовете около нас са толкова много и така ярки, че ни надвиват и имаме нужда да седнем за почивка. Избрахме си ъглово кафенце с кокетни масички на верандата, но само защото в хипстър кафето Naftalin нямаше свободни маси.

Светльо който седи на кокетно кафене в Балат
Галя която седи на интересно кафе в Балат

След силното турско кафе намираме сили да се изкачим по стръмните калдъръмени улици към живописните цветни къщи на Балат. Още преди да стигнем до къщите, вадим телефоните за снимки на всеки ъгъл. В Балат наистина всяко място е кадър.

Цветните къщи в цветния Балат
Цветни къщи в цветния квартал на Истанбул
Цветните къщи на Балат и Фенер

Още цветни квартали в Истанбул

Има и още по-малко познати, но безкрайно колоритни квартали на Истанбул, които чакат да бъдат разкрити. Съветвам ви да посетите албанския квартал Арнауткьой и автентичния квартал Кузунджук в Азиатската част.

В една от най-високите точки на квартала пред нас се разкрива директна гледка към гръцката църква – единствената останала византийска църква, която не е превърната в джамия. Цветът й е керемиденочервен, откъдето идва и псевдонимът й “Кървавата църква”. Днес църквата е затворена за посетители, но дори само зърването й отвън за няколко минути си струва всяко усилие да се изкачите.

Цветни къщи и Червена Гръцка Църква в Балат и Фенер
Гръцка църква в Балат

Слизаме обратно към главната улица на Балат по шарени стълби, от които се разкриват страхотни гледки към пъстроцветните еркери на къщите на фона на Златния рог. Пейзажът ми напомня на малтийската столица Валета.

По улиците на Фенер
Шарените цветни улици на Балат и Фенер
Гледка към Истанбул от цветните квартали
Гледки от Балат и Фенер
Цветни къщи в Балат

Неусетно часът е задминал 15 и забързваме крачка към българската църква Свети Стефан. Храмът, по-известен като Желязната църква, е една от най-големите забележителности в Истанбул. Влизаме и палим свещ за здрава и добра година. Красотата на църквата отвън и отвътре е наистина феноменална.

Българската църква Свети Стефан

Съвсем неумишлено уцелихме перфектния момент да влезем. Точно преди залез слънце светлината в църквата влиза изцяло през стъклописа на втория етаж. Като експлозия от цветове, която досущ напомня за експлозията, наречена Балат и Фенер – цветните квартали на Истанбул.

Кликни, за да споделиш статията с приятел.
Светослав
Светослав

Аз съм Светослав, живея в София и в свободното си време обичам да пътувам.

Организирам пътешествията си сам, а чрез блога споделям вълнуващи истории и практични съвети за пътуване.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *